Synkeä brittisarja käsittelee koskettavasti rikollisen paluuta yhteiskuntaan.

Ei viikkoa ilman hyvää brittisarjaa. Tällä kertaa vuoron saa kolmiosainen minisarja Pitkä matka vapauteen. Sen päähenkilö Eddie Mottram pääsee ehdonalaiseen lusittuaan kymmenen vuotta tyttöystävänsä murhasta. Valvojakseen hän saa Paula Radnorin, joka on ollut pidätettynä virasta sen jälkeen, kun hänen edellinen asiakkaansa murhasi uuden uhrin heti vapaaksi päästyään.

Eddien elämä näyttää aluksi asettuvan hyvin raiteilleen, mutta pikku hiljaa paluu yhteiskuntaan muuttuu mutkikkaammaksi. Asiakkaaseensa kiinnittynyt Paula painuu Eddien mukana yhä syvemmälle vaikeuksiin. Jossakin vaiheessa tarina tekee jyrkän käännöksen, ja käy ilmi, että asiat eivät ole niin yksinkertaisia, kuin miltä ne ensin näyttivät.

Synkkä ja surullinen draama on hienosti näytelty, varsinkin Daniel Mays Eddienä onnistuu riipaisemaan sielua. Aihe sopeutumista yrittävästä rikollisesta ja yhteiskunnan suhtautumisesta häneen on niin kiinnostava, että sarjan iso käänne on melkein pettymys. No, käsikirjoittajan ammattitaidosta ei ainakaan ole kysymys, tarinasta kun vastaa monien samantyylisten sarjojen mestari, näytelmäkirjailijanakin kunnostautunut Tony Marchant.

Pitkä matka vapauteen, TV1 klo 22.00

Lue lisää:

The Telegraph -lehden arvio sarjasta (englanniksi)

Pysäyttävä brittidokumentti paljastaa, miten rajua elämä amerikkalaisyliopistojen veljeskunnissa on.

IS TV-LEHTI:  BBC:n This World -sarjaan kuuluva Veljeskuntien rajut huvit (Frat Boys: Inside America's Fraternities, 2016) on pysäyttävä dokumentti amerikkalaisyliopistojen vanhasta perinteestä. 1700-luvun lopulla alkaneisiin järjestöihin on kuulunut suuri määrä merkkihenkilöitä. Veljeskunnissa luodaan elinikäisiä ystävyyssuhteita, joista on hyötyä tulevalla uralla.

Brittidokumentti tarkastelee veljeskuntien pimeämpää puolta, tyttöjen hyväksikäyttöä ja salaisia rituaaleja, joiden seurauksena opiskelijoita on loukkaantunut, useita myös kuollut.

Ovelasti rakennettu ohjelma kulkeekin kunniasta häpeään. Moniääniseen ja objektiiviseen dokumenttiin poimitut kuvat opiskelijakämpissä roikkuvista rintaliiveistä, tanssitangolle ripustetuista alastomista barbie-nukeista ja humalassa heiluvista nuorukaisista kertovatkin omaa kieltään veljeskuntien kulttuurista.

Dokumentissa seurataan Gazoni-perheeseen pyrkivää brittiläistä Jordania. Veljeskunnan pomo Ben ja Jordanin ”isoveli” Raymond kertovat kokelaille asetettavista vaatimuksista. Salaisen rituaalin kohdalla kuvaaminen kielletään.

Marissa kertoo omakohtaisen kokemuksensa yhden veljeskunnan juhlissa tapahtuneesta raiskauksesta.

Kowiakin perhe kertoo Harrison-pojastaan, joka kuoli 19-vuotiaana siirtymäriitissä. Terrence puolestaan loukkaantui hengenvaarallisesti. Hänen asianajajansa Doug Firebaugh on ollut 20 vuotta kiusattujen opiskelijoiden asialla ja kongressiedustaja Frederica S. Wilson ajaa lakialoitetta simputuksen kieltämiseksi.

 Veljeskuntien rajut huvit, TV2 ke klo 22.10

Kadonnut-sarjan toinen kausi sukeltaa vanhan lapsikaappaustapauksen syövereihin.

IS TV-LEHTI: Kehutun brittiläisen Kadonnut-rikosdraaman toisella kaudella selvitellään kaappaustapausta yli vuosikymmenen takaa. 11-vuotias Alice Webster katosi jäljettömiin vuonna 2003 Saksassa, missä hänen isänsä oli komennuksilla brittien sotilastukikohdassa. Alice (Abigail Hardingham) palaa takaisin aikuisena ja kertoo olleensa vangittuna yhdessä ranskalaisen Sophie Giroux -nimisen tytön kanssa. 

Eläkkeellä oleva poliisi Julien Baptiste (Tchéky Karyo) alkaa tutkia tapausta uusien johtolankojen ilmestyttyä. Poliisi aloittaa rajat ylittävän yhteistyön löytääkseen Sophien. Julien Baptiste matkustaa Saksaan ja Irakiin löytääkseen vastauksia.

Karyon lisäksi pääosissa nähdään David Morrissey ja Keeley Hawes.

Sarjan ovat luoneet kirjoittajaveljekset Harry Williams ja Jack Williams, jotka ovat muun muassa Liar-sarjan takana.

Kadonnut, 2. kausi (kokonaan) C Moren suoratoistopalvelussa.