Adam (James Nesbitt) palaa ulkomailta Manchesteriin. Kuva: MTV
Adam (James Nesbitt) palaa ulkomailta Manchesteriin. Kuva: MTV

Melkein liian ihanaa, mutta totta se on: Rimakauhua ja rakkautta palaa ruutuun uusin jaksoin.

IS TV-LEHTI: Rimakauhua ja rakkautta -sarjan kahdeksan uutta jaksoa esitettiin jo syksyllä Britanniassa. Uusi kausi kertoo tuttujen hahmojen elämästä hieman eri ongelmien kera.

Nyt jo noin viisikymppisten päähenkilöiden rooleissa nähdään edelleen James Nesbitt, Hermione Norris, John Thomson, Robert Bathurst ja Fay Ripley.

Helen Baxendalen esittämä Rachel kuoli sarjan viimeisellä tuotantokaudella auto-onnettomuudessa, mutta Racheliakin muistetaan uusissa jaksoissa tietynlaisen tribuutin merkeissä.

Sarjan kuudes kausi alkaa yllättäen Singaporesta, jossa Adam (James Nesbitt) on nykyään töissä. Monien eri naisseikkailuiden jälkeen hän on löytänyt rinnalleen 18 vuotta nuoremman tyttöystävän Angelan (Karen David), jonka kanssa hän haluaa naimisiin. Mutta ystäväporukka Manchesterissa ei ole lainkaan vakuuttunut siitä, että Adam on tekemässä oikeaa ratkaisua.

Adam lentää kotikonnuilleen kutsuakseen omiin häihinsä paitsi ystävänsä, myös sisäoppilaitoksessa opiskelevan poikansa Matthew’n (Ceallach Spellman). Mutta mikään ei tunnu menevän siten, kuin Adam on suunnitellut.

Pete, Jenny Gifford ja Matthew pääsevät Adamin häihin. Kuva: MTV
Pete, Jenny Gifford ja Matthew pääsevät Adamin häihin. Kuva: MTV

Monet ongelmat tuntuvat piinaavan myös muita päähenkilöitä.

Pete (John Thomson) ja Jenny (Fay Ripley) ovat pysyneet monien vastoinkäymisten ja eron jälkeen yhdessä, mutta heitä rassaavat jatkuvat taloushuolet.

Pete paiskii kahta työtä, mutta hänellä ei ole silti varaa lentää Adamin häihin Singaporeen. Mutta sitäkään hän ei saa sanottua ilman, että sarjan topakat naiset laittavat asioihin vauhtia.

Myös David (Robert Bathurst) kärsii uudessa avioliitossaan siitä, ettei hän saa suutaan auki – sama kaava siis toistuu saamattoman Davidin jokaisessa liitossa.

Hänen topakka ja pinnallinen lakimiesvaimonsa Robyn ei voi sietää Davidin ex-vaimoa Karenia (Hermione Norris), jonka kanssa Davidilla on nykyään hyvinkin lämpimät välit. Yhteisten, jo lähes täysi-ikäisten lasten vuoksi ex-pariskunta on myös jatkuvasti tekemisissä toisten kanssa.

Tuttu huumori on tallella

Sarjan dramaattisten käänteiden vastapainona katsojia on aina viehättänyt päähenkilöiden välinen mutkaton, suora ja nokkela huumori sekä sarjan tapahtumien aitous. Kaikki tapahtumat voisivat sattua kelle tahansa.

Tällä kertaa päähenkilöt painivat hieman erilaisten keski-iän kriisien kanssa kuin aiemmin kolmekymppisinä, mutta katsojat voivat eittämättä samaistua jokaiseen päähenkilöön.

Sama huumori on saatu mukaan myös uusiin jaksoihin, ja päähenkilöiden tarina jatkuu kuin aina ennenkin.

Uudet jaksot ovatkin saaneet Britanniassa ylistystä siitä, miten ansiokkaasti ne mukailevat alkuperäisiä jaksoja. Sarjan fanit ovat olleet varsin tyytyväisiä lopputulokseen, sillä 13 vuoden kuvaustauko olisi saattanut myös näkyä lopputuloksessa. Ja toki sarjan ihastuttavat ja upeat näyttelijäsuoritukset ovat suuri syy siihen, miksi sarja on niin viihdyttävä.

Alun perin draamakomediaa esitettiin vuosina 1997–2003 viiden tuotantokauden ajan. Vaikka pariskunnat välillä erosivat ja kävivät läpi hyvin vaikeita aikoja, vahva ystävyys piti joukon aina jollain tavalla aina kasassa.

Rimakauhua ja rakkautta, MTV3 su 21.00

Korkeushyppääjä Patrik Sjöberg voitti maailmanmestaruuksia ja olympiamitaleja. 40 vuotta uransa jälkeen Sjöberg hoitaa lapsuutensa traumaa terapiassa.

IS TV-LEHTI: Vuonna 1987 ruotsalainen korkeushyppääjä Patrik Sjöberg (s. 1965) oli huipulla. Hän hyppäsi maailmanennätykseksi 242 senttiä kotiyleisön edessä Tukholmassa ja voitti maailmanmestaruuden Roomassa. Vuonna 1999 päättyneen uransa aikana hän ylsi muun muassa kolmesti olympiamitaleille sekä dominoi sisäratojen EM-kisoja.

Menestysvuosien taustalla oli kuitenkin synkkä salaisuus. Vuonna 2011 Sjöberg julkaisi muistelmateoksen, jossa hän kertoi joutuneensa vuosien ajan seksuaalisen hyväksikäytön uhriksi.

Hyväksikäyttäjä oli yksi Sjöbergin läheisimmistä ihmisistä: pitkäaikainen valmentaja ja isäpuoli Viljo Nousiainen. Paljastus oli Ruotsissa valtava skandaali, nauttivathan sekä Sjöberg että vuonna 1999 kuollut Nousiainen suurta arvostusta Ruotsin urheilupiireissä.

Asian paljastuminen oli ensimmäinen askel Sjöbergin tiellä kohti mielenrauhaa. Vuonna 2015 hän aloitti terapian käsitelläkseen traumaansa. Tuore ruotsalaisdokumentti Patrik Sjöbergin taakka (Patrik Sjöberg i tearpi, 2017) vie katsojan kolmanneksi pyöräksi Sjöbergin ja psykologi Rebecka Malmin intiimeihin terapiaistuntoihin.

Malmin johdolla Sjöberg avaa lapsuuttaan ja nuoruuttaan, kipeää suhdettaan suomalaiseen Nousiaiseen sekä tapahtumien vaikutusta myöhempään elämään.

Thomas Reckmanin ohjaaman dokumentin sävy on vakava ja rauhallinen. Sosiaalipornoilulle ei anneta onneksi tilaa. Vaikean aiheen takaa pilkistää myös toivoa.

Dokumenttiprojekti: Patrik Sjöbergin taakka, TV1 ma klo 21.30

Parisuhdevisailu palaa ruutuihin uusin jaksoin, uudella ohjelmapaikalla. 

IS TV-LEHTI:  Iloinen puheensorina käy Akun Tehtaalla Ylöjärvellä yleisön asettuessa paikoilleen lavan eteen asetelluille tuoliriveille. Käynnissä ovat Napakympin kuvaukset. Sarja teki paluun viime syksynä 15 vuoden tauon jälkeen. Napakymppi oli kirjaimellisesti täysi napakymppi, joka keräsi parhaimmillaan liki miljoonayleisön.

Nyt parisuhdevisailu palaa ruutuihin uusin jaksoin, uudella ohjelmapaikalla. Amorin nuolet sinkoilevat tänä keväänä sunnuntaisin parhaaseen katseluaikaan.

Kari Salmelaisen saappaisiin hypänneellä Janne Katajalla on juontajana ohjelmassa tärkeä rooli. Hän toimii seremonianmestarina, joka ohjaa keskustelua ja kuittailee hyväntahtoisesti osallistujien vastauksille. Komiikkaa syntyy väkisinkin oudoista kysymyksistä ja tahattoman hassuista vastauksista. Yleisössä hurrataan, kun Kataja ja hänen työparinsa pianisti Lenni-Kalle Taipale astuvat estradille. 

”Ei tänne ole pakko tulla tositarkoituksella, vaan riittää, jos haluaa kokea seikkailun.”

Voiko tv-ohjelmasta löytää tosirakkauden? Näin uskovat ainakin ohjelmassa itsensä likoon laittavat. Viime syksyn saldo parinmuodostuksessa jäi tosin melko laihaksi, ja moni orastava romanssi nuupahti heti Napakymppi-matkan jälkeen.

– Mielestäni kilpailijoilla on ollut oikeat motiivit ohjelmaan lähtiessä. Ei tänne ole pakko tulla tositarkoituksella, vaan riittää, jos haluaa kokea seikkailun. Vieraan ihmisen kanssa reissuun lähteminen jos mikä on seikkailu, Janne Kataja sanoo.

Ohjelmassa kumppania haetaan keskustellen, ei ulkonäköperustein.

– Uskon, että kun saadaan enemmän pareja prosessiin, niin kyllä tulee täysosumiakin. Se riittää, jos vaikka 40 parista yksi jatkaa yhdessä. Se on sitten Napakympin napakymppi! Kataja hymyilee.

Lenni-Kalle Taipale on samaa mieltä, vaikka tv-ohjelma on parisuhteen muodostukselle melko erikoinen ympäristö.

– Ihmiset ovat mukana aika tosissaan. Toki pitää olla pilkettä silmäkulmassa, mutta ei kukaan ole tullut tänne hakemaan vain ruutuaikaa.

Napakymppi, Nelonen su klo 20.00