”Sarja saa muistelemaan omaa nuoruutta. Miten ihanaa oli pussailla tuntikausia.” Skam-sarja on niin hyvin tehty – ja siinä on niin suuria tunteita, ettei sitä voi kuin rakastaa!

”En kestä! William ja Noora on niin ihania.”

”Koko yö meni Skamia katsoessa. Ei vaan pystynyt lopettaa.”

”Kuolen, kun tää on niin hyvä.”

”Ottaisin Williamin milloin tahansa.”

”Olispa sitä itsekin vielä yhtä täynnä intohimoa kuin Skamin nuoret.”

Tällaisia kommentteja norjalainen Skam-sarjasta kuulee kahvipöydässä ja näkee somessa. Ja ei, kommentit eivät ole enää nuorilta, vaan kolme-nelikymppisiltä. Vaikka kyse on teinisarjasta, se todella on koukuttaa myös aikuisen.

Skamista tuli heti jättimenestys Norjassa, mutta nyt myös suomalaiset ovat löytäneet sarjan Areenasta. Viime viikolla se oli saanut yli neljä miljoonaa katselua. Mikä sarjassa oikein puree myös aikuiseen. Kysyimme aikuisilta faneilta.

”Muistui mieleen, kuinka ihanaa oli pussailla tuntikausia.”

1. Se nuori lempi

Ensin Eva ja Joonas. Sitten Noora ja William. Ja viimeisimmällä kaudella Isak ja Even. Skamissa on niin paljon rakkautta, että sydän pakahtuu. Ja sitä lempeä kuvataan juuri sellaisena kuin parhaimmillaan ja pahimmillaan on. Niin raastavaa, epävarmaa, dramaattista. Ja silti niin jumalaista, että kaikki muu katoaa.

”Sarja saa muistelemaan omaa nuoruutta. Miten ihanaa oli pussailla tuntikausia.” Nainen, 41

”Olin 17-vuotiaan juuri niin rakastunut ensimmäiseen tyttöystävääni kuin mitä Noora on Williamiin ja toisinpäin. Sen jälkeen ole kokenut samanlaista hulluutta. Ehkä hyvä niin, mutta silti sitä muistelee aina joskus kaiholla.” Nainen, 35

”Tulee sellainen olo, että voi kun itsekin kokisi vielä joskus noin suuria tunteita.”

”Skam on paras ihmissuhdesarja aikoihin!” Nainen, 37

”Olin jo ehtinyt unohtaa, kuinka suuria tunteita teininä koettiinkaan. Sarja palautti ne hienosti mieleen. Se kaikki vatsassa nipistelevä ihanuus, kun ihastuttiin ja sekoiltiin. Eikä siitä tuu keski-ikäisenäkään yhtään lohduton olo, päinvastoin tulee fiilis, että elämähän on tosi ihanaa ja söpistä.” Nainen, 40

”Skamia katsoessa tulee sellainen olo, että voi kun itsekin kokisi vielä joskus noin suuria tunteita.” Nainen, 37

”Muistuttaa, millaista teiniys oli parhaimmillaan: oon harvoin eläytynyt mihinkään sarjaan niin kuin tähän.” Nainen, 39

2. Näyttelijävalinnat ovat täydellisiä

Chris (vas.), Vilde (toinen vasemmalta), Eva, Noora ja Sana. Kuva: Yle Kuvapalvelu
Chris (vas.), Vilde (toinen vasemmalta), Eva, Noora ja Sana. Kuva: Yle Kuvapalvelu

”Kaikkiin tyyppeihin tykästyy." Nainen, 40

"Sarjassa ei ole yhtään huonoa roolisuoritusta. Suosikkini on alusta asti ollut Noora. Ja myös William. Seurasin heitä toisella kaudella Instagramissa, ja jotenkin heistä tuli ehkä senkin takia entistä läheisempiä.” Nainen, 35

”William on kuuma!”

”William on kuuma! Just sellainen lukion ihanin, josta kaikki salaa haaveilivat.” Nainen, 40

”Chrisin (se tyttö, ei poika) on joskus niin hauska. Oon nauranut vedet silmissä hahmon ilmeille ja jutuille. Näyttelijä vetää hienosti roolin.”

”Luin tai kuulin jostain, että Skam antaa keski-ikäiselle ihanan vapauden puumailla turvallisen etäisyyden päästä. Ehkä siinä yksi syy, miksi niin moni nelikymppinenkin on koukuttunut." Nainen, 23

”Isakin kaapistatulo oli tehty hienosti”

3. Uskottava ja hahmot samastuttavia

Sarjan tekijät viettivät puoli vuotta nuorten kanssa, jotta he pääsisivät paremmin heidän maailmaansa. Ja se todella näkyy, tämä selviää myös katsojien kommenteista.

”Isakin kaapistatulo oli tehty hienosti – ystävät suhtautuivat siihen mutkattomasti, eikä ollut aina sitä ankeaa häpeää ja häväistystä." Nainen, 39

”Oli kuvattu hienosti se teinin epävarmuus ja pelko siitä, että jotain kamalaa tapahtuu, jos nyt kerron ääneen tämän salaisuuteni. Tuli oikein huojentunut olo, että huh, onneksi sitä uskaltaa nykyään jo ihan suoraankin puhua (välillä).” Nainen, 29

”Antaa uskoa siihen, että maailma on menossa parempaan suuntaan.”

”Ikuisuusaiheita käsitellään tosi uskottavasti. Syömishäiriöitä ja seksuaalista häirintääkin käsiteltiin jotenkin freesisti. Antaa uskoa siihen, että maailma on menossa parempaan suuntaan, ja nuoret osaavat suhtautua vaikeisiin asioihin hirveän järkevästi.” Nainen, 25

”Sarja on suht tavallinen. Eli aikuiset eivät ole alkaneet tehdä sarjaa teineille ja tunkeneet siihen kaikkea mahdollista draamaa. Tietysti sarjassa tunnustetaan, että teinien maailmassa on huumeita, seksuaalista häirintää, syömishäiriöitä ja kiusausta, mutta pääpaino on ihmissuhteissa.” Nainen, 39

”Tykkään siitä, että ei mässäillä liikaa esimerkiksi huumeidenkäytöllä tai muulla sekoilulla, vaan fokus on ihmissuhteissa.” Nainen, 25

”Norjalainen lukio on paljon, paljon lähempänä suomalaista kuin jenkkien high school.” Nainen, 25

4. Musiikki

”Sarja oli siinäkin mielessä suunnattu selvästi myös meille vanhemmille ihmisille, koska siinä soitettiin musaa, jota ysärillä teinivuosiaan viettäneet ovat kuunnelleet. Jäbät esimerkiksi fanittivat ysäriräppiä, ja Noora veti Extremen More Than Wordsia. Ja paljon muuta! Soittolista sytyttää nelikymppisenkin.” Nainen, 38

”Musiikki on täydellistä. Biisivalinnoilla luodaan tosi hienosti draamaa ja siirrytään tunnelmasta toiseen. Tokalla kaudella istuin sohvalla puhelin kädessä. Aina kun tuli hyvä biisi, panin Musicmatchin päälle, että sain uuden biisin omaan soittolistaani.” Nainen, 35

”Nyt kun omat lapset ovat samassa  elämäntilanteessa, niin pakostihan tässä tuntee tirkistelevänsä heidän ikäistensä elämää.”

5. Aikuinen pääsee nykynuoren maailmaan

”Nyt kun omat lapset on samassa iässä ja elämäntilanteessa, niin pakostihan tässä tuntee tirkistelevänsä heidän ikäistensä elämää – että jaa tuollaistako se nykyään on. Toista kuin 80-luvulla. Ja Noora muistuttaa kahta läheistäni: kummityttöä ja pojan tyttökaveria.” Nainen, 45

”Aikuisten rajaaminen pois on hauska ratkaisu, eihän heillä oikeastaan teinien maailmassa olekaan olemassa.” Nainen, 39

”Mietin katsoessa myös omaa lasta ja millaista hänellä tulee olemaan teininä. Se on vähän outoa, siinä samalla eläytyy ite niin teiniksi.” Nainen, 39

6. Norjan kieli

”Norjaa on ihana kuunnella. Nooraa etenkin.” Nainen, 41

”Sarjasta oppii norjaa. Tai no en mä ole paljoa muuta oppinut, kuin drittsekkin, mutta onhan sekin jotain.” Nainen, 25

Skam-sarjan kolme tuotantokautta katsottavissa Yle Areenassa. Sarjaa ei näytetä tv:sä lainkaan. Yle neuvottelee tällä hetkellä neljännen kauden esittämisestä.

Seitsemän sinkkumiestä ja -naista muuttaa kahdeksaksi viikoksi saman katon alle. Tavoitteena on tietysti löytää Se Oikea. Vaikka väkisin.

IS TV-LEHTI:  Spouse House on talo, jonne kutsutaan seitsemän naista ja seitsemän miestä avioitumaan. Kihlat ja häät ovat tavoite, joka houkuttelee naimahaluisia paikalle tositarkoituksella.

Tämä realitysarja on hivenen inhimillisempi kuin Ensitreffit alttarilla, sillä tutustumiseen on aikaa 8 viikkoa.

Siihen inhimillisyys loppuukin. Kosiminen on nimittäin pakollista tai joku saa talosta potkut.

Mitä pidempään talossa majailee ja altistuu kolmio- ja neliödraamoille, sitä vaikeampaa on haluta kenenkään kanssa naimisiin.

Toisaalta aidot tunteet palkitaan! Jos kaikesta huolimatta lempi leiskuu, on televisioshow läpikotainen testi rakkaudelle.

Tosi-tv:n tapaan ohjelmaa on tekemässä joukko ”asiantuntijoita”. On psykologia ja tunneterapeuttia, ja itse sinkut on poimittu mukaan huolellisella käsityöllä ja tieteellisiin todennäköisyyslaskelmiin pohjautuvilla match-menetelmillä.

”Kun menimme deittini kanssa ravintolaan, kamerat kuvasivat ja kaikki tuijottivat. Se oli kamalaa!”

Suhteiden pysyvyyttä helpotetaan myös sillä, että Los Angelesissa kuvatun sarjan kaikki sinkut ovat kotoisin samalta seudulta – tällä kaudella Chigacosta.

Ensimmäisessä jaksossa tutustutaan ja jo ihastutaankin. Sinkut ovat keskimäärin 30-vuotiaita, hyvissä ammateissa ja tarpeeksi hyvän näköisiä, jotta kukin saisi tasaisesti huomiota. Mukana on totta kai myös ärsyttäviä henkilöitä.

Ei paljasteta, kuinka kävi palomies Jimmy Breretonille, yhdelle lemmentalon asukkaista, mutta jälkeenpäin hän on kuvaillut talon tunnelmaa hyvin stressaavaksi.

– Kamerat olivat vieressä koko ajan, samoin mikrofonit. Emme saaneet käyttää puhelinta tai internetiä. Kun menimme deittini kanssa ravintolaan, kamerat kuvasivat ja kaikki tuijottivat. Se oli kamalaa!

Salamarakkauden talo, Frii pe klo 20.00

Uutuussarjassa Lea, 74, ja Pentti, 91, haluavat oppia tietokoneen käyttöä. Apuun saapuu muotiblogaajana tunnettu naaG.

IS TV-LEHTI: 91-vuotias Pentti on yksi tulevan kevään tv-tähdistä uutuusohjelmassa Seniorit somessa.

Pentti haluaa oppia käyttämään paremmin internetiä – erityisesti hän haluaisi oppia lähettämään valokuvia sekä soittamaan videopuheluita omalle rakkaalleen Lealle, 74.

– Pentille pitäisi saada Skype. Se on asennettu sinne koneelle, mutta se ei ole jotenkin toiminnassa, Lea selvittää uutuusohjelmassa.

”Me jäämme ihan nuijiksi, kun tulee pienikin este.”

Pentti ja Lea saavat apua nettiajan konkarilta, videobloggaaja eli tubettaja Janne Naakalta. Hän on yksi niistä nuorison fanittamista tubetähdistä, jotka opettavat kevään aikana senioreita netin käytössä.

– Tämä on tosi pinnalla oleva aihe, kun monesti seniorit jäävät asioiden ulkopuolelle, sillä monet asiat tapahtuvat nykyään netissä, Janne sanoo.

– Hienoa ohjelmassa on myös se, että saan viettää aikaa senioreiden kanssa. Vaikka opetan heitä, uskon, että opin heiltä jopa itse enemmän.

Pentti ja Lea osoittautuvat niin mainioiksi senioreiksi, että Janne haluaisi tehdä heistä jopa tubettajia. Kumpikin osoittautuu hyvin humoristiseksi persoonaksi.

– Voin itsekin ottaa oppia 91-vuotiaan Pentin elämänasenteesta: hän on niin myönteinen kaikessa, ja netin opettelussakin hän on ollut tosi kärsivällinen, Janne kehuu.

Netin opettelussa lähdetään liikkeelle ihan perusasioista, sillä Pentillä ja Lealla on monta pulmaa.

– Me jäämme ihan nuijiksi, kun tulee pienikin este. Emme pysty sitä ratkaisemaan. Kun yritän googlata jotain, niin olen ihan torvi niissä asioissa, kiteyttää Lea ongelmat.

”Penallahan tuo Facebookin käyttö on hyvin vilkasta. Siellä tulee sydämiä, ja naiset laittaa Penalle, että ihana Pena.”

Facebook nousee myös pariskunnan keskustelunaiheeksi.

– Penallahan tuo Facebookin käyttö on hyvin vilkasta. Siellä tulee sydämiä, ja naiset laittaa Penalle, että ihana Pena, Lea kertoo.

– Mutta olen sanonut niille, että ei saa laittaa, kun olen yhden naisen mies, Pena jatkaa.

61 vuotta aviossa ollut Pentti oli pitkään yksin vaimonsa kuoltua, mutta lähti lopulta lastensa painostuksesta ulos seuraelämään ja löysi Lean.

He ovat pitäneet yhtä kuusi vuotta ja vierailevat toistensa luona päivittäin. Nyt he haluaisivat oppia soittamaan toisilleen videopuheluita.

Yhdessä he myös miettivät, millaisilla filttereillä Pentti saisi rypyt häviämään.

Janne tuo pariskunnalle tabletit, joilla Pentti ja Lea opettelevat FaceTime -puheluita ja muiden applikaatioiden käyttöä, kunhan oppivat ensin tabletin pyyhkäisytekniikan ja saavat laitteen auki. Yhdessä he myös miettivät, millaisilla filttereillä Pentti saisi rypyt häviämään.

Erityisen iloisiksi Lea ja Pentti tulevat, kun he tekevät yhteisen YouTube-videon Jannen kanssa.

– Näitä haluamme tehdä lisää!

Seniorit somessa, TV1 to klo 20.00

1. Hanki toimivat laitteet.

Jos kotona on useampi laite, laitteiden on hyvä olla samanmerkkiset, jotta ne saa synkronoitua helposti keskenään.

2. Muista kärsivällisyys.

Vaikka joku asia menisi väärin, älä mene paniikkiin äläkä painele kaikkia nappuloita. Se pahentaa tilannetta.

3. Pyydä rohkeasti apua.

Uuden laitteen tai toiminnon opettelu on kaikille aluksi vaikeaa. Monille voi olla iso kynnys opetella uusi asia, mutta pyydä rohkeasti apua.