Illan Suomi Love -jaksossa raumalainen Niina haluaa yllättää siskonsa Kaija Koon koskettavalla kappaleella Isä.

Suomi Love -ohjelman lauantai-illan jaksossa raumalainen Niina haluaa yllättää pikkusiskonsa Nooran, joka on tätä neljä vuotta nuorempi.

– Noora on aina ollut paljon enemmän isosisko kuin minä. Hän pitää kaikista huolta. Hän vahtii, että minä olen muistanut ilmoittaa poikani kouluun. Ja hän pitää kaiken järjestyksessä, Niina kuvailee jaksossa hänen ja siskonsa suhdetta.

Sekä Niina että Noora viettivät lapsuudessaan paljon aikaa konepajoilla, joissa heidän isänsä oli tuolloin töissä. Konepajoista tuli siskoksille mieluisia ja turvallisia paikkoia. Sittemmen Niinan ja Nooran isällä oli myös oma konepaja. Elämä muuttui vuonna 2007, kun heidän isänsä kuoli yllättäen.

– En tiedä, voiko isän kuolemasta selvitä koskaan kokonaan, Niina sanoo.

”Isä menehtyi sunnuntaina, ja maanantaina kerroimme koneistajille, että vaikka isää ei enää ole, niin me olemme.”

Nooran ja Niinan isältä jäi konepaja. Siskokset olivat tuolloin kaksikymppisiä.

– Me ei koskaan varsinaisesti tehty päätöstä jatkaa isän konepajaa, vaan se oli sisäänrakennettu asia, että jatkamme sitä. Isä menehtyi sunnuntaina, ja maanantaina me kerroimme koneistajille, että vaikka isää ei enää ole, niin me olemme – ja että me halutaan, että kaikki työntekijät jatkavat täällä.Samat kaverit ovat meidän konepaljalle edelleen, Noora kertoo jaksossa.

Viime vuodet ovat olleet erityisen raskaita Niinalle ja Nooralle.

– Kaikki pelko ja tuska, mitä yritysmaailmassa voi ola, on iskenyt meihin. Se on ollut aikaa, jolloin isää on kaivannut kaikkein eniten. Kun ei tiedä yhtään, että mitä pitäisi tehdä – tai miten pitäisi tehdä.

”Miten hemmetin hienosti me olemme pärjänneet.”

Vaikeina aikoina Niina ja Noora ovat kuitenkin saaneet paljon voimaa toisiltaan.

– Molemmat eli asiat ihan samalla tavalla. Noora on ihana. Enkä ole varma, olenko muistanut tämän kymmenen vuoden aikana sanoa hänelle, miten tärkeä hän on minulle ja miten hemmetin hienosti me olemme pärjänneet.

Nyt Noora haluaa yllättää siskonsa kappaleella Isä, jonka esittää Kaija Koo. Kappale on molemmille tärkeä.

– Vaikka kappale on haikea, se on meidän voimabiisi. Biisissä on se ikävä, mutta myös meidän tahtotilamme tehdä asioita. 

Suomi Love TV1:llä la kello 21.15.

Korkeushyppääjä Patrik Sjöberg voitti maailmanmestaruuksia ja olympiamitaleja. 40 vuotta uransa jälkeen Sjöberg hoitaa lapsuutensa traumaa terapiassa.

IS TV-LEHTI: Vuonna 1987 ruotsalainen korkeushyppääjä Patrik Sjöberg (s. 1965) oli huipulla. Hän hyppäsi maailmanennätykseksi 242 senttiä kotiyleisön edessä Tukholmassa ja voitti maailmanmestaruuden Roomassa. Vuonna 1999 päättyneen uransa aikana hän ylsi muun muassa kolmesti olympiamitaleille sekä dominoi sisäratojen EM-kisoja.

Menestysvuosien taustalla oli kuitenkin synkkä salaisuus. Vuonna 2011 Sjöberg julkaisi muistelmateoksen, jossa hän kertoi joutuneensa vuosien ajan seksuaalisen hyväksikäytön uhriksi.

Hyväksikäyttäjä oli yksi Sjöbergin läheisimmistä ihmisistä: pitkäaikainen valmentaja ja isäpuoli Viljo Nousiainen. Paljastus oli Ruotsissa valtava skandaali, nauttivathan sekä Sjöberg että vuonna 1999 kuollut Nousiainen suurta arvostusta Ruotsin urheilupiireissä.

Asian paljastuminen oli ensimmäinen askel Sjöbergin tiellä kohti mielenrauhaa. Vuonna 2015 hän aloitti terapian käsitelläkseen traumaansa. Tuore ruotsalaisdokumentti Patrik Sjöbergin taakka (Patrik Sjöberg i tearpi, 2017) vie katsojan kolmanneksi pyöräksi Sjöbergin ja psykologi Rebecka Malmin intiimeihin terapiaistuntoihin.

Malmin johdolla Sjöberg avaa lapsuuttaan ja nuoruuttaan, kipeää suhdettaan suomalaiseen Nousiaiseen sekä tapahtumien vaikutusta myöhempään elämään.

Thomas Reckmanin ohjaaman dokumentin sävy on vakava ja rauhallinen. Sosiaalipornoilulle ei anneta onneksi tilaa. Vaikean aiheen takaa pilkistää myös toivoa.

Dokumenttiprojekti: Patrik Sjöbergin taakka, TV1 ma klo 21.30

Parisuhdevisailu palaa ruutuihin uusin jaksoin, uudella ohjelmapaikalla. 

IS TV-LEHTI:  Iloinen puheensorina käy Akun Tehtaalla Ylöjärvellä yleisön asettuessa paikoilleen lavan eteen asetelluille tuoliriveille. Käynnissä ovat Napakympin kuvaukset. Sarja teki paluun viime syksynä 15 vuoden tauon jälkeen. Napakymppi oli kirjaimellisesti täysi napakymppi, joka keräsi parhaimmillaan liki miljoonayleisön.

Nyt parisuhdevisailu palaa ruutuihin uusin jaksoin, uudella ohjelmapaikalla. Amorin nuolet sinkoilevat tänä keväänä sunnuntaisin parhaaseen katseluaikaan.

Kari Salmelaisen saappaisiin hypänneellä Janne Katajalla on juontajana ohjelmassa tärkeä rooli. Hän toimii seremonianmestarina, joka ohjaa keskustelua ja kuittailee hyväntahtoisesti osallistujien vastauksille. Komiikkaa syntyy väkisinkin oudoista kysymyksistä ja tahattoman hassuista vastauksista. Yleisössä hurrataan, kun Kataja ja hänen työparinsa pianisti Lenni-Kalle Taipale astuvat estradille. 

”Ei tänne ole pakko tulla tositarkoituksella, vaan riittää, jos haluaa kokea seikkailun.”

Voiko tv-ohjelmasta löytää tosirakkauden? Näin uskovat ainakin ohjelmassa itsensä likoon laittavat. Viime syksyn saldo parinmuodostuksessa jäi tosin melko laihaksi, ja moni orastava romanssi nuupahti heti Napakymppi-matkan jälkeen.

– Mielestäni kilpailijoilla on ollut oikeat motiivit ohjelmaan lähtiessä. Ei tänne ole pakko tulla tositarkoituksella, vaan riittää, jos haluaa kokea seikkailun. Vieraan ihmisen kanssa reissuun lähteminen jos mikä on seikkailu, Janne Kataja sanoo.

Ohjelmassa kumppania haetaan keskustellen, ei ulkonäköperustein.

– Uskon, että kun saadaan enemmän pareja prosessiin, niin kyllä tulee täysosumiakin. Se riittää, jos vaikka 40 parista yksi jatkaa yhdessä. Se on sitten Napakympin napakymppi! Kataja hymyilee.

Lenni-Kalle Taipale on samaa mieltä, vaikka tv-ohjelma on parisuhteen muodostukselle melko erikoinen ympäristö.

– Ihmiset ovat mukana aika tosissaan. Toki pitää olla pilkettä silmäkulmassa, mutta ei kukaan ole tullut tänne hakemaan vain ruutuaikaa.

Napakymppi, Nelonen su klo 20.00