Hammaslääkäri Larry Lavinin tapaus sopii dokumentin aiheeksi hyvin: se on täynnä rikoksia ja mammonaa. Kuvat: National Geographic
Hammaslääkäri Larry Lavinin tapaus sopii dokumentin aiheeksi hyvin: se on täynnä rikoksia ja mammonaa. Kuvat: National Geographic

Larry Lavin näytti ihan tavalliselta hammaslääkäriltä, mutta olikin Yhdysvaltojen itärannikon parhaiten tienaavia huumediilereitä.

IS TV-LEHTI: Rikostarinadokumenteissa tartutaan usein aiheisiin ja kohtaloihin, jotka sekä viihdyttävät että lyövät takuuvarmasti ällikällä. Siksi philadelphialaisen hammaslääkärin Larry Lavinin tapaus sopii dokumentin aiheeksi hyvin: se on täynnä rikoksia, mammonaa ja veitsenterällä tanssivaa kaksoiselämää.

Kokaiinikuningas (King of Coke: Living the High Life, 2013) kertoo Lavinin uskomattoman tarinan. 1980-luvulla parikymppinen Lavin oli vastavalmistunut hammaslääkäri – sekä yksi Yhdysvaltojen itärannikon parhaiten tienanneista huumediilereistä. Kutkuttava tarina on päätynyt myös parin bestsellerkirjan kansiin.

Rahaongelmista kärsineessä perheessä varttunut Lavin ryhtyi huumekauppiaaksi opiskellessaan, osin sattumalta, osin määrätietoisesti. Kyse ei ollut mistään pienestä säädöstä, vaan yhä isommaksi kasvaneesta bisneksestä.

Aluksi Levin tosin pyöritti toimintaansa opiskelijaboksistaan käsin parin kaverinsa kanssa keskittyen lähinnä pilviveikkojen palvelemiseen. Sosiaalisesti aktiivinen nuorukainen rakensi asiakasverkostonsa käymällä ahkerasti opiskelijabileissä, joissa suupielessä käryävä jointti kuului ajan henkeen.

Kun viranomaiset tukkivat marijuanan salakuljetusreittejä, oli Lavinin astuttava seuraavalle tasolle: kuviohin tuli kokaiini, 1980-luvun juppien suosikkipulveri. Se tarkoitti suurempia rahavirtoja mutta myös suurempia riskejä. Peitelläkseen todellisia puuhiaan Lavin perusti oman vastaanottonsa hammaslääkärinä sekä kierrätti rahoja eri yritysten kautta. Homma paisui.

Ennen pitkää virkavalta pääsi Lavinin jäljille. Diskoaikakaudelle sopivasti koko vyyhdin purkautumiseen vaikutti eräs diskohitti, jonka Lavinin huumerahojen peittelynä toiminut levy-yhtiö sattui julkaisemaan.

Kokaiinikuningas on rikostarinadokumenttien tapaan rakennettu tragediaksi. Se kuvaa Lavinin uskomattoman nousun, jonka vastapuolena on väistämätön tuho.

Hyvä tarina hukataan kuitenkin bulkkidokkareille tyypillisesti liian nopealla kerronnalla.

Dokumentista tekee hieman mielenkiintoisemman se, että haastateltavien joukossa on myös vankilasta 2005 vapautunut Lavin itse. Myönnetään, mattimeikäläiseltä näyttävää miestä ei uskoisi kokaiinikunkuksi.

Kokaiinikuningas, National Geographic to klo 22.00

C More -kanavalla nähtävää Onnelaa tähdittävät Suomen eturivin näyttelijät.

IS TV-LEHTI:  Supersuosittu ruotsalainen komediasarja Solsidan hurmasi suomalaiset tv-katsojat vuosina 2010–2015. Myös Onnea onkimassa -nimellä tunnettu sarja nousi kasvoi todella ikoniseksi ja sitä on esitetty Suomen ja Ruotsin lisäksi myös Norjassa, Tanskassa ja Belgiassa.

Nyt sarjasta on tehty myös suomalainen versio. Komediasarja Onnelaa tähdittävät Suomen eturivin näyttelijät Eero Ritala, Elena Leeve, Pekka Strang, Anna-Maija Tuokko, Santtu Karvonen ja Pirjo Heikkilä. Uutuussarjan on ohjannut Marja Pyykkö ja käsikirjoittanut Melli Maikkula.

Komedia pitää sisällään hahmoja, joita varmaan jokainen meistä tunnistaa lähipiiristään.

Tuotantoyhtiö Zodiak Finlandin kehityspäällikkönä toimivan Petteri Summasen mukaan sarja ei ole suora käännös ruotsalaisesta esikuvastaan, vaan se on käsikirjoitettu uusiksi suomalaiseen kulttuuriin sopivaksi.

Tavallisten ihmisten arkeen sijoittuva komedia pitää sisällään hahmoja, joita varmaan jokainen meistä tunnistaa lähipiiristään.

Ritala ja Leeve esittävät sarjan keskiössä olevia hammaslääkäri-Anttia ja hänen raskaana olevaa puolisoaan Saaraa, jotka muuttavat Antin lapsuudenkotiin Porvoon Poutaniemeen. Antti on miellyttämishaluinen ja joutuu aina hassuihin tilanteisiin, Saara on puolestaan hieman boheemimpi, mutta se, jolla on yleensä jalat maassa. Vastaavat hahmot Solsidanissa ovat Alex (Felix Herngren) ja Anna (Mia Skäringer).

Toisena pääparina sarjassa nähdään Strangin ja Tuokon esittämät Markus ja Mette. Hyvätuloinen suuren yrityksen johtaja ja hänen ulkoisista asioista pikkutarkka vaimonsa elävät hulppeissa oloissa. Pienet asiat paisuvat Markuksen päässä suuriksi ongelmiksi ja Metelle on todella tärkeää, miltä kaikki näyttää ulkopuolisten silmissä. Alkuperäissarjassa hahmoja vastaavat Fredde (Johan Rheborg) ja Mickan (Josephine Bornebusch).

”Kun me luettiin eka kerran kässärit ryhmänä, niin tajusin, että me ollaan me, jotka tehdään tämä, eikä kukaan muu.”

Yksi Solsidanin hahmokaartin hulvattomimmista ja samalla raivostuttavimmista henkilöistä on Ove (Henrik Dorsin), jota voisi kuvailla ehkä maailman ärsyttävimmäksi naapuriksi. Myös suomalaisversiosta löytyy vastaava hahmo, Jorma, jota esittää Santtu Karvonen. Pirjo Heikkilä puolestaan nähdään Jorman vaimona, Tittana, joka kuuluu hahmogalleriassa samaan kategoriaan kuin Ove. Titan hahmon esikuvana Solsidanissa on Malin Cederbladhin esittämä Anette.

Suomalaisnäyttelijöillä on suuret saappaat täytettävinään. Lähes kaikki heistä olivat jossain vaiheessa vähän jännittyneitä tulevasta ja vastaanotosta, mutta kuvausten alkaessa jännitys poistui.

– Kun me luettiin eka kerran kässärit ryhmänä, niin tajusin, että me ollaan me, jotka tehdään tämä, eikä kukaan muu, Leeve kertoo.

– Teemme hahmot omalla tavallamme, emmekä ala plagioimaan muita, kaikki toteavat.

– Hahmot kyllä joutuvat samoihin tilanteisiin, mutta jokainen näyttelijä tuo persoonaansa roolityöhönsä. Tämä sarja on ihan oma maailmansa – ei mitään Ruotsi-meininkiä, Ritala kiteyttää.

Onnela, C More to 23.11. alkaen

Onko ollut ikävä Alexia, Mickania, Freddeä, Annaa tai Ovea? Katso kuvista, miltä he näyttävät suomalaisversiossa.

Vihdoin! Suomi saa oman Solsidanin, kun Onnela ilmestyy katsottavaksi C More -suoratoistopalveluun torstaina. Ruotsalainen sarja on ollut Suomessa menestys, joten suomalaisversioltakin on lupa odottaa paljon. C More on nyt julkaissut kuvat hahmoista – ja ainakin ulkoisesti niissä on samaa henkeä kuin alkuperäisissä hahmoissa.

Fredde ja Mickan ovat Suomessa Markus ja Mette. Heitä näyttelevät Pekka Strang ja Anna-Maija Tuokko. Alex ja Anna on muutettu puolestaan Antiksi ja Saaraksi. Heitä näyttelevät Eero Ritala ja Elena Leeve. Ove ja Anette ovat suomalaisversiossa Jorma ja Titta. Jormaa näyttelee Santtu Karvonen ja Tittaa Pirjo Heikkilä.

Tältä Onnelan hahmot näyttävät Solsidaniin verrattuna

Fredde ja Mickan ovat Markus ja Mette


Suomen Mette ja Markus.
Anna-Maija Tuokko on Mette ja Pekka Strang Markus.
Ruotsin Mickan ja Fredde.
Mickan ja Fredde.
 


Alex ja Anna ovat Antti ja Saara


Eero Ritala on Antti ja Pirjo Heikkilä Saara.
Ruotsin Anna ja Alex.
 


Fredde ja Anette ovat Jorma ja Titta


Pirjo Heikkilä on Titta ja Santtu Karvonen Jorma.
Ove ja Anette.
 

Sivuraiteilla-blogin Emilia katsoi Onnelan ensimmäisen jakson ennakkoon. Lue lisää:

Onnela on katsottavissa C More -suoratoistopalvelussa to 23.11. alkaen. Jaksoja julkaistaan kaksi torstaisin. Niitä on yhteensä 10. Sarja tulee myöhemmin katsottavaksi MTV3:lle ja Katsomoon.