Tähtimuusikot, kuten Marcus Mumford ja Taylor Goldsmith, veivaavat uusia biisejä Dylanin sanoihin. Kuva: Yle Kuvapalvelu
Tähtimuusikot, kuten Marcus Mumford ja Taylor Goldsmith, veivaavat uusia biisejä Dylanin sanoihin. Kuva: Yle Kuvapalvelu

Muun muassa Marcus Mumford ja Elvis Costello säveltävät uusia biisejä Bob Dylanin vasta löytyneihin sanoihin.

IS TV-LEHTI: Ruotsin akatemia kertoi lokakuun puolivälissä Bob Dylanin voittaneen kirjallisuuden Nobel-palkinnon. Tuosta ilmoituksesta käynnistyi kuukauden kestänyt kissa ja hiiri -leikki, jonka päätteeksi Dylan ilmoitti tuohtuneelle akatemialle, ettei aio saapua joulukuussa Tukholmaan vastaanottamaan palkintoaan.

On hän silti palkintonsa ansainnut. 1960-luvulla ja 1970-luvun alussa Dylan julkaisi kasan populaarimusiikin kaanoniin luettavia mestariteoksia, kuten The Freewheelin’ Bob Dylan (1963), The Times They Are a-Changin’ (1964) ja Blonde on Blonde (1966). Albumien sisältämät laulut muokkasivat kokonaisen sukupolven tapaa katsella maailmaa.

Noille vuosille ajoittuu myös eräs Dylanin uran erikoisimmista ajanjaksoista. Vuonna 1967 kukkeinta luomiskauttaan elänyt muusikko joutui moottoripyöräonnettomuuteen, loukkasi niskansa ja katosi julkisuudesta. Myöhemmin hänen saatiin tietää nauhoittaneen seuraavan vuoden aikana ryppään uusia lauluja. Myyttisen maineen saanut The Basement Tapes -albumi (suom. kellarinauhat) julkaistiin 1975.

Vuonna 2014 levy sai ”jatko-osan”, kun arkistoista löytyi laatikollinen Dylanin vuonna 1967 kirjoittamia ennen julkaisemattomia laulutekstejä. Muun muassa Elvis Costellon ja Marcus Mumfordin kaltaisten ansioituneiden laulaja-lauluntekijöiden käsissä sanoituksista syntyi albumi The New Basement Tapes, jonka syntyvaiheista valokuvaajana tunnetun Sam Jonesin ohjaama Dylania kenkälaatikosta kertoo.

Dylan-faneille voi olla hienoinen pettymys, että elokuva jättää Dylanin hahmon suosiolla taka-alalle ja keskittyy sävellystyön etenemiseen, muusikoiden väliseen ajatuksenvaihtoon ja kymmeniin soittosessioihin. Lopputulos on kuitenkin harvinaisen intiimi ja herkullinen kurkistus muusikontyön ytimeen – ja yksi parhaista näkemistäni luovan prosessin kuvauksista. Se tavoittaa jotain aidosti maagista.

Dylania kenkälaatikosta, Teema klo 21.00

Korkeushyppääjä Patrik Sjöberg voitti maailmanmestaruuksia ja olympiamitaleja. 40 vuotta uransa jälkeen Sjöberg hoitaa lapsuutensa traumaa terapiassa.

IS TV-LEHTI: Vuonna 1987 ruotsalainen korkeushyppääjä Patrik Sjöberg (s. 1965) oli huipulla. Hän hyppäsi maailmanennätykseksi 242 senttiä kotiyleisön edessä Tukholmassa ja voitti maailmanmestaruuden Roomassa. Vuonna 1999 päättyneen uransa aikana hän ylsi muun muassa kolmesti olympiamitaleille sekä dominoi sisäratojen EM-kisoja.

Menestysvuosien taustalla oli kuitenkin synkkä salaisuus. Vuonna 2011 Sjöberg julkaisi muistelmateoksen, jossa hän kertoi joutuneensa vuosien ajan seksuaalisen hyväksikäytön uhriksi.

Hyväksikäyttäjä oli yksi Sjöbergin läheisimmistä ihmisistä: pitkäaikainen valmentaja ja isäpuoli Viljo Nousiainen. Paljastus oli Ruotsissa valtava skandaali, nauttivathan sekä Sjöberg että vuonna 1999 kuollut Nousiainen suurta arvostusta Ruotsin urheilupiireissä.

Asian paljastuminen oli ensimmäinen askel Sjöbergin tiellä kohti mielenrauhaa. Vuonna 2015 hän aloitti terapian käsitelläkseen traumaansa. Tuore ruotsalaisdokumentti Patrik Sjöbergin taakka (Patrik Sjöberg i tearpi, 2017) vie katsojan kolmanneksi pyöräksi Sjöbergin ja psykologi Rebecka Malmin intiimeihin terapiaistuntoihin.

Malmin johdolla Sjöberg avaa lapsuuttaan ja nuoruuttaan, kipeää suhdettaan suomalaiseen Nousiaiseen sekä tapahtumien vaikutusta myöhempään elämään.

Thomas Reckmanin ohjaaman dokumentin sävy on vakava ja rauhallinen. Sosiaalipornoilulle ei anneta onneksi tilaa. Vaikean aiheen takaa pilkistää myös toivoa.

Dokumenttiprojekti: Patrik Sjöbergin taakka, TV1 ma klo 21.30

Parisuhdevisailu palaa ruutuihin uusin jaksoin, uudella ohjelmapaikalla. 

IS TV-LEHTI:  Iloinen puheensorina käy Akun Tehtaalla Ylöjärvellä yleisön asettuessa paikoilleen lavan eteen asetelluille tuoliriveille. Käynnissä ovat Napakympin kuvaukset. Sarja teki paluun viime syksynä 15 vuoden tauon jälkeen. Napakymppi oli kirjaimellisesti täysi napakymppi, joka keräsi parhaimmillaan liki miljoonayleisön.

Nyt parisuhdevisailu palaa ruutuihin uusin jaksoin, uudella ohjelmapaikalla. Amorin nuolet sinkoilevat tänä keväänä sunnuntaisin parhaaseen katseluaikaan.

Kari Salmelaisen saappaisiin hypänneellä Janne Katajalla on juontajana ohjelmassa tärkeä rooli. Hän toimii seremonianmestarina, joka ohjaa keskustelua ja kuittailee hyväntahtoisesti osallistujien vastauksille. Komiikkaa syntyy väkisinkin oudoista kysymyksistä ja tahattoman hassuista vastauksista. Yleisössä hurrataan, kun Kataja ja hänen työparinsa pianisti Lenni-Kalle Taipale astuvat estradille. 

”Ei tänne ole pakko tulla tositarkoituksella, vaan riittää, jos haluaa kokea seikkailun.”

Voiko tv-ohjelmasta löytää tosirakkauden? Näin uskovat ainakin ohjelmassa itsensä likoon laittavat. Viime syksyn saldo parinmuodostuksessa jäi tosin melko laihaksi, ja moni orastava romanssi nuupahti heti Napakymppi-matkan jälkeen.

– Mielestäni kilpailijoilla on ollut oikeat motiivit ohjelmaan lähtiessä. Ei tänne ole pakko tulla tositarkoituksella, vaan riittää, jos haluaa kokea seikkailun. Vieraan ihmisen kanssa reissuun lähteminen jos mikä on seikkailu, Janne Kataja sanoo.

Ohjelmassa kumppania haetaan keskustellen, ei ulkonäköperustein.

– Uskon, että kun saadaan enemmän pareja prosessiin, niin kyllä tulee täysosumiakin. Se riittää, jos vaikka 40 parista yksi jatkaa yhdessä. Se on sitten Napakympin napakymppi! Kataja hymyilee.

Lenni-Kalle Taipale on samaa mieltä, vaikka tv-ohjelma on parisuhteen muodostukselle melko erikoinen ympäristö.

– Ihmiset ovat mukana aika tosissaan. Toki pitää olla pilkettä silmäkulmassa, mutta ei kukaan ole tullut tänne hakemaan vain ruutuaikaa.

Napakymppi, Nelonen su klo 20.00