Viimeisten sanojen ensimmäisessä jaksossa nähdään Maria Jämsä, joka kuoli vuonna 2010.
Viimeisten sanojen ensimmäisessä jaksossa nähdään Maria Jämsä, joka kuoli vuonna 2010.

Viimeiset sanani -sarjassa viisi suomalaista kertoo, millaista on tehdä kuolemaa.

Kuolema on aiheena tabu. Hyvä osoitus siitä on, että kun tv-sarja, jonka tarkoitus on tehdä siitä vähemmän tabu, lanseerattiin viisi vuotta sitten, jopa kirkko ehätti tuomitsemaan ohjelman ennen kuin edes tiesi, mistä on kysymys.

Nyt Viimeiset sanani on siis viimein päässyt ruutuun saakka. Sarjassa viisi suomalaista kertoo, miltä tuntuu tehdä kuolemaa ja jättää videoidun testamentin rakkaimmilleen. Katsojat näkevät tuosta testamentista pieniä osia.

Periaatteessa meistä jokainen voisi olla päähenkilö Viimeisissä sanoissani, sillä jokainen kuolee ja jokainen tietää sen. Ero on siinä, että ilmoittautuessaan mukaan tv-ohjelmaan kaikki sarjan päähenkilöt tiesivät jo olevansa parantumattomasti sairaita ja he olivat ehtineet miettiä, mitä se merkitsee. Elinaikaa heille oli luvattu muutamista kuukausista pariin vuoteen. Moni ylitti ennusteen reippaasti.

Kunkin päähenkilön tarina on erilainen ja hänen itsensä näköinen, mutta tietyt teemat toistuvat jaksosta toiseen. Yksi selkeimmistä viesteistä on, että päähenkilöt haluavat puhua kuolemisesta, koska se ei ole tapana. Kuolema piilotetaan. Kun Viimeisten sanojen kolmannessa jaksossa alavutelaisten Raimon perhe kokoontuu isän avonaisen arkun äärelle, kukin katsoja voi kysyä itseltään milloin on nähnyt – tosielämässä tai televisiossa – oikean kuolleen ihmisen.

Sarjan ensimmäisessä jaksossa tavataan helsinkiläinen Maria Jämsä, joka sai tietää sairastavansa parantumatonta syöpää vuonna 2002. Hän kuoli vuonna 2010.

Viimeisten sanojen varsinainen oivallus on, että kuolevalla on tarve puhua kuolemasta, mutta monikaan ei pysty juttelemaan omaistensa ja rakkaidensa kanssa, koska se olisi näille liian raskasta. Sen sijaan ventovieraalle tv-ryhmälle, ja samalla meille katsojille, on helppo avautua. Tästä yhtälöstä syntyy tv-hetkiä, jotka säilyvät mielessä pitkään.

Viimeiset sanani
TV1 ke klo 19.55

IS TV-LEHTI: Tokiossa työmatkalla oleva komea ja menestynyt Sebastian (Ebon Moss-Bachrach) edustaa kannattavaa firmaa, jolla pyyhkii erinomaisesti Japanissa. Vaikka bisnekset sujuvat, miehen menneisyydestä kumpuaa syvä suru.

Hotellilla hän jatkuvasti törmää mysteerisen kauniiseen Claireen (Elisabeth Moss). Heidän välillään on selkeää kemiaa. Kaksi vieraassa maassa kohtaavaa amerikkalaista päätyvät viettämään kiihkeän yön. Kaikki ei ole kuitenkaan siltä, miltä näyttää. Molempien menneisyydestä löytyy asioita, jotka ovat enemmän yhteisiä kuin kumpikaan voisi edes kuvitella.

Pääosaa esittävä Moss-Bachrach on näytellyt Girls-sarjassa. Moss on puolestaan nähty muun muassa The Handmaid’s Tale - ja Mad Men -sarjoissa.

Lyhytelokuvan takana ovat Girls-sarjaa tehneet Lena Dunham ja Richard Shepard.

– Halusin tehdä intiimin rakkaustarinan pienen työryhmän kanssa. Halusin, että se on jotain kaunista suoraan sydämestä. Olin onnekas, koska sain näin hyvät näyttelijät ja sijainti on yhtä romanttinen ja mysteerinen kuin tarina itsessään, Shepard on sanonut projektista.

Tokyo Project, HBO Nordic ma 11.12. alkaen

 

Kätilö-elokuvan tähti Krista Kosonen kertoo Helenan roolin olevan hänen uransa tärkeimpiä. – En ole sellainen näyttelijä, jolta rooleissa revittäisiin sielu auki, mutta nyt oli erilaista, Krista sanoo.

IS TV-LEHTI: Elokuva Kätilö (2015) on näyttelijä Krista Kososelle henkilökohtaisesti tärkeimpiä omia elokuvia. Kosonen on tuttu niin kepeistä kuin vakavistakin hahmoista, mutta Kätilön Helenassa on jotakin hyvin erikoislaatuista.

– Kätilö kuuluu uuden Miamin ohella merkityksellisimpiin töihini. Se oli niin iso elokuva. Pohjalla on fantastinen kirja, ja opin aidosti historiasta. Roolin myötä jouduin kohtaamaan paljon järkyttäviä asioita. Samalla opin itsevarmempaa elokuvanäyttelemistä.

– Helenan rooli oli vaikea, mutta vaikka murre vaati kovaa opettelua, siitä oli suurta apua eläytymisessä. Murrementorini, puheen lehtori Malla Kuuranne, toi kotiini hopeatoffeeta ja koiralle luita ja iski eteen murrekartat. Hän sanoi, että tämä murre sopii minulle hyvin, koska olen niin töksähtelevä persoona!

Kätilön on ohjannut Kososen kihlattu Antti J. Jokinen.

– Kuvaukset olivat äärimmäisen haastavia. Puoliso pisti koville! En ole sellainen näyttelijä, jolta rooleissa revittäisiin sielu auki, mutta nyt oli erilaista. Luin ajankuvasta ja sodasta, ja vierailimme Auschwitzissa. Kuolema alkoi tulla uniin. Mietin sodan ajan naisia, heidän rakastumisiaan ja tarinoitaan, sitä kuinka heitä mykistettiin ja nöyryytettiin. 

Krista Kosonen on ollut mukana jo liki 20 elokuvassa. 34-vuotiaalle se on huikea suoritus. Roolien määrä vain paisuu, kun mukaan lasketaan esimerkiksi television sketsiviihdesarjat Putous ja Kingi.

Krista muistetaan muun muassa Raisa Reikänaaman, Robinin, Arman Alizadin, Jari Sarasvuon, Tiina Jylhän ja Aku Hirviniemen nahkoihin astumisesta. Krista myöntää nauttivansa odottamattomien henkilöiden rooliin hyppäämisestä.

”Mukana oleminen oli upea kokemus. Olihan siellä lavasteissa kaikki suurempaa.”

– On mahtavaa saada ihmiset nauramaan. En myöskään ota itseäni kauhean vakavasti, ja hyvässä porukassa on kiva hölmöillä.

– Oman Top 3:n töistäni muodostavat kuitenkin Kätilö, naisvoimainen Miami sekä Matti Ijäksen ohjaama Kaikella rakkaudella (2013). Siinä roolihenkilöni Ansa oli niin hyvin kirjoitettu, ristiriitainen nainen, että sitä oli ilo näytellä. 

Suomessa kohistiin vastikään, kun Denis Villeneuven Blade Runner 2049 -elokuvassa vilahtaa tuttu kotimainen kiroilija. Sehän on Krista, aina trailerissa saakka!

– Mukana oleminen oli upea kokemus. Olihan siellä lavasteissa kaikki suurempaa, Krista kehuu.

Seuraavaksi Krista on mukana kansainvälisessä Bullets-jännitysdraamassa, jonka on myös ohjannut Antti J. Jokinen. Sarjassa näyttelevät muun muassa Tommi Korpela ja Game of Thronesista tuttu Sibel Kekilli. Kristan roolihahmo on rikostutkija, joka soluttautuu Helsinkiin vaarallisen rikollisen lähipiiriin.

– Bulletsin tekeminen alkaa nyt joulukuussa. Odotan erityisesti Sibel Kekillin kanssa näyttelemistä!

Kotikatsomo: Kätilö, TV1 su klo 21.05