Tänään alkavan Suomen Bachelorin uusi bachelor ei vaikuta olevan mikään pelimies.

IS TV-LEHTI: Vähän jännittää, mikä kuuluu tietysti asiaan. Olenhan menossa sokkotreffeille, enkä kenen tahansa miekkosen kanssa, vaan tapaamaan uutta Suomen Bacheloria eli unelmien poikamiestä helsinkiläisravintolaan. Ennakkoon tiedän vain, että hänen nimensä on Tuomas, hän on ammatiltaan lentäjä ja että hänen sydämestään on kamppaillut viime kesänä 19 kaunista nuorta naista. Siinäpä vertailukohtaa kyllikseen, hui!

Tuomas saapuu treffeille hyvin täsmällisesti, kaksi minuuttia ennen sovittua aikaa. Ravintolan edustalla viiltävä pohjoistuuli pöllyttää pientä lumituiskua.

– Onpa romanttinen lumisade! Tuomas virnistää ja halaa.

Vaikuttaa siltä, että Tuomastakin vähän jännittää, mikä on ihan ymmärrettävää julkisuuteen tottumattomalle.

Ensin vähän kuohuvaa

Rohkaisuksi otetaan treffien alkuun hieman kuohuvaa. Se johdattaakin oivalla aasinsillalla Tuomaksen muistelemaan ohjelman kuvauksia Etelä-Afrikassa. Siellä kippisteltiin ahkerasti, kun Tuomas kävi treffeillä matkalle valitsemansa kymmenen naisen kanssa.

Kokemus ei ollut varmasti epämiellyttävimmästä päästä, sillä sitä muistellessaan Tuomaksen silmiin syttyy loiste. Vai johtuuko silmien tuike siitä, että Tuomas kenties löysi ohjelmasta etsimänsä, elämänsä rakkauden? Sitä tietoa saamme odottaa ohjelman loppuun saakka.

”Halusin kuitenkin olla tasapuolinen ja huomioida kaikkia naisia.”

Mutta ainakin rakkautta etsiessä oli hauskaa, vaikka vaikeitakin hetkiä mahtui mukaan.

– Olihan se välillä hankalaa käydä treffeillä monen naisen kanssa, kun oli jo syttynyt tunteita joitakin heistä kohtaan. Halusin kuitenkin olla tasapuolinen ja huomioida kaikkia naisia, Tuomas selittää.

Mitään yksiselitteistä unelmien naista Tuomaksella ei ollut etukäteen mielessään, vaan hän piti mahdollisuudet auki, jotta kemiat voisivat kehittyä eri naisten kanssa.

Tuomas sanoo, että pohtiessaan ohjelmaan osallistumista hän punnitsi hyviä ja huonoja puolia. Tilaisuus löytää aito rakkaus ylitti mahdolliset julkisuuden kirot. Monet sanovat, etteivät hae tosi-tv-ohjelmista julkisuutta. Harvoja heistä uskon täysin, mutta mies vastapäätä vaikuttaa hyvin vilpittömältä, jopa hieman viattomalta.

Unelmien naapurinpoika

Mistä unelmien poikamies sitten unelmoi, muusta kuin rakkaudesta? Ainakin omakotitalosta Pohjois-Espoossa ja farmariautosta – molemmat tulevaa perhettä varten.

Kaiken kaikkiaan Tuomas on helppoa ja hurmaavaa treffiseuraa: fiksu, leppoisa ja huomaavainen. Hän kertoo itsestään avoimen oloisesti, muistaa kysellä treffiseuralaiseltaan asioita ja vitsailee sopivasti.

Tuomas ei vaikuta miltään valtavan egon pelimieheltä.

Tuomas on erilainen kuin ennakkoon odotin, sillä hän ei vastaa käsitystä tyypillisestä tosi-tv-urhosta. Hän ei vaikuta miltään valtavan egon pelimieheltä, vaan mukavalta, melko tavalliseltakin naapurinpojalta, johon monen on varmasti helppo ihastua.

Kenenkään ei siis ole syytä lukita tyttäriään kotiin, sillä tämä unelmien poikamies on oikea unelmien vävypoika.

Viime kauden Bachelor analysoi

Bachelor Suomen jokaista jaksoa ruoditaan sitä seuraavassa puolituntisessa ohjelmassa Bachelor Suomi – tilinteko 28.3. alkaen. Edellisvuoden bachelor Juha Rouvinen analysoi jakson tapahtumia yhdessä IS Tv-lehden toimittajan Katri Utulan kanssa.

Osansa saa niin uusi Bachelor Tuomas Sahimaa kuin hänen sydämestään kilpailevat naisetkin.

Tilinteko alkaa keskustelujaksolla, jossa Utula ja Rouvinen keskustelevat keskenään uudesta bachelorista ja naisten käytöksestä. Kakkosjaksosta alkaen vieraaksi saapuu aina viimeksi tippunut henkilö.

– Osa asioista tulee naisille jopa yllätyksenä, koska he eivät ole aikaisemmin nähneet jaksoja, Katri kertoo.

”Minulle tuli yllätyksenä, miten ilkeitä naiset voivat toisilleen olla.”

Kyyneliäkin on luvassa. Osallistuneet naiset saattavat hämmästyä sitä, millaisena oma käytös näyttäytyy televisiossa.

– Itse on voinut unohtaa, miten on puhunut muista. Se voi olla itsetutkiskelun paikka muutamille.

Katri oli yllättynyt kissatappeluiden määrästä.

– Minulle tuli yllätyksenä, miten ilkeitä naiset voivat toisilleen olla ja millaista kielenkäyttöä käytetään selän takana: kutsutaan toisia bimboiksi ja bitcheiksi.

Bachelor Suomi, Liv ti klo 21.00

Bachelor Suomi – tilinteko, Liv ti 28.3. alkaen klo 22.00

Uutuussarjassa Lea, 74, ja Pentti, 91, haluavat oppia tietokoneen käyttöä. Apuun saapuu muotiblogaajana tunnettu naaG.

IS TV-LEHTI: 91-vuotias Pentti on yksi tulevan kevään tv-tähdistä uutuusohjelmassa Seniorit somessa.

Pentti haluaa oppia käyttämään paremmin internetiä – erityisesti hän haluaisi oppia lähettämään valokuvia sekä soittamaan videopuheluita omalle rakkaalleen Lealle, 74.

– Pentille pitäisi saada Skype. Se on asennettu sinne koneelle, mutta se ei ole jotenkin toiminnassa, Lea selvittää uutuusohjelmassa.

”Me jäämme ihan nuijiksi, kun tulee pienikin este.”

Pentti ja Lea saavat apua nettiajan konkarilta, videobloggaaja eli tubettaja Janne Naakalta. Hän on yksi niistä nuorison fanittamista tubetähdistä, jotka opettavat kevään aikana senioreita netin käytössä.

– Tämä on tosi pinnalla oleva aihe, kun monesti seniorit jäävät asioiden ulkopuolelle, sillä monet asiat tapahtuvat nykyään netissä, Janne sanoo.

– Hienoa ohjelmassa on myös se, että saan viettää aikaa senioreiden kanssa. Vaikka opetan heitä, uskon, että opin heiltä jopa itse enemmän.

Pentti ja Lea osoittautuvat niin mainioiksi senioreiksi, että Janne haluaisi tehdä heistä jopa tubettajia. Kumpikin osoittautuu hyvin humoristiseksi persoonaksi.

– Voin itsekin ottaa oppia 91-vuotiaan Pentin elämänasenteesta: hän on niin myönteinen kaikessa, ja netin opettelussakin hän on ollut tosi kärsivällinen, Janne kehuu.

Netin opettelussa lähdetään liikkeelle ihan perusasioista, sillä Pentillä ja Lealla on monta pulmaa.

– Me jäämme ihan nuijiksi, kun tulee pienikin este. Emme pysty sitä ratkaisemaan. Kun yritän googlata jotain, niin olen ihan torvi niissä asioissa, kiteyttää Lea ongelmat.

”Penallahan tuo Facebookin käyttö on hyvin vilkasta. Siellä tulee sydämiä, ja naiset laittaa Penalle, että ihana Pena.”

Facebook nousee myös pariskunnan keskustelunaiheeksi.

– Penallahan tuo Facebookin käyttö on hyvin vilkasta. Siellä tulee sydämiä, ja naiset laittaa Penalle, että ihana Pena, Lea kertoo.

– Mutta olen sanonut niille, että ei saa laittaa, kun olen yhden naisen mies, Pena jatkaa.

61 vuotta aviossa ollut Pentti oli pitkään yksin vaimonsa kuoltua, mutta lähti lopulta lastensa painostuksesta ulos seuraelämään ja löysi Lean.

He ovat pitäneet yhtä kuusi vuotta ja vierailevat toistensa luona päivittäin. Nyt he haluaisivat oppia soittamaan toisilleen videopuheluita.

Yhdessä he myös miettivät, millaisilla filttereillä Pentti saisi rypyt häviämään.

Janne tuo pariskunnalle tabletit, joilla Pentti ja Lea opettelevat FaceTime -puheluita ja muiden applikaatioiden käyttöä, kunhan oppivat ensin tabletin pyyhkäisytekniikan ja saavat laitteen auki. Yhdessä he myös miettivät, millaisilla filttereillä Pentti saisi rypyt häviämään.

Erityisen iloisiksi Lea ja Pentti tulevat, kun he tekevät yhteisen YouTube-videon Jannen kanssa.

– Näitä haluamme tehdä lisää!

Seniorit somessa, TV1 to klo 20.00

Tubettaja Janne Naakan vinkit netin opetteluun:

1. Hanki toimivat laitteet.

Jos kotona on useampi laite, laitteiden on hyvä olla samanmerkkiset, jotta ne saa synkronoitua helposti keskenään.

2. Muista kärsivällisyys.

Vaikka joku asia menisi väärin, älä mene paniikkiin äläkä painele kaikkia nappuloita. Se pahentaa tilannetta.

3. Pyydä rohkeasti apua.

Uuden laitteen tai toiminnon opettelu on kaikille aluksi vaikeaa. Monille voi olla iso kynnys opetella uusi asia, mutta pyydä rohkeasti apua.

Georg Elser yritti murhata Hitlerin vuonna 1939. Oliver Hirschbiegelin draama pohtii, toimiko Elser yksin.

IS TV-LEHTI: Oliver Hirschbiegelin ohjaama Elser (2015) on yksi lukemattomista Adolf Hitlerin murhayrityksistä kertovista elokuvista – ja yksi niistä lukuisista, joiden varsinaisista lopputuloksista jälkimaailmalla ei ole paljon epäselvyyttä.

Kenties sen vuoksi ohjaaja hoitaa elokuvassa attentaatin pois melkein alta aikayksikön – ja keskittyy sen jälkeen kertomaan tekijästä ja hänen taustoistaan.

Hirschbiegel nousi kuuluisuuteen Hitlerin viimeisistä vaiheista kertovalla ohjaustyöllään Perikato (2004). Tuskin minkään elokuvan materiaalia on kierrätetty niin paljon nettilevityksessä kuin Perikatoa ”Hitler kuulee”-variaatioiden merkeissä.

Menestyksen jälkeen Hirschbiegel suuntasi englanninkielisille markkinoille, mutta monen kaltaisensa tavoin otti enempi takkiinsa esimerkiksi meilläkin nähdyllä tv-elokuvalla Dianasta (2013). Sen jälkeen on varmasti tuntunut hyvältä vaihtoehdolta palata Hitler-filmien pariin.

Georg Elserin (vetoava Christian Friedel) toteuttama murhayritys tapahtui marraskuussa 1939 Münchenissä. Monissa maissa Hirschbiegelin elokuvaa on levitetty nimellä ”13 minuuttia”: sen verran attentaatti kesti ennen kuin muun maailman harmiksi epäonnistui – kun Hitler ehti poistua paikalta.

Toimiko Elser yksin? Tätä katsojien melko varmasti tietämää seikkaa hänen natsikuulustelijansa selvittävät lopun elokuvaa samalla kun takaumissa kerrotaan hänen vaiheistaan pienen maalaiskylän kelloseppänä ja soittoniekkana.

Valitettavasti kokonaistarina natsismin noususta ja myös rakastettunsa puolesta kamppailevan Elserin vastarinnasta ei ole kovinkaan vivahteikas. Elokuva myös jättää harmittavia aukkoja. (110)

Elser, Teema & Fem ke klo 22.00