Syyrialaiset aktivistit, lapset ja entiset kenraalit kuvaavat ja kertovat elämästään pommitusten keskellä. Kuva: Yle kuvapalvelu
Syyrialaiset aktivistit, lapset ja entiset kenraalit kuvaavat ja kertovat elämästään pommitusten keskellä. Kuva: Yle kuvapalvelu

Silmät avaava dokumentti kertoo tavallisten ihmisten arjesta julmuuksien keskellä Syyriassa.

IS TV-LEHTI: Vuonna 2011 arabikevät tavoitti Syyrian. Kansa lähti kaduille osoittamaan mieltään presidentti Bashar Al-Assadin hallintoa vastaan. Kapinahenki tarttui myös joukkoon nuoria poikia, jotka Daraan kaupungissa spreijasivat al-Assadia vastustaneita graffiteja.

Uhmakkailla maalauksilla oli täysin suhteettomat seuraukset: Pojat pidätettiin, ja he joutuivat silmittömän kidutuksen uhreiksi. Lopulta teinien hakatut, poltetut ja silvotut ruumiit lähetettiin heidän perheilleen. Syyrialaiset tyrmistyivät. Tapahtumat alkoivat vyöryä yhä hallitsemattomammin. Pian maa ajautui sisällissotaan, yhä syvenevään väkivallan kierteeseen.

Dokumentti näyttää silottelematta hädän, jonka keskellä syyrialaiset elävät tälläkin hetkellä.

Daraan poikien kohtalo on vain yksi esimerkki julmuuksista, jota syyrialaiset ovat kohdanneet sisällissodan syttymisen jälkeen. Venäläisohjaaja Jevgeni Afineevskin tuore dokumentti Huuto Syyriasta (Cires from Syria, 2017) kertoo siitä ja lukemattomista muista. Dokumentti näyttää silottelematta hädän, jonka keskellä syyrialaiset elävät tälläkin hetkellä.

Samalla dokumentti avaa sisällissodan monimutkaisuutta, sen eri vaiheita ja eri osapuolien intressejä. Pääpaino on kuitenkin tavallisten ihmisten kokemuksissa.

Vaikka Syyria on päivittäin uutisissa, on Huuto Syyriasta silmät auki räväyttävä ja sydäntä särkevä dokumentti. Se laittaa pisteen sille omahyväiselle pakolaiskritiikille, jota Suomen kaltaisissa onnekkaissa maissa sitkeästi pidetään yllä. Dokumentin nähtyään kukaan ei voi vedota siihen, ettei tiedä, mitä Syyriassa tapahtuu.

Dokumenttiprojekti: Huuto Syyriasta, TV1 ma klo 21.30

Elintasopakolaisia?

Tänään tv:ssä: Haluatko tietää, mitä Syyriassa todella tapahtuu? Katso tämä palkittu dokumentti

Se joka tuon dokumentin katsottuaan on sitä mieltä että Syyriasta tulee tänne " elintasopakolaisia" sosiaaliturvamme takia.. no jaa.. Silloin täytyy sanoa että luovutan heidän osaltaan. Jos em. dokumentin jälkeen edelleen ajattelet noin sanat loppuvat. Erittäin raaka, julma ja tarpeellinen dokumentti. Parinkymmenen vuoden päästä kysellään: Miksi annoitte tuon kaiken tapahtua? Miksi ette auttaneet? Vastaukseksi ei enää riitä sama kuin Natsisaksan aikaan, koska nyt on mahdollisuus tietää jos...
Lue kommentti

Georg Elser yritti murhata Hitlerin vuonna 1939. Oliver Hirschbiegelin draama pohtii, toimiko Elser yksin.

IS TV-LEHTI: Oliver Hirschbiegelin ohjaama Elser (2015) on yksi lukemattomista Adolf Hitlerin murhayrityksistä kertovista elokuvista – ja yksi niistä lukuisista, joiden varsinaisista lopputuloksista jälkimaailmalla ei ole paljon epäselvyyttä.

Kenties sen vuoksi ohjaaja hoitaa elokuvassa attentaatin pois melkein alta aikayksikön – ja keskittyy sen jälkeen kertomaan tekijästä ja hänen taustoistaan.

Hirschbiegel nousi kuuluisuuteen Hitlerin viimeisistä vaiheista kertovalla ohjaustyöllään Perikato (2004). Tuskin minkään elokuvan materiaalia on kierrätetty niin paljon nettilevityksessä kuin Perikatoa ”Hitler kuulee”-variaatioiden merkeissä.

Menestyksen jälkeen Hirschbiegel suuntasi englanninkielisille markkinoille, mutta monen kaltaisensa tavoin otti enempi takkiinsa esimerkiksi meilläkin nähdyllä tv-elokuvalla Dianasta (2013). Sen jälkeen on varmasti tuntunut hyvältä vaihtoehdolta palata Hitler-filmien pariin.

Georg Elserin (vetoava Christian Friedel) toteuttama murhayritys tapahtui marraskuussa 1939 Münchenissä. Monissa maissa Hirschbiegelin elokuvaa on levitetty nimellä ”13 minuuttia”: sen verran attentaatti kesti ennen kuin muun maailman harmiksi epäonnistui – kun Hitler ehti poistua paikalta.

Toimiko Elser yksin? Tätä katsojien melko varmasti tietämää seikkaa hänen natsikuulustelijansa selvittävät lopun elokuvaa samalla kun takaumissa kerrotaan hänen vaiheistaan pienen maalaiskylän kelloseppänä ja soittoniekkana.

Valitettavasti kokonaistarina natsismin noususta ja myös rakastettunsa puolesta kamppailevan Elserin vastarinnasta ei ole kovinkaan vivahteikas. Elokuva myös jättää harmittavia aukkoja. (110)

Elser, Teema & Fem ke klo 22.00

Dokumentissa nähdään korvaushoidossa käyviä selviytyjiä, joille pienet onnistumiset ovat suuria askelmia.  Kuva: Yle kuvapalvelu
Dokumentissa nähdään korvaushoidossa käyviä selviytyjiä, joille pienet onnistumiset ovat suuria askelmia. Kuva: Yle kuvapalvelu

Charlotte Lindroosin uudessa dokumentissa seurataan Miaa ja Jenniä. Kokevatko he  tehneensä oikean ratkaisun luovuttuaan lapsistaan?

IS TV-LEHTI: Kahden suomalaisen naisen tarinat avaavat sitä syvyyttä, johon päihderiippuvaisuus ja masennus uhkaavat pudottaa, vaikka vuosien jälkeen jo näyttäisi paremmalta. Molemmat, Mia ja Jenni, ovat joutuneet luopumaan lapsistaan, ja se on jättänyt syvän jäljen.

Charlotte Lindroosin uudessa dokumentissa lapset eivät ole estradilla, mutta heihin liittyy se, kuinka nousu synkästä kuilusta on kummankin naisen kohdalla tapahtunut. Toki katsotaan myös syihin, miksi kuiluun on kompastuttu: amfetamiini, heroiini, itsetuhoisuus, masennus, rikkonaiset perheet.

Esimerkiksi Mialla, joka kuvailee heroiinia suureksi rakkaudekseen, on muistoja, joissa hän tyttösenä meni kertomaan baariin äidille ja isäpuolelle itkevästä pikkusiskosta. Isäpuoli kantoi raivostuneena kotiin tukasta roikottaen.

Jenni taas masentui lapsensa syntymän jälkeen, eikä osaa pitää haluamallaan tavalla yhteyttä nyt jo murrosikäiseen tyttäreensä. Hän pelkää, mitä tälle on äidistä kerrottu. Koiraa hellivällä Jennillä on kuitenkin unelmia liittyen lapsiin, ja ne auttavat jaksamaan.

Dokumentissa nähdään korvaushoidossa käyviä selviytyjiä, joille pienet onnistumiset ovat suuria askelmia. Kun on kokenut huumepumpulin, on merkityksellisten tunteiden löytäminen perusasioista hankalaa ja erilaista mutta täysin pakollista.

Kokevatko Mia ja Jenni tehneensä oikean ratkaisun luovuttuaan lapsistaan? Hyvin valittu musiikki syventää toivon tunnelmaa mutta muistuttaa myös elämän arvaamattomuudesta.

Docstop: Piikki sydämessä, TV1 ti klo 20.00