Erja (kesk.) pääsee Suomi Lovessa Juha Tapion yksityiskeikalle. Yllätyksen on järjestänyt tytär Hanna-Riitta (kuvassa vaalea nainen, jolla silmälasit). Kuva: Yle Kuvapalvelu
Erja (kesk.) pääsee Suomi Lovessa Juha Tapion yksityiskeikalle. Yllätyksen on järjestänyt tytär Hanna-Riitta (kuvassa vaalea nainen, jolla silmälasit). Kuva: Yle Kuvapalvelu

Mikkeliläinen Erja, 60, pääsee Suomi Love -jaksossa Juha Tapion yksityiskeikalle.

Lauantain Suomi Love -jaksossa kuullaan mikkeliläisen Erjan tarina. Viimeisen kymmenen vuoden aikana 60-vuotiaalle Erjalle on tapahtunut monia rankkoja asioita. Ensimmäinen menetys tapahtui vuonna 2008, kun Erja menetti yllättäen miehensä.

– Se oli sokki meille kummallekin, Erjan tytär Hanna-Riitta kertoo jaksossa.

”Meidän oli tarkoitus juhlia häitä, mutta jouduimmekin hautajaisiin.”

Parin vuoden päästä miehensä kuolemasta Erja sairastui itse vakavasti. Hän sai kaksi sydäninfarktia, mutta toipui niistä leikkausten ansiosta. Samoihin aikoihin Erja tapasi uuden miehen. Hanna-Riitta kuvailee Erja-äitinsä ja miehen suhdetta todella lämpimäksi ja ihanaksi.

– Sitä oli ilo katsoa vierestä. Vuonna 2013 meidän oli tarkoitus juhlia häitä, mutta kävikin niin, että jouduimmekin hautajaisiin. Yllättäen äidin miesystävä nukkui pois.

Hanna-Riitta kertoo ihailevansa, miten kaiken tämän jälkeenkin hänen äitinsä on jaksanut elää ja rakentaa elämäänsä.

”Äiti uskaltaa, siitä oon tosi ylpeä.”

– Yksi asia, josta olen hirvittävän iloinen on se, että hän on nyt löytänyt uuden miesystävän rinnalleen. Äiti uskaltaa, siitä oon tosi ylpeä. Itse olisin varmaan arka avaamaan sydäntäni sen jälkeen, jos on monta menetystä taustalla.

Hanna-Riitta pitää äitiään idolinaan ja halusi siksi järjestää tälle yllätyksen Suomi Lovessa. Jaksossa Erja pääsee Juha Tapion yksityiskeikalle ja saa kuulla Sinun vuorosi loistaa -kappaleen. Keikka on Erjan toiveiden täyttymys, sillä hän ei ole ikinä päässyt näkemään Juha Tapiota livenä, vaikka on siitä useasti haaveillutkin – ja nähnyt myös unia.

Suomi Love TV1:llä la klo 21.15.

Korkeushyppääjä Patrik Sjöberg voitti maailmanmestaruuksia ja olympiamitaleja. 40 vuotta uransa jälkeen Sjöberg hoitaa lapsuutensa traumaa terapiassa.

IS TV-LEHTI: Vuonna 1987 ruotsalainen korkeushyppääjä Patrik Sjöberg (s. 1965) oli huipulla. Hän hyppäsi maailmanennätykseksi 242 senttiä kotiyleisön edessä Tukholmassa ja voitti maailmanmestaruuden Roomassa. Vuonna 1999 päättyneen uransa aikana hän ylsi muun muassa kolmesti olympiamitaleille sekä dominoi sisäratojen EM-kisoja.

Menestysvuosien taustalla oli kuitenkin synkkä salaisuus. Vuonna 2011 Sjöberg julkaisi muistelmateoksen, jossa hän kertoi joutuneensa vuosien ajan seksuaalisen hyväksikäytön uhriksi.

Hyväksikäyttäjä oli yksi Sjöbergin läheisimmistä ihmisistä: pitkäaikainen valmentaja ja isäpuoli Viljo Nousiainen. Paljastus oli Ruotsissa valtava skandaali, nauttivathan sekä Sjöberg että vuonna 1999 kuollut Nousiainen suurta arvostusta Ruotsin urheilupiireissä.

Asian paljastuminen oli ensimmäinen askel Sjöbergin tiellä kohti mielenrauhaa. Vuonna 2015 hän aloitti terapian käsitelläkseen traumaansa. Tuore ruotsalaisdokumentti Patrik Sjöbergin taakka (Patrik Sjöberg i tearpi, 2017) vie katsojan kolmanneksi pyöräksi Sjöbergin ja psykologi Rebecka Malmin intiimeihin terapiaistuntoihin.

Malmin johdolla Sjöberg avaa lapsuuttaan ja nuoruuttaan, kipeää suhdettaan suomalaiseen Nousiaiseen sekä tapahtumien vaikutusta myöhempään elämään.

Thomas Reckmanin ohjaaman dokumentin sävy on vakava ja rauhallinen. Sosiaalipornoilulle ei anneta onneksi tilaa. Vaikean aiheen takaa pilkistää myös toivoa.

Dokumenttiprojekti: Patrik Sjöbergin taakka, TV1 ma klo 21.30

Parisuhdevisailu palaa ruutuihin uusin jaksoin, uudella ohjelmapaikalla. 

IS TV-LEHTI:  Iloinen puheensorina käy Akun Tehtaalla Ylöjärvellä yleisön asettuessa paikoilleen lavan eteen asetelluille tuoliriveille. Käynnissä ovat Napakympin kuvaukset. Sarja teki paluun viime syksynä 15 vuoden tauon jälkeen. Napakymppi oli kirjaimellisesti täysi napakymppi, joka keräsi parhaimmillaan liki miljoonayleisön.

Nyt parisuhdevisailu palaa ruutuihin uusin jaksoin, uudella ohjelmapaikalla. Amorin nuolet sinkoilevat tänä keväänä sunnuntaisin parhaaseen katseluaikaan.

Kari Salmelaisen saappaisiin hypänneellä Janne Katajalla on juontajana ohjelmassa tärkeä rooli. Hän toimii seremonianmestarina, joka ohjaa keskustelua ja kuittailee hyväntahtoisesti osallistujien vastauksille. Komiikkaa syntyy väkisinkin oudoista kysymyksistä ja tahattoman hassuista vastauksista. Yleisössä hurrataan, kun Kataja ja hänen työparinsa pianisti Lenni-Kalle Taipale astuvat estradille. 

”Ei tänne ole pakko tulla tositarkoituksella, vaan riittää, jos haluaa kokea seikkailun.”

Voiko tv-ohjelmasta löytää tosirakkauden? Näin uskovat ainakin ohjelmassa itsensä likoon laittavat. Viime syksyn saldo parinmuodostuksessa jäi tosin melko laihaksi, ja moni orastava romanssi nuupahti heti Napakymppi-matkan jälkeen.

– Mielestäni kilpailijoilla on ollut oikeat motiivit ohjelmaan lähtiessä. Ei tänne ole pakko tulla tositarkoituksella, vaan riittää, jos haluaa kokea seikkailun. Vieraan ihmisen kanssa reissuun lähteminen jos mikä on seikkailu, Janne Kataja sanoo.

Ohjelmassa kumppania haetaan keskustellen, ei ulkonäköperustein.

– Uskon, että kun saadaan enemmän pareja prosessiin, niin kyllä tulee täysosumiakin. Se riittää, jos vaikka 40 parista yksi jatkaa yhdessä. Se on sitten Napakympin napakymppi! Kataja hymyilee.

Lenni-Kalle Taipale on samaa mieltä, vaikka tv-ohjelma on parisuhteen muodostukselle melko erikoinen ympäristö.

– Ihmiset ovat mukana aika tosissaan. Toki pitää olla pilkettä silmäkulmassa, mutta ei kukaan ole tullut tänne hakemaan vain ruutuaikaa.

Napakymppi, Nelonen su klo 20.00