Näyttelijä Leena Pöystin perheeseen kuuluu aviomies sekä alle kolmevuotias poika ja kahdeksanvuotias tytär edellisestä liitosta. ”Lapsiperheen äidin on oltava jouluihminen, halusi tai ei.” Kuva: Jonna Öhrnberg
Näyttelijä Leena Pöystin perheeseen kuuluu aviomies sekä alle kolmevuotias poika ja kahdeksanvuotias tytär edellisestä liitosta. ”Lapsiperheen äidin on oltava jouluihminen, halusi tai ei.” Kuva: Jonna Öhrnberg

Leena sanoo lukevansa appiukkonsa lääkärilehtiä pysyäkseen kärryillä alasta.

Näyttelijä Leena Pöysti näyttelee Syke-sarjassa lääkäriksi opiskelevaa sairaanhoitajaa Johannaa. Pöysti innostui roolistaan valtavasti.

– Olen ottanut siitä kaiken irti. Harjoittelin istumalla oikeissa leikkauksissa ja tekemällä tikkauksia tekoiholla. Kuuntelin myös Youtubesta vauvan sydämen sivuääniä. Asioita, joilla en toivottavasti tule tosielämässä tekemään mitään, hän kertoi maanantaina sarjan fanitilaisuudessa Ylellä, jossa sarjan superfanit pääsivät tapaamaan idoleitaan.

Leena myöntää sarjan teon saaneen aikaan sen, että orastava kiinnostus lääketieteeseen on puhjennut kukkaan.

– Appiukkoni on alalla, joten saan lukea Suomen lääkäriseuran uusimmat Duodecim-lehdet, jotta pysyn siviilissäkin kärryillä, hän virnisti.

”Kuuntelin myös YouTubesta vauvan sydämen sivuääniä.”

Katsotuin sarja Areenassa

Suomessa on noin puoli miljoonaa hoitoalan ammattilaista. Heiltä tuleva palaute on pääosin positiivista, mutta myös virheet huomataan herkästi.

– Olen ylpeä silloin, kun saamme kannustavaa palautetta ja tunnen onnistuneeni työssäni. Koitamme toki myös oppia virheistämme, Leena naurahti.

Syke on ollut Yle Areenan kaikkien aikojen katsotuin sarja. Sarjan neljäs kausi saatiin purkkiin viime keväänä.

Sarjasta on tehty myös ruotsalainen versio, joka pyörii Ruotsin johtavalla kaupallisella kanavalla TV4:lla. Ruotsalaisversion pääosassa nähdään muun muassa Maria Sid.

– Olen nähnyt sarjaa, ja sekin on taidolla tehty, Leena kiitteli.

Korkeushyppääjä Patrik Sjöberg voitti maailmanmestaruuksia ja olympiamitaleja. 40 vuotta uransa jälkeen Sjöberg hoitaa lapsuutensa traumaa terapiassa.

IS TV-LEHTI: Vuonna 1987 ruotsalainen korkeushyppääjä Patrik Sjöberg (s. 1965) oli huipulla. Hän hyppäsi maailmanennätykseksi 242 senttiä kotiyleisön edessä Tukholmassa ja voitti maailmanmestaruuden Roomassa. Vuonna 1999 päättyneen uransa aikana hän ylsi muun muassa kolmesti olympiamitaleille sekä dominoi sisäratojen EM-kisoja.

Menestysvuosien taustalla oli kuitenkin synkkä salaisuus. Vuonna 2011 Sjöberg julkaisi muistelmateoksen, jossa hän kertoi joutuneensa vuosien ajan seksuaalisen hyväksikäytön uhriksi.

Hyväksikäyttäjä oli yksi Sjöbergin läheisimmistä ihmisistä: pitkäaikainen valmentaja ja isäpuoli Viljo Nousiainen. Paljastus oli Ruotsissa valtava skandaali, nauttivathan sekä Sjöberg että vuonna 1999 kuollut Nousiainen suurta arvostusta Ruotsin urheilupiireissä.

Asian paljastuminen oli ensimmäinen askel Sjöbergin tiellä kohti mielenrauhaa. Vuonna 2015 hän aloitti terapian käsitelläkseen traumaansa. Tuore ruotsalaisdokumentti Patrik Sjöbergin taakka (Patrik Sjöberg i tearpi, 2017) vie katsojan kolmanneksi pyöräksi Sjöbergin ja psykologi Rebecka Malmin intiimeihin terapiaistuntoihin.

Malmin johdolla Sjöberg avaa lapsuuttaan ja nuoruuttaan, kipeää suhdettaan suomalaiseen Nousiaiseen sekä tapahtumien vaikutusta myöhempään elämään.

Thomas Reckmanin ohjaaman dokumentin sävy on vakava ja rauhallinen. Sosiaalipornoilulle ei anneta onneksi tilaa. Vaikean aiheen takaa pilkistää myös toivoa.

Dokumenttiprojekti: Patrik Sjöbergin taakka, TV1 ma klo 21.30

Parisuhdevisailu palaa ruutuihin uusin jaksoin, uudella ohjelmapaikalla. 

IS TV-LEHTI:  Iloinen puheensorina käy Akun Tehtaalla Ylöjärvellä yleisön asettuessa paikoilleen lavan eteen asetelluille tuoliriveille. Käynnissä ovat Napakympin kuvaukset. Sarja teki paluun viime syksynä 15 vuoden tauon jälkeen. Napakymppi oli kirjaimellisesti täysi napakymppi, joka keräsi parhaimmillaan liki miljoonayleisön.

Nyt parisuhdevisailu palaa ruutuihin uusin jaksoin, uudella ohjelmapaikalla. Amorin nuolet sinkoilevat tänä keväänä sunnuntaisin parhaaseen katseluaikaan.

Kari Salmelaisen saappaisiin hypänneellä Janne Katajalla on juontajana ohjelmassa tärkeä rooli. Hän toimii seremonianmestarina, joka ohjaa keskustelua ja kuittailee hyväntahtoisesti osallistujien vastauksille. Komiikkaa syntyy väkisinkin oudoista kysymyksistä ja tahattoman hassuista vastauksista. Yleisössä hurrataan, kun Kataja ja hänen työparinsa pianisti Lenni-Kalle Taipale astuvat estradille. 

”Ei tänne ole pakko tulla tositarkoituksella, vaan riittää, jos haluaa kokea seikkailun.”

Voiko tv-ohjelmasta löytää tosirakkauden? Näin uskovat ainakin ohjelmassa itsensä likoon laittavat. Viime syksyn saldo parinmuodostuksessa jäi tosin melko laihaksi, ja moni orastava romanssi nuupahti heti Napakymppi-matkan jälkeen.

– Mielestäni kilpailijoilla on ollut oikeat motiivit ohjelmaan lähtiessä. Ei tänne ole pakko tulla tositarkoituksella, vaan riittää, jos haluaa kokea seikkailun. Vieraan ihmisen kanssa reissuun lähteminen jos mikä on seikkailu, Janne Kataja sanoo.

Ohjelmassa kumppania haetaan keskustellen, ei ulkonäköperustein.

– Uskon, että kun saadaan enemmän pareja prosessiin, niin kyllä tulee täysosumiakin. Se riittää, jos vaikka 40 parista yksi jatkaa yhdessä. Se on sitten Napakympin napakymppi! Kataja hymyilee.

Lenni-Kalle Taipale on samaa mieltä, vaikka tv-ohjelma on parisuhteen muodostukselle melko erikoinen ympäristö.

– Ihmiset ovat mukana aika tosissaan. Toki pitää olla pilkettä silmäkulmassa, mutta ei kukaan ole tullut tänne hakemaan vain ruutuaikaa.

Napakymppi, Nelonen su klo 20.00