Miranda (Cynthia Nixon), Carrie (Sarah Jessica Parker) ja Samantha (Kim Cattrall) kolmannen tuotantokauden iltalookeissaan. Kuva: MTV3
Miranda (Cynthia Nixon), Carrie (Sarah Jessica Parker) ja Samantha (Kim Cattrall) kolmannen tuotantokauden iltalookeissaan. Kuva: MTV3

Mahtavan piikikäs Instagram-tili dokumentoi hittisarjan mieleenpainuvaa muotia.

Harva sarja on jättänyt niin voimakkaan jäljen kuin Sinkkuelämää. Menestyssarjan päätösjaksosta on kulunut jo yli kaksitoista vuotta, mutta edelleen muistellaan sarjan juonenkäänteitä, hihitellään kuolemattomille lausahduksille tai väitellään siitä, kenen kanssa Carrien olisi pitänyt päätyä yhteen. Nyt kulttisarja jatkaa Netflixin ohella eloaan Instagramissa.

Sinkkuelämässä olivat pääosassa seksi- ja suhdekuvioiden ohella tietenkin vaatteet. Instagram-tili Every outfit on Sex & the City eli ”jokainen Sinkkuelämää-asu” jakaa kuvia sarjan unohtumattomista tyyleistä. Tilillä on yli 200 000 seuraajaa, ja kuvat keräävät runsaasti kommentteja.

Pelkästä nostalgiasta ei ole kyse, sillä tilin idea on muotifaktojen pudottelun lisäksi piruilla sarjan vaatteille. Sarkasmi sopiikin sarjan yhteyteen kuin manolot Carrien jalkoihin, sillä ei Sinkkuelämästäkään puuttunut särmää.

Tottahan se on, etteivät sarjan kaikki asut ole kestäneet aikaa – ja osa niistä sai sarjan aikoihinkin huokailemaan ihan muusta kuin ihastuksesta.

Instagram-tilin takana on kaksi tyyligurua, jotka tapasivat legendaarisessa muotioppilaitoksessa Parsonsissa. Lauren Garroni ja Chelsea Fairless tapittivat sarjaa 1990-luvulla ja 2000-luvun alussa ja rakastivat sen glamouria. Nyt he kuitenkin katsovat niin sarjan muodin ohella sen moraalisia viestejä kriittisin silmin.

Garroni kertoo Slate.comin haastattelussa ihmettelevänsä esimerkiksi sitä, miten järkyttynyt (seksikolumnistina työskentelevä) Carrie oli, kun tapaili biseksuaalia. Toisaalta Garroni on sitä mieltä, että sarjan seksuaalisuuden kuvaus oli aikoinaan uraauurtavaa, vaikkei se enää tunnu siltä.

 

❗️SPOILER ALERT❗️We're going to mock the clothes #SATC #CarrieBradshaw #fashion

Kuva, jonka Every outfit on Sex & the City (@everyoutfitonsatc) julkaisi

Poimimme viihdyttävältä tililtä muutamia sarjan ikimuistoisimpia tyylejä. Varoitus: kuvat saattavat synnyttää akuutin tarpeen aloittaa Sinkkuelämää-maraton.

Carrie tepasteli usein kotonaan alusvaatteissa ja kaupungilla asuissa, joiden alta vilkkuivat rintsikat. Dolce & Gabbanan muotinäytöksessä hän kuitenkin sai aikamoisen sätkyn, kun kuuli, että astelee lavalla näissä timanttipöksyissä.

Siinä missä Carrie hengaili kotonaan mummoalkkareissa, Samantha harrasti paitsi alusvaatteiden kokoisia asuja myös korumaisia alusvaatteita (kuka muistaa helmistringit?).

Lauren Garroni ja Chelsea Fairless eivät ole Mirandan tyylin suurimpia faneja.

”Voin vain olettaa, että tämä jotakuinkin kelvollinen asu Mirandalla oli seurausta siitä, että Cynthia Nixon juoksi SJP:n (Sarah Jessica Parker) pukuhuoneeseen ja varasti sen ennen kuin Patricia Field (sarjan pukusuunnittelija) huomasi mitään”, kuuluu tämän kuvan teksti.

Mirandan erälook on kuitenkin aika hellyttävä.

Mitä olisi Samanthan asu ilman paljasta vatsaa?

 

Thelma & Louise: The Long Island Edition (S1/EP10) #MirandaHobbes #SamanthaJones #Leather

Kuva, jonka Every outfit on Sex & the City (@everyoutfitonsatc) julkaisi

 

SLUTTY GINGHAM VIBES 🙏🏼 (S3/EP15) #SamanthaJones #Gingham #summerlook

Kuva, jonka Every outfit on Sex & the City (@everyoutfitonsatc) julkaisi

Tämän Charloten takin paluuseen emme ole valmiita. Luultavasti koskaan.

 

This pink shearling look is very Britney post-Crossroads pre-breakdown (S5/EP2) #Shearling #ItsCharlotteBitch

Kuva, jonka Every outfit on Sex & the City (@everyoutfitonsatc) julkaisi

Kutoskaudella ajan muotia pääsi esittelemään myös ex-spaissari Geri Halliwell. Huh huh.

 

❗️VERY IMPORTANT CAMEO❗️Also remember how every thot in 2003 had that skirt? (S6/EP10) #GeriHalliwell

Kuva, jonka Every outfit on Sex & the City (@everyoutfitonsatc) julkaisi

Carrien asuja ei voi ainakaan syyttää mielikuvituksen puutteesta. Vai mitä mieltä olet tästä bandana-mekosta?

Ja mitähän tässä tapahtui?

 

Hip-hop-meets-burning-man-meets-I-stopped-taking-my-medication is actually a really chill look. (S3/EP15) #FuckingCarrie #Chanel

Kuva, jonka Every outfit on Sex & the City (@everyoutfitonsatc) julkaisi

Mutta piikittely sikseen. Nähtiinhän sarjassa myös vaatteita, jotka näyttävät edelleen upeilta – kuten Carrien Pariisi-asut sarjan lopussa.

Lue myös: Muistatko nämä Sinkkuelämän hulluimmat seksikohtaukset? Näyttelijä paljasti jokaisen tapahtuneen myös tosielämässä

Sarah Jessica Parker paljasti keväällä, että sai pitää suurimman osan Carrien vaatteista. Seuraava fakta voi lievittää vaatevarastosta herännyttä kateutta: SJP joutui pahimmillaan viettämään kuvauksissa 18 tuntia putkeen koroissa.

Sinkkuelämää muistetaan varsinkin kalliista huippusuunnittelijoiden tuotteista. Kaikki asut eivät kuitenkaan olleet luksusmerkkien mallistoista. Esimerkiksi alkuteksteissä Carrien päällä nähty tutu maksoi vain viisi dollaria.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

Kuka sanoi, että perusruuan pitäisi olla mautonta? Pipsa ja Meri-Tuuli haluavat alentaa kansalaisten kokkailukynnystä.

IS TV-LEHTI: Samassa liemessä -uutuusohjelmassa kokit Pipsa Hurmerinta ja Meri-Tuuli Väntsi tekevät ruokaa rennolla otteella ja vastaavat katsojakysymyksiin.

– Ollaan huomattu, että meillä on paljon annettavaa ja helppoja reseptejä. Viime aikojen tv-ruokaohjelmissa on tehty paljon ravintolatyylistä ruokaa tai lautasannoksia. Haluttiin palata perinteeseen, jossa tehdään arkiruokaa. Haluamme alentaa kynnystä kokkailuun, tarjota vaikka maustamisidean. Tärkeää oli myös, että ohjelma on visuaalisesti kaunis, Meri-Tuuli Väntsi kuvailee.

Pipsa Hurmerinta on luonnehtinut Samassa liemessä olevan erityinen myös kaksikon läpänheiton takia.

– Kommunikointimme on rentoa ja luontevaa. Pipsa ei hienostele enkä minäkään, Väntsi komppaa.

He tapasivat catering-firmojensa kautta, kun katuruokabuumi rantautui Suomeen.

– Ymmärsin vihdoin löytäneeni kollegan, joka ymmärtää, mitä mun duuni on; osa sitä on siivota ja tiskata.

Alkujakso on nimeltäåän Ruuanlaiton ABC, ja toinen Juhlat. Siinä annetaan näyttelijä Sinikka Sokalle vinkkejä helposti tehtäviin tarjoiluihin ja synttäreillä Anna Puu laulaa.

– Vieraiksi otimme mukaan julkkiksia, joihin meillä on suhde – Sinikka on seinänaapurini, Anna Pipsan hyvä ystävä – sekä tavallisia ihmisiä.

Vastaatte katsojakysymyksiin. Mihin et itse osaisi vastata?

– Ananaksen leikkaamiseen ja kuorimiseen ei ole oikotietä. Pipsalla oli vastaus, johon totesin, että ”Ai, tuota en ole tajunnut”, paljastaa Väntsi.

 Samassa liemessä, AVA ke klo 20.00      

Jim Carreyn luoma draamakomedia repii huumorinsa 70-luvun stand up -klubien maailmasta.

IS TV-LEHTI: Koomikoiden elämää 1970-luvun Los Angelesissa kuvaava sarja Kuolen nauruun (I’m Dying Up Here, 2016–) on yhdistelmä näppärää sanailua, stand up -komiikkaa ja vakavaa draamaa – jopa kuolemanvakavaa. Sarja näyttää koomikot surullisina klovneina: hahmot ovat ristiriitaisia ja hankaliakin tyyppejä, jotka kilvoittelussa suosiosta näyttävät myös pimeämmät puolensa.

David Flebotte on kirjoittanut sarjan pohjautuen Los Angelesin viihdemaailmasta 70-luvulla kirjoittaneen toimittajan William Knoedelsederin kirjaan. Vuonna 2009 julkaistu kirja kertoi 70-luvulla syntyneen uuden viihdemuodon eli stand up -komiikan ja sen esitaistelijoiden, kuten Andy Kaufmanin, Richard Pryorin ja Jim Carreyn, noususta valokeilaan.

Yksi sarjan tuottajista onkin nykyinen megatähti Jim Carrey. Sarjassa on käytetty Carreyn omia kokemuksia, kuten myös Al Madrigalin, joka on osallistunut sarjan kirjoittamiseen. Madrigal myös näyttelee Edgar Martinezin roolin.

Sarjan hahmot pohjautuvat osittain todellisiin ihmisiin, mutta pääasiassa hahmot ovat fiktiivisiä.

Ajankuva on luotu uskottavasti puvustuksen, musiikin ja käsiteltävien teemojen osalta.

Esimerkiksi komiikan portinvartija, komediaklubin omistaja Goldie (Melissa Leo) perustuu legendaarisen The Comedy Store’s -klubin Mitzi Shoreen. 1972 avattu The Comedy Store oli länsirannikon keidas uusille komiikkakyvyille. Siellä aloittivat uransa muun muassa Jay Leno, David Letterman ja Robin Williams.

Sarja sijoittuu pääosin Goldien komediaklubille, jossa nuoret koomikot kurottavat kohti tähteyttä. Tavoitteena on ponnistaa komediaklubin lavalta The Tonight Show with Johnny Carson -tv-ohjelmaan ja sitä myötä koko Amerikan tavoittavaan tähteyteen.

Ensimmäisen jakson alussa yksi koomikoista saavuttaa tämän virstanpylvään, mutta pian häntä kohtaa tragedia. Tapahtumaketju sysää liikkeelle erilaisia reaktioita muussa porukassa.

Sarjaa on amerikkalaisissa arvioissa kritisoitu siitä, että se tarjoilee turhankin tutun tarinan. Suomalaisyleisölle tilanne on toinen: meille stand up -komiikan alkuajat eivät ole ennalta tuttua huttua.

Ajankuva on luotu uskottavasti puvustuksen, musiikin ja käsiteltävien teemojen osalta. Naiset ja etniset vähemmistöt joutuvat ponnistelemaan valkoisen miehen maailmassa.

Sarjasta on tekeillä toinen kausi.

 Kuolen nauruun, Sub ti klo 23.15