Egotripin (kuvassa) Uusi aamu -kappale on tärkeä Ristolle ja Jaanalle, sillä Jaana soitti sen miehelleen, kun kaksikko mietti, pitäisikö heidän lähteä eri suuntiin. Kuva: Yle Kuvapalvelu
Egotripin (kuvassa) Uusi aamu -kappale on tärkeä Ristolle ja Jaanalle, sillä Jaana soitti sen miehelleen, kun kaksikko mietti, pitäisikö heidän lähteä eri suuntiin. Kuva: Yle Kuvapalvelu

Suomi Loven seuraavassa jaksossa Risto yllättää aviopuolisonsa Jaanan Egotripin kappaleella, joka on kuin suoraan kaksikon elämästä.

Suomi Love -ohjelman seuraavassa jaksossa Pornaisissa asuva Risto, 50, haluaa yllättää aviopuolisonsa Jaanan. Parilla on pitkä historia yhdessä, sillä he tapasivat toisensa vuonna 1985 nuorten diskossa.

– Seurustelu alkoi heti ekasta illasta. Hänen kanssaan on hyvä olla, Risto kertoo jaksossa.

”Eihän erosta tullut mitään, joku veti yhteen.”

Parin suhde eteni nopeasti, ja vuosi seurustelun aloittamisesta he menivät kihloihin. Kahden vuoden yhdessäolon jälkeen tuli kuitenkin ero.

– Mutta eihän erosta tullut mitään, joku veti yhteen. Oltiin kesä erossa ja syksyllä muutettiin takaisin yhteen, Risto muistelee 80-luvun loppua.

Ero ei jäänyt viimeiseksi. Meni vuosi, ja pari päätti jälleen erota.

– Mutta -89 syksyllä me päätimme, ettemme enää leiki, vaan alamme oikeasti perustaa perhettä. 

Uusi kriisi lasten muuton yhteydessä

Lapsia Risto ja Jaana saivat kolme. Ruuhkavuosista he selvisivät Riston mukaan siksi, että molemmilla oli sama päämäärä.

– Koti, perhe ja lapset ovat olleet se juttu molemmille, Risto sanoo.

”Parisuhde jäi hoitamatta.”

Kun kaksi vanhinta lasta muuttivat pois kotoa, Risto ja Jaana olivat taas uudessa elämäntilanteessa.

– Ehkä lasten harrastusten myötä jäi se parisuhde hoitamatta. Kun kaksi vanhinta lasta olivat muuttaneet pois kotoa, me aloimme oikeasti miettiä muita vaihtoehtoja – että pitäisikö meidän lähteä eri suuntiin.

Näin ei kuitenkaan käynyt, vaan Risto ja Jaana päättivät valita toisensa uudelleen.

– Ehkä kaksi eroa ennen naimisiinmenoa antoivat varmuutta, että ero ei ehkä meidän kohdalla ole se vaihtoehto, Risto kertoo.

”Haluan kertoa Jaanalle tällä kappaleella, kuin paljon häntä rakastan.”

Nyt Risto haluaa yllättää Jaanan Uusi aamu -kappaleella, jonka esittää Egotrippi. Viimeisimmän kriisin aikoihin Jaana soitti kappaleen Ristolle, koska sanat olivat kuin heille tehty.

– Nyt minä haluan kertoa Jaanalle tällä kappaleella, kuin paljon häntä rakastan.

Suomi Love TV1:llä lauantaina kello 21.15.

 

Kuka sanoi, että perusruuan pitäisi olla mautonta? Pipsa ja Meri-Tuuli haluavat alentaa kansalaisten kokkailukynnystä.

IS TV-LEHTI: Samassa liemessä -uutuusohjelmassa kokit Pipsa Hurmerinta ja Meri-Tuuli Väntsi tekevät ruokaa rennolla otteella ja vastaavat katsojakysymyksiin.

– Ollaan huomattu, että meillä on paljon annettavaa ja helppoja reseptejä. Viime aikojen tv-ruokaohjelmissa on tehty paljon ravintolatyylistä ruokaa tai lautasannoksia. Haluttiin palata perinteeseen, jossa tehdään arkiruokaa. Haluamme alentaa kynnystä kokkailuun, tarjota vaikka maustamisidean. Tärkeää oli myös, että ohjelma on visuaalisesti kaunis, Meri-Tuuli Väntsi kuvailee.

Pipsa Hurmerinta on luonnehtinut Samassa liemessä olevan erityinen myös kaksikon läpänheiton takia.

– Kommunikointimme on rentoa ja luontevaa. Pipsa ei hienostele enkä minäkään, Väntsi komppaa.

He tapasivat catering-firmojensa kautta, kun katuruokabuumi rantautui Suomeen.

– Ymmärsin vihdoin löytäneeni kollegan, joka ymmärtää, mitä mun duuni on; osa sitä on siivota ja tiskata.

Alkujakso on nimeltäåän Ruuanlaiton ABC, ja toinen Juhlat. Siinä annetaan näyttelijä Sinikka Sokalle vinkkejä helposti tehtäviin tarjoiluihin ja synttäreillä Anna Puu laulaa.

– Vieraiksi otimme mukaan julkkiksia, joihin meillä on suhde – Sinikka on seinänaapurini, Anna Pipsan hyvä ystävä – sekä tavallisia ihmisiä.

Vastaatte katsojakysymyksiin. Mihin et itse osaisi vastata?

– Ananaksen leikkaamiseen ja kuorimiseen ei ole oikotietä. Pipsalla oli vastaus, johon totesin, että ”Ai, tuota en ole tajunnut”, paljastaa Väntsi.

 Samassa liemessä, AVA ke klo 20.00      

Jim Carreyn luoma draamakomedia repii huumorinsa 70-luvun stand up -klubien maailmasta.

IS TV-LEHTI: Koomikoiden elämää 1970-luvun Los Angelesissa kuvaava sarja Kuolen nauruun (I’m Dying Up Here, 2016–) on yhdistelmä näppärää sanailua, stand up -komiikkaa ja vakavaa draamaa – jopa kuolemanvakavaa. Sarja näyttää koomikot surullisina klovneina: hahmot ovat ristiriitaisia ja hankaliakin tyyppejä, jotka kilvoittelussa suosiosta näyttävät myös pimeämmät puolensa.

David Flebotte on kirjoittanut sarjan pohjautuen Los Angelesin viihdemaailmasta 70-luvulla kirjoittaneen toimittajan William Knoedelsederin kirjaan. Vuonna 2009 julkaistu kirja kertoi 70-luvulla syntyneen uuden viihdemuodon eli stand up -komiikan ja sen esitaistelijoiden, kuten Andy Kaufmanin, Richard Pryorin ja Jim Carreyn, noususta valokeilaan.

Yksi sarjan tuottajista onkin nykyinen megatähti Jim Carrey. Sarjassa on käytetty Carreyn omia kokemuksia, kuten myös Al Madrigalin, joka on osallistunut sarjan kirjoittamiseen. Madrigal myös näyttelee Edgar Martinezin roolin.

Sarjan hahmot pohjautuvat osittain todellisiin ihmisiin, mutta pääasiassa hahmot ovat fiktiivisiä.

Ajankuva on luotu uskottavasti puvustuksen, musiikin ja käsiteltävien teemojen osalta.

Esimerkiksi komiikan portinvartija, komediaklubin omistaja Goldie (Melissa Leo) perustuu legendaarisen The Comedy Store’s -klubin Mitzi Shoreen. 1972 avattu The Comedy Store oli länsirannikon keidas uusille komiikkakyvyille. Siellä aloittivat uransa muun muassa Jay Leno, David Letterman ja Robin Williams.

Sarja sijoittuu pääosin Goldien komediaklubille, jossa nuoret koomikot kurottavat kohti tähteyttä. Tavoitteena on ponnistaa komediaklubin lavalta The Tonight Show with Johnny Carson -tv-ohjelmaan ja sitä myötä koko Amerikan tavoittavaan tähteyteen.

Ensimmäisen jakson alussa yksi koomikoista saavuttaa tämän virstanpylvään, mutta pian häntä kohtaa tragedia. Tapahtumaketju sysää liikkeelle erilaisia reaktioita muussa porukassa.

Sarjaa on amerikkalaisissa arvioissa kritisoitu siitä, että se tarjoilee turhankin tutun tarinan. Suomalaisyleisölle tilanne on toinen: meille stand up -komiikan alkuajat eivät ole ennalta tuttua huttua.

Ajankuva on luotu uskottavasti puvustuksen, musiikin ja käsiteltävien teemojen osalta. Naiset ja etniset vähemmistöt joutuvat ponnistelemaan valkoisen miehen maailmassa.

Sarjasta on tekeillä toinen kausi.

 Kuolen nauruun, Sub ti klo 23.15