Sharonin ja Robin kemia toimii sarjassa kehujen arvoisesti, kun he ovat yllätyspari Sharon Morris ja Rob Norris. Kuva: Yle kuvapalvelu
Sharonin ja Robin kemia toimii sarjassa kehujen arvoisesti, kun he ovat yllätyspari Sharon Morris ja Rob Norris. Kuva: Yle kuvapalvelu

Catastrophen piikikkäänä anoppina nähdään joulukuussa menehtynyt Tähtien sota -tähti Carrie Fisher.

IS TV-LEHTI: Mainio draamakomediasarja Catastrophe leikittelee mehevän katastrofaalisilla aineksilla: tapaat yhden yön tyypin toiselta mantereelta, tulet raskaaksi, joudut naimisiin, vanhempasi inhoavat siippaasi, kohta pelissä on syöpää, dementiaa, Downin syndroomaa…

Ja silti tunnelma säilyy lämminhenkisenä, kiinnostavana ja humoristisena, jopa verrattoman räävittömänä. Britit osaavat nämä puuhat – sarjassa on sukulaisvivahdusta ainakin suosikkien Rimakauhua ja rakkautta ja Paritellen suuntaan. Astetta ronskimpaa vivahdusta.

Catastrophe-sarjan ydinpari vastaa niin käsikirjoituksesta, tuottamisesta kuin pääosien näyttelemisestäkin. Sharon Horgan on brittien Pirjo Heikkilä, Twitter-kaskuistaan tunnettu Rob Delaney muuten vain hauska. Heidän sarjanimensä rimmaavat: Sharon Morris ja Rob Norris.

Irlantilainen Sharon tapaa kotikaupunkinsa Lontoon baarissa mukavasti vinksahtaneen Robin. Tämä palaa turvallisesti Yhdysvaltoihin muutaman kuuman yön jälkeen, ja sen pituinen se. Vaan eipä olekaan, sillä jo kypsässä iässä oleva Sharon huomaa odottavansa lasta. Rob palaa kantamaan isällisen vastuun.

Kun Rob kosii Sharonia kadulla, sormus tipahtaa humalaisen virtsalammikkoon.

Ben Taylorin ohjaama palkittu sarja sanoo asiat suoraan niin kuin ne ovat. Se tasapainottelee älyttömän ja koskettavan välillä ja onnistuu vaikeassa tehtävässään olla noin 25 minuutin jaksoissaan sekä suolaa että sokeria. Juoni alkaa rullata, vitsejä odottaa.

Suuri osa sarjan tenhosta perustuu pääparin väliseen kommunikointiin sekä ulkomaailman haasteiden kanssa taisteluun. Yllättävät sutkaukset naurattavat. Aikuinen aitous yhdistyy jopa pieruhuumoriin, mutta jollain tapaa osuvasti!

Rob ja Sharon ovat tuhdisti samalla aaltopituudella. Sarjan maailmaa on vaikkapa tämä: Kun Rob kosii Sharonia kadulla, sormus tipahtaa humalaisen virtsalammikkoon. ”Sormus on pissassa, voi paska!” todetaan ja pujotetaan koru muitta mutkitta nimettömään – ja saadaan kohtauksesta tunteikas.

Kulttuurien välisiä eroja kosketellaan, mutta enemmän yhteiskunnan avioliitto- ja perheodotuksia. Sharon ja Rob arvattavasti ovat täysin omanlaisensa pari. Rakkauselementtejä ei silti laiminlyödä.

Carrie Fisher mukana kolmella kaudella

Suomessa nähdään nyt 12 jaksoa eli kaksi ensimmäistä tuotantokautta. Kolmas kausi on jo kuvattu. Tuo kausi oli viimeinen, jolla mukana oli joulukuussa menehtynyt Carrie Fisher. Fisher näyttelee Robin amerikkalaista äitiä ja Sharonin piikikästä anoppia Miaa. Sarjan alkupuolella hän on äänessä ja ruudussa lähinnä puhelinsoittojen kautta. Tietenkin Mialla on vankka mielipide Robin ja Sharonin äkkiliitosta: ”Mikä moka!”

Rob Delaney on kertonut Fisherin innostuneen roolista äitimuorin nasevan äksyyden vuoksi. Tiukasti käsikirjoitukseen luottaneet Delaney ja Horgan sallivat improvisointia vain Fisheriltä, muut saivat luvan pysyä ruodussa. Kaksikko huomasi, että Fisherillä oli kyky saada vitseistä irti kaksin verroin.

Kolmannelle kaudelle Fisherille kirjoitettiin paljon lisää materiaalia, joka erityisesti ensimmäisellä kaudella on vielä marginaalissa. Viimeiset otot kuvattiin vain viikko ennen Fisherin kuolemaa.

Catastrophe, TV1 pe klo 22.00

Parisuhdevisailu palaa ruutuihin uusin jaksoin, uudella ohjelmapaikalla. 

IS TV-LEHTI:  Iloinen puheensorina käy Akun Tehtaalla Ylöjärvellä yleisön asettuessa paikoilleen lavan eteen asetelluille tuoliriveille. Käynnissä ovat Napakympin kuvaukset. Sarja teki paluun viime syksynä 15 vuoden tauon jälkeen. Napakymppi oli kirjaimellisesti täysi napakymppi, joka keräsi parhaimmillaan liki miljoonayleisön.

Nyt parisuhdevisailu palaa ruutuihin uusin jaksoin, uudella ohjelmapaikalla. Amorin nuolet sinkoilevat tänä keväänä sunnuntaisin parhaaseen katseluaikaan.

Kari Salmelaisen saappaisiin hypänneellä Janne Katajalla on juontajana ohjelmassa tärkeä rooli. Hän toimii seremonianmestarina, joka ohjaa keskustelua ja kuittailee hyväntahtoisesti osallistujien vastauksille. Komiikkaa syntyy väkisinkin oudoista kysymyksistä ja tahattoman hassuista vastauksista. Yleisössä hurrataan, kun Kataja ja hänen työparinsa pianisti Lenni-Kalle Taipale astuvat estradille. 

”Ei tänne ole pakko tulla tositarkoituksella, vaan riittää, jos haluaa kokea seikkailun.”

Voiko tv-ohjelmasta löytää tosirakkauden? Näin uskovat ainakin ohjelmassa itsensä likoon laittavat. Viime syksyn saldo parinmuodostuksessa jäi tosin melko laihaksi, ja moni orastava romanssi nuupahti heti Napakymppi-matkan jälkeen.

– Mielestäni kilpailijoilla on ollut oikeat motiivit ohjelmaan lähtiessä. Ei tänne ole pakko tulla tositarkoituksella, vaan riittää, jos haluaa kokea seikkailun. Vieraan ihmisen kanssa reissuun lähteminen jos mikä on seikkailu, Janne Kataja sanoo.

Ohjelmassa kumppania haetaan keskustellen, ei ulkonäköperustein.

– Uskon, että kun saadaan enemmän pareja prosessiin, niin kyllä tulee täysosumiakin. Se riittää, jos vaikka 40 parista yksi jatkaa yhdessä. Se on sitten Napakympin napakymppi! Kataja hymyilee.

Lenni-Kalle Taipale on samaa mieltä, vaikka tv-ohjelma on parisuhteen muodostukselle melko erikoinen ympäristö.

– Ihmiset ovat mukana aika tosissaan. Toki pitää olla pilkettä silmäkulmassa, mutta ei kukaan ole tullut tänne hakemaan vain ruutuaikaa.

Napakymppi, Nelonen su klo 20.00 

Putous palaa ruutuun jo 9. kerran. Sen kunniaksi on aika muistella Armi Toivasen, Krista Kososen, Aku Hirviniemen ja muiden vanhojen Putous-tähtien sketsihahmoja.

Putous-ohjelman 9. kausi alkaa MTV3:lla la kello 19.30.