Tummien perhosten koti -leffa kertoo poikakodin arjesta.
Tummien perhosten koti -leffa kertoo poikakodin arjesta.

Tarjolla on nuorista lotista kertova menestysleffa ja poikakotiin sijoittuva koskettava kuvaus.

Kotimaiset sotaelokuvat ovat useimmiten menestyneet hyvin. Tähän sarjaan kuuluu myös nuorista lotista kertova Lupaus, joka keräsi teattereissa yli 150 000 katsojaa. Laura Birn ja Karoliina Vanne esittävät sotaan lähteviä sisaruksia Monaa ja Annaa ja Hanna Lekander kolmatta pääosaa, Ruthia.

Kyseessä ei ole mikään rintamalle sijoittuva Hertta-sarja, jossa romanssit nousevat pääosaan, vaan sota näyttää kovat kasvonsa. Varsinkin yhden tytön kohdalle osuu pahuutta niin paljon, että se on katsojastakin epäreilua. Toki sotamiehiä ja tunteitakin mahtuu mukaan, olivathan nekin yksi puoli sotaa. Leffan miesrooleissa nähdään muun muassa Kari Hietalahti, Ilkka Villi, Ville Virtanen, Turkka Mastomäki ja Antti Luusuaniemi.

Lupaus, MTV3 klo 19.45

Dome Karukosken tulkinta Leena Landerin hienosta romaanista Tummien perhosten koti oli menestys Jussi-gaalassa. Leffa voitti äänestyksessä yleisö-Jussin ja toi palkinnon myös ohjaajalleen.

Tarinan pääosassa on 13-vuotias sulkeutunut ongelmanuori Juhani Johansson, jonka rankkaa lapsuutta nähdään takaumissa koko leffan ajan. Hänet lähetetään saaressa sijaitsevaan poikakotiin, jota johtaa uskonnollisella vakaumuksella ja kovalla kurilla omalaatuinen opettaja Olavi Harjula (vaikuttava Tommi Korpela). Saarella asuu myös Harjulan kuvankaunis ja turhautunut vaimo Irene (Kristiina Halttu), joka on poikakodin asukkien märkien unien kohde –ja ehkä enemmänkin.

Tukahdetuista tunteista ja salaisuuksista kasvaa pikkuhiljaa aikapommi, jonka räjähtämistä odottaa kauhulla. Elokuva kärsii siitä, että sen päähenkilö ei ole aktiivinen tekijä, vaan syrjäänvetäytyvä tarkkailija, joka ei ole hahmona kovin kiinnostava.

Tummien perhosten koti, Sub klo 21.00

Lue lisää:

Ilman isää kasvanut ohjaaja Dome Karukoski: ”Olen kiitollinen, että saan olla läsnä poikani elämässä”

Kadonnut-sarjan toinen kausi sukeltaa vanhan lapsikaappaustapauksen syövereihin.

IS TV-LEHTI: Kehutun brittiläisen Kadonnut-rikosdraaman toisella kaudella selvitellään kaappaustapausta yli vuosikymmenen takaa. 11-vuotias Alice Webster katosi jäljettömiin vuonna 2003 Saksassa, missä hänen isänsä oli komennuksilla brittien sotilastukikohdassa. Alice (Abigail Hardingham) palaa takaisin aikuisena ja kertoo olleensa vangittuna yhdessä ranskalaisen Sophie Giroux -nimisen tytön kanssa. 

Eläkkeellä oleva poliisi Julien Baptiste (Tchéky Karyo) alkaa tutkia tapausta uusien johtolankojen ilmestyttyä. Poliisi aloittaa rajat ylittävän yhteistyön löytääkseen Sophien. Julien Baptiste matkustaa Saksaan ja Irakiin löytääkseen vastauksia.

Karyon lisäksi pääosissa nähdään David Morrissey ja Keeley Hawes.

Sarjan ovat luoneet kirjoittajaveljekset Harry Williams ja Jack Williams, jotka ovat muun muassa Liar-sarjan takana.

Kadonnut, 2. kausi (kokonaan) C Moren suoratoistopalvelussa.

 

IS TV-LEHTI: Tokiossa työmatkalla oleva komea ja menestynyt Sebastian (Ebon Moss-Bachrach) edustaa kannattavaa firmaa, jolla pyyhkii erinomaisesti Japanissa. Vaikka bisnekset sujuvat, miehen menneisyydestä kumpuaa syvä suru.

Hotellilla hän jatkuvasti törmää mysteerisen kauniiseen Claireen (Elisabeth Moss). Heidän välillään on selkeää kemiaa. Kaksi vieraassa maassa kohtaavaa amerikkalaista päätyvät viettämään kiihkeän yön. Kaikki ei ole kuitenkaan siltä, miltä näyttää. Molempien menneisyydestä löytyy asioita, jotka ovat enemmän yhteisiä kuin kumpikaan voisi edes kuvitella.

Pääosaa esittävä Moss-Bachrach on näytellyt Girls-sarjassa. Moss on puolestaan nähty muun muassa The Handmaid’s Tale - ja Mad Men -sarjoissa.

Lyhytelokuvan takana ovat Girls-sarjaa tehneet Lena Dunham ja Richard Shepard.

– Halusin tehdä intiimin rakkaustarinan pienen työryhmän kanssa. Halusin, että se on jotain kaunista suoraan sydämestä. Olin onnekas, koska sain näin hyvät näyttelijät ja sijainti on yhtä romanttinen ja mysteerinen kuin tarina itsessään, Shepard on sanonut projektista.

Tokyo Project, HBO Nordic ma 11.12. alkaen