Komisario Morsen tarina istuu paremmin 60-luvulle kuin nykypäivään. Nuori Morse kertoo suosikkipoliisin uran alkuvaiheista.

Kun jonkun hahmon ja hänen maailmansa luo hyvin, samasta lähteestä riittää ammennettavaa pitkään. Dekkaristi Colin Dexterin luoma komisario Morse kuoli kirjasarjan viimeisessä romaanissa vuonna 1999 ja kirjaan perustuvassa tv-sarjan viimeisessä jaksossa vuonna 2000, mutta jatkaa silti elämäänsä edelleen.

Alkuperäisen Komisario Morse -sarjan jälkeen Suomessakin nähtiin spin off -sarja Komisario Lewis, jossa Morsen apulainen jatkoi rikosten tutkimista edesmenneen pomonsa jalanjäljissä. Nyt kun Lewis on tullut tiensä päähän, tilalle astuu taas Morse itse.

Nuori Morse kertoo nimensä mukaisesti rakastetun hahmon ensiaskeleista poliisina. Elokuvan mittaisen pilottijakson aluksi eletään vuotta 1965 ja nuori Endeavour Morse aikoo juuri jättää pomolleen eroanomuksensa. Hän ei tunne kuuluvansa poliisivoimiin.

Ennen kuin Morse ennättää toteuttaa eroaikeensa, hänet lähetetään entiseen opiskelukaupunkiinsa Oxfordiin tutkimaan 15-vuotiaan koulutytön katoamista. Tapaus muuttuu pian murhatutkimukseksi ja Morse huomaa löytäneensä paikan ja työn, johon kuuluu.

Nuori Morse tuntuu hyvin samanlaiselta kuin alkuperäinen sarja. Itse asiassa, nyt kun seuraa rauhallista rytmiä, perinpohjaista juonta ja vanhanaikaisen "kilttiä" murhatarinaa, tuntuu, että Morse sopii paljon paremmin 1960-luvulle kuin nykypäivään.

Uutuussarjasta nähdään Suomessa aluksi elokuvan mittainen pilottijakso. Myöhemmin TV1 esittää varmasti myös sen jälkeen filmatut neljä uutta jaksoa, jotka alkoivat pyöriä briteissä vasta noin kuukausi sitten.

Nuori Morse,

TV1 la klo 21.15

Pysäyttävä brittidokumentti paljastaa, miten rajua elämä amerikkalaisyliopistojen veljeskunnissa on.

IS TV-LEHTI:  BBC:n This World -sarjaan kuuluva Veljeskuntien rajut huvit (Frat Boys: Inside America's Fraternities, 2016) on pysäyttävä dokumentti amerikkalaisyliopistojen vanhasta perinteestä. 1700-luvun lopulla alkaneisiin järjestöihin on kuulunut suuri määrä merkkihenkilöitä. Veljeskunnissa luodaan elinikäisiä ystävyyssuhteita, joista on hyötyä tulevalla uralla.

Brittidokumentti tarkastelee veljeskuntien pimeämpää puolta, tyttöjen hyväksikäyttöä ja salaisia rituaaleja, joiden seurauksena opiskelijoita on loukkaantunut, useita myös kuollut.

Ovelasti rakennettu ohjelma kulkeekin kunniasta häpeään. Moniääniseen ja objektiiviseen dokumenttiin poimitut kuvat opiskelijakämpissä roikkuvista rintaliiveistä, tanssitangolle ripustetuista alastomista barbie-nukeista ja humalassa heiluvista nuorukaisista kertovatkin omaa kieltään veljeskuntien kulttuurista.

Dokumentissa seurataan Gazoni-perheeseen pyrkivää brittiläistä Jordania. Veljeskunnan pomo Ben ja Jordanin ”isoveli” Raymond kertovat kokelaille asetettavista vaatimuksista. Salaisen rituaalin kohdalla kuvaaminen kielletään.

Marissa kertoo omakohtaisen kokemuksensa yhden veljeskunnan juhlissa tapahtuneesta raiskauksesta.

Kowiakin perhe kertoo Harrison-pojastaan, joka kuoli 19-vuotiaana siirtymäriitissä. Terrence puolestaan loukkaantui hengenvaarallisesti. Hänen asianajajansa Doug Firebaugh on ollut 20 vuotta kiusattujen opiskelijoiden asialla ja kongressiedustaja Frederica S. Wilson ajaa lakialoitetta simputuksen kieltämiseksi.

 Veljeskuntien rajut huvit, TV2 ke klo 22.10

Kadonnut-sarjan toinen kausi sukeltaa vanhan lapsikaappaustapauksen syövereihin.

IS TV-LEHTI: Kehutun brittiläisen Kadonnut-rikosdraaman toisella kaudella selvitellään kaappaustapausta yli vuosikymmenen takaa. 11-vuotias Alice Webster katosi jäljettömiin vuonna 2003 Saksassa, missä hänen isänsä oli komennuksilla brittien sotilastukikohdassa. Alice (Abigail Hardingham) palaa takaisin aikuisena ja kertoo olleensa vangittuna yhdessä ranskalaisen Sophie Giroux -nimisen tytön kanssa. 

Eläkkeellä oleva poliisi Julien Baptiste (Tchéky Karyo) alkaa tutkia tapausta uusien johtolankojen ilmestyttyä. Poliisi aloittaa rajat ylittävän yhteistyön löytääkseen Sophien. Julien Baptiste matkustaa Saksaan ja Irakiin löytääkseen vastauksia.

Karyon lisäksi pääosissa nähdään David Morrissey ja Keeley Hawes.

Sarjan ovat luoneet kirjoittajaveljekset Harry Williams ja Jack Williams, jotka ovat muun muassa Liar-sarjan takana.

Kadonnut, 2. kausi (kokonaan) C Moren suoratoistopalvelussa.