Märta Westerlund ja Lotta Karlsson robottiviikoilla. Kuva: Yle Kuvapalvelu/Marika Hill
Märta Westerlund ja Lotta Karlsson robottiviikoilla. Kuva: Yle Kuvapalvelu/Marika Hill

Tuomas Enbuske ja Märta Westerlund selvittävät muun muassa, vievätkö robotit kaikkien työt. Siis asiantuntijoiden ja taksikuskienkin.

IS TV-LEHTI: Toimittaja Tuomas Enbuske, toimitat yhdessä Märta Westerlundin kanssa Työelämän uudet kuviot -sarjaa. Miltä tulevaisuuden työelämä näyttää?

– Ohjelma käsittelee lähinnä katsojien oman elinajan aikaisia muutoksia, puhutaan muutamasta vuosikymmenestä eteenpäin. Itseäni kiinnostaa se, miltä työelämä näyttää 30–40 vuoden päästä.

– Aion olla silloin vielä työelämässä, jos olen elossa. Olen silloin siis seitsemän–kahdeksankymppinen. Uskon, että työelämässä voi olla silloin eri tavalla, ei joko–tai. On järjetöntä, että nykyään ollaan työelämässä ja yhtäkkiä ei ollakaan. Miksei voisi olla light-versiona, riippuen elämäntilanteesta?

Millaisiin työelämän muutoksiin ohjelma pureutuu?

– Sarjassa käsitellään tietysti ilmeisimpiä muutoksia, jotka tulevat kaikille mieleen, kuten vaikka taksikuskin hommaa. Nykyäänhän puhutaan Uberista, mutta se on turhaa, koska kohta on robottiautoja.

– Mutta ohjelmassa puhutaan myös esimerkiksi asiantuntijuudesta, joka sekin voidaan automatisoida ja on jo automatisoitukin.

Onko työelämää ruotiva ohjelma erityisen ajankohtainen juuri tässä ajassa?

– Ei oikeastaan. Kaikkihan aina ajattelevat, että juuri nyt eletään jotenkin spesiaalia aikaa. Mutta ei murros ole koskaan yhtäkkiä tuleva napsahdus. Se tulee yllättävästä suunnasta, eikä sitä välttämättä edes huomaa.

Olet työskennellyt parikymmentä vuotta media-alalla. Miten muuttuva työelämä on heijastunut omaan työhösi?

– No, ainakin sikäli, että olen aina pyrkinyt tekemään kaikenlaista, ihan sen takia, että osaisin tehdä montaa asiaa. Se on aivoillekin hyväksi.

– En ole koskaan ajatellut, että se riittää työksi, että olen minä. Se tyyppi, joka on nyt kiinnostava, ei kolmen vuoden päästä kiinnosta enää ketään. On kammottavaa, kun joku valittaa, ettei ole enää mielenkiintoinen. Toki joku pystyy olemaan Jörn Donner koko elämänsä, mutta mitä siinä on taustalla? Se, että Jörn Donner tekee paljon töitä koko ajan.

Mitkä ovat oman urasi huiput?

– Onko pakko sanoa tv:n puolelta? Olen tykännyt tehdä radiota. Tein kaupallisella puolella esimerkiksi Henkka Hyppösen ja Jenni Pääskysaaren kanssa aamuohjelmaa Kiss FM:lle nuorena, ja sitten olen tehnyt seitsemän vuotta Ylen Radio 1:ssä keskusteluohjelmia. Esimerkiksi niitä oli hauska tehdä, niissä olin hyvä.

Entä urasi aallonpohjat?

– Varmasti niitäkin on, mutta tykkään enemmän sellaisesta, että tehdään paljon ja mietitään vähemmän. En siis ole missään nimessä perfektionisti.

Työelämän uudet kuviot, Yle Teema & Fem pe klo 18.30

Seitsemän sinkkumiestä ja -naista muuttaa kahdeksaksi viikoksi saman katon alle. Tavoitteena on tietysti löytää Se Oikea. Vaikka väkisin.

IS TV-LEHTI:  Spouse House on talo, jonne kutsutaan seitsemän naista ja seitsemän miestä avioitumaan. Kihlat ja häät ovat tavoite, joka houkuttelee naimahaluisia paikalle tositarkoituksella.

Tämä realitysarja on hivenen inhimillisempi kuin Ensitreffit alttarilla, sillä tutustumiseen on aikaa 8 viikkoa.

Siihen inhimillisyys loppuukin. Kosiminen on nimittäin pakollista tai joku saa talosta potkut.

Mitä pidempään talossa majailee ja altistuu kolmio- ja neliödraamoille, sitä vaikeampaa on haluta kenenkään kanssa naimisiin.

Toisaalta aidot tunteet palkitaan! Jos kaikesta huolimatta lempi leiskuu, on televisioshow läpikotainen testi rakkaudelle.

Tosi-tv:n tapaan ohjelmaa on tekemässä joukko ”asiantuntijoita”. On psykologia ja tunneterapeuttia, ja itse sinkut on poimittu mukaan huolellisella käsityöllä ja tieteellisiin todennäköisyyslaskelmiin pohjautuvilla match-menetelmillä.

”Kun menimme deittini kanssa ravintolaan, kamerat kuvasivat ja kaikki tuijottivat. Se oli kamalaa!”

Suhteiden pysyvyyttä helpotetaan myös sillä, että Los Angelesissa kuvatun sarjan kaikki sinkut ovat kotoisin samalta seudulta – tällä kaudella Chigacosta.

Ensimmäisessä jaksossa tutustutaan ja jo ihastutaankin. Sinkut ovat keskimäärin 30-vuotiaita, hyvissä ammateissa ja tarpeeksi hyvän näköisiä, jotta kukin saisi tasaisesti huomiota. Mukana on totta kai myös ärsyttäviä henkilöitä.

Ei paljasteta, kuinka kävi palomies Jimmy Breretonille, yhdelle lemmentalon asukkaista, mutta jälkeenpäin hän on kuvaillut talon tunnelmaa hyvin stressaavaksi.

– Kamerat olivat vieressä koko ajan, samoin mikrofonit. Emme saaneet käyttää puhelinta tai internetiä. Kun menimme deittini kanssa ravintolaan, kamerat kuvasivat ja kaikki tuijottivat. Se oli kamalaa!

Salamarakkauden talo, Frii pe klo 20.00

Uutuussarjassa Lea, 74, ja Pentti, 91, haluavat oppia tietokoneen käyttöä. Apuun saapuu muotiblogaajana tunnettu naaG.

IS TV-LEHTI: 91-vuotias Pentti on yksi tulevan kevään tv-tähdistä uutuusohjelmassa Seniorit somessa.

Pentti haluaa oppia käyttämään paremmin internetiä – erityisesti hän haluaisi oppia lähettämään valokuvia sekä soittamaan videopuheluita omalle rakkaalleen Lealle, 74.

– Pentille pitäisi saada Skype. Se on asennettu sinne koneelle, mutta se ei ole jotenkin toiminnassa, Lea selvittää uutuusohjelmassa.

”Me jäämme ihan nuijiksi, kun tulee pienikin este.”

Pentti ja Lea saavat apua nettiajan konkarilta, videobloggaaja eli tubettaja Janne Naakalta. Hän on yksi niistä nuorison fanittamista tubetähdistä, jotka opettavat kevään aikana senioreita netin käytössä.

– Tämä on tosi pinnalla oleva aihe, kun monesti seniorit jäävät asioiden ulkopuolelle, sillä monet asiat tapahtuvat nykyään netissä, Janne sanoo.

– Hienoa ohjelmassa on myös se, että saan viettää aikaa senioreiden kanssa. Vaikka opetan heitä, uskon, että opin heiltä jopa itse enemmän.

Pentti ja Lea osoittautuvat niin mainioiksi senioreiksi, että Janne haluaisi tehdä heistä jopa tubettajia. Kumpikin osoittautuu hyvin humoristiseksi persoonaksi.

– Voin itsekin ottaa oppia 91-vuotiaan Pentin elämänasenteesta: hän on niin myönteinen kaikessa, ja netin opettelussakin hän on ollut tosi kärsivällinen, Janne kehuu.

Netin opettelussa lähdetään liikkeelle ihan perusasioista, sillä Pentillä ja Lealla on monta pulmaa.

– Me jäämme ihan nuijiksi, kun tulee pienikin este. Emme pysty sitä ratkaisemaan. Kun yritän googlata jotain, niin olen ihan torvi niissä asioissa, kiteyttää Lea ongelmat.

”Penallahan tuo Facebookin käyttö on hyvin vilkasta. Siellä tulee sydämiä, ja naiset laittaa Penalle, että ihana Pena.”

Facebook nousee myös pariskunnan keskustelunaiheeksi.

– Penallahan tuo Facebookin käyttö on hyvin vilkasta. Siellä tulee sydämiä, ja naiset laittaa Penalle, että ihana Pena, Lea kertoo.

– Mutta olen sanonut niille, että ei saa laittaa, kun olen yhden naisen mies, Pena jatkaa.

61 vuotta aviossa ollut Pentti oli pitkään yksin vaimonsa kuoltua, mutta lähti lopulta lastensa painostuksesta ulos seuraelämään ja löysi Lean.

He ovat pitäneet yhtä kuusi vuotta ja vierailevat toistensa luona päivittäin. Nyt he haluaisivat oppia soittamaan toisilleen videopuheluita.

Yhdessä he myös miettivät, millaisilla filttereillä Pentti saisi rypyt häviämään.

Janne tuo pariskunnalle tabletit, joilla Pentti ja Lea opettelevat FaceTime -puheluita ja muiden applikaatioiden käyttöä, kunhan oppivat ensin tabletin pyyhkäisytekniikan ja saavat laitteen auki. Yhdessä he myös miettivät, millaisilla filttereillä Pentti saisi rypyt häviämään.

Erityisen iloisiksi Lea ja Pentti tulevat, kun he tekevät yhteisen YouTube-videon Jannen kanssa.

– Näitä haluamme tehdä lisää!

Seniorit somessa, TV1 to klo 20.00

1. Hanki toimivat laitteet.

Jos kotona on useampi laite, laitteiden on hyvä olla samanmerkkiset, jotta ne saa synkronoitua helposti keskenään.

2. Muista kärsivällisyys.

Vaikka joku asia menisi väärin, älä mene paniikkiin äläkä painele kaikkia nappuloita. Se pahentaa tilannetta.

3. Pyydä rohkeasti apua.

Uuden laitteen tai toiminnon opettelu on kaikille aluksi vaikeaa. Monille voi olla iso kynnys opetella uusi asia, mutta pyydä rohkeasti apua.