Mavis Staples esiintyy yhä soolona. Kuva: Yle Kuvapalvelu
Mavis Staples esiintyy yhä soolona. Kuva: Yle Kuvapalvelu

Hieno dokumentti kertoo Mavisin pitkästä urasta ja paljastaa, että tuore kirjallisuuden nobelisti kosiskeli tätä.

IS TV-LEHTI: The Staple Singers oli Yhdysvaltojen tunnetuin gospelperhe. Lämminhenkisessä dokumentissa keskeisin hahmo on yhtyeen keulakuva, itse Mavis Staples. Isänsä Pops Staplesin kanssa he kaksi olivat ainoat pysyvät yhtyeen jäsenet. Muut sisarukset tulivat ja menivät riippuen perhetilanteista, sodasta tai kouluista. Esiintymiset alkoivat kirkoista ja levisivät muille areenoille 1950-luvun loppupuolella.

”Jumalan hittinikkareiksi” kutsuttu The Staple Singers oli 1960-luvulla aktiivinen kansalaisoikeuksien puolesta taistelija. Tärkeä vaikuttaja oli Popsin ystävä Martin Luther King.

Toinen vaikuttaja oli Bob Dylan, joka kertoo muistojaan dokumentissa. Mavis vihjaa romanssista – Dylan pyysi Pops-isältä tummaäänisen tyttären kättä. Mavis ei suostunut.

Yhtyeen ura eteni kohti r&b-valtavirtaa, mikä osassa gospelfaneista aiheutti närkästystä. Pops puhui sen puolesta, että yhä musiikki oli gospelia, sillä se kertoi totuuden. The Staple Sistersin pysyviä teemoja olivat rakkaus, rauha ja vapaus.

1980-luvulla discomusiikki vei yhtyeen keikat ja alkoi hiljaisempi kausi. Yllätystekijäksi nousi Prince, jonka kanssa Mavis esiintyi ja nauhoitti kappaleita. Synkempää valoa levitti Popsin sairastelu ja se, ettei 2000-luvulle kuljettaessa kukaan ollut kiinnostunut Mavisin levytyksistä.

Jessica Edwardsin dokumentissa katsellaan mennyttä nykypäivän näkökulmasta. Hurmaava artisti esiintyy yhä soolona, ja yhä hänen tarkoituksenaan on ”saada ihmiset huutamaan”.

Mavis, Teema su klo 21.00

Korkeushyppääjä Patrik Sjöberg voitti maailmanmestaruuksia ja olympiamitaleja. 40 vuotta uransa jälkeen Sjöberg hoitaa lapsuutensa traumaa terapiassa.

IS TV-LEHTI: Vuonna 1987 ruotsalainen korkeushyppääjä Patrik Sjöberg (s. 1965) oli huipulla. Hän hyppäsi maailmanennätykseksi 242 senttiä kotiyleisön edessä Tukholmassa ja voitti maailmanmestaruuden Roomassa. Vuonna 1999 päättyneen uransa aikana hän ylsi muun muassa kolmesti olympiamitaleille sekä dominoi sisäratojen EM-kisoja.

Menestysvuosien taustalla oli kuitenkin synkkä salaisuus. Vuonna 2011 Sjöberg julkaisi muistelmateoksen, jossa hän kertoi joutuneensa vuosien ajan seksuaalisen hyväksikäytön uhriksi.

Hyväksikäyttäjä oli yksi Sjöbergin läheisimmistä ihmisistä: pitkäaikainen valmentaja ja isäpuoli Viljo Nousiainen. Paljastus oli Ruotsissa valtava skandaali, nauttivathan sekä Sjöberg että vuonna 1999 kuollut Nousiainen suurta arvostusta Ruotsin urheilupiireissä.

Asian paljastuminen oli ensimmäinen askel Sjöbergin tiellä kohti mielenrauhaa. Vuonna 2015 hän aloitti terapian käsitelläkseen traumaansa. Tuore ruotsalaisdokumentti Patrik Sjöbergin taakka (Patrik Sjöberg i tearpi, 2017) vie katsojan kolmanneksi pyöräksi Sjöbergin ja psykologi Rebecka Malmin intiimeihin terapiaistuntoihin.

Malmin johdolla Sjöberg avaa lapsuuttaan ja nuoruuttaan, kipeää suhdettaan suomalaiseen Nousiaiseen sekä tapahtumien vaikutusta myöhempään elämään.

Thomas Reckmanin ohjaaman dokumentin sävy on vakava ja rauhallinen. Sosiaalipornoilulle ei anneta onneksi tilaa. Vaikean aiheen takaa pilkistää myös toivoa.

Dokumenttiprojekti: Patrik Sjöbergin taakka, TV1 ma klo 21.30

Parisuhdevisailu palaa ruutuihin uusin jaksoin, uudella ohjelmapaikalla. 

IS TV-LEHTI:  Iloinen puheensorina käy Akun Tehtaalla Ylöjärvellä yleisön asettuessa paikoilleen lavan eteen asetelluille tuoliriveille. Käynnissä ovat Napakympin kuvaukset. Sarja teki paluun viime syksynä 15 vuoden tauon jälkeen. Napakymppi oli kirjaimellisesti täysi napakymppi, joka keräsi parhaimmillaan liki miljoonayleisön.

Nyt parisuhdevisailu palaa ruutuihin uusin jaksoin, uudella ohjelmapaikalla. Amorin nuolet sinkoilevat tänä keväänä sunnuntaisin parhaaseen katseluaikaan.

Kari Salmelaisen saappaisiin hypänneellä Janne Katajalla on juontajana ohjelmassa tärkeä rooli. Hän toimii seremonianmestarina, joka ohjaa keskustelua ja kuittailee hyväntahtoisesti osallistujien vastauksille. Komiikkaa syntyy väkisinkin oudoista kysymyksistä ja tahattoman hassuista vastauksista. Yleisössä hurrataan, kun Kataja ja hänen työparinsa pianisti Lenni-Kalle Taipale astuvat estradille. 

”Ei tänne ole pakko tulla tositarkoituksella, vaan riittää, jos haluaa kokea seikkailun.”

Voiko tv-ohjelmasta löytää tosirakkauden? Näin uskovat ainakin ohjelmassa itsensä likoon laittavat. Viime syksyn saldo parinmuodostuksessa jäi tosin melko laihaksi, ja moni orastava romanssi nuupahti heti Napakymppi-matkan jälkeen.

– Mielestäni kilpailijoilla on ollut oikeat motiivit ohjelmaan lähtiessä. Ei tänne ole pakko tulla tositarkoituksella, vaan riittää, jos haluaa kokea seikkailun. Vieraan ihmisen kanssa reissuun lähteminen jos mikä on seikkailu, Janne Kataja sanoo.

Ohjelmassa kumppania haetaan keskustellen, ei ulkonäköperustein.

– Uskon, että kun saadaan enemmän pareja prosessiin, niin kyllä tulee täysosumiakin. Se riittää, jos vaikka 40 parista yksi jatkaa yhdessä. Se on sitten Napakympin napakymppi! Kataja hymyilee.

Lenni-Kalle Taipale on samaa mieltä, vaikka tv-ohjelma on parisuhteen muodostukselle melko erikoinen ympäristö.

– Ihmiset ovat mukana aika tosissaan. Toki pitää olla pilkettä silmäkulmassa, mutta ei kukaan ole tullut tänne hakemaan vain ruutuaikaa.

Napakymppi, Nelonen su klo 20.00