New Orleansin jälleenrakennuksesta kertovan Treme-sarjan parasta antia on musiikki.

New Orleansiin sijoittuva Treme on talven ykkösdraamoja. Sen katsominen on vähän kuin alkaisi lukea tiiliskiviromaania. Ensimmäiset sivut ovat hidasta puurtamista, mutta kun maailmaan pääsee sisälle, tarina vangitsee ja vie mukanaan. 

Monet palkinnot niittänyt HBO-sarja on pyörinyt Suomessa aiemmin maksukanavilla. Se kertoo neworleanslaisista muusikoista, ravintoloitsijoista ja poliitikoista, mutta varsinainen päähenkilö on New Orleansin kaupunki.

Sarja alkaa kolme kuukautta hurrikaani Katrinan jälkeen vuonna 2005. Tulvan laskeuduttua kaupunki on kehitysmaatasoinen raunio. Asukkaat palaavat tuhoutuneisiin koteihinsa neuvottomina ja vihaisina. Vähitellen brass bandit alkavat soittaa kaduilla ja kreolisapuskoiden tuoksu leijailla ravintoloiden ovista.

Tremen luoja David Simon tunnetaan kriitikoiden ylistämästä The Wire -poliisisarjasta, jonka uusinnat pyörivät parhaillaan kakkosella. Sarjat muistuttavat aika lailla toisiaan: kummassakin on iso henkilökaarti ja karun realistinen ote. Tremen tarina kulkee hitaammin, mutta tunnelma on eläväisempi.

Parasta antia on musiikki. Suurin osa Tremen näyttelijöistä on muusikoita, ja välillä soittamisen riemu välittyy niin vahvasti, että katsoja tuntee melkein olevansa mukana bileissä. The Wiresta tuttu Wendell Pierce näyttelee rutiköyhää, mutta neuvokasta soittoniekkaa Antoine Batistea. Kun hän töräyttää ensimmäisen kerran trumpetilla, katsojan sydän hyppää kurkkuun ja jää sinne.

TV1 esittää Tremestä peräkkäin kaksi ensimmäistä tuotantokautta. Jaksoja riittää kesäkuun alkupuolelle saakka.

Treme,
TV1 ke 30.1. klo 22.00

Kadonnut-sarjan toinen kausi sukeltaa vanhan lapsikaappaustapauksen syövereihin.

IS TV-LEHTI: Kehutun brittiläisen Kadonnut-rikosdraaman toisella kaudella selvitellään kaappaustapausta yli vuosikymmenen takaa. 11-vuotias Alice Webster katosi jäljettömiin vuonna 2003 Saksassa, missä hänen isänsä oli komennuksilla brittien sotilastukikohdassa. Alice (Abigail Hardingham) palaa takaisin aikuisena ja kertoo olleensa vangittuna yhdessä ranskalaisen Sophie Giroux -nimisen tytön kanssa. 

Eläkkeellä oleva poliisi Julien Baptiste (Tchéky Karyo) alkaa tutkia tapausta uusien johtolankojen ilmestyttyä. Poliisi aloittaa rajat ylittävän yhteistyön löytääkseen Sophien. Julien Baptiste matkustaa Saksaan ja Irakiin löytääkseen vastauksia.

Karyon lisäksi pääosissa nähdään David Morrissey ja Keeley Hawes.

Sarjan ovat luoneet kirjoittajaveljekset Harry Williams ja Jack Williams, jotka ovat muun muassa Liar-sarjan takana.

Kadonnut, 2. kausi (kokonaan) C Moren suoratoistopalvelussa.

 

IS TV-LEHTI: Tokiossa työmatkalla oleva komea ja menestynyt Sebastian (Ebon Moss-Bachrach) edustaa kannattavaa firmaa, jolla pyyhkii erinomaisesti Japanissa. Vaikka bisnekset sujuvat, miehen menneisyydestä kumpuaa syvä suru.

Hotellilla hän jatkuvasti törmää mysteerisen kauniiseen Claireen (Elisabeth Moss). Heidän välillään on selkeää kemiaa. Kaksi vieraassa maassa kohtaavaa amerikkalaista päätyvät viettämään kiihkeän yön. Kaikki ei ole kuitenkaan siltä, miltä näyttää. Molempien menneisyydestä löytyy asioita, jotka ovat enemmän yhteisiä kuin kumpikaan voisi edes kuvitella.

Pääosaa esittävä Moss-Bachrach on näytellyt Girls-sarjassa. Moss on puolestaan nähty muun muassa The Handmaid’s Tale - ja Mad Men -sarjoissa.

Lyhytelokuvan takana ovat Girls-sarjaa tehneet Lena Dunham ja Richard Shepard.

– Halusin tehdä intiimin rakkaustarinan pienen työryhmän kanssa. Halusin, että se on jotain kaunista suoraan sydämestä. Olin onnekas, koska sain näin hyvät näyttelijät ja sijainti on yhtä romanttinen ja mysteerinen kuin tarina itsessään, Shepard on sanonut projektista.

Tokyo Project, HBO Nordic ma 11.12. alkaen