Uutuusleffa kuvaa lapsisotilaiden elämää karmaisevan totuudenmukaisesti. Kuva: Netflix
Uutuusleffa kuvaa lapsisotilaiden elämää karmaisevan totuudenmukaisesti. Kuva: Netflix

Karmiva sotaelokuva Beasts of No Nation ei ole helppo tai viihdyttävä katsomiskokemus, mutta juuri siksi se pitää nähdä.

Tänään saa maailmanlaajuisen ensi-iltansa suoratoistopalvelu Netflixin ensimmäinen oma pitkä elokuva.

Lapsisotilaskuvaus Beasts of No Nation tulee paikoitellen myös elokuvateatteriesitykseen, mutta Netflix alkaa näyttää elokuvaa muutamaa tuntia ennen leffateattereita. Suomessa sen näkee vain Netflixin kautta.

Beasts of No Nation ei ole mikään helppo tai viihdyttävä kokemus, mutta jos haluaa olla ajan tasalla, se kannattaa katsoa, sillä elokuvasta tulee varmasti puheenaihe. Kyllä se kannattaa katsoa myös siksi, että se on todella hyvä. Leffa antaa lisää tietoa, millaisessa maailmassa elämme, mutta katsottuasi et voi olla varma, olisitko halunnut sen tiedon kanssa elää.

Elokuva perustuu nigerialaisen Uzodinma Iwealan kirjaan, jota pidetään hyvin todenmukaisena kuvauksena lapsisotilaiden elämästä.

Kirja ja elokuva sijoittuvat nimettömään afrikkalaiseen maahan, joka voisi hyvin olla Nigeria. Päähenkilö, 10-vuotias Agu-poika (Abraham Attah) elää maassaan kohtuullisen turvallisena pidetyllä seudulla, mutta todellisuus muuttuu, kun hallituksen joukot tunkeutuvat kotikylään ja alkavat teurastaa porukkaa. Agu päätyy loppujen lopuksi kapinallisjoukkoon, jota johtaa karismaattinen ja sadistinen Komentaja ja vaihe vaiheelta hänestä aletaan kouluttaa tahdotonta tappokonetta.

Taitavan Abraham Attahin lisäksi elokuvan sielu on leffan ainoa ennestään tuttu näyttelijä, Komentajaa esittävä Idris Elba (muun muassa Langalla-sarja). Hyytävää menoa. Huh huh.

Beasts of No Nation, nähtävissä Netflixissä pe 16.10.

Lama ja devalvoinnit kaatoivat Viljo ja Kaisu Mikkosen menestyvän rakennusyrityksen 90-luvun alussa. Dokumentissa seurataan heidän taivaltaan 2000-luvun alun Suomessa. Kuva: Yle kuvapalvelu
Lama ja devalvoinnit kaatoivat Viljo ja Kaisu Mikkosen menestyvän rakennusyrityksen 90-luvun alussa. Dokumentissa seurataan heidän taivaltaan 2000-luvun alun Suomessa. Kuva: Yle kuvapalvelu

Mika Ronkaisen dokumentissa seurataan konkurssin tehnyttä pariskuntaa, joka yrittää päästä takaisin työelämään verkostomarkkinoinnin avulla.

IS TV-LEHTI: Vuosituhannen vaihteessa 1990-luvun lama oli monien mielikuvissa vaihtunut jo Nokia-vetoiseksi nousukaudeksi, mutta Mika Ronkaisen ohjaaman mainion dokumentin Autobonus (2001) esittämä arki on toisenlainen.

Suomessa lienee tuhansia, jotka jakavat Kaisu ja Viljo Mikkosen kohtalon: takana oli konkurssi omassa rakennusalan firmassa, ja jaloilleen pääseminen vaati sitkeyttä.

Autobonus kuvaa myös toista vuosituhannen lopun ilmiötä: nopean rikastumisen ideaa palvovaa verkostomarkkinointia.

Nykyperspektiivistä huuhaa on helppo tunnistaa, mutta aikoinaan moni fiksukin ihminen lankesi ystävyys- ja sukulaisuussuhteilla rahastaviin pyramidibisneksiin.

Myös Mikkosten haaveissa siintävät verkostomarkkinoinnilla saavutettavat kymppitonnien viikkotienestit tai ainakin luvattu autobonus. Kaksikon suhautellessa ympäri Pohjois-Suomea esittelemässä Amerikasta tuotua liikeideaansa käy katsojalle yhä selvemmäksi, ettei homma tule lyömään leiville.

Ronkaisen tunnetuimmat dokumentit ovat siirtolaisuuden pirstomaa identiteettiä kuvannut Jussi-palkittu Laulu koti-ikävästä (2013) sekä oululaisen rugbyjoukkueen edesottamuksia seurannut Freetime Machos (2010).

Autobonuksessa on jo läsnä ohjaajan myöhemmistä elokuvista tuttu lämmin huumori. Kaisun ja Viljon tarina saa tragikoomisia piirteitä, mutta Ronkainen ei ilkeile. Yritteliään pariskunnan keskinäisessä suhteessa on voimaa ja uskoa, jota tarvitaan vaikeina aikoina.

Dokumenttiprojekti: Autobonus, TV1 ma klo 21.30

– En olisi ikinä uskonut, että mulle järjestetään tällaista, Henna, 26, kommentoi isänsä järjestämää yllätystä.

Suomi Love -ohjelman toisessa jaksossa nähtiin ja kuultiin lauantaina taas koskettavia tarinoita ja esityksiä. Yksi jakson liikuttavimmasta hetkistä oli, kun kempeleläinen Simo halusi ilahduttaa 26-vuotiasta tytärtään Hennaa. Hennan ja hänen perheensä elämä ei ole ollut helppoa viime vuosina. Vuonna 2014 Hennan raskausoireet paljastuivat kallonpohjan syöpäkasvaimeksi. Lue lisää:

Jaksossa Simo-isä järjesti tyttärelleen yllätyksen: Henna pääsi kuuntelemaan livenä suosikkibiisinsä, Haloo Helsingin Vapaus käteen jää.

”Nyt kun on jaksamista sairauden keskellä, niin me tullaan olemaan tukena.”

– Haluan sanoa Hennalle tämän kappaleen kautta, että isä välittää omasta tyttärestään. Ja nyt kun on jaksamista tämän sairauden keskellä, niin me tullaan olemaan tukena, Simo kertoi jaksossa.

Haloo Helsingin Ellin tekemät sanat sopivat Hennan elämään, jossa on ollut niin ala- kuin ylämäkiäkin.

Kun elämässä kaiken menettää
silloin vapaus on ainut mitä käteen jää
on ylämäki raskas askeltaa
mutta alamäkeen liian usein katoaa
jos se ei tapa niin se todellakin hajottaa
ei muistojen päälle kulta kerrosta saa
hymyile tai itket kuinka vaan
ole hetki niin kuin huomista ei olisikaan,
kertosäkeessä lauletaan.

Henna liikuttui isänsä järjestämästä yllätyksestä.

– Ihan meni sanattomaksi, ja itku pääsi. En olisi ikinä uskonut, että mulle järjestetään tällaista, Henna kertoi esityksen jälkeen.

Jos et nähnyt Simon yllätystä ja Haloo Helsingin esitystä, katso se tästä: