IS TV-LEHTI: Dokumentti Citizen Love seuraa oikeustaistelua, jonka aikana Britannian oikeuslaitos pohti, luovutetaanko suomalais-brittiläinen hakkeri Lauri Love Yhdysvaltoihin oikeuden eteen.

Miten päädyit aiheeseen, dokumentin toinen ohjaaja Raimo Uunila?

– Lauri Loven tapaus nousi Britanniassa lehtiin, ja löysin aiheen suomalaisten lehtien kautta. Kiinnostuin myös hänen sukunimestään, jonka ajattelin ensin olevan taiteilijanimi, mutta se olikin oikea nimi – ja sen takana oli oikea tragedia.

Miten Lauri itse suhtautui ajatukseen seurantadokumentista?

– Hän otti meidät lähelle omaa elämäänsä. Asuimme välillä hänen vanhempiensa luona Suffolkissa, jonne brittioikeus oli määrännyt hänet kotiarestiin, ja välillä Lontoossa, jossa Lauri näytti meille itselleen tärkeitä paikkoja. Yksi niistä oli Hacker House, jossa hän siihen aikaan työskenteli muutamana päivänä viikossa.

Mikä tekee tästä tapauksesta moniselitteisen?

– Se ei lähtenyt liikkeelle rahantavoittelusta, vaan internet-aktivismista ja protestista aktivisti Aaron Swartzin kuoleman takia. Iso kysymys on, milloin aktivismista tulee rikollisuutta ja miten siitä pitäisi tuomita.

Mistä asiasta yllätyit itse eniten?

– Oikeuden päätös luovuttaa Lauri Yhdysvaltoihin oli kaikille meille aivan järkyttävän iso yllätys ja pysäyttävä hetki. Kukaan ei uskonut, että niin kävisi.

– Päätöksestä on valitettu, mutta Lauri itse pelkää, että valitusoikeutta korkeimpaan oikeuteen ei tule ja että hänet kidnapataan kotoaan. Toivottavasti he saavat valitusluvan korkeimpaan oikeuteen.

Tietäisikö se jatko-osaa myös dokumentille?

–Toivottavasti. Aihe on hirveän mielenkiintoinen ja draaman kannalta klassinen: pieni ihminen joutuu isompien hampaisiin, typerän jutun takia ison koneiston jyräämäksi, ja häntä joutuu puolustamaan koko perhe.

Dokumenttiprojekti: Citizen Love, TV1 ma klo 21.30

Parisuhdevisailu palaa ruutuihin uusin jaksoin, uudella ohjelmapaikalla. 

IS TV-LEHTI:  Iloinen puheensorina käy Akun Tehtaalla Ylöjärvellä yleisön asettuessa paikoilleen lavan eteen asetelluille tuoliriveille. Käynnissä ovat Napakympin kuvaukset. Sarja teki paluun viime syksynä 15 vuoden tauon jälkeen. Napakymppi oli kirjaimellisesti täysi napakymppi, joka keräsi parhaimmillaan liki miljoonayleisön.

Nyt parisuhdevisailu palaa ruutuihin uusin jaksoin, uudella ohjelmapaikalla. Amorin nuolet sinkoilevat tänä keväänä sunnuntaisin parhaaseen katseluaikaan.

Kari Salmelaisen saappaisiin hypänneellä Janne Katajalla on juontajana ohjelmassa tärkeä rooli. Hän toimii seremonianmestarina, joka ohjaa keskustelua ja kuittailee hyväntahtoisesti osallistujien vastauksille. Komiikkaa syntyy väkisinkin oudoista kysymyksistä ja tahattoman hassuista vastauksista. Yleisössä hurrataan, kun Kataja ja hänen työparinsa pianisti Lenni-Kalle Taipale astuvat estradille. 

”Ei tänne ole pakko tulla tositarkoituksella, vaan riittää, jos haluaa kokea seikkailun.”

Voiko tv-ohjelmasta löytää tosirakkauden? Näin uskovat ainakin ohjelmassa itsensä likoon laittavat. Viime syksyn saldo parinmuodostuksessa jäi tosin melko laihaksi, ja moni orastava romanssi nuupahti heti Napakymppi-matkan jälkeen.

– Mielestäni kilpailijoilla on ollut oikeat motiivit ohjelmaan lähtiessä. Ei tänne ole pakko tulla tositarkoituksella, vaan riittää, jos haluaa kokea seikkailun. Vieraan ihmisen kanssa reissuun lähteminen jos mikä on seikkailu, Janne Kataja sanoo.

Ohjelmassa kumppania haetaan keskustellen, ei ulkonäköperustein.

– Uskon, että kun saadaan enemmän pareja prosessiin, niin kyllä tulee täysosumiakin. Se riittää, jos vaikka 40 parista yksi jatkaa yhdessä. Se on sitten Napakympin napakymppi! Kataja hymyilee.

Lenni-Kalle Taipale on samaa mieltä, vaikka tv-ohjelma on parisuhteen muodostukselle melko erikoinen ympäristö.

– Ihmiset ovat mukana aika tosissaan. Toki pitää olla pilkettä silmäkulmassa, mutta ei kukaan ole tullut tänne hakemaan vain ruutuaikaa.

Napakymppi, Nelonen su klo 20.00 

Putous palaa ruutuun jo 9. kerran. Sen kunniaksi on aika muistella Armi Toivasen, Krista Kososen, Aku Hirviniemen ja muiden vanhojen Putous-tähtien sketsihahmoja.

Putous-ohjelman 9. kausi alkaa MTV3:lla la kello 19.30.