Anna Puu esittää Kirkan Hengaillaan -biisin suorassa lähetyksessä Musiikkitalosta. Kuva: Pete Aarre-Ahtio/IS
Anna Puu esittää Kirkan Hengaillaan -biisin suorassa lähetyksessä Musiikkitalosta. Kuva: Pete Aarre-Ahtio/IS

Suora lähetys Musiikkitalosta tempaisee käyntiin jo 10. kerran järjestettävän Nenäpäivä-hyväntekeväisyyskampanjan.

IS-TV-LEHTI: Nenäpäivän tempaukset polkaistaan käyntiin tänään jo 10. kerran. Televisiossa ohjelmiston avaa Kaikkien aikojen Euroviisut. Radion sinfoniaorkesteri (RSO) tarjoilee suosituimmat viisuhitit Hard Rock Hallelujah -voittajasta ikivihreään Sata salamaa iskee tulta.

Kyseessä on suora lähetys, joka kuullaan myös Radio Suomesta. Musiikkitalon estradilla nähdään muun muassa Katri Helena, Maria Ylipää, Diandra, Paula Koivuniemi, Emma Salokoski, Anna Puu, Sami Hintsanen, Kojo ja Rajaton-yhtye. Konsertin juontavat Jaana Pelkonen ja Mikko Leppilampi, jotka juonsivat myös Suomessa järjestetyn Eurovision laulukilpailun vuonna 2007.

Viimeksi huikea tulos

Nenäpäivä-ohjelmaa esitetään televisiossa aina varsinaiseen Nenäpäivään 11. marraskuuta asti. Silloin TV2-kanavalla esitetään viiden tunnin mittainen hyväntekeväisyysohjelma Nenäpäivä-show suorana. Viime vuoden tulos oli huikea: Nenäpäivä-show’n päätteeksi varoja oli karttunut yli 2,5 miljoona euroa.

Nenäpäivä-kampanja hankkii vuosittain varoja eri järjestöjen, säätiöiden, koulujen, seurojen ja muiden yhteisöjen yhteistyönä. Tuki ohjataan maailman lasten auttamiseksi. Kuka tahansa voi osallistua vuosittaiseen hyväntekeväisyysprojektiin.

Osallistu tempauksiin

Ennen varsinaista Nenäpäivää eri puolilla Suomea järjestetään erilaisia Nenäpäivä-tempauksia. Esimerkiksi Huittisista kotoisin oleva Niko on ottanut pyöräilyhaasteen itselleen. Hän lähtee tänään torstaina polkemaan halki Suomen, ja tavoitteena on ehtiä noin 1000 kilometrin päähän Leville katsomaan Nenäpäivän tv-lähetystä. Niko toivoo 1–5 sentin lahjoituksia jokaisesta polkemastaan kilometristä.

Kaikki Nenäpäivään osallistuvat voivat tehdä videon omista tempauksistaan ja päästä televisioon. Parhaimmat tallenteet näytetään Nenäpäivä-show'n yhteydessä. Videoita voi lähettää 10.11. mennessä osoitteeseen www.nenapaiva.fi/hauskatvideot!

Kaikkien aikojen Euroviisu 3.11. YLE TV1:ssä ja Radio Suomessa klo 19.

Dokumentissa nähdään korvaushoidossa käyviä selviytyjiä, joille pienet onnistumiset ovat suuria askelmia.  Kuva: Yle kuvapalvelu
Dokumentissa nähdään korvaushoidossa käyviä selviytyjiä, joille pienet onnistumiset ovat suuria askelmia. Kuva: Yle kuvapalvelu

Charlotte Lindroosin uudessa dokumentissa seurataan Miaa ja Jenniä. Kokevatko he  tehneensä oikean ratkaisun luovuttuaan lapsistaan?

IS TV-LEHTI: Kahden suomalaisen naisen tarinat avaavat sitä syvyyttä, johon päihderiippuvaisuus ja masennus uhkaavat pudottaa, vaikka vuosien jälkeen jo näyttäisi paremmalta. Molemmat, Mia ja Jenni, ovat joutuneet luopumaan lapsistaan, ja se on jättänyt syvän jäljen.

Charlotte Lindroosin uudessa dokumentissa lapset eivät ole estradilla, mutta heihin liittyy se, kuinka nousu synkästä kuilusta on kummankin naisen kohdalla tapahtunut. Toki katsotaan myös syihin, miksi kuiluun on kompastuttu: amfetamiini, heroiini, itsetuhoisuus, masennus, rikkonaiset perheet.

Esimerkiksi Mialla, joka kuvailee heroiinia suureksi rakkaudekseen, on muistoja, joissa hän tyttösenä meni kertomaan baariin äidille ja isäpuolelle itkevästä pikkusiskosta. Isäpuoli kantoi raivostuneena kotiin tukasta roikottaen.

Jenni taas masentui lapsensa syntymän jälkeen, eikä osaa pitää haluamallaan tavalla yhteyttä nyt jo murrosikäiseen tyttäreensä. Hän pelkää, mitä tälle on äidistä kerrottu. Koiraa hellivällä Jennillä on kuitenkin unelmia liittyen lapsiin, ja ne auttavat jaksamaan.

Dokumentissa nähdään korvaushoidossa käyviä selviytyjiä, joille pienet onnistumiset ovat suuria askelmia. Kun on kokenut huumepumpulin, on merkityksellisten tunteiden löytäminen perusasioista hankalaa ja erilaista mutta täysin pakollista.

Kokevatko Mia ja Jenni tehneensä oikean ratkaisun luovuttuaan lapsistaan? Hyvin valittu musiikki syventää toivon tunnelmaa mutta muistuttaa myös elämän arvaamattomuudesta.

Docstop: Piikki sydämessä, TV1 ti klo 20.00

Sarjan toisella kaudella on luvassa ainakin yhdet hautajaiset ja entistä hanakampaa kapinointia.

Ahdistava, koukuttava, ajankohtainen, ajatuksia herättävä, tyylikäs. Muun muassa näillä sanoilla viime keväänä alkanutta Handmaid's Tale -sarjaa on ylistetty sen ensimmäisestä jaksosta lähtien.

Jos et vielä tiedä, mistä sarjassa on kyse, käy lukemassa esittelyjuttumme tästä:

Sarjan ensimmäinen kausi loppui kuin seinään viime kesänä, ja moni on jäänyt odottamaan jatkoa jännityksellä. Onneksi sitä on myös luvassa! Toisen kauden jaksoja alettiin suunnitella jo ennen ensimmäisen kauden loppumista, ja iso osa sarjasta kuvattiinkin viime vuonna.

Jenkeissä sarja nähdään Hulu-palvelusta, jonne kauden ensimmäinen jakso pärähtää 25. huhtikuuta. Suomessa sarjaa voi seurata HBO Nordicin kautta. Aiemman kauden palvelu näytti päivän viiveellä Yhdysvalloista.

Mitä muuta tiedämme tulevasta kaudesta? Ainakin tämän:

1. Toisella kaudella on 13 jaksoa.

Ensimmäisellä kaudella jaksoja oli vain 10.

2. Päähenkilöt ovat ykköskaudelta tuttuja.

Elisabeth Mossin näyttelemä Offred on edelleen tarinan keskiössä. Myös Ofglen (Alexis Bledel), Moira (Samira Wiley), Janine (Madeline Brewer) ja Nick (Max Minghella) nähdään uudella kaudella.

Kakkoskaudelta julkaistut kuvat ovat varsin pahaenteisiä.

3. Ensimmäinen jakso yllättää varmasti.

”Älkää yrittäkö arvata, mitä toisen kauden ensimmäisessä jaksossa tapahtuu. Ette koskaan voi aavistaa. Se on mahdotonta, ja sen takia rakastan sitä niin paljon”, Elisabeth Moss totesi TV Guiden haastattelussa.

4. Näemme surullisenkuuluisat siirtokunnat.

Handmaid’s tale perustuu Margaret Atwoodin klassikkokirjaan. Kirjassa siirtokunnat mainitaan kaikkein karmeimpana kohtalona: ne odottavat sellaisia, jotka eivät suostu taipumaan käsittämättömän yhteiskunnan osasiksi. Myös sarjan ensimmäisellä kaudella siirtokunnista puhutaan, mutta vasta kakkokaudella katsojat pääsevät näkemään ne omin silmin.

Sarjan uudella kaudella tutustutaan uusiin maisemiin.

5. Offred ja muut alkavat kapinoida.

Sarjan ohjaaja ja käsikirjoittaja Bruce Miller on vahvistanut, että kakkoskausi keskittyy vahvasti Offrediin. Tulevalla kaudella hän on kuitenkin entistä kapinallisempi ja vahvempi. Myös muut hahmot löytävät sisäisen kapinahenkensä ja haluavat laittaa pisteen orjuutukselle.

6. Ilkeän Lydia-tädin tarinaa valotetaan.

Lydia-täti (Ann Dowd) on yksi sarjan kammottavimmista hahmoista – mikä tekee hänestä samalla kovin kiinnostavan. Miten naisesta tuli niin julma? Miller on kertonut, että saamme tähän kysymykseen ainakin jonkinlaisen vastauksen tulevalla kaudella.

7. Yksi orjattarista kuolee.

Miller on vahvistanut, että sarjan kakkoskaudella nähdään hautajaiset. Mutta tarkkaan ottaen kuka kuolee ja miten? Sitä emme vielä tiedä.

Tälläkin kaudella orjattaret jatkavat parittain kävelyä.

8. Saamme tietää, mitä muulle maailmalle on tapahtunut.

Sarjan tapahtumat sijoittuvat kuvitteelliseen, Yhdysvalloissa sijaitsevaan Gilead-nimiseen valtioon. Ykköskaudella katsojat saivat tietää vain vähän Yhdysvaltain naapurimaiden kohtalosta. Miller on kuitenkin paljastanut, että tulevalla kaudella katsojat pääsevät näkemään tarkemmin, mitä ihmettä Gileadin ulkopuolella tapahtuu.

9. Sarjan kammottava – ja niin koukuttava – tunnelma ei ole kadonnut mihinkään.

Ensimmäinen kausi oli monen katsojan mielestä paikoitellen niin ahdistava, että sitä oli vaikea katsoa. Eikä mikään ole muuttumassa – ainakaan kakkoskauden trailerin perusteella. Katso vaikka: