Illan dokkarin aiheena on Edward Snowdenin kujanjuoksu. Kuva: Yle Kuvapalvelu
Illan dokkarin aiheena on Edward Snowdenin kujanjuoksu. Kuva: Yle Kuvapalvelu

Onko Edward Snowden sankari vai maanpetturi? Katso uutuusdokumentti ja päättele itse.

Riku Rantalan ja Tunna Milonoffin Docventures palaa kesätauolta komeasti, sillä sarjassa ensimmäisenä esitetään parhaan dokumentin Oscarin voittanut Citizenfour.

Dokkari kertoo tietovuotaja Edward Snowdenin tarinan. Snowden otti dokumentin ohjaajaan Laura Poitrasiin yhteyttä salanimellä Citizenfour, siitä dokumentin nimi.

Dokkarin vahvuus on juuri siinä, että ohjaaja on päässyt mukaan Snowdenin matkalle alusta saakka. Elokuva seuraa rohkeaa nuorta miestä, kun hän hän ensimmäisen kerran paljastaa Yhdysvaltain harrastaman laajan joukkourkinnan, ja kieppuu hänen mukanaan paljastusten aiheuttamassa myrskyssä. Se saattelee hänet aina Moskovaan saakka, jossa Snowden edelleen elää maanpaossa.

Vaikka Poitras pääsee lähelle kohdettaan, hän pysyy ihailtavan objektiivisena. Dokumentti ei esittele Snowdenia sen paremmin sankarina kuin maanpetturinakaan, vaan sen katsottuaan voi edelleen olla kumpaa mieltä tahansa. Perustelut mielipiteelle vain ovat luultavasti paljon vahvemmat.

Docventures: Citizenfour, TV2 ke 9.9.klo 21.15

Lue myös:

Onko vuoden seksikkäintä miestä, Docventuresin Riku Rantalaa, ahdisteltu seksuaalisesti?

Tämä on Riku Rantalan ja Tunna Milonoffin kuumottavin kokemus maailmalla

Riku Rantala ja Tunna Milonoff: Tämä on kuvottavinta, mitä olemme tehneet

Pysäyttävä brittidokumentti paljastaa, miten rajua elämä amerikkalaisyliopistojen veljeskunnissa on.

IS TV-LEHTI:  BBC:n This World -sarjaan kuuluva Veljeskuntien rajut huvit (Frat Boys: Inside America's Fraternities, 2016) on pysäyttävä dokumentti amerikkalaisyliopistojen vanhasta perinteestä. 1700-luvun lopulla alkaneisiin järjestöihin on kuulunut suuri määrä merkkihenkilöitä. Veljeskunnissa luodaan elinikäisiä ystävyyssuhteita, joista on hyötyä tulevalla uralla.

Brittidokumentti tarkastelee veljeskuntien pimeämpää puolta, tyttöjen hyväksikäyttöä ja salaisia rituaaleja, joiden seurauksena opiskelijoita on loukkaantunut, useita myös kuollut.

Ovelasti rakennettu ohjelma kulkeekin kunniasta häpeään. Moniääniseen ja objektiiviseen dokumenttiin poimitut kuvat opiskelijakämpissä roikkuvista rintaliiveistä, tanssitangolle ripustetuista alastomista barbie-nukeista ja humalassa heiluvista nuorukaisista kertovatkin omaa kieltään veljeskuntien kulttuurista.

Dokumentissa seurataan Gazoni-perheeseen pyrkivää brittiläistä Jordania. Veljeskunnan pomo Ben ja Jordanin ”isoveli” Raymond kertovat kokelaille asetettavista vaatimuksista. Salaisen rituaalin kohdalla kuvaaminen kielletään.

Marissa kertoo omakohtaisen kokemuksensa yhden veljeskunnan juhlissa tapahtuneesta raiskauksesta.

Kowiakin perhe kertoo Harrison-pojastaan, joka kuoli 19-vuotiaana siirtymäriitissä. Terrence puolestaan loukkaantui hengenvaarallisesti. Hänen asianajajansa Doug Firebaugh on ollut 20 vuotta kiusattujen opiskelijoiden asialla ja kongressiedustaja Frederica S. Wilson ajaa lakialoitetta simputuksen kieltämiseksi.

 Veljeskuntien rajut huvit, TV2 ke klo 22.10

Kadonnut-sarjan toinen kausi sukeltaa vanhan lapsikaappaustapauksen syövereihin.

IS TV-LEHTI: Kehutun brittiläisen Kadonnut-rikosdraaman toisella kaudella selvitellään kaappaustapausta yli vuosikymmenen takaa. 11-vuotias Alice Webster katosi jäljettömiin vuonna 2003 Saksassa, missä hänen isänsä oli komennuksilla brittien sotilastukikohdassa. Alice (Abigail Hardingham) palaa takaisin aikuisena ja kertoo olleensa vangittuna yhdessä ranskalaisen Sophie Giroux -nimisen tytön kanssa. 

Eläkkeellä oleva poliisi Julien Baptiste (Tchéky Karyo) alkaa tutkia tapausta uusien johtolankojen ilmestyttyä. Poliisi aloittaa rajat ylittävän yhteistyön löytääkseen Sophien. Julien Baptiste matkustaa Saksaan ja Irakiin löytääkseen vastauksia.

Karyon lisäksi pääosissa nähdään David Morrissey ja Keeley Hawes.

Sarjan ovat luoneet kirjoittajaveljekset Harry Williams ja Jack Williams, jotka ovat muun muassa Liar-sarjan takana.

Kadonnut, 2. kausi (kokonaan) C Moren suoratoistopalvelussa.