Kun tosi-tv-sarjaan tuodaan julkkiksia, sen syvin olemus saattaa jäädä unholaan. 

Amerikkalainen Selviytyjät on ollut yksi suosikki tosi-tv-sarjojani teini-ikäisestä saakka. Kun 2000-luvun alkupuolella ohjelmaa alettiin näyttää Suomessa, jäin heti koukkuun. Vuosien ajan sarja oli lauantai-iltojeni parasta viihdettä.

Ruotsalaiseen alkuperäisformaattiin perustuvan ohjelman tenho on 34 kauden aikana ehkä hieman hiipunut, mutta kyllä asetelma edelleen toimii. Joka kerta, kun joukko taviksia on heitetty kilvoittelemaan selviytymistaidoistaan eksoottiseen kohteeseen, olen nyökytellyt päätäni innoissani.

Parasta sarjassa on luonnon armoille asetettujen ihmisten välinen jännite: Toisinaan saarella on syttynyt romansseja, välillä puhtaita vihan liekkejä. Ja sitten on tietenkin se psykologinen peli. Selviytyäkseen ihmisten on liittouduttava keskenään. Kutkuttavimpia ovat ne hetket, kun liitot yhtäkkiä petetään ja joku äänestääkin heimoneuvostossa lupauksiaan vastaan.

Selviytyjät-formaattia on kokeiltu myös Suomessa pariin otteeseen 2000-luvun alussa ja vuosina 2012–2013.

Ja jälleen Selviytyjät tulevat Suomeen!

Mutta tällä kertaa ohjelmassa nähdään julkkiksia.

Voi, mikä pettymys.

Amerikkalaisessa menestysversiossa ei ole koskaan ollut julkkiskautta. Muissa maissa moisia on kokeiltu – ilman erityisiä onnistumisia. Siksi suomalainenkin versio herättää huolta. Ainakin kolmen kysymyksen verran:

1. Kiiltääkö kellään voitonhimo silmissä?

Selviytyjät ovat aina kilpailleet voittaakseen. Jenkkiversioissa pääpottina on ollut miljoona dollaria, jonka puolesta ihmiset ovat valmiita taistelemaan aivan tosissaan. Raha on luonut sarjaan aitoa ja luontevaa draamaa, koska häviö on kirpaissut miljoonan verran. Suomen julkkisversiossa palkinto on 30 000 euroa. Se on iso summa rahaa, mutta ei kuitenkaan mitään miljoonaan verrattuna. Riittääkö se luomaan kipinöivää kilpailuasetelmaa?

2. Voivatko kilpailijat tarjota mitään uutta?

Nelosella keväällä 2018 näytettävässä sarjassa kisailevat esimerkiksi Kalle Palander, Janni Hussi, Noora Karma ja Kimmo Vehviläinen. Tuttuja kasvoja ja ääniä kaikille. Siksi myös katsojalla on jo valmiita odotuksia heitä kohtaan. Parhaimmillaan karut olosuhteet voivat toki tuoda vanhoista tutuista ihan uusia puolia esiin. Mutta riittääkö se? Harmillisesti sarjasta jää tällä kertaa puuttumaan se ilo, että saa tutustua ihan uusiin tyyppeihin.

3. Syntyykö aitoja jännitteitä?

Niin, ne romanssit ja vihan kipinät. Ne ovat ihan totta Selviytyjien parasta antia. Voivatko julkisuudenhenkilöt tarjota niitä meille? Saariromansseihin tai katkeriin selkään puukottamisiin lähteminen voi olla heille haastavampaa kuin tavikselle. Siinähän saattaa mennä ystävällisyydestään tutun hahmon imago pilalle.

Suurin pelko ohjelman suhteen onkin se, että siitä tulee tylsä rantaseikkailu. Sellainen hyvänmielen höpöttelyohjelma tuttujen kasvojen kesken, jossa ohjelman syvin ydin, eli selviytyminen, liittoutuminen ja voittaminen, jää varjoihin.

Uudet jaksot herättävät myös kysymyksen, miksi tosi-tv-formaateista tehdään ylipäätään niin innokkaasti julkkisversioita?

Pahimmillaan loistavan formaatin muuttaminen julkkisvetoiseksi väljähdyttää sen kokonaan. Niin kävi esimerkiksi Arvostele mun illallinen -ohjelman julkkisversiolle. Sympaattinen ohjelma oli parhaimmillaankin vähän vaivaannuttava, kun puikkoihin pantiin neljä tähteä ja nimeksi vaihdettiin Neljän tähden illallinen.

Toivottavasti Selviytyjät Suomi -ohjelmalle ei käy samalla tavalla.

Sirpa

Selviytyjät Suomi -sarjasta tehdään julkkisversio – pilaako se loistavan formaatin kokonaan?

Kyllä, pilalle menee koko formaatti. Niin kyllästyttää ne iänikuiset samat naamat, joka ohjelmassa, ja etenkin nää tositveet suomessa, jokaiseen formaattiin tungetaan ne samat naamat, katsojaluvut laskee, ja tuottajat ihmettelee missä vika, olisko niissä hemmetin julkimoissa joita KUKAAN ei halua, joka ohjelmaan, ainakaan ohjelmien katsojat.
Lue kommentti

Parinmuodostuksen suurimmat vaikeudet liittyvät seksuaalisen kipinän löytämiseen. Sen vuoksi lähentymistä harjoitellaan Ensitreffit alttarilla -sarjan kulisseissa tarvittaessa asiantuntijan kanssa.

Ensitreffit alttarilla -sarjassa sinkkujen olkapäänä toimii koko kauden ajan joukko rakkauden asiantuntijoita. Nyt viidennellä kaudella mukana ovat seksuaaliterapeutti Elina Tanskanen, psykologi ja kirjailija Tony Dunderfelt sekä parisuhdekouluttaja Marianna Stolbow.

Sinkut voivat kääntyä tukijoukkojen puoleen milloin tahansa, mutta sarjan kulisseissa tapahtuu myös rakkausvalmennusta, jota ei paljasteta katsojille sarjassa.

”Ollaan reilusti puhuttu seksuaalisuudesta ja siitä, mitä kaikkea se sisältää.”

Tony Dunderfelt on sarjassa asiantuntijana nyt kolmatta kautta. Hän paljastaa Me Naisille, että hän on kaikilla kolmella kaudella järjestänyt ohjelmaan osallistuneille miehille erilaisia kosketusharjoituksia. Hän opettaa miehiä kahdenkeskisesti ymmärtämään naisen psykologiaa.

– Harjoituksiin kuuluu yksinkertaisia vinkkejä siitä, miten naista lähestytään ja kosketetaan – myös seksuaalisella tavalla. Ollaan reilusti puhuttu seksuaalisuudesta ja siitä, mitä kaikkea se sisältää, Dunderfelt kertoo.

Sarjan tuottaja Onerva Österberg on kertonut aiemmin Me Naisille, että seksi ei juurikaan ole osa näkyvää ohjelmantekoa, sillä ohjelmaa ei ole käsikirjoitettu, eikä ennalta ole sovittu, mitä kaikkea siinä käsitellään.

– Olemme tehneet ohjelmaa hyvin pitkälti parien ehdoilla. Meillä on se linja, että jos parit eivät halua puhua asiasta, emme utele siitä, hän sanoo.

Dunderfeltin kosketusharjoituksien ajatus on opastaa ujompia miehiä, jos he eivät tiedä mikä on sallittua tämän kaltaisessa ohjelmassa.

– He voivat myös kysyä minulta apua, että mitä voisi nyt tehdä paremmin, jos seksi ei ole toiminut aiemmissa suhteissa, Dunderfelt sanoo.

”He voivat kysyä apua, mitä voisi nyt tehdä paremmin, jos seksi ei ole toiminut.”

Dunderfeltin mukaan aiempien kausien suhteissa suurimmat kompastuskivet ovat juurikin liittyneet läheisyyden ja kipinän puuttumiseen. Pareilla saattaa olla parinmuodostusvaiheessa paljon yhteistä, mutta valitettavasti papereilla yhteensopiminen ei aina riitä.

– Nykysuhteiden vaikeudet liittyvät siihen, että parien välillä ei ole kipinää. Ennen riitti, että puolisolla oli hyvä työ.

Se on suurin vaikeus myös sarjan ammattilaisten työssä: läheisyyttä ja kipinää ei voi testata etukäteen.

 

Uusi sarja Yliopistollinen eläinsairaala näyttää erilaisia hoitotoimenpiteitä lemmikeille, joista omistajat haluavat pitää hyvää huolta. Ensimmäisessä jaksossa selvitellään koiraneidin kiusallista vaivaa.      

IS TV-LEHTI: Leikkauspöydällä on tiibetinspanieli, jolta otetaan koepalaa maksasta. Jos ei ole itse terveydenhoidon ammattilainen, niin leikkauksen katsominen on usein vaikeaa, oli operaation kohteena ihminen tai eläin – kuten tässä tapauksessa.

Uusi sarja Yliopistollinen eläinsairaala näyttää erilaisia hoitotoimenpiteitä lemmikeille, joista omistajat haluavat pitää hyvää huolta.

– Omistajan kannattaa luottaa itseensä. Osa lemmikeistä osaa peittää huonon kunnon, mutta jos eläimen kanssa tulee olo, ettei kaikki ole niin kuin pitää, on asia hyvä tutkituttaa. Ja vaikka eläin ei valita, mutta esimerkiksi ontuu, niin onhan se oire jostain, sisätauteihin erikoistunut eläinlääkäri Jenni Sukura sanoo.

Alkujaksossa eläinsairaalaan tuodaan weimarinseisoja Elsa, jolla on virtsaamisongelmaa. Vaikka omistaja tietää sen voivan olla ohimenevää, hän tahtoo, että nuori koira tutkitaan kunnolla vakavan taudin poissulkemiseksi.

Ohjelmassa mukana oleva Jenni Sukura on ollut töissä Viikin Yliopistollisessa eläinsairaalassa vuodesta 2012. Sitä ennen hän työskenteli pienemmillä klinikoilla.

– Eläinsairaalassa on runsaasti erityisosaajia, joiden kanssa on hyvä neuvotella eri potilastapauksista. Omaan alaan keskittyminen on myös helpompaa kuin pienellä vastaanotolla, hän kuvailee.

”Viikissä huomasin, että sisätautien selvittäminen ja niiden hoito ovat salapoliisityötä melkein kuin House-sarjassa.”

Pieneläinlääkäriksi Sukura halusi, sillä hän on koiraihminen. Kotona on kaksi parsonrussellinterrieriä.

– Viikissä huomasin, että sisätautien selvittäminen ja niiden hoito ovat salapoliisityötä melkein kuin House-sarjassa, ja ala alkoi kiinnostaa erikoistumismielessä.

Jenni Sukura kertoo, että hänen eksoottisimpia hoidokkejaan ovat olleet joutsenet. Hänen aviomiehensä, eläinlääkäri Okko Sukura puolestaan sai viime joulun alla hoidettavakseen todellisen erityistapauksen, kun Helsingin Sea Lifen sähköankerias Raipe nielaisi taskulampun. Raipen hoito vaati melko erikoisia toimenpiteitä, sillä sen tuottama sähkövirta on hyvin voimakas. Okko Sukura on vaimonsa tavoin mukana uudessa ohjelmassa.

Suomalaisessa eläinsairaalasarjassa meno on ulkomaisiin versioihin verrattuna asiallista, eivätkä tilanteet kuohu. Maallikko voi ihmetellä, miten eläinlääkäri pysyy rauhallisena, kun esimerkiksi pitää lopettaa lemmikin elämä.

– Ilman tunteita ei kukaan eläinlääkäri selviä työstään. Mutta jos eläin on vakavasti sairas, ja ennuste kertoo kärsimyksestä, on sillä oikeus saada lähteä elämästä rauhassa. Eläin ei osaa suunnitella tulevaisuutta ja toivoa, että jospa tästä vielä paranisi. Sillä on rajattu todellisuus, ja se voi olla pelkkää kipua.

Yliopistollinen eläinsairaala, TV2 klo 20.00