Brittijuontaja James Corden valloittaa amerikkalaiset myöhäisilta kerrallaan. Kuva: Yle Kuvapalvelu
Brittijuontaja James Corden valloittaa amerikkalaiset myöhäisilta kerrallaan. Kuva: Yle Kuvapalvelu

– En ole koskaan ollut niin varma mistään muusta ideasta kuin Carpool Karaokesta, The Late Late Show'n isäntä James Corden sanoo.

Ei mikään perinteinen talk show, vaan monipuolinen viihdeohjelma. Se oli 38-vuotiaan britin James Cordenin johtoajatuksena, kun hän alkoi ideoida suursuosioon noussutta ohjelmaansa The Late Late Show with James Corden.

Show on sekoitus laulua, tanssia, sketsejä, komediaa ja pelejä.

”Emme voineet vain istua studiossa ja puhua joutavia.”

– Haluan tarjota iloa ja pakotien arjesta, Corden kertoo istuessaan haastateltavana Televisioakatemiassa Hollywoodissa.
– Meidän oli keksittävä jotain erilaista, joka antoi show’lle oman erikoispiirteen. Emme voineet vain istua studiossa ja puhua joutavia, hän sanoo.

Teatterista ponnistanut Corden on monilahjakkuus, joka näyttelee, käsikirjoittaa ja tuottaa ohjelmaa juontamisen lisäksi. Monet eri osiot vaihtelevat Emmy-palkitussa show’ssa, mutta joka jaksossa on tähtivieraita. Isäntä istuu rennosti vieraiden kanssa sohvalla.

– En halunnut pöytää minun ja vieraiden väliin. Halusin intiimin tilan ja tunnelman, joka saa katsojat haluamaan olla mukana kanssamme. Koko tila on pieni: studioyleisö istuu kuin olohuoneessa sohvilla, ja kamerat kuvaavat myös yleisön takana.

Energinen britti ei vielä tunne amerikkalaista kulttuuria täysin omakseen, joten show’n monologiosuus on melko lyhyt. Poliittisia aiheita käsitellään muista viihdeohjelmista poikkeavalla tavalla.

– Meillä oli Donald Trump -musikaali, mutta emme käsittele politiikkaa kovin paljon, Corden linjaa.

Trumpin muslimeille asettama, sittemmin oikeuden kumoama matkustuskielto oli kuitenkin liikaa Cordenille.

– Siihen oli pakko reagoida.

Intiimin tilan taika

Lontoossa syntynyt Corden on asunut Yhdysvalloissa vasta hieman yli kaksi vuotta, ja yksi asia uudessa kotimaassa yllätti britin eniten.

– Kun muutin Los Angelesiin, huomasin, että liikenne on täällä pakkomielle. Autossa ja ruuhkissa istutaan pitkiä aikoja.

Corden käsikirjoitti ja näytteli palkintoja kahmineessa Gavin ja Stacey -sarjassa (2007–2010), jonka yhdessä sketsissä hän oli autossa poptähti George Michaelin kanssa. Tästä syntyi idea: mitä jos yhdistäisi Los Angelesin autokulttuuriin ja tähdet? Idea tuotti Carpool Karaoke -osuuden, jossa Corden juttelee ja laulaa autossa yhdessä julkkisvieraiden kanssa.

Britti James Cordenin koti on nykyään Kaliforniassa. Kuva: Yle Kuvapalvelu
Britti James Cordenin koti on nykyään Kaliforniassa. Kuva: Yle Kuvapalvelu

Juuri Carpool Karaoke on siivittänyt keväällä 2015 alkaneen show’n maailmanlaajuiseen menestykseen. Osuus kuvataan niin, että Corden seuraa johtoautoa, jossa ovat ohjelman tuottajat Ben Winston ja Rob Crabbe.

– En ole koskaan ollut niin varma mistään muusta ideasta kuin Carpool Karaokesta. Musiikki pitää osion koossa, mutta pidän eniten haastatteluista. Katsojat näkevät tähdet aivan uudessa tilanteessa, kun he laulavat kanssani autossa. Intiimi tila saa vieraat rentoutumaan.

Cordenin ideoiman osuuden klippejä on katsottu YouTubessa yli miljardi kertaa. Katsotuimpien videoiden vieraita ovat olleet Adele, Lady Gaga ja Michelle Obama.

– Suosio osoittaa, että show on merkittävä. Internet mahdollistaa sen, että ohjelmaa voi katsoa missä vain ja milloin vain, Corden toteaa.

– Vieraani eivät välitä siitä, että show esitetään myöhään yöllä, koska se on ajan hermolla ja siitä puhutaan.

The Late Late Show with James Corden, TV2 ke–la klo 22.00.

James Kimberley Corden

  • Koomikko syntyi Lontoossa 22.8.1978. Vaimo Julia, lapset Max (s. 2011) ja Carey (s. 2014).
  • Käsikirjoitti Ruth Jonesin kanssa palkittua komediasarjaa Gavin ja Stacey (2007–2010), jossa he näyttelivät pääosia.
  • Juontanut omaa The Late Late Show with James Corden -talk show’ta vuodesta 2015 alkaen.
  • James Corden ja Kylie Minogue ovat laulaneet dueton Minoguen albumille Kylie Christmas (2015). He ovat olleet ystäviä vuodesta 2009 alkaen.

Kymmenosaisessa sarjassa selvitellään Suomen hämmentäviä, elämää hankaloittavia ja jopa huvittavia määräyksiä.

IS TV-LEHTI: Ostan baarista tuopin olutta ja haluan juoda sen ravintolan ulkoterassilla, mutta en saa viedä juomaa terassille itse.

Tässä hyvä esimerkki monien ihmeellisten sääntöjen Suomesta.

Nyt näitä erikoisia, hämmentäviä, elämää hankaloittavia ja jopa huvittavia määräyksiä selvitetään uudessa Sääntö-Suomi-ohjelmassa, jota juontaa Jussi Heikelä.

– Ohjelman idea on kertoa suomalaisten sääntöuskovaisuudesta. Meillä saattaa olla jopa vähemmän määräyksiä kuin muualla maailmassa, mutta se, miten me niihin suhtaudumme, on pirun poikkeuksellista, Heikelä sanoo.

– Suomi on ihan kärkimaita – ellei jopa paras – ohjeiden noudattamisessa ilman, että niitä voisi vapaasti soveltaa. Sääntöjen seuraamisessa suomalaiset ovat todella hyviä!

”Meillä säännöt jättävät ihmiskohtalot toissijaisiksi.”

Ohjelmaa suunniteltaessa Heikelä tutustui suomalaisten sääntöjen lisäksi myös muiden maiden määräyksiin, ja huomasi selvän poikkeavuuden.

– Suomessa ohjeita seurataan pilkulleen, vaikka joku kärsisi. Meillä säännöt jättävät ihmiskohtalot toissijaisiksi. Katolisissa maissa taas perhe ja lähimmäiset tulevat ennen sääntöjä ja järjestelmää, Heikelä sanoo.

Kompleksinen suhtautuminen määräyksiin ja lakeihin johtuu pitkälti suomalaisten rehellisyydestä.

– Jossain päin maailmaa saatettaisiin suuttua siitä jääräpäisyydestä, jolla suomalaiset pitävät kiinni säännön noudattamisesta. Meiltä puuttuu tietty pelinlukutaito.

Ohjelmassa tavalliset kansalaiset kertovat kokemuksistaan sääntöviidakossa, ja katugallupeissa kuullaan lisää kansan mielipiteistä kaavoihin ja käytäntöihin.

– Haimme ilmoituksen avulla ihmisten omia kertomuksia, ja tarinoita tulee minulle vieläkin, vaikka kuvaukset olivat jo kesällä. Suomessa riittää näitä keissejä, Heikelä sanoo.

Jaksoissa käsiteltäviä teemoja ovat yrittäjyys, eläimet, terveys, liikkuminen, arki, ruoka, asuminen, yhteisöt, yhteiskunta ja maankäyttö.

– Kiersin ympäri Suomen tapaamassa ihmisiä, jotka kokevat sääntöjen vuoksi vääryyttä. Jaksoissa selvitellään asioita ja ehdotan ratkaisuja. Toivottavasti ohjelma tuo myös painetta päättäjille nyt, kun näitä ongelmia nostetaan esiin, Heikelä toivoo.

Ensimmäisessä jaksossa puhutaan alkoholin tarjoilusta, junalippujen outouksista, mutta myös vakavistakin aiheista.

– Käsittelemme ratsastusonnettomuudessa vaikeasti vammautuneen Saara Auvisen, 23, tapausta. Vakuutusyhtiö ei suostu maksamaan korvauksia. Tällaiset tapaukset ovat sarjan raskaampaa antia.

 Sääntö-Suomi, MTV3 ti klo 21.00

Illan dokumentissa pohditaan, miksei ihmisiä kiinnosta ilmastonmuutos.

IS TV-LEHTI: Suomalainen dokumenttiohjaaja John Webster vietti perheineen vuoden käyttämättä öljyä ja syntyi dokumenttielokuva Katastrofin aineksia (2008). Nyt hän palaa jälleen ympäristöaiheeseen.

Webster suuntaa dokumentin Tulevilla rannoilla (2017) tulevaisuuden lapsenlapsenlapselleen. Pienet keltaiset kumisaappaat tepsuttavat 50 vuoden päässä, vuonna 2063 syntyneen kuvitellun Dorit-tytön elämässä. Silti dokumentin ote on vahvasti tässä päivässä. Miksei ihmisiä kiinnosta ilmastonmuutos?

Aviomiehen mielestä ilmastotaistelun tulisi olla kaikkien tärkeyslistan kärkipäässä. Vaimo ehdottaa terapiaa pakkomielteiselle.

Websterin vaimon puheenvuoro on kuvaava. Ilmastonmuutoksen tärkeys on arvoasteikolla noin sijalla 4/10. Edelle astuvat muun muassa lainanmaksu ja työterveys. Aviomiehen mielestä ilmastotaistelun tulisi olla kaikkien tärkeyslistan kärkipäässä. Vaimo ehdottaa terapiaa pakkomielteiselle.

Dokumentti on henkilökohtainen ja tunteellinen. Se esittää faktoja, mutta vetoaa ihmiskunnan perihyvyyteen – jos sitä on. Missiona on näyttää, että yksikin ihminen voi tehdä paljon.

Websterin dokumentti toivoo yleistä heräämistä. Se, ettei osa maailmasta joudu veden alle tai että lastemme jälkeläiset saavat puhdasta vettä, on omalla vastuullamme.

Satojen tuntien materiaalista huolimatta dokumentti etenee kauniisti ja rauhallisesti ja yhdistää nykyelämämme yhteiselle ihmiskunnan aikajanalle.

Se myös kertoo mielenkiintoisen, evoluutioon perustavan syyn sille, miksi meidän on hankala ryhtyä oikeasti toimiin.

Dokumenttiprojekti: Tulevilla rannoilla, TV1 ma klo 21.30

HUOH

Tänään tv:ssä: Näytä tämä kaunis dokumentti ilmastonmuutoksen epäilijälle – mieli saattaa muuttua

Juuri tuollaisten ihmisten takia, kuin ensimmäinen kommentoija, olemme tässä tilanteessa, kun kukaan ei tee mitään ilmastonmuutoksen hidastamiseksi. Harmi, että et todennäköisesti elä enää silloin, kun maapallo tuhoutuu tämän päivän ihmisten tekojen takia. Ei ole kyse mielipiteistä vaan faktoista... Harmi että suurin osa ihmisistä ei jaksa perehtyä asioihin, vaan kieltää kaiken epämiellyttävän.
Lue kommentti