Yksinäinen naisvampyyri (Sheila Vand) liikkuu iranilaisen aavekaupungin yössä. Kuva: Nonstop entertainment ab / Yle Kuvapalvelu
Yksinäinen naisvampyyri (Sheila Vand) liikkuu iranilaisen aavekaupungin yössä. Kuva: Nonstop entertainment ab / Yle Kuvapalvelu

Illan leffoissa vampyyri on naispuolinen sankari, joka nousee kiusaajia vastaan.

IS TV-LEHTI: Vampyyritarinoita on kerrottu kautta aikain kaikkialla maailmassa. Tunnetuin lie tarina kreivi Draculasta. 2000-luvulla vampyyrit nousivat uudestaan viihteen valtavirtaan teinien Twilight-buumin kautta.

Teemalauantaissa esitellään moderneja vampyyreja, taruhahmon uusinta linjaa. Sitä edustamaan on valittu osuvasti kaksi valtavirrasta erottuvaa elokuvaa, ruotsalainen Ystävät hämärän jälkeen (2008) ja amerikkalainen, Iraniin sijoittuva A Girl Walks Home Alone at Night (2014).

Molemmissa vampyyri on naispuolinen sankari, joka nousee kiusaajia vastaan.

Tomas Alfredsonin Ystävät hämärän jälkeen on noussut jo vampyyrigenren klassikoksi, joka ravisteli vanhoja perinteitä. Se käänsi kuvion toisinpäin: tyttö ei ole suinkaan se hento neito, jonka heräilevä seksuaalisuus kaihoaa vampyyrin puremaa – vaan tyttö on itse vaarallinen peto. Vampyyristä tuli rankasti kiusatun pojan alitajunnan pelkojen ja väkivaltaisuuden vertauskuva, hurja ja säälimätön kostaja.

Samoin jo Ana Lily Amirpourin elokuvan nimi A Girl Walks Home Alone at Night (suom. tyttö kävelee yksin yöllä kotiin) herättää mielikuvat tytöstä uhrina, hyökkäyksen kohteena – mutta kääntää kuvion toisinpäin. Sheila Vandin näyttelemä huntuun verhottu vampyyri on katujen hiljainen valtiatar.

Elokuville on yhteistä myös tyylitelty visuaalisuus ja rauhaisa rytmi, joka luo viipyilevää kauhutunnelmaa. Alfredson luottaa tummahenkiseen nordic noir -tunnelmaan, kun taas Amirpour ottaa vaikutteita Jim Jarmuschin mustavalkoisesta maailmasta.

Teemalauantai: Modernit vampyyrit, Teema la klo 21.00

Ystävät hämärän jälkeen klo 21.00

A Girl Walks Home Alone at Night klo 22.50

Vierailija

Tänään tv:ssä: Heipat setä-Draculalle – vaarallisin vampyyri on nyt teinityttö

Teknisesti ottaen elokuvassa "Ystävät hämärän jälkeen" Eli ei ole tyttö. (Paitsi siinä puistattavassa jenkkiversiossa.) En nyt muista, oliko elokuvassa samaa kohtausta kuin kirjassa, jossa häneltä poistetaan penis joitakin (satoja? kymmeniä?) vuosia aiemmin. Olikohan elokuvassa kuitenkin kohtaus, jossa näkyy arpi siinä kohtaa? En tosiaan muista kovin tarkkaan. Mutta tyttö Eli ei varsinaisesti ole, joskaan ei ihan poikakaan.
Lue kommentti

Brittisarjan seitsemännen kauden jaksoissa pohditaan tuttuja teemoja –  Adam päättää ottaa seuraavan askeleen suhteessaan ja David havittelee seurapiirikaunotarta.

IS TV-LEHTI:  Apua! Joko Tina (Leanne Best) on tullut raskaaksi? Ja menettääkö Adam (James Nesbitt) jälleen puolisonsa, kun synnytys alkaa hurjalla tavalla? Yhtäkkiä tosin ollaan hulvattomassa musikaaliesityksessä, jolloin katsoja aavistaa, ettei kaikki ole ehkä sitä, miltä näyttää.

Brittiläisen Rimakauhua ja rakkautta -sarjan (Cold Feet) uusi seitsemäs kausi alkaa hauskasti ja jatkuu sympaattisena jaksona, joka tarjoaa hyvää mieltä ja välillä liikutuksenkin hetkiä.

On hienoa, ettei Mike Bullenin luoma sarja ole menettänyt tenhoaan, vauhtiaan eikä sympaattisuuttaan, vaikka näyttelijäporukka on keski-ikäistynyt kunnolla.

Sarjan uuden kauden kaikki seitsemän jaksoa julkaistiin jo C Moressa kerralla, mutta nyt lineaarisenkin television katsojat pääsevät mukaan.

Adam ja Tina ovat siis pari. Juonikuvion pystyi näkemään heti, kun he tapasivat toisensa viime kaudella, jolloin rakastettu sarja palasi kotikatsomoihin 13 vuoden tauon jälkeen. Tuolloin Adam oli kuitenkin menossa naimisiin aivan toisen naisen kanssa.

Nyt podetaan rimakauhua siitä, pitäisikö uusi suhde nostaa seuraavalle tasolle. Keskeisiä kysymyksiä pohditaan myös ystävyyssuhteiden merkityksestä ja urakäänteistä, joissa tapahtuu melkoisia yllätyksiä.

Mainion purevasti tarinassa komppaa mukana viime kaudella isoon rooliin nostettu jälkikasvu aivan omine rimakauhuineen.

Viisikymppisten Adamin, Jennyn (Fay Ripley), Peten (John Thomson), Karenin (Hermione Norris) ja Davidin (Robert Bathurst) elämä on siis yhtä draamaa ja komediaa edelleen Manchesterissa.

Mahtava uutinen on se, että sarjasta on tekeillä tänä keväänä myös kahdeksas kausi.

Rimakauhua ja rakkautta, MTV3 la klo 21.00

Seitsemän sinkkumiestä ja -naista muuttaa kahdeksaksi viikoksi saman katon alle. Tavoitteena on tietysti löytää Se Oikea. Vaikka väkisin.

IS TV-LEHTI:  Spouse House on talo, jonne kutsutaan seitsemän naista ja seitsemän miestä avioitumaan. Kihlat ja häät ovat tavoite, joka houkuttelee naimahaluisia paikalle tositarkoituksella.

Tämä realitysarja on hivenen inhimillisempi kuin Ensitreffit alttarilla, sillä tutustumiseen on aikaa 8 viikkoa.

Siihen inhimillisyys loppuukin. Kosiminen on nimittäin pakollista tai joku saa talosta potkut.

Mitä pidempään talossa majailee ja altistuu kolmio- ja neliödraamoille, sitä vaikeampaa on haluta kenenkään kanssa naimisiin.

Toisaalta aidot tunteet palkitaan! Jos kaikesta huolimatta lempi leiskuu, on televisioshow läpikotainen testi rakkaudelle.

Tosi-tv:n tapaan ohjelmaa on tekemässä joukko ”asiantuntijoita”. On psykologia ja tunneterapeuttia, ja itse sinkut on poimittu mukaan huolellisella käsityöllä ja tieteellisiin todennäköisyyslaskelmiin pohjautuvilla match-menetelmillä.

”Kun menimme deittini kanssa ravintolaan, kamerat kuvasivat ja kaikki tuijottivat. Se oli kamalaa!”

Suhteiden pysyvyyttä helpotetaan myös sillä, että Los Angelesissa kuvatun sarjan kaikki sinkut ovat kotoisin samalta seudulta – tällä kaudella Chigacosta.

Ensimmäisessä jaksossa tutustutaan ja jo ihastutaankin. Sinkut ovat keskimäärin 30-vuotiaita, hyvissä ammateissa ja tarpeeksi hyvän näköisiä, jotta kukin saisi tasaisesti huomiota. Mukana on totta kai myös ärsyttäviä henkilöitä.

Ei paljasteta, kuinka kävi palomies Jimmy Breretonille, yhdelle lemmentalon asukkaista, mutta jälkeenpäin hän on kuvaillut talon tunnelmaa hyvin stressaavaksi.

– Kamerat olivat vieressä koko ajan, samoin mikrofonit. Emme saaneet käyttää puhelinta tai internetiä. Kun menimme deittini kanssa ravintolaan, kamerat kuvasivat ja kaikki tuijottivat. Se oli kamalaa!

Salamarakkauden talo, Frii pe klo 20.00