Ross Poldark (Aidan Turner) ja Elizabeth (Heida Reed) ovat romanttisen draaman pääpari. Kuva: Yle Kuvapalvelu
Ross Poldark (Aidan Turner) ja Elizabeth (Heida Reed) ovat romanttisen draaman pääpari. Kuva: Yle Kuvapalvelu

1700-luvulle sijoittuva draaman pääosassa nähdään Briteissä sydäntemurskaajaksi noussut Aidan Turner.

IS TV-LEHTI: Kun Aidan Turnerille tarjottiin pääroolia Winston Grahamin romaanisarjaan (1945-2002) perustuvassa BBC-draamassa Poldark, hän teki niin kuin ihmiset nykyään tekevät: hän meni googlettamaan tietoa.

– En tiennyt Poldarkista mitään ennen kuin minulle tarjottiin roolia, Turner tunnustaa.

Uusi Poldark-sovitus televisiolle edustaa BBC:n nykyaikaista tapaa tehdä epookkia. On hyvännäköisiä hahmoja, karun kauniita maisemia ja hippusellinen saippuaoopperaa.

1700-luvun lopulle sijoittuvassa sarjassa Aidan Turner näyttelee kapteeni Ross Poldarkia, joka taistelee kotiseutunsa ja rakkautensa puolesta. Yksinkertaista se ei ole, vaan juonenkäänteitä riittää.

Aidan Turner ei tukeutunut rooliin valmistautuessaan vain Googleen, vaan hän luki Grahamin kirjat, kaikkiaan kaksitoista kappaletta. Muun muassa Hobitti-elokuvasarjasta tuttu näyttelijä oli ensimmäistä kertaa pääroolissa.

– Siinä oli paljon vastuuta, mutta se ei pelottanut minua. Olin valmistautunut hyvin ja valmis tähän, Britanniassa naisyleisön sydäntenmurskaajaksi noussut Turner kertoo.

Vaikka Turner on pukeutunut Monte Carlon tv-festivaaleilla rennon trendikkäästi farkkuihin ja huppariin ja hänen tummat kiharat hiuksena ovat kiinni ponihännällä, on tämä urbaani hipsteri helppo nähdä romanttisen epookin sankarina. Irlantilaisella näyttelijällä on komeat, voimakkaat piirteet, intensiivinen katse, tumma ääni ja rutkasti karismaa.

Turner sanoo, ettei päärooli hittisarjassa ole muuttanut hänen elämäänsä muuten kuin aikataulujen suhteen. Hän on nykyään kiireisempi.

– Luulen, että kyse on siitä, antaako kuuluisuuden muuttaa omaa elämää. Minun ei tarvitse mitenkään ponnistella elääkseni samanlaista elämää kuin ennenkin, teen vain samanlaisia juttuja kuin aina, Turner sanoo.

– Kun kävelen kadulla, ihmiset eivät sekoa. Joskus joku saattaa tunnistaa minut, Turner nauraa.

Rakastettu kihlautuu toisen kanssa

Poldarkin tarina alkaa, kun Ross Poldark puolustaa Ison-Britannian etuja Amerikan itsenäisyystaistelussa. Ross haaveilee paluusta kotiin, jossa häntä odottaa myös kihlattu Elizabeth (Heida Reed).

Sodassa britit kohtaavat raskaita tappioita, ja Ross julistetaan kadonneeksi. Pari vuotta myöhemmin Ross palaa kotiin Cornwalliin, monien järkytykseksi. Kovimmat kolhut odottavat tulijaa itseään: Rossin isä on kuollut, mutta perintö on tuhottu, ja hänen rakastettunsa Elizabeth on kihlautunut toisen miehen kanssa.

– Ross on hyvin vahva henkilöhahmo. Hänellä on ylpeyttä ja kunniantuntoa, Turner kuvailee.

Cornwallin elinkeino, kaivosteollisuus, on raunioina. Ross päättää saada kotiseutunsa takaisin jaloilleen.

– Ross on hyvä johtaja, mutta hänellä on vikansa. Hän tekee järjettömiä, itsekkäitä ja typeriä ratkaisuja. En näe häntä klassisena sankarihahmona, vaan enemmän todenmukaisena persoonana, Turner kertoo.

Sarja kertookin Rossin kasvusta ihmisenä. Hän on aluksi melko kypsymätön, mutta kovat kokemukset kasvattavat häntä.

– Hän oppii paremmaksi kuuntelijaksi ja vastuunkantajaksi. Hänessä näkee vähittäisen kasvamisen. Hän muuttuu harkitsevaisemmaksi ja vähemmän impulsiiviseksi.

Poldarkista tehtiin ensimmäisen kerran tv-sarja vuonna 1975, ja siitä tuli hyvin suosittu. Uusi tulkinta romaaneista on Turnerin mukaan luonnollisesti modernimpi.

Turner kehuu käsikirjoittaja Debbie Horsfieldia.

– Hän ei kirjoita puhdasta epookkidraamaa, vaan kuvailee ihmisiä kuin he eläisivät meidän maailmassamme.

Kuten Ross Poldark, myös Turner otti kuvauksissa tietynlaisen henkisen johtajan roolin.

– Keskityin siihen, että tämä laiva ei saa upota. Minun täytyi pysyä hyväntuulisena ja energisenä, koska jos olisin väsähtänyt, muut työryhmän jäsenet olisivat huomanneet sen ja se olisi voinut vaikuttaa yleiseen tunnelmaan, hän sanoo.

Pienen mietintätauon jälkeen hän nauraa ja lisää:

– Haastavinta minulle oli tässä roolissa pysyä sellaisessa kunnossa, että mahdun roolivaatteisiini seitsemän kuukauden ajan!

Poldark, TV1, ti klo 21.30.

Dokumentissa nähdään korvaushoidossa käyviä selviytyjiä, joille pienet onnistumiset ovat suuria askelmia.  Kuva: Yle kuvapalvelu
Dokumentissa nähdään korvaushoidossa käyviä selviytyjiä, joille pienet onnistumiset ovat suuria askelmia. Kuva: Yle kuvapalvelu

Charlotte Lindroosin uudessa dokumentissa seurataan Miaa ja Jenniä. Kokevatko he  tehneensä oikean ratkaisun luovuttuaan lapsistaan?

IS TV-LEHTI: Kahden suomalaisen naisen tarinat avaavat sitä syvyyttä, johon päihderiippuvaisuus ja masennus uhkaavat pudottaa, vaikka vuosien jälkeen jo näyttäisi paremmalta. Molemmat, Mia ja Jenni, ovat joutuneet luopumaan lapsistaan, ja se on jättänyt syvän jäljen.

Charlotte Lindroosin uudessa dokumentissa lapset eivät ole estradilla, mutta heihin liittyy se, kuinka nousu synkästä kuilusta on kummankin naisen kohdalla tapahtunut. Toki katsotaan myös syihin, miksi kuiluun on kompastuttu: amfetamiini, heroiini, itsetuhoisuus, masennus, rikkonaiset perheet.

Esimerkiksi Mialla, joka kuvailee heroiinia suureksi rakkaudekseen, on muistoja, joissa hän tyttösenä meni kertomaan baariin äidille ja isäpuolelle itkevästä pikkusiskosta. Isäpuoli kantoi raivostuneena kotiin tukasta roikottaen.

Jenni taas masentui lapsensa syntymän jälkeen, eikä osaa pitää haluamallaan tavalla yhteyttä nyt jo murrosikäiseen tyttäreensä. Hän pelkää, mitä tälle on äidistä kerrottu. Koiraa hellivällä Jennillä on kuitenkin unelmia liittyen lapsiin, ja ne auttavat jaksamaan.

Dokumentissa nähdään korvaushoidossa käyviä selviytyjiä, joille pienet onnistumiset ovat suuria askelmia. Kun on kokenut huumepumpulin, on merkityksellisten tunteiden löytäminen perusasioista hankalaa ja erilaista mutta täysin pakollista.

Kokevatko Mia ja Jenni tehneensä oikean ratkaisun luovuttuaan lapsistaan? Hyvin valittu musiikki syventää toivon tunnelmaa mutta muistuttaa myös elämän arvaamattomuudesta.

Docstop: Piikki sydämessä, TV1 ti klo 20.00

Sarjan toisella kaudella on luvassa ainakin yhdet hautajaiset ja entistä hanakampaa kapinointia.

Ahdistava, koukuttava, ajankohtainen, ajatuksia herättävä, tyylikäs. Muun muassa näillä sanoilla viime keväänä alkanutta Handmaid's Tale -sarjaa on ylistetty sen ensimmäisestä jaksosta lähtien.

Jos et vielä tiedä, mistä sarjassa on kyse, käy lukemassa esittelyjuttumme tästä:

Sarjan ensimmäinen kausi loppui kuin seinään viime kesänä, ja moni on jäänyt odottamaan jatkoa jännityksellä. Onneksi sitä on myös luvassa! Toisen kauden jaksoja alettiin suunnitella jo ennen ensimmäisen kauden loppumista, ja iso osa sarjasta kuvattiinkin viime vuonna.

Jenkeissä sarja nähdään Hulu-palvelusta, jonne kauden ensimmäinen jakso pärähtää 25. huhtikuuta. Suomessa sarjaa voi seurata HBO Nordicin kautta. Aiemman kauden palvelu näytti päivän viiveellä Yhdysvalloista.

Mitä muuta tiedämme tulevasta kaudesta? Ainakin tämän:

1. Toisella kaudella on 13 jaksoa.

Ensimmäisellä kaudella jaksoja oli vain 10.

2. Päähenkilöt ovat ykköskaudelta tuttuja.

Elisabeth Mossin näyttelemä Offred on edelleen tarinan keskiössä. Myös Ofglen (Alexis Bledel), Moira (Samira Wiley), Janine (Madeline Brewer) ja Nick (Max Minghella) nähdään uudella kaudella.

Kakkoskaudelta julkaistut kuvat ovat varsin pahaenteisiä.

3. Ensimmäinen jakso yllättää varmasti.

”Älkää yrittäkö arvata, mitä toisen kauden ensimmäisessä jaksossa tapahtuu. Ette koskaan voi aavistaa. Se on mahdotonta, ja sen takia rakastan sitä niin paljon”, Elisabeth Moss totesi TV Guiden haastattelussa.

4. Näemme surullisenkuuluisat siirtokunnat.

Handmaid’s tale perustuu Margaret Atwoodin klassikkokirjaan. Kirjassa siirtokunnat mainitaan kaikkein karmeimpana kohtalona: ne odottavat sellaisia, jotka eivät suostu taipumaan käsittämättömän yhteiskunnan osasiksi. Myös sarjan ensimmäisellä kaudella siirtokunnista puhutaan, mutta vasta kakkokaudella katsojat pääsevät näkemään ne omin silmin.

Sarjan uudella kaudella tutustutaan uusiin maisemiin.

5. Offred ja muut alkavat kapinoida.

Sarjan ohjaaja ja käsikirjoittaja Bruce Miller on vahvistanut, että kakkoskausi keskittyy vahvasti Offrediin. Tulevalla kaudella hän on kuitenkin entistä kapinallisempi ja vahvempi. Myös muut hahmot löytävät sisäisen kapinahenkensä ja haluavat laittaa pisteen orjuutukselle.

6. Ilkeän Lydia-tädin tarinaa valotetaan.

Lydia-täti (Ann Dowd) on yksi sarjan kammottavimmista hahmoista – mikä tekee hänestä samalla kovin kiinnostavan. Miten naisesta tuli niin julma? Miller on kertonut, että saamme tähän kysymykseen ainakin jonkinlaisen vastauksen tulevalla kaudella.

7. Yksi orjattarista kuolee.

Miller on vahvistanut, että sarjan kakkoskaudella nähdään hautajaiset. Mutta tarkkaan ottaen kuka kuolee ja miten? Sitä emme vielä tiedä.

Tälläkin kaudella orjattaret jatkavat parittain kävelyä.

8. Saamme tietää, mitä muulle maailmalle on tapahtunut.

Sarjan tapahtumat sijoittuvat kuvitteelliseen, Yhdysvalloissa sijaitsevaan Gilead-nimiseen valtioon. Ykköskaudella katsojat saivat tietää vain vähän Yhdysvaltain naapurimaiden kohtalosta. Miller on kuitenkin paljastanut, että tulevalla kaudella katsojat pääsevät näkemään tarkemmin, mitä ihmettä Gileadin ulkopuolella tapahtuu.

9. Sarjan kammottava – ja niin koukuttava – tunnelma ei ole kadonnut mihinkään.

Ensimmäinen kausi oli monen katsojan mielestä paikoitellen niin ahdistava, että sitä oli vaikea katsoa. Eikä mikään ole muuttumassa – ainakaan kakkoskauden trailerin perusteella. Katso vaikka: