Ruotsalainen Christian Hindersson syrjäytettiin lastensa elämästä, kun tuli ero. Kuva: Yle Kuvapalvelu
Ruotsalainen Christian Hindersson syrjäytettiin lastensa elämästä, kun tuli ero. Kuva: Yle Kuvapalvelu

Isä jää aina kakkoseksi huoltajuuskiistoissa, väittää ruotsalaisdokumentti.

Äitiydestä tuntuu tulleen Suomessa aihe, joka kuumentaa tunteita ja herättää mielipiteitä ennennäkemättömällä tavalla. Tämän päivän äidit tuohtuvat milloin mistäkin sosiaalisessa mediassa ja netin keskustelupalstoilla. Äitiyttä on myös viime vuosina käsitelty allekirjoittaneen mielestä aivan liian monissa ja aivan liikaa toisiaan muistuttavissa tv-ohjelmissa kuten Erilaiset äidit, Toisenlaiset äidit ja Teiniäidit.

Äitien vouhkatessa isät ovat taustalla hiljaa, eikä ketään juurikaan tunnu kiinnostavan, mitä isät kaikesta tästä vanhemmuusvouhotuksesta ja lastenkasvatusdraamasta lopulta tuumivat.

Isä jää aina kakkoseksi -dokumentti (Pappa har inte en chans, 2016) antaa kerrankin puheenvuoron isälle. Vaikkakin vain yhdelle lajinsa edustajalle. Se on joka tapauksessa virkistävää.

Puolituntinen dokumentti seuraa kolmen leikki-ikäisen lapsen isää Christian Hinderssonia, joka joutuu vaikean avioeron seurauksena taistelemaan lastensa yhteishuoltajuudesta oikeudessa lasten äitiä vastaan.

Kun isä muuttui tarpeettomaksi

Hindersson kuvailee muuttuneensa eron jälkeen viranomaisten silmissä tarpeettomaksi lastensa elämässä. Dokumentissa tuodaan esille näkemys, jonka mukaan huoltajuuskamppailut ovat isille lähes poikkeuksetta toivottomia koetuksia, jotka on tuomittu epäonnistumaan.

Päähenkilö Hindersson on sympaattinen ja helposti samastuttava. Isän sitoutuminen lapsiinsa on koskettavaa – ja vanhempien taistelutantereelle joutuneiden lasten reaktioiden seuraaminen ajoittain lähes riipaisevaa seurattavaa.

Siltikin dokumentin heikkous on se, että se pohjaa näkemyksensä vain yhden tarinan ja kokemuksen varaan. Mietityttämään jää myös se, kuinka isien asema huoltajuuskiistoissa näyttäytyy tilastotiedon valossa. Visuaaliselta toteutukseltaan dokumentti on tylsän persoonaton ja pelaa turhan varman päälle.

Isä jää aina kakkoseksi, YLE Fem klo 19.55

Putous palaa ruutuun jo 9. kerran. Sen kunniaksi on aika muistella Armi Toivasen, Krista Kososen, Aku Hirviniemen ja muiden vanhojen Putous-tähtien sketsihahmoja.

Putous-ohjelman 9. kausi alkaa MTV3:lla la kello 19.30.

Brittisarjan seitsemännen kauden jaksoissa pohditaan tuttuja teemoja –  Adam päättää ottaa seuraavan askeleen suhteessaan ja David havittelee seurapiirikaunotarta.

IS TV-LEHTI:  Apua! Joko Tina (Leanne Best) on tullut raskaaksi? Ja menettääkö Adam (James Nesbitt) jälleen puolisonsa, kun synnytys alkaa hurjalla tavalla? Yhtäkkiä tosin ollaan hulvattomassa musikaaliesityksessä, jolloin katsoja aavistaa, ettei kaikki ole ehkä sitä, miltä näyttää.

Brittiläisen Rimakauhua ja rakkautta -sarjan (Cold Feet) uusi seitsemäs kausi alkaa hauskasti ja jatkuu sympaattisena jaksona, joka tarjoaa hyvää mieltä ja välillä liikutuksenkin hetkiä.

On hienoa, ettei Mike Bullenin luoma sarja ole menettänyt tenhoaan, vauhtiaan eikä sympaattisuuttaan, vaikka näyttelijäporukka on keski-ikäistynyt kunnolla.

Sarjan uuden kauden kaikki seitsemän jaksoa julkaistiin jo C Moressa kerralla, mutta nyt lineaarisenkin television katsojat pääsevät mukaan.

Adam ja Tina ovat siis pari. Juonikuvion pystyi näkemään heti, kun he tapasivat toisensa viime kaudella, jolloin rakastettu sarja palasi kotikatsomoihin 13 vuoden tauon jälkeen. Tuolloin Adam oli kuitenkin menossa naimisiin aivan toisen naisen kanssa.

Nyt podetaan rimakauhua siitä, pitäisikö uusi suhde nostaa seuraavalle tasolle. Keskeisiä kysymyksiä pohditaan myös ystävyyssuhteiden merkityksestä ja urakäänteistä, joissa tapahtuu melkoisia yllätyksiä.

Mainion purevasti tarinassa komppaa mukana viime kaudella isoon rooliin nostettu jälkikasvu aivan omine rimakauhuineen.

Viisikymppisten Adamin, Jennyn (Fay Ripley), Peten (John Thomson), Karenin (Hermione Norris) ja Davidin (Robert Bathurst) elämä on siis yhtä draamaa ja komediaa edelleen Manchesterissa.

Mahtava uutinen on se, että sarjasta on tekeillä tänä keväänä myös kahdeksas kausi.

Rimakauhua ja rakkautta, MTV3 la klo 21.00