Taavi päätti olla vastaamatta Rooman keisareihin liittyvään kysymykseen ja otti tienaamansa 30 000 euroa. Se on toistaiseksi suurin voittosumma tällä kaudella. Kuva: Nelonen
Taavi päätti olla vastaamatta Rooman keisareihin liittyvään kysymykseen ja otti tienaamansa 30 000 euroa. Se on toistaiseksi suurin voittosumma tällä kaudella. Kuva: Nelonen

Sympaattinen konduktööri David ”Taavi” Viljanen pääsi kolmen kysymyksen päähän pääpotista Haluatko miljonääriksi -ohjelmassa. Hän voitti tähän mennessä kauden isoimman summan.

Haluatko miljonääriksi -ohjelmassa nähtiin tänä lauantaina kauden jännittävin jakso. Jo viime jaksossa mukana ollut vantaalainen konduktööri David "Taavi" Viljanen, 30, pääsi jatkamaan kilpailua.

Taavi kertoi jaksossa, että jos voittaisi miljoonan, ensimmäiseksi hän maksaisi pois talonsa asuntolainan. Taavi asuu Vantaalla puolisonsa ja neljän lapsen kanssa.

– Ikää on 30, sä oot ollut touhukas, juontaja Jaajo Linnonmaa kuittaili Taaville lasten lukumäärästä.

– Joo, mä suosin tehokasta toimintaa niin kuin sinäkin ja hoidan monta kerrallaan tähän maailmaan, Taavi vastasi ja viittasi siihen, että on Jaajon tavoin kaksosten isä.

Kilpailussa Taavi jatkoi tilanteesta, jossa hän oli vastannut oikein jo kahdeksaan kysymykseen ja tienannut tuhat euroa. Oljenkorsiin Taavi ei voinut kuitenkaan enää turvautua, koska oli jo käyttänyt ne edellisessä jaksossa.

Lauantain jaksossa Taaville sattui sopivia kysymyksiä, sillä hän vastasi itsevarmasti kysymyksiin 9, 10 ja 11. Tässä vaiheessa Taavi oli tienannut varmasti itselleen jo 15 000 euroa. Siinä tilanteessa hänen oli helppo vastata myös seuraavaan, kahdenteentoista kysymykseen.

Haluatko miljonääksi -kilpailussa on kaksi välivoittosummaa: 1000 ja 10 000 euroa, joita ei viedä pois.
Haluatko miljonääksi -kilpailussa on kaksi välivoittosummaa: 1000 ja 10 000 euroa, joita ei viedä pois.

Lopulta Taavi päätteli oikein myös kysymyksen numero 12, joka oli 30 000 euron arvoinen. Näin hän oli enää kolmen kysymyksen päässä miljoonasta eurosta.

Kolmastoista kysymys oli 60 000 euron arvoinen ja kuului: Kuka seuraavista keisareista hallitsi Roomaa kaikkein lyhimmän ajan?

A. Aurelianus
B. Florianus
C. Gallenienus
D. Valerianus

Taavi kertoi, etteivät Rooman keisarit ole tuttuja, ja nimistä vain Gallenienus kuulosti etäisesti tutulta. Hän päätti lopulta olla vastaamatta kysymykseen ja otti mukaansa 30 000 euroa. Hyvä niin, sillä päätöksen jälkeen hän sai kertoa, mitä olisi kysymykseen vastannut. Vastaus olisi ollut väärin. (Katso oikea vastaus jutun lopusta.)

Taavi oli tyytyväinen voittamaansa summaan ja uskoi, että myös kotona oltiin iloisia. Taavin voittosumma on kauden paras tähän mennessä.

Haluatko miljonääriksi lauantaisin Nelosella kello 20.00 Uusinnat sunnuntaisin kello 19. Ohjelman näkee myös Ruutu.fi:stä.

Oikea vastaus: B. Florianus

Kysely

Olisitko osannut vastata oikein Rooman keisareihin liittyvään kysymykseen?

En.
En.
78.2%
Kyllä.
Kyllä.
15.2%
Vaikea sanoa, koska studiossa on aivan eri tilanne kuin kotisohvalla.
Vaikea sanoa, koska studiossa on aivan eri tilanne kuin kotisohvalla.
7.1%
Ääniä yhteensä: 1014
Petri

Tähän tyssäsi konduktööri-Taavin Haluatko miljonääriksi -kilpailu – olisitko itse tiennyt vastauksen?

Rooman historiaa hieman lukeneena, voin vain todeta, että kysymys itsessään oli väärin kysytty. Yksikään valittavana olleista keisareista ei hallinnut lyhyintä aikaa. Esimerkiksi Didius Julianuksella oli 66 päivän hallintoaika ja Gordianus I hallitsi poikansa Gordianus II:n kanssa alle kuukauden. Florianus hallitsi 88 päivää. Jos näistä keisareista piti valita, eikä sitä "kuka hallitsi Roomaa kaikkein lyhimmän ajan", olisi oikea kysymys kuulunut: "kenellä seuraavista keisareista oli lyhin...
Lue kommentti

Uutuussarjassa Lea, 74, ja Pentti, 91, haluavat oppia tietokoneen käyttöä. Apuun saapuu muotiblogaajana tunnettu naaG.

IS TV-LEHTI: 91-vuotias Pentti on yksi tulevan kevään tv-tähdistä uutuusohjelmassa Seniorit somessa.

Pentti haluaa oppia käyttämään paremmin internetiä – erityisesti hän haluaisi oppia lähettämään valokuvia sekä soittamaan videopuheluita omalle rakkaalleen Lealle, 74.

– Pentille pitäisi saada Skype. Se on asennettu sinne koneelle, mutta se ei ole jotenkin toiminnassa, Lea selvittää uutuusohjelmassa.

”Me jäämme ihan nuijiksi, kun tulee pienikin este.”

Pentti ja Lea saavat apua nettiajan konkarilta, videobloggaaja eli tubettaja Janne Naakalta. Hän on yksi niistä nuorison fanittamista tubetähdistä, jotka opettavat kevään aikana senioreita netin käytössä.

– Tämä on tosi pinnalla oleva aihe, kun monesti seniorit jäävät asioiden ulkopuolelle, sillä monet asiat tapahtuvat nykyään netissä, Janne sanoo.

– Hienoa ohjelmassa on myös se, että saan viettää aikaa senioreiden kanssa. Vaikka opetan heitä, uskon, että opin heiltä jopa itse enemmän.

Pentti ja Lea osoittautuvat niin mainioiksi senioreiksi, että Janne haluaisi tehdä heistä jopa tubettajia. Kumpikin osoittautuu hyvin humoristiseksi persoonaksi.

– Voin itsekin ottaa oppia 91-vuotiaan Pentin elämänasenteesta: hän on niin myönteinen kaikessa, ja netin opettelussakin hän on ollut tosi kärsivällinen, Janne kehuu.

Netin opettelussa lähdetään liikkeelle ihan perusasioista, sillä Pentillä ja Lealla on monta pulmaa.

– Me jäämme ihan nuijiksi, kun tulee pienikin este. Emme pysty sitä ratkaisemaan. Kun yritän googlata jotain, niin olen ihan torvi niissä asioissa, kiteyttää Lea ongelmat.

”Penallahan tuo Facebookin käyttö on hyvin vilkasta. Siellä tulee sydämiä, ja naiset laittaa Penalle, että ihana Pena.”

Facebook nousee myös pariskunnan keskustelunaiheeksi.

– Penallahan tuo Facebookin käyttö on hyvin vilkasta. Siellä tulee sydämiä, ja naiset laittaa Penalle, että ihana Pena, Lea kertoo.

– Mutta olen sanonut niille, että ei saa laittaa, kun olen yhden naisen mies, Pena jatkaa.

61 vuotta aviossa ollut Pentti oli pitkään yksin vaimonsa kuoltua, mutta lähti lopulta lastensa painostuksesta ulos seuraelämään ja löysi Lean.

He ovat pitäneet yhtä kuusi vuotta ja vierailevat toistensa luona päivittäin. Nyt he haluaisivat oppia soittamaan toisilleen videopuheluita.

Yhdessä he myös miettivät, millaisilla filttereillä Pentti saisi rypyt häviämään.

Janne tuo pariskunnalle tabletit, joilla Pentti ja Lea opettelevat FaceTime -puheluita ja muiden applikaatioiden käyttöä, kunhan oppivat ensin tabletin pyyhkäisytekniikan ja saavat laitteen auki. Yhdessä he myös miettivät, millaisilla filttereillä Pentti saisi rypyt häviämään.

Erityisen iloisiksi Lea ja Pentti tulevat, kun he tekevät yhteisen YouTube-videon Jannen kanssa.

– Näitä haluamme tehdä lisää!

Seniorit somessa, TV1 to klo 20.00

Tubettaja Janne Naakan vinkit netin opetteluun:

1. Hanki toimivat laitteet.

Jos kotona on useampi laite, laitteiden on hyvä olla samanmerkkiset, jotta ne saa synkronoitua helposti keskenään.

2. Muista kärsivällisyys.

Vaikka joku asia menisi väärin, älä mene paniikkiin äläkä painele kaikkia nappuloita. Se pahentaa tilannetta.

3. Pyydä rohkeasti apua.

Uuden laitteen tai toiminnon opettelu on kaikille aluksi vaikeaa. Monille voi olla iso kynnys opetella uusi asia, mutta pyydä rohkeasti apua.

Georg Elser yritti murhata Hitlerin vuonna 1939. Oliver Hirschbiegelin draama pohtii, toimiko Elser yksin.

IS TV-LEHTI: Oliver Hirschbiegelin ohjaama Elser (2015) on yksi lukemattomista Adolf Hitlerin murhayrityksistä kertovista elokuvista – ja yksi niistä lukuisista, joiden varsinaisista lopputuloksista jälkimaailmalla ei ole paljon epäselvyyttä.

Kenties sen vuoksi ohjaaja hoitaa elokuvassa attentaatin pois melkein alta aikayksikön – ja keskittyy sen jälkeen kertomaan tekijästä ja hänen taustoistaan.

Hirschbiegel nousi kuuluisuuteen Hitlerin viimeisistä vaiheista kertovalla ohjaustyöllään Perikato (2004). Tuskin minkään elokuvan materiaalia on kierrätetty niin paljon nettilevityksessä kuin Perikatoa ”Hitler kuulee”-variaatioiden merkeissä.

Menestyksen jälkeen Hirschbiegel suuntasi englanninkielisille markkinoille, mutta monen kaltaisensa tavoin otti enempi takkiinsa esimerkiksi meilläkin nähdyllä tv-elokuvalla Dianasta (2013). Sen jälkeen on varmasti tuntunut hyvältä vaihtoehdolta palata Hitler-filmien pariin.

Georg Elserin (vetoava Christian Friedel) toteuttama murhayritys tapahtui marraskuussa 1939 Münchenissä. Monissa maissa Hirschbiegelin elokuvaa on levitetty nimellä ”13 minuuttia”: sen verran attentaatti kesti ennen kuin muun maailman harmiksi epäonnistui – kun Hitler ehti poistua paikalta.

Toimiko Elser yksin? Tätä katsojien melko varmasti tietämää seikkaa hänen natsikuulustelijansa selvittävät lopun elokuvaa samalla kun takaumissa kerrotaan hänen vaiheistaan pienen maalaiskylän kelloseppänä ja soittoniekkana.

Valitettavasti kokonaistarina natsismin noususta ja myös rakastettunsa puolesta kamppailevan Elserin vastarinnasta ei ole kovinkaan vivahteikas. Elokuva myös jättää harmittavia aukkoja. (110)

Elser, Teema & Fem ke klo 22.00