Miten Maxin (Antti Luusuaniemi) ja Iiriksen (Iina Kuustonen) välit kehittyvät – vai kehittyvätkö ne mitenkään? Kuvat: Yle Kuvapalvelu
Miten Maxin (Antti Luusuaniemi) ja Iiriksen (Iina Kuustonen) välit kehittyvät – vai kehittyvätkö ne mitenkään? Kuvat: Yle Kuvapalvelu

Syke-sarjan neljäs kausi on todellakin aikaisempaa dramaattisempi. Juttu ei sisällä juonipaljastuksia, mutta jos et halua tietää mitään, älä jatka lukemista.

Jarkko (Lauri Tilkanen) putosi hissikuiluun. Raskaana olevan Marleenan (Tiina Lymi) aivoista löydettiin kasvain. Lenita (Lena Meriläinen) sai syytteen seksuaalisesta häirinnästä.

Suositun Syke-sarjan kolmas kausi päättyi dramaattisesti, mutta onneksi jatkoa on luvassa pian, kun neljännen kauden jaksot ilmestyvät Yle Areenaan 1. tammikuuta. Katsoimme kaksi ensimmäistä jaksoa ennakkoon – ja niiden perusteella neljäs kausi todella on odottamisen arvoinen.

1. Luvassa aikaisempaa dramaattisempi kausi

Sarjan luoja ja aikaisempien kausien pääkäsikirjoittaja Petja Peltomaa kertoi aikaisemmin Ylelle, että neljäs kausi on harvinaisen dramaattinen. Ja sitä se todella on – ainakin kahden ensimmäisen jakson perusteella. Heti kauden avausjaksossa on niin tiukkoja tilanteita, että katsoja joutuu pidättelemään hengitystään vähän väliä. Kaudella nähdään myös epätoivoisia ratkaisuja, jotka yllättävät katsojan. Myös verta ja suolenpätkiä on luvassa ihan lähikuvissa aikaisempaa enemmän.

2. Uusia näyttelijöitä

Kuvassa Artturi (Juha Arola) ja Iiris (Iina Kuustonen).
Kuvassa Artturi (Juha Arola) ja Iiris (Iina Kuustonen).

Sarjassa on vieraillut jopa 150 ammattinäyttelijää – enemmän kuin missään muussa suomalaissarjassa. Näyttelijänlahjojaan ovat päässeet kokeilemaan myös muiden alojen ammattilaiset, joista juontaja Jaajo Linnonmaa on tälläkin kaudella mukana. Lisäksi ensimmäisessä jaksossa muusikko Elias Gould tekee hienon ja dramaattisen sivuroolin.

Sarjaan tulossa myös täysin uusia kasvoja isompiin rooleihin. Tällä kaudella Iiris siirtyy sairaalasta ambulanssiin ensihoitajaksi, joten sairaalassa hänet korvaa Lotta Kaihuan esittämä hahmo. Toinen uusi hahmo on Artturi (Juha-Tapio Arola), joka on ambulanssissa Iiriksen pari.

Näihin kysymyksiin odotamme vastauksia neljännellä kaudella:

1. Miten Iiris selviää Jarkon kuolemasta?

Tämä on yksi kiinnostavimpia kysymyksiä neljännellä kaudella. Iiris tunnetaan selviytyjänä, mutta miten pitkään hän jaksaa, kun hän patoaa kaikki tunteet sisälleen? Entä mihin suuntaan Iiriksen ja Maxin (Antti Luusuaniemen) välit kehittyvät – vai kehittyvätkö mihinkään?

2. Onnistuuko Olavi suunnitelmissaan?

Olavi (Carl-Kristian Rundman) ja Lenita (Lena Meriläinen).
Olavi (Carl-Kristian Rundman) ja Lenita (Lena Meriläinen).

Iiriksen lisäksi myös Lenitan tilanne on kinkkinen. Voiko Olavin keksimä syyte seksuaalisesta häirinnästä tuhota Lenitan uran? Jaksaako Lenita taistella, vaikka hänestä sisua löytyykin? Katsojien sympatiat ovat varmasti Lenitan puolella, sillä Olavin narsistiset piirteet saavat raivon partaalle.

3. Miten Nooran rakastaja vaikuttaa Holopaiseen?

Holopainen (Jarkko Niemi).
Holopainen (Jarkko Niemi).

Kolmannella kaudella sosiaalisesti kömpelö Holopainen (Jarkko Niemi) ja hänen naisystävänsä Noora (Niina Koponen) päättivät hankkia Nooralla rakastajan tämän kyltymättömien seksihalujen takia. Ehdotus oli Holopaisen, mutta toimiiko ratkaisu enää – varsinkin, kun rakastaja-Ville (Juha-Pekka Mikkola) on Holopaisen kanssa töissä samassa sairaalassa?

4. Meneehän Marleenalla kaikki hyvin?

Ilmari (Matti Ristinen) ja Marleena (Tiina Lymi) odottavat ensimmäistä yhteistä lastaan.
Ilmari (Matti Ristinen) ja Marleena (Tiina Lymi) odottavat ensimmäistä yhteistä lastaan.

Tämä ei tietenkään ole itsestään selvää. Saihan Marleena (Tiina Lymi) kolmannen kauden lopussa tietää, että hänellä on aivokasvoin. Mutta hänellä ja Ilmarilla (Matti Ristinen) on myös jotain ihanaa odotettavaa: yhteinen lapsi. Mutta voiko Marleenan päihdeaddiktio vielä nousta pintaan?

Syke-sarjan kaikki neljännen kauden jaksot ilmestyvät Areenaan 1.1.2017. Neljännen kauden pääkäsikirjoittaja on Terhi Arola.

Juttuun muokattu 1.12., että neljännen kauden pääkäsikirjoittaja on Terhi Arola. Petja Peltomaa on sarjan luoja ja ollut pääkäsikirjoittajana aikaisemmilla kausilla.

Seitsemän sinkkumiestä ja -naista muuttaa kahdeksaksi viikoksi saman katon alle. Tavoitteena on tietysti löytää Se Oikea. Vaikka väkisin.

IS TV-LEHTI:  Spouse House on talo, jonne kutsutaan seitsemän naista ja seitsemän miestä avioitumaan. Kihlat ja häät ovat tavoite, joka houkuttelee naimahaluisia paikalle tositarkoituksella.

Tämä realitysarja on hivenen inhimillisempi kuin Ensitreffit alttarilla, sillä tutustumiseen on aikaa 8 viikkoa.

Siihen inhimillisyys loppuukin. Kosiminen on nimittäin pakollista tai joku saa talosta potkut.

Mitä pidempään talossa majailee ja altistuu kolmio- ja neliödraamoille, sitä vaikeampaa on haluta kenenkään kanssa naimisiin.

Toisaalta aidot tunteet palkitaan! Jos kaikesta huolimatta lempi leiskuu, on televisioshow läpikotainen testi rakkaudelle.

Tosi-tv:n tapaan ohjelmaa on tekemässä joukko ”asiantuntijoita”. On psykologia ja tunneterapeuttia, ja itse sinkut on poimittu mukaan huolellisella käsityöllä ja tieteellisiin todennäköisyyslaskelmiin pohjautuvilla match-menetelmillä.

”Kun menimme deittini kanssa ravintolaan, kamerat kuvasivat ja kaikki tuijottivat. Se oli kamalaa!”

Suhteiden pysyvyyttä helpotetaan myös sillä, että Los Angelesissa kuvatun sarjan kaikki sinkut ovat kotoisin samalta seudulta – tällä kaudella Chigacosta.

Ensimmäisessä jaksossa tutustutaan ja jo ihastutaankin. Sinkut ovat keskimäärin 30-vuotiaita, hyvissä ammateissa ja tarpeeksi hyvän näköisiä, jotta kukin saisi tasaisesti huomiota. Mukana on totta kai myös ärsyttäviä henkilöitä.

Ei paljasteta, kuinka kävi palomies Jimmy Breretonille, yhdelle lemmentalon asukkaista, mutta jälkeenpäin hän on kuvaillut talon tunnelmaa hyvin stressaavaksi.

– Kamerat olivat vieressä koko ajan, samoin mikrofonit. Emme saaneet käyttää puhelinta tai internetiä. Kun menimme deittini kanssa ravintolaan, kamerat kuvasivat ja kaikki tuijottivat. Se oli kamalaa!

Salamarakkauden talo, Frii pe klo 20.00

Uutuussarjassa Lea, 74, ja Pentti, 91, haluavat oppia tietokoneen käyttöä. Apuun saapuu muotiblogaajana tunnettu naaG.

IS TV-LEHTI: 91-vuotias Pentti on yksi tulevan kevään tv-tähdistä uutuusohjelmassa Seniorit somessa.

Pentti haluaa oppia käyttämään paremmin internetiä – erityisesti hän haluaisi oppia lähettämään valokuvia sekä soittamaan videopuheluita omalle rakkaalleen Lealle, 74.

– Pentille pitäisi saada Skype. Se on asennettu sinne koneelle, mutta se ei ole jotenkin toiminnassa, Lea selvittää uutuusohjelmassa.

”Me jäämme ihan nuijiksi, kun tulee pienikin este.”

Pentti ja Lea saavat apua nettiajan konkarilta, videobloggaaja eli tubettaja Janne Naakalta. Hän on yksi niistä nuorison fanittamista tubetähdistä, jotka opettavat kevään aikana senioreita netin käytössä.

– Tämä on tosi pinnalla oleva aihe, kun monesti seniorit jäävät asioiden ulkopuolelle, sillä monet asiat tapahtuvat nykyään netissä, Janne sanoo.

– Hienoa ohjelmassa on myös se, että saan viettää aikaa senioreiden kanssa. Vaikka opetan heitä, uskon, että opin heiltä jopa itse enemmän.

Pentti ja Lea osoittautuvat niin mainioiksi senioreiksi, että Janne haluaisi tehdä heistä jopa tubettajia. Kumpikin osoittautuu hyvin humoristiseksi persoonaksi.

– Voin itsekin ottaa oppia 91-vuotiaan Pentin elämänasenteesta: hän on niin myönteinen kaikessa, ja netin opettelussakin hän on ollut tosi kärsivällinen, Janne kehuu.

Netin opettelussa lähdetään liikkeelle ihan perusasioista, sillä Pentillä ja Lealla on monta pulmaa.

– Me jäämme ihan nuijiksi, kun tulee pienikin este. Emme pysty sitä ratkaisemaan. Kun yritän googlata jotain, niin olen ihan torvi niissä asioissa, kiteyttää Lea ongelmat.

”Penallahan tuo Facebookin käyttö on hyvin vilkasta. Siellä tulee sydämiä, ja naiset laittaa Penalle, että ihana Pena.”

Facebook nousee myös pariskunnan keskustelunaiheeksi.

– Penallahan tuo Facebookin käyttö on hyvin vilkasta. Siellä tulee sydämiä, ja naiset laittaa Penalle, että ihana Pena, Lea kertoo.

– Mutta olen sanonut niille, että ei saa laittaa, kun olen yhden naisen mies, Pena jatkaa.

61 vuotta aviossa ollut Pentti oli pitkään yksin vaimonsa kuoltua, mutta lähti lopulta lastensa painostuksesta ulos seuraelämään ja löysi Lean.

He ovat pitäneet yhtä kuusi vuotta ja vierailevat toistensa luona päivittäin. Nyt he haluaisivat oppia soittamaan toisilleen videopuheluita.

Yhdessä he myös miettivät, millaisilla filttereillä Pentti saisi rypyt häviämään.

Janne tuo pariskunnalle tabletit, joilla Pentti ja Lea opettelevat FaceTime -puheluita ja muiden applikaatioiden käyttöä, kunhan oppivat ensin tabletin pyyhkäisytekniikan ja saavat laitteen auki. Yhdessä he myös miettivät, millaisilla filttereillä Pentti saisi rypyt häviämään.

Erityisen iloisiksi Lea ja Pentti tulevat, kun he tekevät yhteisen YouTube-videon Jannen kanssa.

– Näitä haluamme tehdä lisää!

Seniorit somessa, TV1 to klo 20.00

1. Hanki toimivat laitteet.

Jos kotona on useampi laite, laitteiden on hyvä olla samanmerkkiset, jotta ne saa synkronoitua helposti keskenään.

2. Muista kärsivällisyys.

Vaikka joku asia menisi väärin, älä mene paniikkiin äläkä painele kaikkia nappuloita. Se pahentaa tilannetta.

3. Pyydä rohkeasti apua.

Uuden laitteen tai toiminnon opettelu on kaikille aluksi vaikeaa. Monille voi olla iso kynnys opetella uusi asia, mutta pyydä rohkeasti apua.