Oletko koskaan pohtinut, miten laaja ja monimuotoinen Yhdysvaltain luonto on?

IS TV-LEHTI: Eeppinen Amerikka -dokumenttia tehdessä kuvausryhmä vietti 3 000 päivää kiertäen ja kuvaten Pohjois-Amerikan osavaltioita. Lopputulos on hämmästyttävä.

Kuinka käsittämättömän kauniina ja samalla äärimmäisen rajuna luonto voikaan näyttäytyä! Pystytäänkö tämä kaikki säilyttämään, vai onko se katoamassa ihmisten takia?

Tiesitkö, että Sonoran aavikolla on viisi vuodenaikaa?

Luonnon monet kasvot

Luonnon armoilla ollaan ensin Floridassa, joka on alue, mistä ensimmäiset eurooppalaiset aikoinaan nousivat maihin. Siellä puhaltavat maailman voimakkaimmat tuulet ja se on koti maailman leveimmälle joelle ja sen asukkaille.

Vetisiltä alueilta siirrytään ihmettelemään suuria vuoristoja sekä kuivia maa-alueita. Oklahoman Suuret tasangot on alue, jossa roihuavat usein rajut maastopalot.

Kansasissa taas nähdään kaupunkien kokoisia myrskyalueita sekä jättimäisiä tornadoja.

Tiesitkö, että Sonoran aavikolla on viisi vuodenaikaa? Siellä on myös 20 miljoonaa kaktusta. Sitä sanotaankin vihreimmäksi autiomaaksi maailmassa. Paikka on myös vaikuttava ukkosmyrskyjen vuoksi: 600 000 salamaa iskee Arizonaan vuosittain.

Tornadoja ja jättipuita

Dokumentti näyttää luonnon monet kasvot. On vaikea kuvitella, että niin paljon diversiteettiä mahtuu yhdelle alueelle. Kuumuus, kuivuus, tornadot, vesialueet, lumiset vuoristot, vesiputoukset, maailman suurimmat puut. Mitä ikinä voisi kuvitellakaan, se löytyy jostain päin Yhdysvaltoja.

Eeppinen Amerikka Kutonen la klo 19.10
 

Kauko Katse

Tänään tv:ssä: Dokumentti esittelee paikan, jonne iskee 600 000 salamaa vuosittain

Ihminen on vain yksi ns älyllinen kulttuuri jotka ovat tätä palloa asuttaneet eikä edes kovin teknisesti kehittynyt. Saatika henkisesti! Vaikka globalistit ja muut tekisivät kaikkensa tämän pallon tuhoamiseksi niin se selviää ja jatkaa omalla syklillään. Meidän lajimme on epäonnistunut projekti ja vaatisi melkoisen ihmeen että ihmiset heräisivät kuplastaan.
Lue kommentti

Illan dokumentissa pohditaan, miksei ihmisiä kiinnosta ilmastonmuutos.

IS TV-LEHTI: Suomalainen dokumenttiohjaaja John Webster vietti perheineen vuoden käyttämättä öljyä ja syntyi dokumenttielokuva Katastrofin aineksia (2008). Nyt hän palaa jälleen ympäristöaiheeseen.

Webster suuntaa dokumentin Tulevilla rannoilla (2017) tulevaisuuden lapsenlapsenlapselleen. Pienet keltaiset kumisaappaat tepsuttavat 50 vuoden päässä, vuonna 2063 syntyneen kuvitellun Dorit-tytön elämässä. Silti dokumentin ote on vahvasti tässä päivässä. Miksei ihmisiä kiinnosta ilmastonmuutos?

Aviomiehen mielestä ilmastotaistelun tulisi olla kaikkien tärkeyslistan kärkipäässä. Vaimo ehdottaa terapiaa pakkomielteiselle.

Websterin vaimon puheenvuoro on kuvaava. Ilmastonmuutoksen tärkeys on arvoasteikolla noin sijalla 4/10. Edelle astuvat muun muassa lainanmaksu ja työterveys. Aviomiehen mielestä ilmastotaistelun tulisi olla kaikkien tärkeyslistan kärkipäässä. Vaimo ehdottaa terapiaa pakkomielteiselle.

Dokumentti on henkilökohtainen ja tunteellinen. Se esittää faktoja, mutta vetoaa ihmiskunnan perihyvyyteen – jos sitä on. Missiona on näyttää, että yksikin ihminen voi tehdä paljon.

Websterin dokumentti toivoo yleistä heräämistä. Se, ettei osa maailmasta joudu veden alle tai että lastemme jälkeläiset saavat puhdasta vettä, on omalla vastuullamme.

Satojen tuntien materiaalista huolimatta dokumentti etenee kauniisti ja rauhallisesti ja yhdistää nykyelämämme yhteiselle ihmiskunnan aikajanalle.

Se myös kertoo mielenkiintoisen, evoluutioon perustavan syyn sille, miksi meidän on hankala ryhtyä oikeasti toimiin.

Dokumenttiprojekti: Tulevilla rannoilla, TV1 ma klo 21.30

HUOH

Tänään tv:ssä: Näytä tämä kaunis dokumentti ilmastonmuutoksen epäilijälle – mieli saattaa muuttua

Juuri tuollaisten ihmisten takia, kuin ensimmäinen kommentoija, olemme tässä tilanteessa, kun kukaan ei tee mitään ilmastonmuutoksen hidastamiseksi. Harmi, että et todennäköisesti elä enää silloin, kun maapallo tuhoutuu tämän päivän ihmisten tekojen takia. Ei ole kyse mielipiteistä vaan faktoista... Harmi että suurin osa ihmisistä ei jaksa perehtyä asioihin, vaan kieltää kaiken epämiellyttävän.
Lue kommentti

Jörn Donner teki kaunistelemattoman elokuvan ystävästään Armi Ratiasta.

IS TV-LEHTI: Suomalaisista suurmiehistä on tehty liuta elämäkertaelokuvia, mutta suurnaiset ovat jääneet vähemmälle huomiolle. Tätä aukkoa paikkaa Jörn Donnerin ohjaama ja Karoliina Lindgrenin käsikirjoittama Armi elää! -elokuva, joka kertoo Marimekon voimanaisesta Armi Ratiasta. 2015 ilmestynyt elokuva saa nyt tv-ensi-iltansa.

Karjalaisevakosta kasvoi yritysjohtaja aikana, jolloin naiset yritysmaailman huipulla olivat harvinaisuus.

Donnerin elokuva ei ole tyypillinen elämäkertadraama, mutta se sopii kohteeseensa: Armi Ratia (1912–1979) ei ollut mikään tavallinen tallaaja. Ratiaa on kuvailtu temperamenttiseksi ja kunnianhimoiseksi. Ratia oli vahva visionääri, mutta hän kulki myös pää pilvissä. Hänellä kerrotaan olleen myös pimeä puolensa, ja alkoholinkäyttö riistäytyi käsistä.

Karjalaisevakosta kasvoi yritysjohtaja aikana, jolloin naiset yritysmaailman huipulla olivat harvinaisuus. Marimekon ensimmäinen 24 mekon kokoelma ilmestyi toukokuussa 1951. Kokoelmasta tuli menestys. Ja lisää menestystä seurasi, suomalaisittain jopa poikkeuksellisella tasolla.

Marimekko nousi kansainväliseen kuuluisuuteen vuonna 1960, kun Yhdysvaltain tuleva presidenttipuoliso Jacqueline Kennedy ihastui miehensä John F. Kennedyn vaalikampanjan aikana Marimekon asuihin ja poseerasi Sports Illustrated -lehden kannessa Marimekon leningissä.

”Olen hyvin tyytyväinen elokuvaan ja iloinen, että se on nyt tehty.”

Kaksi kotimaisen kulttuurin mahtihahmoa, Ratia ja Donner, olivat ystäviä pitkään. Donner suunnitteli elokuvaa ystävästään jossain vaiheessa. Prosessi alkoi jo vuonna 1966–67, jolloin Donner tutustui Armi Ratiaan.

– Mieleeni ei kyllä pitkään aikaan juolahtanut tehdä elokuvaa Armista, mutta sitten aihe ponnahti esiin. Olen hyvin tyytyväinen elokuvaan ja iloinen, että se on nyt tehty, Donner kertoi ET-lehdelle ensi-illan aikaan.

Elokuva keskittyy vuosiin 1949–1968, joiden aikana Ratia perustaa Marimekon ja johdattaa sen menestykseen.

Elokuvan rakenne on niin sanottu metafiktio eli siinä on tarina tarinan sisällä. Armi elää! lähestyy päähenkilöään tarinarakenteen kautta, jossa teatteriseurue valmistelee näytelmää Ratiasta. Minna Haapkylä esittää näyttelijää, joka esittää Armi Ratiaa tämän elämästä kertovassa näytelmässä.

”Donner ei kaunistellut Armin elämää, mutta kohteli häntä asiallisesti.”

Ratkaisu korostaa, ettei kyse ole elämäkerrasta, joka noudattaisi orjallisesti henkilöhistoriaa tai tapahtumien kronologiaa.

– Koska en pidä perinteisestä biografiaelokuvasta, meni kauan ennen kuin keksin tämän teatteri-meta-filmijutun. Ratkaisun ansiosta voidaan liikkua eri aikatasoilla, Donner perusteli ET-lehdelle.

Armi ja Viljo Ratialla on kolme lasta: Ristomatti, Anttimatti ja Eriika. Heistä Ristomatti Ratia on jatkanut äitinsä jalanjäljillä suunnittelumaailman huipulle.

Elokuvan ensi-illan aikaan Ristomatti Ratia kommentoi MTV:lle, että hänen mielestään Armi elää! oli onnistunut elokuva Armista.

– Donner on meidän perhetuttu, joten luotin häneen. Donner ei kaunistellut Armin elämää, mutta kohteli häntä asiallisesti, Ratia analysoi.

–Jos elokuvassa jotain negatiivista oli, niin vähän turhan isoksi nousi tuo alkoholin osuus. Se pulloon tarttuminen jäi elokuvasta mieleen. Armissa oli kuitenkin paljon muita tärkeitä puolia.

Kotikatsomo: Armi elää!, TV1 su klo 21.05