Brittidokumentti selvittää erilaisia syitä yksinäisyydelle. Jokaisella yksinäisellä on oma tarinansa.

IS TV-LEHTI: Skottiohjaaja Sue Bournen dokumentti Yksinäisyyden aikakausi (2015) on vähemmän tieteellinen, enemmän kokemuspohjainen katsaus aikamme hiljaiseksi epidemiaksi kutsuttuun ilmiöön.

Kieltämättä yksinäisyyden kokeminen onkin mitattavissa tunteella, ei tieteellä.

Tilastollisia faktoja dokumentissa toki kuullaan. Ohjaaja toteaa Ison-Britannian olevan Euroopan yksinäisyyden pääkaupunki: maassa on 7,6 miljoonaa yksineläjän taloutta, ja joka neljännen britin arvellaan tuntevan jossain elämänsä vaiheessa yksinäisyyttä.

Yksi syy yksinäisyyteen on se, että ihmiset elävät pidempään.

Yksinäisiä on maan joka kolkassa. Bourne tapaa heistä muutamia, jotka kertovat tilanteestaan. Tunnin mittaisessa dokumentissa esitelläänkin erilaisia syitä yksinäisyydelle sekä kerrotaan tapoja, jolla päähenkilöt ovat vähentäneet yksinäisyyttä elämässään.

Yksi syy yksinäisyyteen on se, että ihmiset elävät pidempään, kertoo dokumentin selostajanakin toimiva ohjaaja.

Dokumentissa tavataan elämänkumppaninsa menettäneet Dorothy, Olive, Bob Lowe, Barbara ja Richard.

Yksinäisyys kuitenkin vaivaa yhtä paljon nuoria kuin heidän isovanhempiaankin. 18-vuotias Isabel kertoo ensimmäisen vuoden opiskelijoiden syrjäytyvän helposti. Suomalaisittain asia kummeksuttaa, koska meillähän fuksivuosi on täynnä sosiaalisia tapahtumia!

Uudesta-Seelannista Lontooseen muuttanut kolmekymppinen Kylie on kehittänyt itselleen sosiaalista elämää järjestämällä ikäihmisille teekutsuja. Näin hän lievittää sekä omaa että vanhusten yksinäisyyttä. Lontoosta Leedsiin muuttanut Jaye puolestaan ei ole keksinyt ratkaisua omaan tilanteeseensa.

Mielenterveysongelmat osaltaan lisäävät eristäytymistä.

Pikkulasten vanhemmat syrjäytyvät helposti. Emilyn järjestämät kärrykävelyt ovatkin osoittautuneet menestykseksi. Britanniassa 42 prosenttia avioliitoista päättyy eroon, siinä syy kirjailija Benin yksinäisyyteen.

Mielenterveysongelmat osaltaan lisäävät eristäytymistä. Christine, Iain ja Martin kertovat omat tarinansa.

Ohjelmassa tavataan myös Sara, joka on itse valinnut syrjäisten nummien hiljaisuuden.

Yksinäisyyden tiedetään aiheuttavan monia terveyshaittoja, mutta niitä ei Yksinäisyyden aikakaudessa käsitellä.

Tiededokumentti: Yksinäisyyden aikakausi, Teema to klo 21.00

Korkeushyppääjä Patrik Sjöberg voitti maailmanmestaruuksia ja olympiamitaleja. 40 vuotta uransa jälkeen Sjöberg hoitaa lapsuutensa traumaa terapiassa.

IS TV-LEHTI: Vuonna 1987 ruotsalainen korkeushyppääjä Patrik Sjöberg (s. 1965) oli huipulla. Hän hyppäsi maailmanennätykseksi 242 senttiä kotiyleisön edessä Tukholmassa ja voitti maailmanmestaruuden Roomassa. Vuonna 1999 päättyneen uransa aikana hän ylsi muun muassa kolmesti olympiamitaleille sekä dominoi sisäratojen EM-kisoja.

Menestysvuosien taustalla oli kuitenkin synkkä salaisuus. Vuonna 2011 Sjöberg julkaisi muistelmateoksen, jossa hän kertoi joutuneensa vuosien ajan seksuaalisen hyväksikäytön uhriksi.

Hyväksikäyttäjä oli yksi Sjöbergin läheisimmistä ihmisistä: pitkäaikainen valmentaja ja isäpuoli Viljo Nousiainen. Paljastus oli Ruotsissa valtava skandaali, nauttivathan sekä Sjöberg että vuonna 1999 kuollut Nousiainen suurta arvostusta Ruotsin urheilupiireissä.

Asian paljastuminen oli ensimmäinen askel Sjöbergin tiellä kohti mielenrauhaa. Vuonna 2015 hän aloitti terapian käsitelläkseen traumaansa. Tuore ruotsalaisdokumentti Patrik Sjöbergin taakka (Patrik Sjöberg i tearpi, 2017) vie katsojan kolmanneksi pyöräksi Sjöbergin ja psykologi Rebecka Malmin intiimeihin terapiaistuntoihin.

Malmin johdolla Sjöberg avaa lapsuuttaan ja nuoruuttaan, kipeää suhdettaan suomalaiseen Nousiaiseen sekä tapahtumien vaikutusta myöhempään elämään.

Thomas Reckmanin ohjaaman dokumentin sävy on vakava ja rauhallinen. Sosiaalipornoilulle ei anneta onneksi tilaa. Vaikean aiheen takaa pilkistää myös toivoa.

Dokumenttiprojekti: Patrik Sjöbergin taakka, TV1 ma klo 21.30

Parisuhdevisailu palaa ruutuihin uusin jaksoin, uudella ohjelmapaikalla. 

IS TV-LEHTI:  Iloinen puheensorina käy Akun Tehtaalla Ylöjärvellä yleisön asettuessa paikoilleen lavan eteen asetelluille tuoliriveille. Käynnissä ovat Napakympin kuvaukset. Sarja teki paluun viime syksynä 15 vuoden tauon jälkeen. Napakymppi oli kirjaimellisesti täysi napakymppi, joka keräsi parhaimmillaan liki miljoonayleisön.

Nyt parisuhdevisailu palaa ruutuihin uusin jaksoin, uudella ohjelmapaikalla. Amorin nuolet sinkoilevat tänä keväänä sunnuntaisin parhaaseen katseluaikaan.

Kari Salmelaisen saappaisiin hypänneellä Janne Katajalla on juontajana ohjelmassa tärkeä rooli. Hän toimii seremonianmestarina, joka ohjaa keskustelua ja kuittailee hyväntahtoisesti osallistujien vastauksille. Komiikkaa syntyy väkisinkin oudoista kysymyksistä ja tahattoman hassuista vastauksista. Yleisössä hurrataan, kun Kataja ja hänen työparinsa pianisti Lenni-Kalle Taipale astuvat estradille. 

”Ei tänne ole pakko tulla tositarkoituksella, vaan riittää, jos haluaa kokea seikkailun.”

Voiko tv-ohjelmasta löytää tosirakkauden? Näin uskovat ainakin ohjelmassa itsensä likoon laittavat. Viime syksyn saldo parinmuodostuksessa jäi tosin melko laihaksi, ja moni orastava romanssi nuupahti heti Napakymppi-matkan jälkeen.

– Mielestäni kilpailijoilla on ollut oikeat motiivit ohjelmaan lähtiessä. Ei tänne ole pakko tulla tositarkoituksella, vaan riittää, jos haluaa kokea seikkailun. Vieraan ihmisen kanssa reissuun lähteminen jos mikä on seikkailu, Janne Kataja sanoo.

Ohjelmassa kumppania haetaan keskustellen, ei ulkonäköperustein.

– Uskon, että kun saadaan enemmän pareja prosessiin, niin kyllä tulee täysosumiakin. Se riittää, jos vaikka 40 parista yksi jatkaa yhdessä. Se on sitten Napakympin napakymppi! Kataja hymyilee.

Lenni-Kalle Taipale on samaa mieltä, vaikka tv-ohjelma on parisuhteen muodostukselle melko erikoinen ympäristö.

– Ihmiset ovat mukana aika tosissaan. Toki pitää olla pilkettä silmäkulmassa, mutta ei kukaan ole tullut tänne hakemaan vain ruutuaikaa.

Napakymppi, Nelonen su klo 20.00