Uuden kauden ensimmäisessä jaksossa Arman Alizad tutustuu Suomen romaneihin. Kuva: Nelonen
Uuden kauden ensimmäisessä jaksossa Arman Alizad tutustuu Suomen romaneihin. Kuva: Nelonen

– Tarkoitus on murtaa ennakkoluuloja monia asioita kohtaan, Arman Alizad sanoo Arman Pohjantähden alla -ohjelmastaan, jonka uusi kausi alkaa tänään.

IS TV-LEHTI: Rankkoja ja erittäin vaikeita aiheita – mutta silti aiheita, joista pitäisi puhua Suomessa enemmän. Näin Arman Alizad määrittelee uusien Arman Pohjantähden alla -jaksojensa sisällön.

– Välillä itselläkin pää hajoaa näihin aiheisiin, koska me elämme maailmassa, jota on välillä mahdoton ymmärtää, Arman huokaa.

– Mutta on tärkeää, että näistä aiheista puhutaan. Tarkoitus on murtaa ennakkoluuloja monia asioita kohtaan, vaikka en pystykään ratkomaan kaikkia ongelmia tunnin mittaisen ohjelman aikana.

Ohjelman ensimmäinen tuotantokausi aiheutti jo kohua, ja sitä Arman osaa odottaa tälläkin kertaa.

– Kaikki ohjelmaan valitsemani aiheet takuulla jakavat mielipiteitä, sillä aiheet liikkuvat hyvin harmaalla alueella. Niistä ei saa millään mustavalkoisia, koska kaikilla on puolensa, Arman pohtii.

Vaiettu kunnia ja häpeä

Aloitusjakso käsittelee Suomen romaneja. Arman tutustuu romanien vaiettuun kulttuuriin, jossa kunnia ja häpeäkäsitteet määräävät, mistä saa puhua ja miten tulee pukeutua ja käyttäytyä.

– Se on tosi monimutkainen kulttuuri ja hyvin suljettu yhteisö. Romanit ovat hyvin perhekeskeisiä, kuri on tiukkaa ja lapset kunnioittavat vanhempiaan. Mutta samalla lapset pitävät vanhempiinsa etäisyyttä. Lapset eivät puhu kotona tunteistaan, ja se purkautuu sitten muualla, Arman kuvailee näkemäänsä.

Arman selvittää myös, millainen asema Suomen romaneilla on nykypäivänä ja millaisia ongelmia ja ennakkoluuloja he kohtaavat.

– En tiennyt aiheesta kovinkaan paljon etukäteen. Aihe on tosi mielenkiintoinen.

Vaikein ja harmain alue: lapset

Arman ei päästä itseään eikä katsojia helpolla, sillä seuraavana aiheena on lastensuojelu. Arman pohtii ohjelmassaan, missä kulkee viranomaisten vastuu ja missä vanhempien oikeudet, kun kyseessä on lapsen hyvinvointi.

– Se on ollut itselleni yksi vaikeimmista aihe, mitä olen ikinä tehnyt – ja samalla harmain alue, jolla olen liikkunut, Arman sanoo.

– Siinä on niin monta muuttujaa ja tekijää; on vanhemmat, poliisi, sosiaaliviranomaiset – ja kaiken keskiössä viaton lapsi, joka on vaatinut ulkopuolisen tarkkailijan. Jokainen tarina on erilainen – on erilaiset syyt ja seuraukset. Se on tosi monimutkainen aihe, ja olen vain niin onnellinen, ettei minun tarvitse tehdä tuollaisia päätöksiä.

Arman pureutuu aiheeseen monesta eri näkökulmasta. Hän selvittää, millaista on kasvaa lastenkodissa tai miltä tuntuu menettää oma lapsi – ja kuka siitä päättää.

– Vierailen lastenkodissa, sijaisperheen luona sekä perheessä, jonka lapsi on huostaanotettu. Tapaan myös nuoria, jotka ovat väliaikaisessa kriisimajoituksessa.

”Puhuimme poliisien kanssa siitä, miten he pystyvät menemään tällaisten tapausten jälkeen kotiin ja elämään normaalia elämää.”

Lasten karut kohtalot puhuttavat myös sarjan kolmannessa jaksossa, kun Arman pureutuu poliisivoimien työskentelyyn.

– Pääpaino jaksossa on rikostutkinnassa ja poliiseissa, jotka ratkovat väkivalta- ja seksuaalirikoksia, Arman kertoo.

– Poliisit kertovat muun muassa tapauksesta, jossa vanhempi oli katkonut lapsensa reisiluita, ja toisesta tapauksesta, jossa lapsi kastettiin rangaistuksena kuumavesisäiliöön. Ihan kamalia juttuja, joita on vaikea jopa kuunnella. Puhuimme poliisien kanssa siitä, miten he pystyvät menemään tällaisten tapausten jälkeen kotiin ja elämään normaalia elämää.

Armanille kyseisen aiheen käsitteleminen oli rankkaa, sillä hän on itsekin isä.

–Vaikeinta on kaikki, mikä liittyy lapsiin. Lapsi on se viaton osapuoli, joka joutuu kärsimään ympäröivien olosuhteiden vuoksi.

Kauneutta, metsästystä, some-nuoria...

Arman pureutuu kevään aikana myös mielenterveysongelmiin, nuorison some-käyttäytymiseen, kauneusihanteisiin, alkoholikulttuuriin, lestadiolaisiin, sotaveteraaneihin sekä metsästysharrastukseen.

– Suoritin ohjelmaa varten metsästyskortin ja hankin aseluvan. Olen päässyt hirvimetsälle ja ampumaan fasaaneja. Metsästys on tosi kiehtovaa! Arman sanoo.

”Mitä liikkui sotilaan päässä, joka puolusti omaa maataan ja sen tulevaisuutta.”

Viimeisenä nähtävä sotaveteraanijakso juhlistaa myös Suomen 100-vuotistaivalta. Arman haastattelee sotaveteraaneja sota-ajan tapahtumista ja siitä, millaista oli olla rintamalla.

– Itseäni kiinnostaa, mitä sodassa todella tapahtui ja millaista oli olla rintamalla: että mitä liikkui sotilaan päässä, joka puolusti omaa maataan ja sen tulevaisuutta, Arman kertoo.

– Puhumme myös siitä, millainen Suomi-kuva oli silloin ja millainen se on nyt, miten Suomi on muuttunut ja mitä Suomi heille merkitsee. Ja millaisena he näkevät Suomen tulevaisuuden.

Arman Pohjantähden alla, Nelonen ti klo 22.00

Parisuhdevisailu palaa ruutuihin uusin jaksoin, uudella ohjelmapaikalla. 

IS TV-LEHTI:  Iloinen puheensorina käy Akun Tehtaalla Ylöjärvellä yleisön asettuessa paikoilleen lavan eteen asetelluille tuoliriveille. Käynnissä ovat Napakympin kuvaukset. Sarja teki paluun viime syksynä 15 vuoden tauon jälkeen. Napakymppi oli kirjaimellisesti täysi napakymppi, joka keräsi parhaimmillaan liki miljoonayleisön.

Nyt parisuhdevisailu palaa ruutuihin uusin jaksoin, uudella ohjelmapaikalla. Amorin nuolet sinkoilevat tänä keväänä sunnuntaisin parhaaseen katseluaikaan.

Kari Salmelaisen saappaisiin hypänneellä Janne Katajalla on juontajana ohjelmassa tärkeä rooli. Hän toimii seremonianmestarina, joka ohjaa keskustelua ja kuittailee hyväntahtoisesti osallistujien vastauksille. Komiikkaa syntyy väkisinkin oudoista kysymyksistä ja tahattoman hassuista vastauksista. Yleisössä hurrataan, kun Kataja ja hänen työparinsa pianisti Lenni-Kalle Taipale astuvat estradille. 

”Ei tänne ole pakko tulla tositarkoituksella, vaan riittää, jos haluaa kokea seikkailun.”

Voiko tv-ohjelmasta löytää tosirakkauden? Näin uskovat ainakin ohjelmassa itsensä likoon laittavat. Viime syksyn saldo parinmuodostuksessa jäi tosin melko laihaksi, ja moni orastava romanssi nuupahti heti Napakymppi-matkan jälkeen.

– Mielestäni kilpailijoilla on ollut oikeat motiivit ohjelmaan lähtiessä. Ei tänne ole pakko tulla tositarkoituksella, vaan riittää, jos haluaa kokea seikkailun. Vieraan ihmisen kanssa reissuun lähteminen jos mikä on seikkailu, Janne Kataja sanoo.

Ohjelmassa kumppania haetaan keskustellen, ei ulkonäköperustein.

– Uskon, että kun saadaan enemmän pareja prosessiin, niin kyllä tulee täysosumiakin. Se riittää, jos vaikka 40 parista yksi jatkaa yhdessä. Se on sitten Napakympin napakymppi! Kataja hymyilee.

Lenni-Kalle Taipale on samaa mieltä, vaikka tv-ohjelma on parisuhteen muodostukselle melko erikoinen ympäristö.

– Ihmiset ovat mukana aika tosissaan. Toki pitää olla pilkettä silmäkulmassa, mutta ei kukaan ole tullut tänne hakemaan vain ruutuaikaa.

Napakymppi, Nelonen su klo 20.00 

Putous palaa ruutuun jo 9. kerran. Sen kunniaksi on aika muistella Armi Toivasen, Krista Kososen, Aku Hirviniemen ja muiden vanhojen Putous-tähtien sketsihahmoja.

Putous-ohjelman 9. kausi alkaa MTV3:lla la kello 19.30.