Charles Dickensin jälkeensä jättämä mysteeri saa nyt yhdenlaisen ratkaisun.

Kun suuri englantilainen tarinankertoja Charles Dickens kuoli vuonna 1870, hänen viimeinen romaaninsa jäi kesken. Kyseessä oli murhamysteeri nimeltä Edwin Droodin arvoitus - ja todellinen arvoitus siitä tulikin, kun lopullinen totuus murhaajasta jäi kirjailijalta paljastamatta. Dickensin ihailijat ovatkin kilvan teoretisoineet, miten hän aikoi tarinan päättää.

Palkittu käsikirjoittaja Gwyneth Hughes tarjoaa nyt kaksiosaisessa minisarjassa vastauksen kysymyksiin. Murhaajasta hän on tehnyt todennäköisimmän ratkaisun, ja paljastaa sen heti sarjan alkuhetkillä. Juuri tämän murhaajan puolesta ovat puhuneet myös Dickensin aikalaiset, esimerkiksi hänen poikansa, joille hän ehti paljastaa romaaninsa juonta.

Tarinan nimihenkilö on nuori Edwin, mutta varsinainen päähenkilö on hänen enonsa, kirkkokuoron johtajana toimiva John Jasper (Perhesiteet-sarjan homoveljeä näytellyt Matthew Rhys, joka tekee loistokkaan roolin). John on pakkomielteisen rakastunut sisarenpoikansa morsiameen, kauniiseen Rosaan. Edwin itse on sen verran ärsyttävä kultakutrinen hellantelttu, että on itse asiassa ihme, ettei kukaan ole ottanut häntä hengiltä aikaisemmin. Oma tärkeä osansa tapahtumissa on myös Ceylonin saarelta Englantiin saapuneilla kaksosilla, Nevillellä ja Helenillä sekä Dickensille tyypillisesti lukuisilla muilla sivuhenkilöillä, jotka istuvat tarinaan kuin palaset palapeliin.

Minisarjassa yhdistyvät moitteettomasti toteutettu epookki, kimurantit juonenkäänteet sekä yllättävän moderni tapa käsitellä psykologista trilleriä. Yhdistelmä menee päähän kuin häkä. Jännärin ahdistavimpia kohtauksia säestävä kuoronjohtajan metronomin tikitys jää soimaan päähän pitkäksi aikaa.

Edwin Droodin arvoitus TI 29.8. TV1 klo 21.00

Nuoren Hannahin itsemurhan jälkipyykki jatkuu Kolmetoista syytä  -sarjan kakkoskaudella. Kasetit olivat vain alkua – nyt tiedossa on polaroid-kuvia.

IS TV-LEHTI: Kohuttu 13 syytä jatkaa Hannahin (Katherine Langford) itsemurhan jälkipyykin läpikäyntiä. Ykköskausi kävi läpi Hannahin kavereilleen jälkeen jättämiä kasetteja, joilla hän avasi tekonsa syitä.

Kauden mittaa paljastui, mikä suhdesoppa lukiossa oli ja mitä ihmiset ovat valmiita tekemään varmistaakseen oman selustansa.

Rajussa sarjassa käsiteltiin huumekauppaa, väkivaltaa ja nuorten välisiä suhteita. Erityisesti kuohuttivat suora ja realistinen kuvaus raiskauksesta ja itsemurhasta.

”Kausi tulee käsittelemään, miten kasvatamme poikia miehiksi ja miten kohtelemme tyttöjä ja naisia kulttuurissamme.”

Kasetit olivat vain alkua – nyt tiedossa on polaroid-kuvia.

– Kausi tulee käsittelemään, miten kasvatamme poikia miehiksi ja miten kohtelemme tyttöjä ja naisia kulttuurissamme – ja mitä voisimme tehdä paremmin molemmissa tapauksissa, Netflix on kertonut kakkoskaudesta.

Ykköskausi sai osakseen paljon kritiikkiä muun muassa siitä, miten itsemurhaa romantisoitiin ja miten vähälle mielenterveysongelman käsittely jäi. Suositun sarjan on pelätty kannustavan nuoria itsemurhiin.

Netflix on koonnut nettiin tukipaketin nuorille ja keskusteluohjeita vanhemmille.

13 syytä, toinen kausi katsottavissa Netflixissä

Hyacinth Bucket palaa taas ruutuun! Sen kunniaksi listasimme asiat, jotka meidän kaikkien olisi syytä oppiä häneltä. 

Pokka pitää (Keeping up Appearances) oli yksi 90-luvun suosituimpia komediasarjoja. BBC:n tuottamaa brittisarjaa esitettiin vuosina 1990–1995, ja klassikkosarjaa on nähty useasti aiemminkin Suomessa uusintoina.

Ja taas sarja tekee paluun ruutuun!

TV1:llä nähtävässä sarjassa seurataan tietenkin rasittavan hienostelevan, mutta samaan aikaan yllättävän ihastuttavan Hyacinth Bucketin (Patricia Routledge) pyrkimyksiä päästä kaikin keinoin yläluokan suosioon. Hyacinth puhuu aina korostetun yläluokkaisesti (lue: snobisti), ylpeilee hienostotuttavillaan ja vaatii erityiskohtelua. Hän pitää kotinsa aina pyntättynä, ottaa pukeutumisessa mallia kuninkaallisilta ja rakastaa teekutsuja.

Päällepäsmärinä Hyacinth ei ota juurikaan muiden mielipiteitä huomioon tai kestä itseensä kohdistuvaa arvostelua. Koska Bucket-sukunimi (suom. ämpäri) on Hyacintin mielestä selvästikin liian rahvas, hän vaatii muita lausumaan sen ranskalaisittain bukée (suom. kukkakimppu).

Mutta on Hyacinthin asenteessa paljon hyvääkin! Monista hänen elämänohjeistaan me muutkin voisimme ottaa oppia. Listasimme Hyachithin parhaat elämänviisaudet:

1. Hyvät käytöstavat kannattavat.

Hyacinth rakastaa muodollista kielenkäyttöä ja liioiteltua kohteliaisuutta. Edes törkeyksiä laukoessaan hän ei unohda asiallista kielenkäyttöä.

2. Puhelimeen ei sovi vastata miten sattuu.

Annat itsestäsi heti yläluokkaisen kuvan, jos vastaat puhelimeen tyylillä: ”Korhosten residenssistä hyvää iltapäivää, Marja-Leena puhelimessa.”

3. Älä suotta kainostele tai häpeile itseäsi.

Jos Hyacinthilla on päässään hieno uusi hattu, koko naapurusto tietää siitä välittömästi.

3. Kupponen teetä tai kahvia piristää aina.

Varsinkin, jos se nautitaan elegantista kupposesta.

5. Kun arki runnoo, pue kaulaasi parhaat helmesi.

Johan helpottaa! Hyacinth tekee arjen kiillottamisesta pienillä yksityiskohdilla melkein taidetta.

6. Perheestä ja läheisistä voi olla hyötyä.

”He ovat minun perheeni ja rakastan heitä. Erityisesti tähän aikaan vuodesta, kun pimeä tulee niin aikaisin”, Hyacinth on sanonut.

7. Usko itseesi.

Vaikka Hyacinth on monessa mielessä rasittava kaikkitietäjä, ainakin hän tuntee tasan tarkkaan oman arvonsa. Hyacinthin ylitse ei kävele kukaan. Ja se on hienoa, jos mikä.

Pokka pitää, arkisin 22.5. alkaen TV1 klo 18.30