Egotripin (kuvassa) Uusi aamu -kappale on tärkeä Ristolle ja Jaanalle, sillä Jaana soitti sen miehelleen, kun kaksikko mietti, pitäisikö heidän lähteä eri suuntiin. Kuva: Yle Kuvapalvelu
Egotripin (kuvassa) Uusi aamu -kappale on tärkeä Ristolle ja Jaanalle, sillä Jaana soitti sen miehelleen, kun kaksikko mietti, pitäisikö heidän lähteä eri suuntiin. Kuva: Yle Kuvapalvelu

Suomi Loven seuraavassa jaksossa Risto yllättää aviopuolisonsa Jaanan Egotripin kappaleella, joka on kuin suoraan kaksikon elämästä.

Suomi Love -ohjelman seuraavassa jaksossa Pornaisissa asuva Risto, 50, haluaa yllättää aviopuolisonsa Jaanan. Parilla on pitkä historia yhdessä, sillä he tapasivat toisensa vuonna 1985 nuorten diskossa.

– Seurustelu alkoi heti ekasta illasta. Hänen kanssaan on hyvä olla, Risto kertoo jaksossa.

”Eihän erosta tullut mitään, joku veti yhteen.”

Parin suhde eteni nopeasti, ja vuosi seurustelun aloittamisesta he menivät kihloihin. Kahden vuoden yhdessäolon jälkeen tuli kuitenkin ero.

– Mutta eihän erosta tullut mitään, joku veti yhteen. Oltiin kesä erossa ja syksyllä muutettiin takaisin yhteen, Risto muistelee 80-luvun loppua.

Ero ei jäänyt viimeiseksi. Meni vuosi, ja pari päätti jälleen erota.

– Mutta -89 syksyllä me päätimme, ettemme enää leiki, vaan alamme oikeasti perustaa perhettä. 

Uusi kriisi lasten muuton yhteydessä

Lapsia Risto ja Jaana saivat kolme. Ruuhkavuosista he selvisivät Riston mukaan siksi, että molemmilla oli sama päämäärä.

– Koti, perhe ja lapset ovat olleet se juttu molemmille, Risto sanoo.

”Parisuhde jäi hoitamatta.”

Kun kaksi vanhinta lasta muuttivat pois kotoa, Risto ja Jaana olivat taas uudessa elämäntilanteessa.

– Ehkä lasten harrastusten myötä jäi se parisuhde hoitamatta. Kun kaksi vanhinta lasta olivat muuttaneet pois kotoa, me aloimme oikeasti miettiä muita vaihtoehtoja – että pitäisikö meidän lähteä eri suuntiin.

Näin ei kuitenkaan käynyt, vaan Risto ja Jaana päättivät valita toisensa uudelleen.

– Ehkä kaksi eroa ennen naimisiinmenoa antoivat varmuutta, että ero ei ehkä meidän kohdalla ole se vaihtoehto, Risto kertoo.

”Haluan kertoa Jaanalle tällä kappaleella, kuin paljon häntä rakastan.”

Nyt Risto haluaa yllättää Jaanan Uusi aamu -kappaleella, jonka esittää Egotrippi. Viimeisimmän kriisin aikoihin Jaana soitti kappaleen Ristolle, koska sanat olivat kuin heille tehty.

– Nyt minä haluan kertoa Jaanalle tällä kappaleella, kuin paljon häntä rakastan.

Suomi Love TV1:llä lauantaina kello 21.15.

 

The Same Sky – Isku sydämeen -uutuussarja kuvaa, kuinka Itä-Saksan tiedustelupalvelu käytti rakkausansaa hankkiakseen tietoja vastapuolen toimista. Keskeisessä roolissa nähdään Silta-sarjasta tuttu Sofia Helin.

IS TV-LEHTI: Auervaarat ovat huijanneet naisia rahan takia jo vuosikymmeniä, mutta rautaesiripun takana 1970-luvulla petolliset hurmurit olivat valtion ja puolueen asialla. Uusi kuusiosainen saksalaissarja The Same Sky – Isku sydämeen (2017) kertoo, kuinka kylmän sodan aikana propagandasotaa käytiin keinoja kaihtamatta. 

Tositapahtumista tarinansa ammentava sarja sijoittuu jaettuun Berliiniin 1974. Neuvostomyönteinen DDR ja amerikkalaisten tukema Länsi-Saksa ovat kuin kylmä sota pienoiskoossa. 

Idässä lahjakkaita nuoria miehiä koulutetaan agenteiksi niin sanotussa hurmuriyksikössä. Heidän koulutukseensa kuuluu lyhyt oppimäärä naisten hurmaamisesta. Luennoilla liitutaululle piirretyn naisen kehon ja aivojen avulla näytetään, kuinka hyvän yhdynnän jälkeen naiset ovat valmiita puhumaan – valtionsalaisuuksiakin. 

Operaatio Romeon kohteina ovat strategisesti tärkeässä asemassa olevat länsisaksalaiset naiset. 

Lahjakkaaksi osoittautuva nuori Lars Weber (Tom Schilling) saa ensimmäiseksi tehtäväkseen hurmata Yhdysvaltain kansallisessa turvallisuusvirasto NSA:ssa työskentelevän Lauren Faberin (Sofia Helin).

Silta-sarjasta tutun Sofia Helinin esittämä Lauren Faber on yksinäinen 43-vuotias yksinhuoltaja, jolla on kapinoiva teinipoika. Brittiläis-ruotsalaista syntyperää oleva länsisaksalainen on hyvin korkeassa asemassa Paholaisen vuoreksi kutsutulla NSA:n kuunteluasemalla Länsi-Berliinissä. 

Varautuneen ja vuosia yksin olleen naisen viettelyyn Matthias-koodinimen saanut Lars saa apua mentoriltaan Ralf Müllerilta (Ben Becker), joka vie kuuntelulaitteet Laurenin asuntoon ja tietää tarkalleen tämän maun kirjallisuudesta musiikkiin. 

Isku sydämeen on visuaaliselta ilmeeltään viehättävä, sillä ajankuva on tavoitettu onnistuneesti.

Bafta-palkitun brittiläisen Paula Milnen käsikirjoittaman ja Oliver Hirschbiegelin ohjaaman (mm. Perikato) draaman toinen keskeinen tarina on nuori uintilupaus Klara (Stephanie Amarell), jolla on mahdollisuus päästä olympiajoukkueeseen. Tähtäimessä ovat Montréalin olympialaiset 1976. 

Valmennuksessa ei keinoja kaihdeta, joten steroidit alkavat näkyä nuoren naisen kehossa. Mutta välittääkö seurauksista perhe, joka saa tyttärensä ansiosta valtiolta etuja, joista muiden itäsaksalaisten on turha haaveilla?

Isku sydämeen on visuaaliselta ilmeeltään viehättävä, sillä ajankuva on tavoitettu onnistuneesti. On DDR:n nukkavieru yleisilme ja Länsi-Berliinin 1970-luvun hailakat värit. 

Tarinaltaan sarja on monella tapaa kylmäävää katsottavaa. On riipaisevaa seurata, kun uimarilupaus alkaa pikkuhiljaa huomata muutoksia kehossaan. Pääparin välillä on uskottavaa pidättyneisyyttä ja hitaasti syttyvää hienoa kemiaa.

 The Same Sky - Isku sydämeen, TV1 klo 21.35

BBC:n menestyskomedia kertoo perheenäitien elämästä, josta romantiikka on usein kaukana.

IS TV-LEHTI: Motherland – äitien sota sijoittuu Britanniaan ja keskiluokkaisten kilpaäitien kehuskelun kehtoon. Suuren suosion saanut seitsemänosainen tilannekomediasarja on Catastrophe-tekijä Sharon Horganin sekä Graham Linehanin käsikirjoittama.

Perheenäitien arki on kovaa. Niin kovaa, että se on jo hauskaa. Kilpavarustellaan, kyräillään, juorutaan selkien takana ja pädetään. Mutta mitä tehdä, kun alkaa tuntua, etteivät omat avut enää riitä?

Klaani äitejä tapaa säännöllisesti – tosin aina joku on boikottilistalla erinäisistä syistä. Amanda (Lucy Punch) on suvaitsematon superäiti, Liz (Diane Morgan) sormiaan katkova hövelimutsi. Välimaastoon asettuu Julia (Anna Maxwell Martin), jolla on työn ja perheen yhdistämisen kanssa tekemistä. Mukana äiskäjoukossa on myös yksi iskä, leppoisa koti-isi Kevin (Paul Ready), jonka rentous saa muut helposti raivostumaan.

Synkänhervotonta brittilaukomista riittää, ja karikatyyreistä ammentavat hahmot jaksavat viihdyttää. Toisinaan lasten korvat kannattaa näiden mamien seurassa sulkea!

Motherland – äitien sota, TV1 klo 22.00