Leonardo DiCaprio tutustuu Indonesian sademetsissä orankeihin. Kuva: National Geographic
Leonardo DiCaprio tutustuu Indonesian sademetsissä orankeihin. Kuva: National Geographic

Näyttelijä Leonardo DiCaprio vie katsojat ympäri maailman katsomaan ilmastonmuutoksen jälkiä.

IS TV-LEHTI: Tuskin yksikään superjulkkis on profiloitunut yhtä näkyvästi ympäristönsuojelijana kuin näyttelijä Leonardo DiCaprio. YK:n rauhanlähettiläänä ja A-luokan Hollywood-tähtenä hänellä on pääsy sinne, minne tavallisilla aktivisteilla ei ole mahdollisuutta mennä. Kaksoisstatus avaa ovien lisäksi taatusti myös useampia silmä- ja korvapareja.

Fisher Stevensin ohjaama dokumentti Ennen tulvaa seuraa DiCaprion ristiretkeä ilmastonmuutoksen torjumisen puolesta. Itse aihe pysyy silti päähenkilöä suurempana. DiCaprio on myös yksi dokumentin tuottajista.

Vuosina 2014–2016 kuvatussa dokumentissa DiCaprio tapaa tutkijoita, aktivisteja sekä päättäjiä Yhdysvaltain presidentti Barack Obamasta paavi Franciscukseen ja keskustelee heidän kanssaan ilmastonmuutoksen seurauksista sekä keinoista hidastaa sitä.

Leonardo DiCaprio ja Barack Obama jakavat huolen ilmastonmuutoksesta.
Leonardo DiCaprio ja Barack Obama jakavat huolen ilmastonmuutoksesta.

Näkemykset ovat kaikilla samat, mutta näkökulmat vaihtelevat: siinä missä Obama puhuu ilmastonmuutoksen vaikutuksista maailmanpoliittisiin kriiseihin, on Kiribatin presidentti Anote Tong huolissaan maansa hitaasta huuhtoutumisesta mereen.

Puhutteleva dokumentti alleviivaa, että kyse on monilta osin peruuttamattomista prosesseista. Ihminen on toimillaan tuhonnut esimerkiksi puolet maapallon koralliriutoista vain 30 vuodessa.

DiCaprio käy riutoilla ja muuallakin: todistamassa niin Grönlannin sulamista kuin Indonesian sademetsien ja Kanadan aarniometsien jyräämistä palmuöljy- ja öljytuotannon tieltä.

Ennen tulvaa on reipas avokämmen omaa napaansa tuijottavan nykyihmisen kasvoille. Parissa vuosikymmenessä ehtii tapahtua paljon lisää peruuttamatonta, jos nyt ei herätä.

Lue myös: Leonardo DiCaprio huolestui Suomen metsistä – valitettavasti liian myöhään

DiCaprion maailmantuska

Dokumenttituotannot ovatkin eräs DiCaprion omaksumista vaikuttamisen keinoista. Hän oli tuottajana jo vuonna 2007 valmistuneessa 11th Hourissa, joka käsitteli pitkälti samoja teemoja eli ilmaston lämpenemistä, sukupuuttoa ja ekosysteemien tuhoutumista.

Oscar-ehdokkaaksi yltänyt Virunga puolestaan kuvasi Kongossa eläviä vuoristogorilloja, joita uhkaavat niin sota, salametsästys kuin öljy-yhtiöt.

Tuorein dokumenttiprojekteista on niin ikään viime vuonna valmistunut Taistelu norsunluusta. Se kertoo trillerimäiseen tyyliin norsunluukaupan ja salametsästyksen vuoksi afrikannorsua uhkaavasta sukupuutosta.

Dokumenttien ohella DiCaprio on taistelee ympäristönsuojelun puolesta nimeään kantava säätiön kautta. Vuonna 1998 perustettu Leonardo DiCaprio Foundation rahoittaa vuosittain miljoonilla dollareilla suojeluprojekteja, tutkimusta ja kampanjointia ilmastonmuutoksen torjumiseksi.

Katso Ennen tulvaa -dokumentin englanninkielinen traileri:

Ennen tulvaa, National Geographic su klo 21.00

Jim Carreyn luoma draamakomedia repii huumorinsa 70-luvun stand up -klubien maailmasta.

IS TV-LEHTI: Koomikoiden elämää 1970-luvun Los Angelesissa kuvaava sarja Kuolen nauruun (I’m Dying Up Here, 2016–) on yhdistelmä näppärää sanailua, stand up -komiikkaa ja vakavaa draamaa – jopa kuolemanvakavaa. Sarja näyttää koomikot surullisina klovneina: hahmot ovat ristiriitaisia ja hankaliakin tyyppejä, jotka kilvoittelussa suosiosta näyttävät myös pimeämmät puolensa.

David Flebotte on kirjoittanut sarjan pohjautuen Los Angelesin viihdemaailmasta 70-luvulla kirjoittaneen toimittajan William Knoedelsederin kirjaan. Vuonna 2009 julkaistu kirja kertoi 70-luvulla syntyneen uuden viihdemuodon eli stand up -komiikan ja sen esitaistelijoiden, kuten Andy Kaufmanin, Richard Pryorin ja Jim Carreyn, noususta valokeilaan.

Yksi sarjan tuottajista onkin nykyinen megatähti Jim Carrey. Sarjassa on käytetty Carreyn omia kokemuksia, kuten myös Al Madrigalin, joka on osallistunut sarjan kirjoittamiseen. Madrigal myös näyttelee Edgar Martinezin roolin.

Sarjan hahmot pohjautuvat osittain todellisiin ihmisiin, mutta pääasiassa hahmot ovat fiktiivisiä.

Ajankuva on luotu uskottavasti puvustuksen, musiikin ja käsiteltävien teemojen osalta.

Esimerkiksi komiikan portinvartija, komediaklubin omistaja Goldie (Melissa Leo) perustuu legendaarisen The Comedy Store’s -klubin Mitzi Shoreen. 1972 avattu The Comedy Store oli länsirannikon keidas uusille komiikkakyvyille. Siellä aloittivat uransa muun muassa Jay Leno, David Letterman ja Robin Williams.

Sarja sijoittuu pääosin Goldien komediaklubille, jossa nuoret koomikot kurottavat kohti tähteyttä. Tavoitteena on ponnistaa komediaklubin lavalta The Tonight Show with Johnny Carson -tv-ohjelmaan ja sitä myötä koko Amerikan tavoittavaan tähteyteen.

Ensimmäisen jakson alussa yksi koomikoista saavuttaa tämän virstanpylvään, mutta pian häntä kohtaa tragedia. Tapahtumaketju sysää liikkeelle erilaisia reaktioita muussa porukassa.

Sarjaa on amerikkalaisissa arvioissa kritisoitu siitä, että se tarjoilee turhankin tutun tarinan. Suomalaisyleisölle tilanne on toinen: meille stand up -komiikan alkuajat eivät ole ennalta tuttua huttua.

Ajankuva on luotu uskottavasti puvustuksen, musiikin ja käsiteltävien teemojen osalta. Naiset ja etniset vähemmistöt joutuvat ponnistelemaan valkoisen miehen maailmassa.

Sarjasta on tekeillä toinen kausi.

 Kuolen nauruun, Sub ti klo 23.15

Korkeushyppääjä Patrik Sjöberg voitti maailmanmestaruuksia ja olympiamitaleja. 40 vuotta uransa jälkeen Sjöberg hoitaa lapsuutensa traumaa terapiassa.

IS TV-LEHTI: Vuonna 1987 ruotsalainen korkeushyppääjä Patrik Sjöberg (s. 1965) oli huipulla. Hän hyppäsi maailmanennätykseksi 242 senttiä kotiyleisön edessä Tukholmassa ja voitti maailmanmestaruuden Roomassa. Vuonna 1999 päättyneen uransa aikana hän ylsi muun muassa kolmesti olympiamitaleille sekä dominoi sisäratojen EM-kisoja.

Menestysvuosien taustalla oli kuitenkin synkkä salaisuus. Vuonna 2011 Sjöberg julkaisi muistelmateoksen, jossa hän kertoi joutuneensa vuosien ajan seksuaalisen hyväksikäytön uhriksi.

Hyväksikäyttäjä oli yksi Sjöbergin läheisimmistä ihmisistä: pitkäaikainen valmentaja ja isäpuoli Viljo Nousiainen. Paljastus oli Ruotsissa valtava skandaali, nauttivathan sekä Sjöberg että vuonna 1999 kuollut Nousiainen suurta arvostusta Ruotsin urheilupiireissä.

Asian paljastuminen oli ensimmäinen askel Sjöbergin tiellä kohti mielenrauhaa. Vuonna 2015 hän aloitti terapian käsitelläkseen traumaansa. Tuore ruotsalaisdokumentti Patrik Sjöbergin taakka (Patrik Sjöberg i tearpi, 2017) vie katsojan kolmanneksi pyöräksi Sjöbergin ja psykologi Rebecka Malmin intiimeihin terapiaistuntoihin.

Malmin johdolla Sjöberg avaa lapsuuttaan ja nuoruuttaan, kipeää suhdettaan suomalaiseen Nousiaiseen sekä tapahtumien vaikutusta myöhempään elämään.

Thomas Reckmanin ohjaaman dokumentin sävy on vakava ja rauhallinen. Sosiaalipornoilulle ei anneta onneksi tilaa. Vaikean aiheen takaa pilkistää myös toivoa.

Dokumenttiprojekti: Patrik Sjöbergin taakka, TV1 ma klo 21.30