Rachel Khoo on brittikokki, jonka ohjelma esittelee myös lifestyleasiaa. Kuva: Yle/BBC
Rachel Khoo on brittikokki, jonka ohjelma esittelee myös lifestyleasiaa. Kuva: Yle/BBC

Mitäs sitten syötäis?

IS TV-LEHTI: Perjantaina kokataan pitkin päivää.

Soppa365, Nelonen klo 10.05 & Liv klo 10.50

Ainakin lounaalla syödään vielä arkiruokaa. Riikka Väliahteen marinoidusta kasvispastasta syntyy nopea ja edullinen ateria. Tämä pasta ei kastiketta kaipaa, sillä lämpimät vihannekset imaisevat marinadin itseensä.

 

Tinan keittiössä, Teema & Fem klo 10.30 & 17.25

Uusintana esitettävissä jaksoissa ruotsalainen Tina Nordström valmistaa hieman eksoottisempaa purtavaa. Ensin tehdään intialaisittain marinoituja lampaankyljyksiä ja inkivääri- ja curryporkkanoitasekä mausteista riisiä katkaravunpyrstöjen ja kermaviilin kera. Nam! Jälkiruoaksi on jogurttiherkkua, jossa on mangoa ja kardemummaa.

Alkuillan jaksossa Mikael Skog näyttää, miten tylsistä veitsistä tulee kuin uusia.

Keittiössä sokerihammasta kutkuttaa, ja nyt tehdäänkin pelkkiä ihanilta maistuvia jälkiruokia!

 

Rachel Khoo: Ruokatuliaisia maailmalta, TV2 klo 14.00

Brittikokki Rachel Khoon ohjelmissa on mukana myös lifestyle-asiaa, ravintoloita, matkailua ja paikallisia nähtävyyksiä. Tällä kertaa ruokatoimittaja ja kirjailija kyläilee Provencessa juustontekijän luona ja oliivilehdoissa.

Ystävä opettaa hänet valmistamaan tarte tatin -omenapiirakkaa, joka on klassinen kesäherkku nimenomaan omena-aikaan. Lisäksi kokkaillaan muun muassa kananpoikaa paahdetun fenkolin kera.

Nykylapset katselevat metsiä enimmäkseen auton ikkunan läpi, mutta luonnosta vieraantuminen koskettaa aikuisiakin.

IS TV-LEHTI: Dokumentaristi Petteri Saarion tärkeässä sarjassa ihmisen ja luonnon suhde näytetään nykyvalossa. Kuusiosaisen sarjan kolmannessa jaksossa keskitytään erityisen merkitykselliseen aiheeseen: lapsiin luonnossa.

Ennen vanhaan lapset olivat lähes aina ulkona, sillä kotona ei ollut tekemistä. Kodit olivat maalla: jokaisella oli ikkunansa alla vehreä luonnon leikkipuisto. Nyt kehityskulkuun on tullut särö. On syntynyt ”turvaistuinten sukupolvi”, kuten Saario kuvaa.

Nämä lapset katselevat metsiä enimmäkseen auton ikkunan läpi. Aikuiset vahtivat ja valvovat vaaroja, piilopaikkoja ei ole ja lapsen liikkuma-alue luonnossa on kutistunut noin 300 metriin kotiovelta. Moni perhe asuu kaupungissa, jossa ei voi liikkua vapaasti. Siksi lähiluonnon säilyminen on tärkeää. Ellei syvälle metsään pääse, on tarkkailtava lähipuistojen elämää, vaalittava eläimistöä ja kasvistoa.

Luonnosta vieraantuminen pätee vanhempiinkin. Metsäjooga näyttää ihanalta, mutta vielä kun joku joikaisi punkit ja hirvikärpäset kauas!

Herättävässä dokumentissa näytetään Lahden ja Hämeenlinnan luontokasvatusta. Metsäpäiväkodeissa painotetaan lorvimista luonnossa. Metsissä oleillaan, ja leikki syntyy itsestään. Kanto jätetään metsään, jos lapset niin toivovat.

Hämeenlinnalainen luontopäiväkoti vie lapset joka päivä metsään useaksi tunniksi. Tulokset puhuttelevat: lapset ovat terveempiä, itsevarmempia ja sovittelevampia.

Lopussa muistetaan myös aikuiset. Luonnosta vieraantuminen pätee vanhempiinkin. Metsäjooga näyttää ihanalta, mutta vielä kun joku joikaisi punkit ja hirvikärpäset kauas!

Asvalttiviidakot, TV1 ti klo 20.00

 

Kaija Koo kertoo Vain elämää -jaksossa kärsineensä niin pahasta ihmispelosta, että kaupassakäynti ja puhelimeenkin vastaaminen oli lähes mahdotonta.

Kaija Koo (oikealta nimeltään Kaija Kokkola) puhuu avoimesti elämästään Vain elämää -päivänään. Hän kertoo kärsineensä useita vuosia todella pahasta antropofobiasta eli ihmispelosta ja sosiaalisten tilanteiden peloista.

– Olin sisätiloissa vuodesta 1993 vuoteen 2000. En oikein voinut käydä missään, ulkomailla kävin. Mutta kauppaan menokin oli vähän hankalaa, hän kertoo jaksossa.

”Kun mulla puhelin soi, mä aloin hikoilla.”

Esiintymiset olivat Kaijalle ”aivan kammottavia”, mutta pelko hallitsi hänen elämäänsä muutenkin.

– Kun mulla puhelin soi, mä aloin hikoilla, koska siellä oli ihmiskontakti. Sitä jatkui tosi pitkään – ei se ollut mikään vuosi tai kaksi – vaan pitkään.

– On ihme, että mä istun tässä tänä päivänä. Mä olin ihan lähdössä eläkkeelle. Mä pelkäsin ihmisiä niin paljon, etten uskaltanut mennä mihinkään. Siinä mielesssä mun tarina on selvitystysmistarina.

”Monista asioista voi selviytyä.”

Lopulta Kaija kertoo saaneensa pelkoja hallintaan yksinkertaisesti niin, että meni niitä kohti.

– Haluan kertoa tämän siksi, että monista asioista voi selviytyä.

Sosiaalisuus aiheuttaa Kaijalle yhä joskus päänvaivaa. Hän rasittuu sosiaalisissa tilanteissa helposti, mutta toisaalta myös kaipaa ihmisiä.

– Mä oon tosi herkkä ihmisten suhteen, yliherkkä. Mä resonoin ihmisiä todella voimakkaasti, kaikkia tunteita, mitä ihmisistä sinkoaa. Sen takia mulla on välillä vaikeaa olla ryhmässä. Jos on tietyt antennit herkillä, niin sä saat koko ajan niin paljon informaatiota, että tulee sellainen melukaaos,  kakofonia.

Kaija Koon Vain elämää -päivää Nelosella pe kello 20.00. Me Naiset ja Nelonen kuuluvat Sanoma-konserniin.