Jenni Haukio ja Sauli Niinistö ovat luontoihmisiä. Kuva: Sanoma-arkisto
Jenni Haukio ja Sauli Niinistö ovat luontoihmisiä. Kuva: Sanoma-arkisto

Tiukan kisan ohessa presidenttipari kertoo, mitä lintua toinen muistuttaa.

IS TV-LEHTI: Millaisia linnunpönttöjä rakentuu presidentin virka-asunnon Mäntyniemen pihapiiriin? Tämä nähdään Ylen Ulos Luontoon Kevätseuranta -ohjelman kolmannen tuotantokauden avausjaksossa.

Jaksossa presidentti Sauli Niinistö ja rouva Jenni Haukio osallistuvat maailman suurimpiin pönttötalkoisiin eli Miljoona linnunpönttöä -kampanjaan. Yle kuvasi presidenttiparin pönttötalkoita Mäntyniemessä helmikuun lopussa ja kampanja käynnistyi 1. maaliskuuta.

Luonnossa viihtyvä ja lintubongausta harrastava presidenttipari kisailee jaksossa siitä, kumpi rakentaa linnunpöntön nopeammin.

Naulojen nakutuksen ja tiukan kellotuksen jälkeen Niinistö on jo viedä nopeuskisassa voiton, mutta Niinistön pönttö onkin liian löysästi kasassa ja puoliso Jenni Haukio kirii lopulta ohi.

Meriharakka ja kapustarinta

Kilpailun ohessa molemmat ehtivät kertoa, mitä lintua toinen muistuttaa. Haukiosta Niinistö voisi olla esimerkiksi meriharakka.

”Jenni on kapustarinta. Kapustarinta on tyylikkäällä tavalla koristeellinen.”

– Meriharakka on eloisa ja vilkas lintu, joka viihtyy kaupungissa ja luonnossa, Haukio sanoo.

– Jenni on kapustarinta. Kapustarinta on tyylikkäällä tavalla koristeellinen, Niinistö pohtii.

Kisan päätteeksi linnunpöntöt ripustetaan Mäntyniemen pihapuihin. Mäntyniemestä löytyy nyt yli 40 linnunpönttöä.

Kevättulvassa ja puun latvassa

Presidenttiparin haastoivat kampanjaan Ylen luontotoimittajat Juha Laaksonen ja Markku Sipi.

– Halusimme mahdollisimman hyvät puolestapuhujat ideoimallemme kampanjalle ja teimme tästä virallisen pyynnön presidentin kansliaan. Olimme hirveän iloisia, kun presidenttipari lähti kampanjaan mukaan, ohjelman tuottaja Tiina Klemettilä kertoo.

Kuvaukset olivat onnistuneet.

– Kaikilla oli hauskaa – linnunpönttöjen tekeminen on ylipäätään hauskaa puuhaa, ja presidenttipari selvästi nautti siitä. Huomasin myös, ettei ollut ensimmäinen kerta, kun presidentillä oli työkalut kädessä. Rakentaminen sujui niin hyvin, tuottaja kertoo.

”Presidenttipari selvästi nautti linnunpönttöjen tekemisestä.”

Ohjelman toisena juontajana nähdään aktiivinen lintuharrastaja Pirkka-Pekka Petelius. Pyykkö ja Petelius selvittävät avausjaksossa, millaisia linnunpönttöjä eri linnuille, kuten talitiaiselle, helmipöllölle, västäräkille ja telkälle kannattaa rakentaa, ja mitä linnunpöntössä oikeasti tapahtuu.

Tämän kevään jaksot kuvataan mahdollisimman reaaliaikaisesti keskellä luontoa huhti–toukokuun aikana. Jaksoissa keskustellaan myös muuttolinnuista, kaloista, muurahaisista ja puista.

– Juontajat joutuvat jälleen laittamaan itsensä todella alttiiksi tilanteille. He päätyvät kahlaamaan kevättulvivaan, voimakkaasti virtaavaan jokeen ja heidät nostetaan korkealle puun latvaan, tuottaja paljastaa.

Kurkkaus mäyrän pesään

Yksi kevään erikoisuus on sähkökalastus. Kevään aikana kurkistetaan myös mäyrien jättimäiseen luolastoon yli 500 vuotta vanhalla tilalla Espoossa mäyrärobottikameran avustuksella. Maailmalla vastaavia laitteita on käytetty muun muassa täplähyeenan ja maakilpikonnan pesäkoloja tutkittaessa.

Lisäksi jaksoissa puhutaan eläinten käyttäytymisestä ja kommunikoinnista sekä kuullaan, miten eleitä tulkitaan. Jaksoissa on mukana runsas joukko asiantuntijoita.

– Teemme peilitestejä eri lintulajeille ja selvitämme, miksi eri lintulajit reagoivat eri tavoin peiliin. Esimerkiksi joutsen voi peilata itseään pitkiäkin aikoja ja sinitiainen ei nähtävästi pelkää yhtään mitään, tuottaja Klemettilä naurahtaa.

Ulos luontoon TV1:llä sunnuntaina 10.4. kello 18.15 ja Yle Areenassa.

Parisuhdevisailu palaa ruutuihin uusin jaksoin, uudella ohjelmapaikalla. 

IS TV-LEHTI:  Iloinen puheensorina käy Akun Tehtaalla Ylöjärvellä yleisön asettuessa paikoilleen lavan eteen asetelluille tuoliriveille. Käynnissä ovat Napakympin kuvaukset. Sarja teki paluun viime syksynä 15 vuoden tauon jälkeen. Napakymppi oli kirjaimellisesti täysi napakymppi, joka keräsi parhaimmillaan liki miljoonayleisön.

Nyt parisuhdevisailu palaa ruutuihin uusin jaksoin, uudella ohjelmapaikalla. Amorin nuolet sinkoilevat tänä keväänä sunnuntaisin parhaaseen katseluaikaan.

Kari Salmelaisen saappaisiin hypänneellä Janne Katajalla on juontajana ohjelmassa tärkeä rooli. Hän toimii seremonianmestarina, joka ohjaa keskustelua ja kuittailee hyväntahtoisesti osallistujien vastauksille. Komiikkaa syntyy väkisinkin oudoista kysymyksistä ja tahattoman hassuista vastauksista. Yleisössä hurrataan, kun Kataja ja hänen työparinsa pianisti Lenni-Kalle Taipale astuvat estradille. 

”Ei tänne ole pakko tulla tositarkoituksella, vaan riittää, jos haluaa kokea seikkailun.”

Voiko tv-ohjelmasta löytää tosirakkauden? Näin uskovat ainakin ohjelmassa itsensä likoon laittavat. Viime syksyn saldo parinmuodostuksessa jäi tosin melko laihaksi, ja moni orastava romanssi nuupahti heti Napakymppi-matkan jälkeen.

– Mielestäni kilpailijoilla on ollut oikeat motiivit ohjelmaan lähtiessä. Ei tänne ole pakko tulla tositarkoituksella, vaan riittää, jos haluaa kokea seikkailun. Vieraan ihmisen kanssa reissuun lähteminen jos mikä on seikkailu, Janne Kataja sanoo.

Ohjelmassa kumppania haetaan keskustellen, ei ulkonäköperustein.

– Uskon, että kun saadaan enemmän pareja prosessiin, niin kyllä tulee täysosumiakin. Se riittää, jos vaikka 40 parista yksi jatkaa yhdessä. Se on sitten Napakympin napakymppi! Kataja hymyilee.

Lenni-Kalle Taipale on samaa mieltä, vaikka tv-ohjelma on parisuhteen muodostukselle melko erikoinen ympäristö.

– Ihmiset ovat mukana aika tosissaan. Toki pitää olla pilkettä silmäkulmassa, mutta ei kukaan ole tullut tänne hakemaan vain ruutuaikaa.

Napakymppi, Nelonen su klo 20.00 

Putous palaa ruutuun jo 9. kerran. Sen kunniaksi on aika muistella Armi Toivasen, Krista Kososen, Aku Hirviniemen ja muiden vanhojen Putous-tähtien sketsihahmoja.

Putous-ohjelman 9. kausi alkaa MTV3:lla la kello 19.30.