Illan Suomi Love -jaksossa raumalainen Niina haluaa yllättää siskonsa Kaija Koon koskettavalla kappaleella Isä.

Suomi Love -ohjelman lauantai-illan jaksossa raumalainen Niina haluaa yllättää pikkusiskonsa Nooran, joka on tätä neljä vuotta nuorempi.

– Noora on aina ollut paljon enemmän isosisko kuin minä. Hän pitää kaikista huolta. Hän vahtii, että minä olen muistanut ilmoittaa poikani kouluun. Ja hän pitää kaiken järjestyksessä, Niina kuvailee jaksossa hänen ja siskonsa suhdetta.

Sekä Niina että Noora viettivät lapsuudessaan paljon aikaa konepajoilla, joissa heidän isänsä oli tuolloin töissä. Konepajoista tuli siskoksille mieluisia ja turvallisia paikkoia. Sittemmen Niinan ja Nooran isällä oli myös oma konepaja. Elämä muuttui vuonna 2007, kun heidän isänsä kuoli yllättäen.

– En tiedä, voiko isän kuolemasta selvitä koskaan kokonaan, Niina sanoo.

”Isä menehtyi sunnuntaina, ja maanantaina kerroimme koneistajille, että vaikka isää ei enää ole, niin me olemme.”

Nooran ja Niinan isältä jäi konepaja. Siskokset olivat tuolloin kaksikymppisiä.

– Me ei koskaan varsinaisesti tehty päätöstä jatkaa isän konepajaa, vaan se oli sisäänrakennettu asia, että jatkamme sitä. Isä menehtyi sunnuntaina, ja maanantaina me kerroimme koneistajille, että vaikka isää ei enää ole, niin me olemme – ja että me halutaan, että kaikki työntekijät jatkavat täällä.Samat kaverit ovat meidän konepaljalle edelleen, Noora kertoo jaksossa.

Viime vuodet ovat olleet erityisen raskaita Niinalle ja Nooralle.

– Kaikki pelko ja tuska, mitä yritysmaailmassa voi ola, on iskenyt meihin. Se on ollut aikaa, jolloin isää on kaivannut kaikkein eniten. Kun ei tiedä yhtään, että mitä pitäisi tehdä – tai miten pitäisi tehdä.

”Miten hemmetin hienosti me olemme pärjänneet.”

Vaikeina aikoina Niina ja Noora ovat kuitenkin saaneet paljon voimaa toisiltaan.

– Molemmat eli asiat ihan samalla tavalla. Noora on ihana. Enkä ole varma, olenko muistanut tämän kymmenen vuoden aikana sanoa hänelle, miten tärkeä hän on minulle ja miten hemmetin hienosti me olemme pärjänneet.

Nyt Noora haluaa yllättää siskonsa kappaleella Isä, jonka esittää Kaija Koo. Kappale on molemmille tärkeä.

– Vaikka kappale on haikea, se on meidän voimabiisi. Biisissä on se ikävä, mutta myös meidän tahtotilamme tehdä asioita. 

Suomi Love TV1:llä la kello 21.15.

Vaikka elokuvan kohtaukset eivät ole kovin suunniteltuja, leffa toimii erinomaisesti.

IS TV-LEHTI: Svengijengi ’62 (American Graffiti) valmistui 1970-luvun alussa, jolloin näin sen ensi kertaa. Samaisen vuosikymmenen lopun Suomessa nuorisokulttuuri jakaantui kahtia: oli vain punkkareita ja rokkareita, tai ainakin siltä se teininuoren yksioikoisessa elämässä tuntui.

Jälkimmäinen, torttutukkainen ryhmä, omi ymmärrettävästi American Graffitin, sillä eihän 1960-luvun amerikkalaisuuden ihannointi olisi mitenkään istunut punk-aatteisiin eikä etenkään vaatteisiin.

Joskin elokuvan musiikista tehtyä tuplalevyä Original Hits from the Soundtrack of American Graffiti kuunneltiin kavereilta salaa, ja taitaa se edelleen levyhyllystä löytyä.

Nyt elokuvaa voi katsoa ilman minkäänlaisia suotimia ja nauttia sen käheä-äänisen dj:n Wolfman Jackin juontojen matkassa etenevästä musiikista ja nostalgisesta maailmasta, jollaista ei ehkä koskaan ollut olemassa. Siinä mielessä se muistuttaakin Aki Kaurismäen menneisyyden kaihon suotimen läpi katsottuja elokuvia.

George Lucasin toinen ohjaus kuvaa viimeistä villiä kesäänsä viettäviä nuoria, jotka tietävät kaiken kohta muuttuvan, kun valmistautuminen aikuisuuteen alkaa.

Viattomuutta uhkuva Amerikka on vielä toivoa täynnä. Pikkukaupungin katuja toinen toistaan upeimmilla autoilla kruisailevien nuorten maailmassa ei Vietnamin sodasta ollut vielä tietoakaan, ja presidenttien salamurhat siinsivät jossain ankeassa tulevaisuudessa.

Varsinaista juonivetoista tarinaa ei oikeastaan ole, sillä elokuva etenee nuorten parinmuodostusyritysten ja kaikenlaisten pikku kepposten tekemisen virtana.

”Elokuva on edelleen yksi parhaita teinikulttuuria kuvaavia elokuvia.”

Kohtaukset eivät aina ole kovin suunnitellun oloisia. Näyttelijätkin (mm. Richard Dreyfuss, Ron Howard, Paul Le Mat, Harrison Ford) tuntuvat välillä heittävän juttua aivan lonkalta.

Kokonaisuus kuitenkin toimii erinomaisesti. Elokuva on edelleen yksi parhaita teinikulttuuria kuvaavia elokuvia.

Kengännauhabudjetilla, vain vajaalla 800 000 dollarilla pyöräytetty filmi on ollut kuluihinsa suhteutettuna yksi kaikkien aikojen parhaiten tuottaneita elokuvia.

Svengijengi '62, Kutonen to klo 21.00

Terhi Kokkonen kertoo Vain elämää -ohjelman Instagram-tilillä julkaistulla videolla kokevansa loputonta ristiriitaa esiintymisen ja ujouden välillä.

Ennen kuin uusin Vain elämää -kausi on alkanutkaan, on Scandinavian Music Groupin ja Ultra Bran laulajana tunnettu Terhi Kokkonen muotoutunut kauden kiinnostavimmaksi hahmoksi. 

Kokkonen lähetettiin Vain elämää -kuvauksista Espanjasta kotiin kesken kaiken tuotantoryhmän päätöksellä. Hän kommentoi myöhemmin Helsingin Sanomissa, että ohjelman tekotapa oli tullut hänelle yllätyksenä. 

Terhi Kokkosen päivä ehdittiin kuitenkin kuvata, ja sen tapahtumat nähdään televisiossa 10. ja 11. toukokuuta. 

Vain elämää julkaisi Instagramissa videon, jossa näkyy vilahdus Kokkosen päivästä. Videolla Kokkonen kertoo, ettei tarkoittanut ryhtyä laulajaksi ja esiintyjäksi, mutta homma vei hänet mukanaan.

– Sekin oli vähän sellainen vahinko, että ei musta pitänyt tulla esiintyjää eikä laulajaa, eikä se oikeastaan kiinnostanut mua millään lailla, Terhi sanoo videolla.

Hän pohtii myös julkisuuskuvaansa.

– Musta tuntuu, että mulla on useampia julkisuuskuvia. Se on sellainen loputon ristiriita ujouden ja yksinolon kaipuun ja sitten toisaalta esiintymisen välillä, hän pohdiskelee videolla.

Kun Me Naiset haastatteli Vain elämään vastaavaa tuottajaa Meira Norosta helmikuun alussa, oli selvää, että kuvaukset jatkuvat ja ohjelma esitetään, mutta Noronen ei vielä ottanut kantaa siihen, miten Kokkosen lähtö vaikuttaa ohjelman sisältöön.

Terhi Kokkonen ehti olla mukana kuvauksissa viisi päivää. Meira Noronen kertoi helmikuussa, että Kokkosen lähtö oli yllätys muille artisteille.

– He ovat varmasti kiitollisia päivistä, jotka Terhin kanssa ovat tehneet. Mutta toki jokainen on asiaa joutunut käymään läpi. Tämä oli kaikille yllätys, koska toki sitä aina haluaa, että asiat menee kuin on suunniteltu ja kuvaukset saadaan toteutettua.

Uusi Vain elämää -kausi alkaa perjantaina 27. huhtikuuta.

Me Naiset ja Vain elämää -ohjelmaa esittävä Nelonen kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.