Charles Dickensin jälkeensä jättämä mysteeri saa nyt yhdenlaisen ratkaisun.

Kun suuri englantilainen tarinankertoja Charles Dickens kuoli vuonna 1870, hänen viimeinen romaaninsa jäi kesken. Kyseessä oli murhamysteeri nimeltä Edwin Droodin arvoitus - ja todellinen arvoitus siitä tulikin, kun lopullinen totuus murhaajasta jäi kirjailijalta paljastamatta. Dickensin ihailijat ovatkin kilvan teoretisoineet, miten hän aikoi tarinan päättää.

Palkittu käsikirjoittaja Gwyneth Hughes tarjoaa nyt kaksiosaisessa minisarjassa vastauksen kysymyksiin. Murhaajasta hän on tehnyt todennäköisimmän ratkaisun, ja paljastaa sen heti sarjan alkuhetkillä. Juuri tämän murhaajan puolesta ovat puhuneet myös Dickensin aikalaiset, esimerkiksi hänen poikansa, joille hän ehti paljastaa romaaninsa juonta.

Tarinan nimihenkilö on nuori Edwin, mutta varsinainen päähenkilö on hänen enonsa, kirkkokuoron johtajana toimiva John Jasper (Perhesiteet-sarjan homoveljeä näytellyt Matthew Rhys, joka tekee loistokkaan roolin). John on pakkomielteisen rakastunut sisarenpoikansa morsiameen, kauniiseen Rosaan. Edwin itse on sen verran ärsyttävä kultakutrinen hellantelttu, että on itse asiassa ihme, ettei kukaan ole ottanut häntä hengiltä aikaisemmin. Oma tärkeä osansa tapahtumissa on myös Ceylonin saarelta Englantiin saapuneilla kaksosilla, Nevillellä ja Helenillä sekä Dickensille tyypillisesti lukuisilla muilla sivuhenkilöillä, jotka istuvat tarinaan kuin palaset palapeliin.

Minisarjassa yhdistyvät moitteettomasti toteutettu epookki, kimurantit juonenkäänteet sekä yllättävän moderni tapa käsitellä psykologista trilleriä. Yhdistelmä menee päähän kuin häkä. Jännärin ahdistavimpia kohtauksia säestävä kuoronjohtajan metronomin tikitys jää soimaan päähän pitkäksi aikaa.

Edwin Droodin arvoitus TI 29.8. TV1 klo 21.00

Joonas ja Vesa-Matti Loiri kertovat Harkimot-ohjelmassa, että heidän suhteensa on täysin kaverillinen.

Näyttelijälegenda Vesa-Matti Loirin poika Joonas Loiri sai varsinkin lapsena kuulla kuuluisasta sukunimestään. Joonas ja Vesku ovat sunnuntaina toisen kuuluisan isä-poikaparin vieraina Hjallis ja Joel Harkimon uudessa tv-ohjelmassa Harkimot.

Loirit kertovat ohjelmassa, että heidän suhteensa oli Joonaksen lapsuudessa vuosia katkolla Veskun erottua Joonaksen äidistä. Joonas oli kuusivuotias, kun näki Veskun lähtevän kotoa taksilla.

Sen jälkeen kuudesta seitsemään vuotta meni niin, että Vesku ei ollut lainkaan yhteydessä Joonakseen ja Jenni-tyttäreensä. Näin Vesa-Matti kuvaili ajanjaksoa Loirinuotiolla-ohjelmassa kaksi vuotta sitten:

– Mä en saanut muutamaan vuoteen Jenniin ja Joonakseen yhteyttä. Aina kun soitin, ne oli jossain muualla. Mutta sitten lapset tulivat itse määrätyssä iässä soittelemaan mun ovikel.loa, ja asia hoitui sillä tavalla.

Sovinto kymmenessä minuutissa

Isä ja poika tekivät aikanaan sovinnon laivalla konjakin ääressä – kymmenessä minuutissa. 

– Emme oikeastaan puhuneet siitä, mistä kaikki lähti, vaan siitä, miten nyt jatketaan, Joonas kertoo Harkimoissa. 

”Sä oot saanut anteeksi jo kauan sitten.”

Loirit kertovat, että nyt heidän välinsä ovat hyvät, mutta suhde on täysin kaverillinen. Vesku esittää kuitenkin ohjelmassa pojalleen anteeksipyynnön:

– Haluan pyytää anteeksi sitä, etten ollut aktiivisempi.

– Sä oot saanut anteeksi jo kauan sitten, Joonas vakuuttaa.

Harkimot sunnuntaisin 22.10. alkaen TV5:llä klo 21.

Tänään Vain elämäässä nähtiin viimeinen artistipäivä. Sanni ja Cheek olivat kovia, mutta kuka oli sinun suosikkisi?

Tänä iltana nähtiin kauden viimeinen artistijakso Vain elämää -ohjelmasta. Jaksossa Kaija Koo puhui harvinaisen avoimesti elämästään, kuten järkyttävästä äidin huolesta ja antropofobiasta eli ihmispelosta. Mutta ennen kaikkea jaksossa kuultiin monia isoja hittejä. Kaksi oli ylitse muiden: Cheekin versio Surulapsi-biisistä ja Sannin versio Kuka sen opettaa -kappaleesta. Ja molemmista tulee takuuvarmasti hittejä.

Kuuntele esitykset kokonaan tästä.

Sanni: Kuka sen opettaa

Ennen esitystä Sannia jännitti, miten Kaija suhtautuu siihen, että hän teki biisistä täysin omannäköisensä.

– Halusin kanavoida biisissä sellaista voimaannuttavuutta, koska kaikki me käydään näitä juttuja läpi, Sanni mietti esitystä.

Sanni oli sen veran innossaan kappaleesta, että innostui tanssimaan esityksensä aikana pöydällä – ja sai muutkin artistit nytkymään.

”Omassa perheessä alkoi tilanteet hajoilemaan.”

Kaija ja Cheek kehuivat Sannia esityksen jälkeen, miten hienosti hän päivitti biisin.

– Tämä biisi osui mulla sellaiseen elämäntilanteeseen, kun omassa perheessä alkoi tilanteet hajoilemaan. Tuli se lapsen huoli, että mitenköhän nämä pärjää. Se on ollut mulle vaikeakin paikka, Sanni kertoi.

Cheek: Surulapsi

Cheekin valinta oli Surulapsi. Räppäri sanoitti kappaleen uusiksi ja kertoi, että hän teki siitä isä-poika-kappaleen.

”Olen aina halunnut ansaita faijan kunnioituksen.”

– Olen aina halunnut täyttää toiveet ja ansaita vanhempien ja varsinkin faijan kunnioituksen. Meidän viimeinen puhelu oli, kun faija sanoi, että mä oon ylpee susta. Se on aika levollinen juttu, mutta silti, en koskaan halunnut olla se surulapsi, Cheek kertoi.

Kaija liikuttui Cheekin avoimesta ja voimakkaasta tulkinnasta.

– Aina kun sä vedät, olet niin rehellinen! Se on kova juttu, Kaija kehui esityksen jälkeen.

Oliko Sannin tai Cheekin veto sinun suosikkisi – vai joku muu? Äänestä!

Me Naiset ja Nelonen kuuluvat samaan Sanoma-konserniin. Ensi viikolla Vain elämäässä nähdään Encore-jakso, jossa artistit saavat valita biisin kaikista maailman kappaleista.

Kysely

Mikä biisi oli suosikkisi Kaija Koon Vain elämää -päivänä?