Iina Kuustosen tähdittämä Syke oli yksi vuoden 2016 televisiotapauksista. Kuva: Yle Kuvapalvelu
Iina Kuustosen tähdittämä Syke oli yksi vuoden 2016 televisiotapauksista. Kuva: Yle Kuvapalvelu

Kiitos suoratoistopalveluiden, vielä ei ole myöhäistä kyynelehtiä Arman Pohjantähden alla -ohjelman äärellä tai jännittää Sykettä katsoessa. 

Vuoden kotimaiset televisio-onnistumiset palkittiin eilen perjantaina Kultainen Venla -gaalassa. Moni palkituista ohjelmista on yhä katsottavissa suoratoistopalveluissa. Vielä ehtii, vaikka ensiesitys olisi jäänyt välistä!

Parhaan tv-ohjelman yleisöpalkinto: Syke

Yleisö valitsi sairaalasarja Sykkeen vuoden parhaaksi televisiosarjaksi. Sykkeen uusimman, neljännen kauden jaksot ilmestyivät Yle Areenaan vuodenvaihteessa, ja moni fani menetti yöunensa jaksoja tuijottaessaan. Neljäs kausi on kokonaisuudessaan Areenassa. 

Sykkeessä Marleenaa näyttelevällä Tiina Lymillä oli Kultainen Venla -gaalassa erityisen menestyksekäs ilta, sillä hän sai vuoden käsikirjoittajan palkinnon Kohtuuttomuuksia-komediasarjastaan. Valitettavasti neliosainen Kohtuuttomuuksia ei tällä hetkellä ole katsottavissa.

Lue lisää Sykkeestä:

”Huomaan pidättäväni hengitystä vähän väliä” – katsojat kertovat, mikä Syke-sarjassa koukuttaa

Syke-sarja jatkuu pian! 2 + 4 syytä, miksi uusin kausi on ehkä kaikkien aikojen paras

Vuoden ajankohtais- ja asiaohjelma: Arman Pohjantähden alla

Arman Pohjantähden alla -ohjelmassa pääsee seuraamaan muun muassa asunnottomien, päihderiippuvaisten ja moottoripyöräjengiläisten elämää. Kohtaamiset ovat niin liikuttavia, että kyyneleitä vierii yhtenään sekä Arman Alizadin että katsojien silmistä. Ensimmäisen kauden jaksot ovat katsottavissa Ruudusta ilmaiseksi.

Arman Alizad palkittiin Kultaisella Venlalla myös siitä hyvästä, että hän oli yleisön mielestä vuoden paras esiintyjä.

Lue lisää Arman Alizadista:

”Yksi vaikeimmista haastatteluista ikinä” – Arman Alizadin ja Meeri Koutaniemen ohjelmassa nähdään rankkoja selviyymistarinoita

Arman Alizad vietti yön asunnottoman Markon kanssa: ”Hän on nukkunut sängyssä viimeksi vuosi sitten”

Arman Alizad järkyttyi lapsena alastomuudesta: ”Äiti huusi rappukäytävässä Jeesusta, Mariaa, saatanaa ja Jumalan vihaa”

Vuoden keskusteluohjelma: Marja Hintikka Live

Marja Hintikan luotsaama suora – sekä suorapuheinen että suorana lähetettävä – keskusteluohjelma on kerännyt faneja erityisesti perheellisten ihmisten joukosta. Katsottavia jaksoja on Yle Areenassa runsaasti.

Lue lisää Marja Hintikasta:

Kammoatko sinäkin esiintymistä? Superjännittäjä Marja Hintikka paljastaa kikkansa

Marja Hintikan tv-ohjelma alkaa taas: ”En perustaisi suurperhettä, ellen luottaisi rakkauteemme”

Vuoden draamasarja: Sorjonen

Ylen näkemys nordic noir -tyylilajista on jakanut mielipiteitä, mutta Kultainen Venla -gaalassa Sorjosta pidettiin onnistumisena.

Näyttelijäntyö sarjassa ainakin on kunnossa: Kari Sorjosta näyttelevä Ville Virtanen palkittiin parhaana miesnäyttelijänä ja Lena Jaakkolaa esittävä Anu Sinisalo parhaana naisnäyttelijänä. Kaikki Sorjosen jaksot ovat nähtävissä Yle Areenassa.

Lue lisää Sorjosesta:

Älä todellakaan missaa Sorjonen-sarjaa! Ville Virtanen ja 4 muuta syytä katsoa sitä

Anu Sinisalo joutui opettelemaan aseen käyttöä ja venäjää rooliaan varten

Vuoden lifestyle-ohjelma: Sukulan suojatit

Sukulan suojatit, jossa kokki Jyrki Sukula opastaa enemmän tai vähemmän tuuliajolla olevia nuoria ravintola-alan töihin, sai Kultainen Venla -gaalassa parhaan lifestyle-ohjelman palkinnon. Mielenkiintoinen ohjelma koki kovia kesken kauden, kun neljä Sukulan valitsemasta kahdeksasta suojaista jätti leikin kesken. Kaikki jaksot ovat nähtävissä Ruudun maksullisella puolella.

Lue lisää Sukulan suojateista:

Tänään tv:ssä: Huippukokki Jurki Sukula luotsaa nuoria alalle: ”Kuvittelin itsestäni enemmän kuin olen”

Seitsemän sinkkumiestä ja -naista muuttaa kahdeksaksi viikoksi saman katon alle. Tavoitteena on tietysti löytää Se Oikea. Vaikka väkisin.

IS TV-LEHTI:  Spouse House on talo, jonne kutsutaan seitsemän naista ja seitsemän miestä avioitumaan. Kihlat ja häät ovat tavoite, joka houkuttelee naimahaluisia paikalle tositarkoituksella.

Tämä realitysarja on hivenen inhimillisempi kuin Ensitreffit alttarilla, sillä tutustumiseen on aikaa 8 viikkoa.

Siihen inhimillisyys loppuukin. Kosiminen on nimittäin pakollista tai joku saa talosta potkut.

Mitä pidempään talossa majailee ja altistuu kolmio- ja neliödraamoille, sitä vaikeampaa on haluta kenenkään kanssa naimisiin.

Toisaalta aidot tunteet palkitaan! Jos kaikesta huolimatta lempi leiskuu, on televisioshow läpikotainen testi rakkaudelle.

Tosi-tv:n tapaan ohjelmaa on tekemässä joukko ”asiantuntijoita”. On psykologia ja tunneterapeuttia, ja itse sinkut on poimittu mukaan huolellisella käsityöllä ja tieteellisiin todennäköisyyslaskelmiin pohjautuvilla match-menetelmillä.

”Kun menimme deittini kanssa ravintolaan, kamerat kuvasivat ja kaikki tuijottivat. Se oli kamalaa!”

Suhteiden pysyvyyttä helpotetaan myös sillä, että Los Angelesissa kuvatun sarjan kaikki sinkut ovat kotoisin samalta seudulta – tällä kaudella Chigacosta.

Ensimmäisessä jaksossa tutustutaan ja jo ihastutaankin. Sinkut ovat keskimäärin 30-vuotiaita, hyvissä ammateissa ja tarpeeksi hyvän näköisiä, jotta kukin saisi tasaisesti huomiota. Mukana on totta kai myös ärsyttäviä henkilöitä.

Ei paljasteta, kuinka kävi palomies Jimmy Breretonille, yhdelle lemmentalon asukkaista, mutta jälkeenpäin hän on kuvaillut talon tunnelmaa hyvin stressaavaksi.

– Kamerat olivat vieressä koko ajan, samoin mikrofonit. Emme saaneet käyttää puhelinta tai internetiä. Kun menimme deittini kanssa ravintolaan, kamerat kuvasivat ja kaikki tuijottivat. Se oli kamalaa!

Salamarakkauden talo, Frii pe klo 20.00

Uutuussarjassa Lea, 74, ja Pentti, 91, haluavat oppia tietokoneen käyttöä. Apuun saapuu muotiblogaajana tunnettu naaG.

IS TV-LEHTI: 91-vuotias Pentti on yksi tulevan kevään tv-tähdistä uutuusohjelmassa Seniorit somessa.

Pentti haluaa oppia käyttämään paremmin internetiä – erityisesti hän haluaisi oppia lähettämään valokuvia sekä soittamaan videopuheluita omalle rakkaalleen Lealle, 74.

– Pentille pitäisi saada Skype. Se on asennettu sinne koneelle, mutta se ei ole jotenkin toiminnassa, Lea selvittää uutuusohjelmassa.

”Me jäämme ihan nuijiksi, kun tulee pienikin este.”

Pentti ja Lea saavat apua nettiajan konkarilta, videobloggaaja eli tubettaja Janne Naakalta. Hän on yksi niistä nuorison fanittamista tubetähdistä, jotka opettavat kevään aikana senioreita netin käytössä.

– Tämä on tosi pinnalla oleva aihe, kun monesti seniorit jäävät asioiden ulkopuolelle, sillä monet asiat tapahtuvat nykyään netissä, Janne sanoo.

– Hienoa ohjelmassa on myös se, että saan viettää aikaa senioreiden kanssa. Vaikka opetan heitä, uskon, että opin heiltä jopa itse enemmän.

Pentti ja Lea osoittautuvat niin mainioiksi senioreiksi, että Janne haluaisi tehdä heistä jopa tubettajia. Kumpikin osoittautuu hyvin humoristiseksi persoonaksi.

– Voin itsekin ottaa oppia 91-vuotiaan Pentin elämänasenteesta: hän on niin myönteinen kaikessa, ja netin opettelussakin hän on ollut tosi kärsivällinen, Janne kehuu.

Netin opettelussa lähdetään liikkeelle ihan perusasioista, sillä Pentillä ja Lealla on monta pulmaa.

– Me jäämme ihan nuijiksi, kun tulee pienikin este. Emme pysty sitä ratkaisemaan. Kun yritän googlata jotain, niin olen ihan torvi niissä asioissa, kiteyttää Lea ongelmat.

”Penallahan tuo Facebookin käyttö on hyvin vilkasta. Siellä tulee sydämiä, ja naiset laittaa Penalle, että ihana Pena.”

Facebook nousee myös pariskunnan keskustelunaiheeksi.

– Penallahan tuo Facebookin käyttö on hyvin vilkasta. Siellä tulee sydämiä, ja naiset laittaa Penalle, että ihana Pena, Lea kertoo.

– Mutta olen sanonut niille, että ei saa laittaa, kun olen yhden naisen mies, Pena jatkaa.

61 vuotta aviossa ollut Pentti oli pitkään yksin vaimonsa kuoltua, mutta lähti lopulta lastensa painostuksesta ulos seuraelämään ja löysi Lean.

He ovat pitäneet yhtä kuusi vuotta ja vierailevat toistensa luona päivittäin. Nyt he haluaisivat oppia soittamaan toisilleen videopuheluita.

Yhdessä he myös miettivät, millaisilla filttereillä Pentti saisi rypyt häviämään.

Janne tuo pariskunnalle tabletit, joilla Pentti ja Lea opettelevat FaceTime -puheluita ja muiden applikaatioiden käyttöä, kunhan oppivat ensin tabletin pyyhkäisytekniikan ja saavat laitteen auki. Yhdessä he myös miettivät, millaisilla filttereillä Pentti saisi rypyt häviämään.

Erityisen iloisiksi Lea ja Pentti tulevat, kun he tekevät yhteisen YouTube-videon Jannen kanssa.

– Näitä haluamme tehdä lisää!

Seniorit somessa, TV1 to klo 20.00

1. Hanki toimivat laitteet.

Jos kotona on useampi laite, laitteiden on hyvä olla samanmerkkiset, jotta ne saa synkronoitua helposti keskenään.

2. Muista kärsivällisyys.

Vaikka joku asia menisi väärin, älä mene paniikkiin äläkä painele kaikkia nappuloita. Se pahentaa tilannetta.

3. Pyydä rohkeasti apua.

Uuden laitteen tai toiminnon opettelu on kaikille aluksi vaikeaa. Monille voi olla iso kynnys opetella uusi asia, mutta pyydä rohkeasti apua.