Tunna Milonoff ja Riku Rantala ovat itsekin maistelleet reissuillaan kaikenlaista. Kuva: Nelonen
Tunna Milonoff ja Riku Rantala ovat itsekin maistelleet reissuillaan kaikenlaista. Kuva: Nelonen

Madventuresin Riku Rantala ja Tuomas Milonoff kattavat pöytään ruokia, joita ei jokainen perusmirkku halua edes maistaa.

IS TV-LEHTI: Siinä se on: härän penis. Jättimäisenä lautasella, kokin edessä.

Sanavalmiiden ja ennakkoluulottomien Madventures-miesten Riku Rantalan ja Tuomas ”Tunna” Milonoffin uusi ruokashow ei todellakaan ole mikään nostalginen Patakakkonen tai edes ruuanvalmistuksesta leikkiä tekevä Kokkisota, vaan ällöttävien ruokalajien valmistuksesta ja julkkisvieraiden reaktioista huumoria repivä viihdeohjelma – joka tosin on myös yllättävän valistava.

Ohjelman vieraat – ensimmäisessä jaksossa muusikko Maija Vilkkumaa ja koomikko-näyttelijä Janne Kataja – kisailevat show’n vakiokapteenien, stand up -koomikoiden Tomi Walamiehen ja Eeva Vekin kanssa ruokatietämyksestä. Kysymyksissä on kuitenkin aimo annos Madventures-kierrettä: avausjaksossa kilpailijoiden on muun muassa valittava kahden Disney-hahmon väliltä, kumman syöminen olisi oikeutetumpaa.

Koko kisan voittajajoukkue saa valita, kenelle lankeaa illan pääruuan, tässä tapauksessa härän peniksestä tehdyn annoksen, nauttiminen.

Nautinto on tosin tämän sarjan kohdalla vahvasti kyseenalaista, sillä luvassa on takuulla ällöttäviä hetkiä – mutta kuinka ällöttäviä?

Ensimmäisessä jaksossa kisaajille tarjotaan ennen pääruokaa poronsilmästä tehtyjä erikoisuuksia sekä tartelletin että drinkin muodossa. Tarjolla on myös makkaraa, johon on jauhettu joukkoon sambialaisia matoja. Tässäkin ohjelmassa tieto lisää tuskaa: ruokien ulkonäkö ei ole sen kummempi kuin marketista saatavien raakamakkaroidenkaan.

Mad cook show, Nelonen ke klo 21.00

 

Korkeushyppääjä Patrik Sjöberg voitti maailmanmestaruuksia ja olympiamitaleja. 40 vuotta uransa jälkeen Sjöberg hoitaa lapsuutensa traumaa terapiassa.

IS TV-LEHTI: Vuonna 1987 ruotsalainen korkeushyppääjä Patrik Sjöberg (s. 1965) oli huipulla. Hän hyppäsi maailmanennätykseksi 242 senttiä kotiyleisön edessä Tukholmassa ja voitti maailmanmestaruuden Roomassa. Vuonna 1999 päättyneen uransa aikana hän ylsi muun muassa kolmesti olympiamitaleille sekä dominoi sisäratojen EM-kisoja.

Menestysvuosien taustalla oli kuitenkin synkkä salaisuus. Vuonna 2011 Sjöberg julkaisi muistelmateoksen, jossa hän kertoi joutuneensa vuosien ajan seksuaalisen hyväksikäytön uhriksi.

Hyväksikäyttäjä oli yksi Sjöbergin läheisimmistä ihmisistä: pitkäaikainen valmentaja ja isäpuoli Viljo Nousiainen. Paljastus oli Ruotsissa valtava skandaali, nauttivathan sekä Sjöberg että vuonna 1999 kuollut Nousiainen suurta arvostusta Ruotsin urheilupiireissä.

Asian paljastuminen oli ensimmäinen askel Sjöbergin tiellä kohti mielenrauhaa. Vuonna 2015 hän aloitti terapian käsitelläkseen traumaansa. Tuore ruotsalaisdokumentti Patrik Sjöbergin taakka (Patrik Sjöberg i tearpi, 2017) vie katsojan kolmanneksi pyöräksi Sjöbergin ja psykologi Rebecka Malmin intiimeihin terapiaistuntoihin.

Malmin johdolla Sjöberg avaa lapsuuttaan ja nuoruuttaan, kipeää suhdettaan suomalaiseen Nousiaiseen sekä tapahtumien vaikutusta myöhempään elämään.

Thomas Reckmanin ohjaaman dokumentin sävy on vakava ja rauhallinen. Sosiaalipornoilulle ei anneta onneksi tilaa. Vaikean aiheen takaa pilkistää myös toivoa.

Dokumenttiprojekti: Patrik Sjöbergin taakka, TV1 ma klo 21.30

Parisuhdevisailu palaa ruutuihin uusin jaksoin, uudella ohjelmapaikalla. 

IS TV-LEHTI:  Iloinen puheensorina käy Akun Tehtaalla Ylöjärvellä yleisön asettuessa paikoilleen lavan eteen asetelluille tuoliriveille. Käynnissä ovat Napakympin kuvaukset. Sarja teki paluun viime syksynä 15 vuoden tauon jälkeen. Napakymppi oli kirjaimellisesti täysi napakymppi, joka keräsi parhaimmillaan liki miljoonayleisön.

Nyt parisuhdevisailu palaa ruutuihin uusin jaksoin, uudella ohjelmapaikalla. Amorin nuolet sinkoilevat tänä keväänä sunnuntaisin parhaaseen katseluaikaan.

Kari Salmelaisen saappaisiin hypänneellä Janne Katajalla on juontajana ohjelmassa tärkeä rooli. Hän toimii seremonianmestarina, joka ohjaa keskustelua ja kuittailee hyväntahtoisesti osallistujien vastauksille. Komiikkaa syntyy väkisinkin oudoista kysymyksistä ja tahattoman hassuista vastauksista. Yleisössä hurrataan, kun Kataja ja hänen työparinsa pianisti Lenni-Kalle Taipale astuvat estradille. 

”Ei tänne ole pakko tulla tositarkoituksella, vaan riittää, jos haluaa kokea seikkailun.”

Voiko tv-ohjelmasta löytää tosirakkauden? Näin uskovat ainakin ohjelmassa itsensä likoon laittavat. Viime syksyn saldo parinmuodostuksessa jäi tosin melko laihaksi, ja moni orastava romanssi nuupahti heti Napakymppi-matkan jälkeen.

– Mielestäni kilpailijoilla on ollut oikeat motiivit ohjelmaan lähtiessä. Ei tänne ole pakko tulla tositarkoituksella, vaan riittää, jos haluaa kokea seikkailun. Vieraan ihmisen kanssa reissuun lähteminen jos mikä on seikkailu, Janne Kataja sanoo.

Ohjelmassa kumppania haetaan keskustellen, ei ulkonäköperustein.

– Uskon, että kun saadaan enemmän pareja prosessiin, niin kyllä tulee täysosumiakin. Se riittää, jos vaikka 40 parista yksi jatkaa yhdessä. Se on sitten Napakympin napakymppi! Kataja hymyilee.

Lenni-Kalle Taipale on samaa mieltä, vaikka tv-ohjelma on parisuhteen muodostukselle melko erikoinen ympäristö.

– Ihmiset ovat mukana aika tosissaan. Toki pitää olla pilkettä silmäkulmassa, mutta ei kukaan ole tullut tänne hakemaan vain ruutuaikaa.

Napakymppi, Nelonen su klo 20.00