Kaukana poissa perustuu Alice Munron Nobel-palkittuun novelliin. Pääosissa Julie Christie ja Gordon Pinsent.
Kaukana poissa perustuu Alice Munron Nobel-palkittuun novelliin. Pääosissa Julie Christie ja Gordon Pinsent.

Näiden elokuvien takana ovat nobelistit.

Torstaina jaettiin kirjallisuuden Nobelin palkinto, ja sen kunniaksi Teema-kanavan tämän illan teemalauantaissa nähdään kaksi leffaa, joiden takana on nobelisti.

Kanadalainen Kaukana poissa -elokuva perustuu Alice Munron novelliin The Bear Came Ovet the Mountain. Munro voitti Nobelin vuonna 2013. Illan toinen elokuva on ranskalainen Lacombe, Lucien, joka perustuu osin ohjaajansa Louis Mallen omiin kokemuksiin toisen maailmansodan aikana. Sen käsikirjoitusta on ollut laatimassa myös kirjailija Patrick Modiano, joka voitti kirjallisuuden Nobelin viime vuonna.

Tämän vuoden nobelistilta elokuvia tuskin nähdään, sillä yllätysvoittaja, valkovenäläinen Svetlana Aleksijevits on kaukana elokuvamaailmasta. Hänen kirjansa ovat lukuisiin haastatteluihin perustuvia reportaasimaisia kertomuksia kriiseistä, kuten sodista ja onnettomuuksista.

Illan leffoista Lacombe, Lucienia pidetään kiistattomana mestariteoksena, mutta omalla tavallaan hieno on myös näyttelijänä paremmin tunnetun Sarah Polleyn koskettava ja inhimillinen Kaukana poissa. Se kertoo lähes 50 vuotta naimisissa olleesta Andersonin pariskunnasta, jonka liitto on vaikeuksien jälkeen vahvistunut harvinaisen onnelliseksi ja tasapainoiseksi. Onni osoittautuu kuitenkin hauraaksi, kun taloon asettuu Alzheimerin tauti, joka sekoittaa menneen ja nykyisyyden ja avaa vanhat haavat.

Lukuisista klassikkoelokuvista, kuten Tohtori Zivagosta, tuttu Julie Christie heittäytyy esittämään pikkuhiljaa muistinsa menettävää Fionaa koskettavasti. Hän oli roolistaan ansaitusti Oscar-ehdokkaana.

Kaukana poissa la 10.10. Teema klo 20.00

Kadonnut-sarjan toinen kausi sukeltaa vanhan lapsikaappaustapauksen syövereihin.

IS TV-LEHTI: Kehutun brittiläisen Kadonnut-rikosdraaman toisella kaudella selvitellään kaappaustapausta yli vuosikymmenen takaa. 11-vuotias Alice Webster katosi jäljettömiin vuonna 2003 Saksassa, missä hänen isänsä oli komennuksilla brittien sotilastukikohdassa. Alice (Abigail Hardingham) palaa takaisin aikuisena ja kertoo olleensa vangittuna yhdessä ranskalaisen Sophie Giroux -nimisen tytön kanssa. 

Eläkkeellä oleva poliisi Julien Baptiste (Tchéky Karyo) alkaa tutkia tapausta uusien johtolankojen ilmestyttyä. Poliisi aloittaa rajat ylittävän yhteistyön löytääkseen Sophien. Julien Baptiste matkustaa Saksaan ja Irakiin löytääkseen vastauksia.

Karyon lisäksi pääosissa nähdään David Morrissey ja Keeley Hawes.

Sarjan ovat luoneet kirjoittajaveljekset Harry Williams ja Jack Williams, jotka ovat muun muassa Liar-sarjan takana.

Kadonnut, 2. kausi (kokonaan) C Moren suoratoistopalvelussa.

 

IS TV-LEHTI: Tokiossa työmatkalla oleva komea ja menestynyt Sebastian (Ebon Moss-Bachrach) edustaa kannattavaa firmaa, jolla pyyhkii erinomaisesti Japanissa. Vaikka bisnekset sujuvat, miehen menneisyydestä kumpuaa syvä suru.

Hotellilla hän jatkuvasti törmää mysteerisen kauniiseen Claireen (Elisabeth Moss). Heidän välillään on selkeää kemiaa. Kaksi vieraassa maassa kohtaavaa amerikkalaista päätyvät viettämään kiihkeän yön. Kaikki ei ole kuitenkaan siltä, miltä näyttää. Molempien menneisyydestä löytyy asioita, jotka ovat enemmän yhteisiä kuin kumpikaan voisi edes kuvitella.

Pääosaa esittävä Moss-Bachrach on näytellyt Girls-sarjassa. Moss on puolestaan nähty muun muassa The Handmaid’s Tale - ja Mad Men -sarjoissa.

Lyhytelokuvan takana ovat Girls-sarjaa tehneet Lena Dunham ja Richard Shepard.

– Halusin tehdä intiimin rakkaustarinan pienen työryhmän kanssa. Halusin, että se on jotain kaunista suoraan sydämestä. Olin onnekas, koska sain näin hyvät näyttelijät ja sijainti on yhtä romanttinen ja mysteerinen kuin tarina itsessään, Shepard on sanonut projektista.

Tokyo Project, HBO Nordic ma 11.12. alkaen