Uudet ja vanhat sohvaperunat samassa kuvassa. Kuvat: Yle Kuvapalvelu
Uudet ja vanhat sohvaperunat samassa kuvassa. Kuvat: Yle Kuvapalvelu

Ranualaisäiti- ja tytär Marja ja Eija, helsinkiläiskaverukset Iida ja Nelli sekä rovaniemeläispariskunta Soile ja Jorma. Sohvaperunoiden uudella kaudella on mukana vanhoja tuttuja, mutta myös yhdeksän uutta sohvaperunaa.

Kohta taas katsotaan kotisohvilla televiosta, kun muut katsovat kotisohvillaan televisiota. Idea on järjetön – ja ehkä juuri siksi menestys. Sohvaperunat-ohjelma on nimittäin noussut jo kahden tuotantokauden jälkeen kulttisuosioon. Kolmannella kaudella on mukana vanhoja tuttuja sohvaperunoita mutta myös uusia tyyppejä. Tässä ovat uudet sohvaperunat:

Tanja ja Sannamari, Nousiainen

Tanja ja Sannamari ”Sannis” ovat tunteneet toisensa 14 vuotta. He kyläilevät toistensa luona noin kerran viikossa. Sannis mainitsee harrastuksikseen mummoilun ja kotoilun. Tanja taas tykkää ratkoa japanilaisia ristikoita sekä palapelejä. Tanjalla on kaksi englanninbulldoggia, Siru ja Simo. Siru on Sanniksen englanninbuldogin Elviiran pentu ja Simo taas Elviiran isoeno.

Aiju ja Jussi, Lahti

Aiju ja Jussi ovat alun perin kotoisin Turusta, mutta he opiskelevat tällä hetkellä Lahdessa teatteria ja elokuvaa. Pariskunnan aika kuluu videopelejä pelaten, ilmiöistä keskustellen ja Jussin Ladalla ajellen. Jussi tykkää myös keräillä kaikenlaisia koristeita, kuten leluja ja nostalgisia tuotepakkauksia. Aiju puolestaan on kiinnostunut matkailusta ja taiteesta.

Sanna ja Pinja, Helsinki

Sanna ja Pinja ovat ystävykset Helsingistä, jotka ovat ahkeria ja suulaita televisionkatsojia. Bestikset ovat tavanneet teatteriharrastuksen kautta, ja onpa heillä ollut yhteinen bändikin. Ystävykset laulavat mielellään karaokea ja käyvät yhdessä sukkahousuostoksilla Tallinnassa.

Mici ja Maicci, Oulu

Oululaiset Mika ”Mici” ja Marja ”Maicci” harrastavat yhdessä muun muassa ruuanlaittoa, chilien kasvatusta, pilkkimistä ja saunomista. Arjen kiireessä yhteistä aikaa on välillä vähän, joten kahdenkeskiset tv-hetket sohvalla ovat avioparille arvokas tapa rentoutua. Tv:stä he katselevat mieluiten musiikki- ja kokkiohjelmia.

Myös nämä vanhat tutut arvioivat viikon televisiotarjonnan.

Ranualaiset Marja ja Eija ovat äiti ja tytär.
Ranualaiset Marja ja Eija ovat äiti ja tytär.

Rovaniemeläisten Jorman ja Soilen pöydässä on aina jotain herkkuja.
Rovaniemeläisten Jorman ja Soilen pöydässä on aina jotain herkkuja.

Ukkiskerhon Henkka, Eero sekä Tane, joka on uusi kasvo.
Ukkiskerhon Henkka, Eero sekä Tane, joka on uusi kasvo.

Helsinkiläiset Jarno ja Perttu.
Helsinkiläiset Jarno ja Perttu.

Oululaiset Jani ja Linda.
Oululaiset Jani ja Linda.

Turkulainen perhe: Laura, Aamos, Akseli ja Ville.
Turkulainen perhe: Laura, Aamos, Akseli ja Ville.

Helsinkiläiset Iida ja Nelli.
Helsinkiläiset Iida ja Nelli.

Lohjalaiset Eila, Minna ja Olli.
Lohjalaiset Eila, Minna ja Olli.

Helsinkiläiset ystävykset Jari ja Sanna.
Helsinkiläiset ystävykset Jari ja Sanna.

Turkulaiset Osku ja Juhani.
Turkulaiset Osku ja Juhani.

 

Sohvaperunat TV2:lla pe 10.2. kello 21.00 alkaen.

Georg Elser yritti murhata Hitlerin vuonna 1939. Oliver Hirschbiegelin draama pohtii, toimiko Elser yksin.

IS TV-LEHTI: Oliver Hirschbiegelin ohjaama Elser (2015) on yksi lukemattomista Adolf Hitlerin murhayrityksistä kertovista elokuvista – ja yksi niistä lukuisista, joiden varsinaisista lopputuloksista jälkimaailmalla ei ole paljon epäselvyyttä.

Kenties sen vuoksi ohjaaja hoitaa elokuvassa attentaatin pois melkein alta aikayksikön – ja keskittyy sen jälkeen kertomaan tekijästä ja hänen taustoistaan.

Hirschbiegel nousi kuuluisuuteen Hitlerin viimeisistä vaiheista kertovalla ohjaustyöllään Perikato (2004). Tuskin minkään elokuvan materiaalia on kierrätetty niin paljon nettilevityksessä kuin Perikatoa ”Hitler kuulee”-variaatioiden merkeissä.

Menestyksen jälkeen Hirschbiegel suuntasi englanninkielisille markkinoille, mutta monen kaltaisensa tavoin otti enempi takkiinsa esimerkiksi meilläkin nähdyllä tv-elokuvalla Dianasta (2013). Sen jälkeen on varmasti tuntunut hyvältä vaihtoehdolta palata Hitler-filmien pariin.

Georg Elserin (vetoava Christian Friedel) toteuttama murhayritys tapahtui marraskuussa 1939 Münchenissä. Monissa maissa Hirschbiegelin elokuvaa on levitetty nimellä ”13 minuuttia”: sen verran attentaatti kesti ennen kuin muun maailman harmiksi epäonnistui – kun Hitler ehti poistua paikalta.

Toimiko Elser yksin? Tätä katsojien melko varmasti tietämää seikkaa hänen natsikuulustelijansa selvittävät lopun elokuvaa samalla kun takaumissa kerrotaan hänen vaiheistaan pienen maalaiskylän kelloseppänä ja soittoniekkana.

Valitettavasti kokonaistarina natsismin noususta ja myös rakastettunsa puolesta kamppailevan Elserin vastarinnasta ei ole kovinkaan vivahteikas. Elokuva myös jättää harmittavia aukkoja. (110)

Elser, Teema & Fem ke klo 22.00

Dokumentissa nähdään korvaushoidossa käyviä selviytyjiä, joille pienet onnistumiset ovat suuria askelmia.  Kuva: Yle kuvapalvelu
Dokumentissa nähdään korvaushoidossa käyviä selviytyjiä, joille pienet onnistumiset ovat suuria askelmia. Kuva: Yle kuvapalvelu

Charlotte Lindroosin uudessa dokumentissa seurataan Miaa ja Jenniä. Kokevatko he  tehneensä oikean ratkaisun luovuttuaan lapsistaan?

IS TV-LEHTI: Kahden suomalaisen naisen tarinat avaavat sitä syvyyttä, johon päihderiippuvaisuus ja masennus uhkaavat pudottaa, vaikka vuosien jälkeen jo näyttäisi paremmalta. Molemmat, Mia ja Jenni, ovat joutuneet luopumaan lapsistaan, ja se on jättänyt syvän jäljen.

Charlotte Lindroosin uudessa dokumentissa lapset eivät ole estradilla, mutta heihin liittyy se, kuinka nousu synkästä kuilusta on kummankin naisen kohdalla tapahtunut. Toki katsotaan myös syihin, miksi kuiluun on kompastuttu: amfetamiini, heroiini, itsetuhoisuus, masennus, rikkonaiset perheet.

Esimerkiksi Mialla, joka kuvailee heroiinia suureksi rakkaudekseen, on muistoja, joissa hän tyttösenä meni kertomaan baariin äidille ja isäpuolelle itkevästä pikkusiskosta. Isäpuoli kantoi raivostuneena kotiin tukasta roikottaen.

Jenni taas masentui lapsensa syntymän jälkeen, eikä osaa pitää haluamallaan tavalla yhteyttä nyt jo murrosikäiseen tyttäreensä. Hän pelkää, mitä tälle on äidistä kerrottu. Koiraa hellivällä Jennillä on kuitenkin unelmia liittyen lapsiin, ja ne auttavat jaksamaan.

Dokumentissa nähdään korvaushoidossa käyviä selviytyjiä, joille pienet onnistumiset ovat suuria askelmia. Kun on kokenut huumepumpulin, on merkityksellisten tunteiden löytäminen perusasioista hankalaa ja erilaista mutta täysin pakollista.

Kokevatko Mia ja Jenni tehneensä oikean ratkaisun luovuttuaan lapsistaan? Hyvin valittu musiikki syventää toivon tunnelmaa mutta muistuttaa myös elämän arvaamattomuudesta.

Docstop: Piikki sydämessä, TV1 ti klo 20.00