Sannikin pääsee laittamaan Anssi Kelan koville. Kuva: TV5
Sannikin pääsee laittamaan Anssi Kelan koville. Kuva: TV5

Suomi-hittien kaksintaisteluun Kelan haastavat Sanni, Ellinoora, Erin, JVG, Lauri Tähkä, Arttu Wiskari, Elias Kaskinen ja Egotrippi.

IS TV-LEHTI: Puolitoista vuotta sitten Anssi Kela sai puhelinsoiton, jolla hänelle esitettiin idea musiikkiohjelmasta.

– En tiedä, olinko ensimmäinen vai viimeinen ihminen, jolle soitettiin. Ehkä olin listan loppupäässä, muusikko nauraa.

Kela innostui aidosti musiikkiin keskittyvästä formaatista ja mahdollisuudesta ”päästä leikkimään musiikin kanssa”.

– Heti ensimmäisessä puhelussa näytin varovaista vihreää valoa. Idea tuntui omalta ja mielenkiintoiselta.

Mietinnän ja kehittelyn tuloksena syntyi Anssi Kela ja isot biisit -sarja, jossa Kela versioi ikivihreitä suomalaisia klassikkokappaleita yhdessä kahdeksan vieraansa kanssa.

Suomi-hittien kaksintaisteluun Kelan haastavat Sanni, Ellinoora, Erin, JVG, Lauri Tähkä, Arttu Wiskari, Elias Kaskinen ja Egotrippi. Vierailevien artistien valinta sujui Kelan mukaan kivuttomasti.

– Artisteja mietittiin yhdessä tuotantotiimin kanssa. Lopulta lista venyi aika pitkäksi ja sanoin, että minulle käy kaikki, päättäkää te. Lopulliset nimet tulivat tuotantoyhtiön kautta.

Idea saikin kiroilemaan

Jokainen vieras valitsee jaksossaan itselleen tärkeän ja suomalaisille tutun kappaleen omaa sovitustaan varten. Anssi Kelalle puolestaan tarjotaan haasteena kappale, johon hän ei itse pääse vaikuttamaan.

– Se oli mun idis. Monta kertaa myöhemmin kyllä kiroilin sitä. Miinoitin sillä oman tieni ja pistin itseni aika pahaan paikkaan, Kela virnistää.

Jakson lopuksi Kela ja tämän vieras esittävät kappaleensa, ja kansa päättää äänestämällä seuraavan viikon aikana kumpi oli parempi.

”Se oli aikamoista erakon hommaa kellariin sulkeutuneena.”

Ohjelmassa kuullaan uusia versioita todellisista klassikoista, sillä mukana on niin Tapani Kansaa, Eppu Normaalia, Freemania ja Pelle Miljoonaa kuin myös Ultra Brata ja Popedaakin. Sarjassa vieraillaan ikivihreiden kappaleiden takana olevien henkilöiden luona.

Vierailevat artistit sovittivat kappaleet taustatiiminsä kanssa, mutta Kela vastasi omissa biisiversioissaan kaikesta itse. Hän kuvailee sovittamisen olleen hetkittäin hyvin yksinäistä puuhaa.

– Se oli aikamoista erakon hommaa kellariin sulkeutuneena. Oli epätoivon hetkiä ja tuli mietittyä, miksi ihmeessä lähdin tähän mukaan. Nyt, kun olen nähnyt jaksoja, on kuitenkin tosi hyvä fiilis.

Kosketus monumenttiin

Sarjan neljännessä jaksossa nähtävä 23-vuotias Ellinoora iloitsee, että hänet valittiin mukaan ohjelmaan, vaikka hän on vasta uransa alussa.

– Yleensä harkitsen aika pitkään tällaisia ja monesti sanon ei. Mutta siis Anssi Kela! Mietin, että ei tästä voi tulla huono, Leijonakuningas-hitistään tunnettu Ellinoora sanoo.

”Moni sanoi minulle, että jos olisin kymmenen vuotta vanhempi, en koskisi tuohon biisiin.”

Yhteistyö Anssi Kelan kanssa jännitti laulajaa. Hän kehuu Kelaa sydämelliseksi, ihanaksi ja aidoksi.

– Mua jännitti ihan h****tin paljon se, saanko sanottua mitään tai sanonko koko ajan vaan niinku. Huomasin, että kyllä sitä aika juniori on vielä itse tässä hommassa.

Jaksossaan Ellinoora versioi Ultra Bran Minä suojelen sinua kaikelta -kappaleen. Legendaarisen bändin suosikkikappaleeseen koskeminen oli paitsi innostavaa myös pelottavaa.

– Moni sanoi minulle, että jos olisin kymmenen vuotta vanhempi, en koskisi tuohon biisiin. Monilla on siihen niin suuri tunneside.

Anssi Kela ja isot biisit, TV5 ma klo 21.00

Juttua muokattu 1.3.2017 klo 10.09. Korjattu Ultra Bran kappaleen nimi.

Uutuussarjassa Lea, 74, ja Pentti, 91, haluavat oppia tietokoneen käyttöä. Apuun saapuu muotiblogaajana tunnettu naaG.

IS TV-LEHTI: 91-vuotias Pentti on yksi tulevan kevään tv-tähdistä uutuusohjelmassa Seniorit somessa.

Pentti haluaa oppia käyttämään paremmin internetiä – erityisesti hän haluaisi oppia lähettämään valokuvia sekä soittamaan videopuheluita omalle rakkaalleen Lealle, 74.

– Pentille pitäisi saada Skype. Se on asennettu sinne koneelle, mutta se ei ole jotenkin toiminnassa, Lea selvittää uutuusohjelmassa.

”Me jäämme ihan nuijiksi, kun tulee pienikin este.”

Pentti ja Lea saavat apua nettiajan konkarilta, videobloggaaja eli tubettaja Janne Naakalta. Hän on yksi niistä nuorison fanittamista tubetähdistä, jotka opettavat kevään aikana senioreita netin käytössä.

– Tämä on tosi pinnalla oleva aihe, kun monesti seniorit jäävät asioiden ulkopuolelle, sillä monet asiat tapahtuvat nykyään netissä, Janne sanoo.

– Hienoa ohjelmassa on myös se, että saan viettää aikaa senioreiden kanssa. Vaikka opetan heitä, uskon, että opin heiltä jopa itse enemmän.

Pentti ja Lea osoittautuvat niin mainioiksi senioreiksi, että Janne haluaisi tehdä heistä jopa tubettajia. Kumpikin osoittautuu hyvin humoristiseksi persoonaksi.

– Voin itsekin ottaa oppia 91-vuotiaan Pentin elämänasenteesta: hän on niin myönteinen kaikessa, ja netin opettelussakin hän on ollut tosi kärsivällinen, Janne kehuu.

Netin opettelussa lähdetään liikkeelle ihan perusasioista, sillä Pentillä ja Lealla on monta pulmaa.

– Me jäämme ihan nuijiksi, kun tulee pienikin este. Emme pysty sitä ratkaisemaan. Kun yritän googlata jotain, niin olen ihan torvi niissä asioissa, kiteyttää Lea ongelmat.

”Penallahan tuo Facebookin käyttö on hyvin vilkasta. Siellä tulee sydämiä, ja naiset laittaa Penalle, että ihana Pena.”

Facebook nousee myös pariskunnan keskustelunaiheeksi.

– Penallahan tuo Facebookin käyttö on hyvin vilkasta. Siellä tulee sydämiä, ja naiset laittaa Penalle, että ihana Pena, Lea kertoo.

– Mutta olen sanonut niille, että ei saa laittaa, kun olen yhden naisen mies, Pena jatkaa.

61 vuotta aviossa ollut Pentti oli pitkään yksin vaimonsa kuoltua, mutta lähti lopulta lastensa painostuksesta ulos seuraelämään ja löysi Lean.

He ovat pitäneet yhtä kuusi vuotta ja vierailevat toistensa luona päivittäin. Nyt he haluaisivat oppia soittamaan toisilleen videopuheluita.

Yhdessä he myös miettivät, millaisilla filttereillä Pentti saisi rypyt häviämään.

Janne tuo pariskunnalle tabletit, joilla Pentti ja Lea opettelevat FaceTime -puheluita ja muiden applikaatioiden käyttöä, kunhan oppivat ensin tabletin pyyhkäisytekniikan ja saavat laitteen auki. Yhdessä he myös miettivät, millaisilla filttereillä Pentti saisi rypyt häviämään.

Erityisen iloisiksi Lea ja Pentti tulevat, kun he tekevät yhteisen YouTube-videon Jannen kanssa.

– Näitä haluamme tehdä lisää!

Seniorit somessa, TV1 to klo 20.00

Tubettaja Janne Naakan vinkit netin opetteluun:

1. Hanki toimivat laitteet.

Jos kotona on useampi laite, laitteiden on hyvä olla samanmerkkiset, jotta ne saa synkronoitua helposti keskenään.

2. Muista kärsivällisyys.

Vaikka joku asia menisi väärin, älä mene paniikkiin äläkä painele kaikkia nappuloita. Se pahentaa tilannetta.

3. Pyydä rohkeasti apua.

Uuden laitteen tai toiminnon opettelu on kaikille aluksi vaikeaa. Monille voi olla iso kynnys opetella uusi asia, mutta pyydä rohkeasti apua.

Georg Elser yritti murhata Hitlerin vuonna 1939. Oliver Hirschbiegelin draama pohtii, toimiko Elser yksin.

IS TV-LEHTI: Oliver Hirschbiegelin ohjaama Elser (2015) on yksi lukemattomista Adolf Hitlerin murhayrityksistä kertovista elokuvista – ja yksi niistä lukuisista, joiden varsinaisista lopputuloksista jälkimaailmalla ei ole paljon epäselvyyttä.

Kenties sen vuoksi ohjaaja hoitaa elokuvassa attentaatin pois melkein alta aikayksikön – ja keskittyy sen jälkeen kertomaan tekijästä ja hänen taustoistaan.

Hirschbiegel nousi kuuluisuuteen Hitlerin viimeisistä vaiheista kertovalla ohjaustyöllään Perikato (2004). Tuskin minkään elokuvan materiaalia on kierrätetty niin paljon nettilevityksessä kuin Perikatoa ”Hitler kuulee”-variaatioiden merkeissä.

Menestyksen jälkeen Hirschbiegel suuntasi englanninkielisille markkinoille, mutta monen kaltaisensa tavoin otti enempi takkiinsa esimerkiksi meilläkin nähdyllä tv-elokuvalla Dianasta (2013). Sen jälkeen on varmasti tuntunut hyvältä vaihtoehdolta palata Hitler-filmien pariin.

Georg Elserin (vetoava Christian Friedel) toteuttama murhayritys tapahtui marraskuussa 1939 Münchenissä. Monissa maissa Hirschbiegelin elokuvaa on levitetty nimellä ”13 minuuttia”: sen verran attentaatti kesti ennen kuin muun maailman harmiksi epäonnistui – kun Hitler ehti poistua paikalta.

Toimiko Elser yksin? Tätä katsojien melko varmasti tietämää seikkaa hänen natsikuulustelijansa selvittävät lopun elokuvaa samalla kun takaumissa kerrotaan hänen vaiheistaan pienen maalaiskylän kelloseppänä ja soittoniekkana.

Valitettavasti kokonaistarina natsismin noususta ja myös rakastettunsa puolesta kamppailevan Elserin vastarinnasta ei ole kovinkaan vivahteikas. Elokuva myös jättää harmittavia aukkoja. (110)

Elser, Teema & Fem ke klo 22.00