Janita Palo (vas.) lähti viime Au pairit -kaudella maitojunalla kotiin, ja Henna (toinen vas.) joutui vaihtamaan isäntäperhettä. Kuvassa myös Mira Lepistö (toinen oik.) ja Judith Sibelius (oik). Kuva: Yle Kuvapalvelu
Janita Palo (vas.) lähti viime Au pairit -kaudella maitojunalla kotiin, ja Henna (toinen vas.) joutui vaihtamaan isäntäperhettä. Kuvassa myös Mira Lepistö (toinen oik.) ja Judith Sibelius (oik). Kuva: Yle Kuvapalvelu

Tällä kertaa au pairit lähtevät Australiaan. Haku on jo käynnissä.

Au pairit -ohjelman kolmannella kaudella au pairien arkea ja juhlaa seurataan noin kolmen kuukauden ajan Australiassa.

Ohjelma on saavuttanut kahdella aiemmalla kaudella suuren suosion, sillä siitä ei puutu itkua, naurua eikä riitoja. Aina jollekin nuorista naisista tulee myös yllätyksenä, miten rankkaa au pairina olo saattaa olla ja joku päätyy lähtemään maitojunalla kotiin.

Moni au pair on kokemuksen jälkeen kertonut, ettei lähtisi toista kertaa maailmalle.

– En lähtisi uudestaan mutten silti kadu mitään, viime kaudella sarjassa nähty lappeenrantalainen Janita Palo kertoi keväällä.

Hän oli yksi kevään viihdyttävimmästä tv-persoonista ja jäi mieleen YOLO- (You only live once) ja OMG-hokemistaan.

Tv-katsojille on tullut tutuksi myös Mira Lepistö, joka on etsinyt elämälleen suuntaa jo kahdelta au pair -reissulta. Viime kauden lopussa Mira vihjaili, että nyt au pair -kokemukset saavat riittää, mutta kenties mieli on jo muuttunut ja hänet nähdään myös tulevissa Australia-jaksoissa.

Ohjelmaan etsitään 18–30-vuotiaita nuoria naisia. Haku on parhaillaan käynnissä Ylen sivuilla, mutta innokkaiden kannattaa olla ripeitä. Koekuvaukset alkavat pian, ja lähtö Australiaan on jo syyskuussa.

Lue myös:

Mitä pissikseksi morkatulle Au pairit Los Angelesissa -Janitalle kuuluu nyt?

Anna Perhon au pair -vuosi New Yorkissa: pakeni uhkaavista bileistä ikkunasta

Illan Suomi Love -jaksossa Simo haluaa yllättää tyttärensä Hennan. – Haluan sanoa hänelle tämän kappaleen kautta, että isä välittää omasta tyttärestään.

Lauantai-iltana esitettävässä Suomi Love -jaksossa kempeleläinen Simo haluaa ilahduttaa 26-vuotiasta tytärtään Hennaa. Simo kertoo jaksossa, että hänellä on aina ollut läheiset välit tyttäreensä.

– Henna on aina ollut isän tyttö. Ehkä isältä saa joitain asioita helpommin periksi, Simo kertoo Suomi Love -jaksossa hänen ja tyttärensä suhteesta.

Keväällä 2014 Simo sai kuulla ilouutisen, kun Henna ja tämän puoliso Jani kertoivat odottavansa lasta.

– Se oli todellinen ilouutinen. Todella mahtava tunne, Simo muistelee.

”Tutkimuksissa todettiin kallonpohjan syöpäkasvain.”

Kesän edetessä Henna alkoi kuitenkin saada erikoisia oireita. Simo ajatteli niiden liittyvän raskauteen.

– Kun vaikeudet jatkuivat, Henna hakeutui kesäkuun lopulla OYKSiin. Tutkimuksissa todettiin kallonpohjan syöpäkasvain. Se oli valtava isku perheelle ja kaikille, Simo kertoo ohjelmassa liikuttuneena.

Samana päivänä, kun Henna sai tietää kasvaimesta, hän ja Jani saivat toisenkin uutisen. He saivat tietää, että syksyllä syntyvä lapsi on tyttö.

– Hennalla oli elokuun alussa ensimmäinen leikkaus, ja tyttö kasvoi mahassa. Sitten 1.lokakuuta syntyi Emppu-tyttö sädehoitojen keskellä.

”Hän ei anna periksi.”

Simon mukaan kasvain on yhä olemassa.

– Mutta kun Hennan luonteen tietää, niin hän ei anna periksi. Hän on ollut koko ajan sillä asenteella, että kyllä täältä tullaan.

Simo haluaa yllättää tyttärensä Haloo Helsingin Vapaus käteen jää -kappaleella. Kappale on Hennalle tärkeä – ja se oli myös Hennan ja Janin hääkappale vuonna 2015.

”Haluan sanoa Hennalle, että isä välittää omasta tyttärestään.”

– Haluan sanoa Hennalle tämän kappaleen kautta, että isä välittää omasta tyttärestään. Ja nyt kun on jaksamista tämän sairauden keskellä, niin me tullaan olemaan tukena.

Suomi Love TV1:llä la kello 21.15.

Peter von Baghin viimeiseksi jäänyt Lauluja utopiasta – Agit Prop -dokumenttielokuva kertoo sosialistisia aatteita tarmokkaasti edistäneen yhtyeen tarinan.

IS TV-LEHTI:  Suomen musiikkihistorian yksi mielenpainuvimmista yhtyeistä on kommunistisia työväenlauluja esittävä Agit Prop. Se perustettiin vuonna 1971 Berliinin poliittisen laulun festivaalia varten, ja nykyinen kokoonpano on ollut koossa vuodesta 1972: Martti Launis, Monna Kamu, Sinikka Sokka ja Pekka Aarnio.

Tämän sosialistisia aatteita tarmokkaasti edistävän yhtyeen tarinan dokumentointi oli Peter von Baghin pitkäaikainen haave. Etenkin elokuvahistorioitsijana ja Sodankylän elokuvajuhlien johtajana elämäntyönsä tehnyt von Bagh teki haastattelut kesällä 2014, mutta menehtyi kesken elokuvan teon. Jouko Aaltonen ohjasi elokuvan loppuun.

 Lapsuudenystävät Pekka Aarnio (vas.) ja Martti Launis lauloivat yhdessä jo poikina. Kuva: Yle Kuvapalvelu
Lapsuudenystävät Pekka Aarnio (vas.) ja Martti Launis lauloivat yhdessä jo poikina. Kuva: Yle Kuvapalvelu

Lauluja utopiasta – Agit Prop (2017) kertoo yhtyeen tarinan ja sisältää ennen julkaisematonta kuvamateriaalia. Agit Prop kiersi ahkerasti maailmalla ja tapasi muun muassa Chilen sosialistisen presidentin Allenden hänen 1960-vuotissyntymäpäivillään. Kun vuonna 1973 sotilasjuntta kaappasi vallan ja presidentti teki itsemurhan, järkytti se kaikkia perinpohjaisesti. Aatteeseen tukeuduttiin entistä vahvemmin.

Virheettömän suomen kielen artikuloinnin lisäksi Agit Prop kiehtoi ideologiallaan. Mutta myös Eero Ojasen vetävä loistava bändi ja hyvät sovitukset houkuttelivat yleisöä. Tämä on yhtye, jota Ultra Bra piti esikuvanaan.

Vaikka 1980-luvulla Neuvostoliiton vavistessa illuusiot paremmasta maailmasta heikkenivät, 1990-luvulla nousi laman myötä jälleen tarve poliittisille lauluille eikä loppua näy. Jäähyväiskonserttia ei tule, sillä vaikka he ovat laulaneet jo 40 vuotta, maailmassa on edelleen samat ongelmat. Lauluja paremmasta huomisesta tarvitaan edelleen.

Lauluja utopiasta – Agit Prop, Teema & Fem la klo 20.00