Pakistanista pari vuotta sitten Suomeen muuttanut Ilona Gill, 16, laulaa torstain The Voice of Finlandissa Yellow-kappaleen. Kuva: Nelonen
Pakistanista pari vuotta sitten Suomeen muuttanut Ilona Gill, 16, laulaa torstain The Voice of Finlandissa Yellow-kappaleen. Kuva: Nelonen

Torstain The Voice of Finlandissa valmentajat tekevät kaikkensa, jotta saisivat 16-vuotiaan Ilona Gillin omaan joukkueeseensa.

Redrama on syttynyt tällä kaudella vain muutamasta laulajasta. Torstain ääni ratkaisee -jaksossa räppäri kuitenkin innostuu niin paljon, että painaa nappia ensimmäisenä merkiksi siitä, että haluaa laulajan valmennettavakseen.

Redrama ei kuitenkaan ole ainoa, joka on vakuuttunut vain 16-vuotiaan Ilona Gillin esityksestä. Olli on niin lumoutunut Ilonan akustisesta esityksestä, ettei tahdo saada sanaa suustaan. Hän kuitenkn ryntää lavelle heittämään yläfemmat Ilonan kanssa. 

"Veit jokaisen läsnäolijan hetkeksi jonnekin muualle."

Valmentajat ihmettelevät, miten 16-vuotias voi olla niin rento ja saada kuulostamaan laulamisen niin helpolta. Lopulta kaikki innostuvat pieneen sanaharkkaan, jotta saisivat Ilonan omaan joukkueeseensa.

– Lauloit hienosti, kerroit tarinaa ja veit jokaisen läsnäolijan hetkeksi jonnekin muualle. Siitä musiikissa on mielestäni kyse, Redrama kehuu.

Hän muistuttaa Ilonaa myös siitä, että käänsi tuolinsa ensimmäisenä.

– Luulen, että meillä homma pelittäisi, koska katso nyt näitä muita. Luulen, että voin auttaa sinua, Redrama piikittelee.

– Vai luulet. Minä tiedän, että voin auttaa, Michael vastaa Redraman piikittelyyn.

Tarja puolestaan yrittää vedota siihen, että on ainut, joka ymmärtää jotain laulamisesta.

– Jos valitset minut, tukisin sinua tällä matkalla niin naisena kuin laulunopettajanasikin - varsinkin jos haluat tiimiin, jossa joku tajuaa vähänkään laulamisesta, Tarja kosiskelee.

The Voice of Finland Nelosella torstaisin ja perjantaisin kello 20.

Korkeushyppääjä Patrik Sjöberg voitti maailmanmestaruuksia ja olympiamitaleja. 40 vuotta uransa jälkeen Sjöberg hoitaa lapsuutensa traumaa terapiassa.

IS TV-LEHTI: Vuonna 1987 ruotsalainen korkeushyppääjä Patrik Sjöberg (s. 1965) oli huipulla. Hän hyppäsi maailmanennätykseksi 242 senttiä kotiyleisön edessä Tukholmassa ja voitti maailmanmestaruuden Roomassa. Vuonna 1999 päättyneen uransa aikana hän ylsi muun muassa kolmesti olympiamitaleille sekä dominoi sisäratojen EM-kisoja.

Menestysvuosien taustalla oli kuitenkin synkkä salaisuus. Vuonna 2011 Sjöberg julkaisi muistelmateoksen, jossa hän kertoi joutuneensa vuosien ajan seksuaalisen hyväksikäytön uhriksi.

Hyväksikäyttäjä oli yksi Sjöbergin läheisimmistä ihmisistä: pitkäaikainen valmentaja ja isäpuoli Viljo Nousiainen. Paljastus oli Ruotsissa valtava skandaali, nauttivathan sekä Sjöberg että vuonna 1999 kuollut Nousiainen suurta arvostusta Ruotsin urheilupiireissä.

Asian paljastuminen oli ensimmäinen askel Sjöbergin tiellä kohti mielenrauhaa. Vuonna 2015 hän aloitti terapian käsitelläkseen traumaansa. Tuore ruotsalaisdokumentti Patrik Sjöbergin taakka (Patrik Sjöberg i tearpi, 2017) vie katsojan kolmanneksi pyöräksi Sjöbergin ja psykologi Rebecka Malmin intiimeihin terapiaistuntoihin.

Malmin johdolla Sjöberg avaa lapsuuttaan ja nuoruuttaan, kipeää suhdettaan suomalaiseen Nousiaiseen sekä tapahtumien vaikutusta myöhempään elämään.

Thomas Reckmanin ohjaaman dokumentin sävy on vakava ja rauhallinen. Sosiaalipornoilulle ei anneta onneksi tilaa. Vaikean aiheen takaa pilkistää myös toivoa.

Dokumenttiprojekti: Patrik Sjöbergin taakka, TV1 ma klo 21.30

Parisuhdevisailu palaa ruutuihin uusin jaksoin, uudella ohjelmapaikalla. 

IS TV-LEHTI:  Iloinen puheensorina käy Akun Tehtaalla Ylöjärvellä yleisön asettuessa paikoilleen lavan eteen asetelluille tuoliriveille. Käynnissä ovat Napakympin kuvaukset. Sarja teki paluun viime syksynä 15 vuoden tauon jälkeen. Napakymppi oli kirjaimellisesti täysi napakymppi, joka keräsi parhaimmillaan liki miljoonayleisön.

Nyt parisuhdevisailu palaa ruutuihin uusin jaksoin, uudella ohjelmapaikalla. Amorin nuolet sinkoilevat tänä keväänä sunnuntaisin parhaaseen katseluaikaan.

Kari Salmelaisen saappaisiin hypänneellä Janne Katajalla on juontajana ohjelmassa tärkeä rooli. Hän toimii seremonianmestarina, joka ohjaa keskustelua ja kuittailee hyväntahtoisesti osallistujien vastauksille. Komiikkaa syntyy väkisinkin oudoista kysymyksistä ja tahattoman hassuista vastauksista. Yleisössä hurrataan, kun Kataja ja hänen työparinsa pianisti Lenni-Kalle Taipale astuvat estradille. 

”Ei tänne ole pakko tulla tositarkoituksella, vaan riittää, jos haluaa kokea seikkailun.”

Voiko tv-ohjelmasta löytää tosirakkauden? Näin uskovat ainakin ohjelmassa itsensä likoon laittavat. Viime syksyn saldo parinmuodostuksessa jäi tosin melko laihaksi, ja moni orastava romanssi nuupahti heti Napakymppi-matkan jälkeen.

– Mielestäni kilpailijoilla on ollut oikeat motiivit ohjelmaan lähtiessä. Ei tänne ole pakko tulla tositarkoituksella, vaan riittää, jos haluaa kokea seikkailun. Vieraan ihmisen kanssa reissuun lähteminen jos mikä on seikkailu, Janne Kataja sanoo.

Ohjelmassa kumppania haetaan keskustellen, ei ulkonäköperustein.

– Uskon, että kun saadaan enemmän pareja prosessiin, niin kyllä tulee täysosumiakin. Se riittää, jos vaikka 40 parista yksi jatkaa yhdessä. Se on sitten Napakympin napakymppi! Kataja hymyilee.

Lenni-Kalle Taipale on samaa mieltä, vaikka tv-ohjelma on parisuhteen muodostukselle melko erikoinen ympäristö.

– Ihmiset ovat mukana aika tosissaan. Toki pitää olla pilkettä silmäkulmassa, mutta ei kukaan ole tullut tänne hakemaan vain ruutuaikaa.

Napakymppi, Nelonen su klo 20.00