Norppakuvaaja Juha Taskinen ja hyljetutkija Mervi Kunnasranta matkasivat ensimmäisinä maan sulkemien hylkeiden luo selvittääkseen, kuinka hylkeet olivat järviin joutuneet ja mitä niille kuuluu. Kuva Baikalilta. Kuva: Mervi Kunnasranta / Yle Kuvapalvelu
Norppakuvaaja Juha Taskinen ja hyljetutkija Mervi Kunnasranta matkasivat ensimmäisinä maan sulkemien hylkeiden luo selvittääkseen, kuinka hylkeet olivat järviin joutuneet ja mitä niille kuuluu. Kuva Baikalilta. Kuva: Mervi Kunnasranta / Yle Kuvapalvelu

Upea Järvihylkeiden jäljillä -dokumentti esittelee järvimaisemaa, vedenalaista elämää – ja hiljaista odottelua, osuuko hylje kameran kohdille.

IS TV-LEHTI: Norppakuvaaja Juha Taskisen ja hyljetutkija Mervi Kunnasrannan upea Avara luonto: Järvihylkeiden jäljillä ei ole pelkästään luontodokumentti vaan myös matkakertomus.

Kaksikko matkasi kolmen vuoden aikana Amerikan mantereelle, Venäjälle ja Suomeen maan sulkemien hylkeiden luo etsimään vastauksia muun muassa siihen, miten hylkeet ovat järviin joutuneet, monta yksilöä on eri puolilla jäljellä ja mitä niiden elämään kuuluu.

Saimaalla tutkitaan keinoja, joilla muitakin järvihylkeitä voidaan tulevaisuudessa auttaa esimerkiksi ilmastonmuutoksen kurimuksessa.

Vedenalainen kamera joutuu kummalliseen laitteeseen tottumattoman hylkeen käsittelyyn.

Leppoisa dokumentti kertoo myös luonto-ohjelman tekemisestä. Projektin loppuun saattaminen elää tilanteen mukaan ja vaatii paljon odottelua kameran kanssa, mutta sitkeys kannattaa.

Sattumakin pistää välillä sormensa peliin. Hyvässä lykyssä itsestään nauhoittavat kamerat tallentavat hienoa kuvamateriaalia, huonolla tuurilla hyljesaarelta joudutaan poistumaan myrskyn tieltä ja vedenalainen kamera joutuu kummalliseen laitteeseen tottumattoman hylkeen käsittelyyn.

Huikeat maisemat pistävät luonnossa liikkumaan tottuneet dokumentintekijätkin liikuttumaan, saati katsojan, jolle eri puolella olevien hienosti kuvattujen järvimaisemien ja vedenalaisen elämän katsominen on suorastaan meditatiivinen kokemus.

Avara luonto: Järvihylkeiden jäljillä, TV1 la klo 18.30

Korkeushyppääjä Patrik Sjöberg voitti maailmanmestaruuksia ja olympiamitaleja. 40 vuotta uransa jälkeen Sjöberg hoitaa lapsuutensa traumaa terapiassa.

IS TV-LEHTI: Vuonna 1987 ruotsalainen korkeushyppääjä Patrik Sjöberg (s. 1965) oli huipulla. Hän hyppäsi maailmanennätykseksi 242 senttiä kotiyleisön edessä Tukholmassa ja voitti maailmanmestaruuden Roomassa. Vuonna 1999 päättyneen uransa aikana hän ylsi muun muassa kolmesti olympiamitaleille sekä dominoi sisäratojen EM-kisoja.

Menestysvuosien taustalla oli kuitenkin synkkä salaisuus. Vuonna 2011 Sjöberg julkaisi muistelmateoksen, jossa hän kertoi joutuneensa vuosien ajan seksuaalisen hyväksikäytön uhriksi.

Hyväksikäyttäjä oli yksi Sjöbergin läheisimmistä ihmisistä: pitkäaikainen valmentaja ja isäpuoli Viljo Nousiainen. Paljastus oli Ruotsissa valtava skandaali, nauttivathan sekä Sjöberg että vuonna 1999 kuollut Nousiainen suurta arvostusta Ruotsin urheilupiireissä.

Asian paljastuminen oli ensimmäinen askel Sjöbergin tiellä kohti mielenrauhaa. Vuonna 2015 hän aloitti terapian käsitelläkseen traumaansa. Tuore ruotsalaisdokumentti Patrik Sjöbergin taakka (Patrik Sjöberg i tearpi, 2017) vie katsojan kolmanneksi pyöräksi Sjöbergin ja psykologi Rebecka Malmin intiimeihin terapiaistuntoihin.

Malmin johdolla Sjöberg avaa lapsuuttaan ja nuoruuttaan, kipeää suhdettaan suomalaiseen Nousiaiseen sekä tapahtumien vaikutusta myöhempään elämään.

Thomas Reckmanin ohjaaman dokumentin sävy on vakava ja rauhallinen. Sosiaalipornoilulle ei anneta onneksi tilaa. Vaikean aiheen takaa pilkistää myös toivoa.

Dokumenttiprojekti: Patrik Sjöbergin taakka, TV1 ma klo 21.30

Parisuhdevisailu palaa ruutuihin uusin jaksoin, uudella ohjelmapaikalla. 

IS TV-LEHTI:  Iloinen puheensorina käy Akun Tehtaalla Ylöjärvellä yleisön asettuessa paikoilleen lavan eteen asetelluille tuoliriveille. Käynnissä ovat Napakympin kuvaukset. Sarja teki paluun viime syksynä 15 vuoden tauon jälkeen. Napakymppi oli kirjaimellisesti täysi napakymppi, joka keräsi parhaimmillaan liki miljoonayleisön.

Nyt parisuhdevisailu palaa ruutuihin uusin jaksoin, uudella ohjelmapaikalla. Amorin nuolet sinkoilevat tänä keväänä sunnuntaisin parhaaseen katseluaikaan.

Kari Salmelaisen saappaisiin hypänneellä Janne Katajalla on juontajana ohjelmassa tärkeä rooli. Hän toimii seremonianmestarina, joka ohjaa keskustelua ja kuittailee hyväntahtoisesti osallistujien vastauksille. Komiikkaa syntyy väkisinkin oudoista kysymyksistä ja tahattoman hassuista vastauksista. Yleisössä hurrataan, kun Kataja ja hänen työparinsa pianisti Lenni-Kalle Taipale astuvat estradille. 

”Ei tänne ole pakko tulla tositarkoituksella, vaan riittää, jos haluaa kokea seikkailun.”

Voiko tv-ohjelmasta löytää tosirakkauden? Näin uskovat ainakin ohjelmassa itsensä likoon laittavat. Viime syksyn saldo parinmuodostuksessa jäi tosin melko laihaksi, ja moni orastava romanssi nuupahti heti Napakymppi-matkan jälkeen.

– Mielestäni kilpailijoilla on ollut oikeat motiivit ohjelmaan lähtiessä. Ei tänne ole pakko tulla tositarkoituksella, vaan riittää, jos haluaa kokea seikkailun. Vieraan ihmisen kanssa reissuun lähteminen jos mikä on seikkailu, Janne Kataja sanoo.

Ohjelmassa kumppania haetaan keskustellen, ei ulkonäköperustein.

– Uskon, että kun saadaan enemmän pareja prosessiin, niin kyllä tulee täysosumiakin. Se riittää, jos vaikka 40 parista yksi jatkaa yhdessä. Se on sitten Napakympin napakymppi! Kataja hymyilee.

Lenni-Kalle Taipale on samaa mieltä, vaikka tv-ohjelma on parisuhteen muodostukselle melko erikoinen ympäristö.

– Ihmiset ovat mukana aika tosissaan. Toki pitää olla pilkettä silmäkulmassa, mutta ei kukaan ole tullut tänne hakemaan vain ruutuaikaa.

Napakymppi, Nelonen su klo 20.00