Sampo kertoo pitäneensä Selviytyjien jälkeen yhteyttä etenkin Kimmoon ja Janniin. – Jannille en kehtaa soitella öisin, koska vaimokin tulisi mustasukkaiseksi.

Sunnuntai-iltana selvisi vihdoin, että Selviytyjät Suomi -ohjelman voitti kyläkauppias Sampo Kaulanen. Janni Hussi valitsi Sampon kilpakumppanikseen viimeiseen äänestykseen, jonka Sampo voitti. Kisan kolmanneksi jäi Kimmo Vehviläinen.

Nyt voiton jälkeen Sampo muistelee Me Naisille tulleensa kilpailussa toimeen kaikkien kanssa, mutta välillä erityisesti Juhana Helmenkalastajan käytös ärsytti Sampoa. Viimeisessä jaksossa Sampo sadatteli, että osa kilpailijoista oli sellaisia, jotka tulisi hänen mielestään karkottaa.

– En kehdannut alkaa räyhäämään, vaikka olisi kuinka tehnyt mieli huutaa naama punaisena, Sampo kertoo nyt.

”Juhana oli aina ensimmäisenä riisijonossa hakemassa isonta annosta.”

– Juhana oli kilpailijoista itsekkäin, ja hän oli aina ensimmäisenä riisijonossa hakemassa isonta annosta. Hän ei antanut tilaa muille, ja hän piti kaikessa itseään ylivertaisena. Itsensä jalustalle nostaminen nostaa minulla verenpainetta. Hän ei myöskään tunnista itsestään sitä piirrettä, Sampo sanoo.

Tätä taustaa vasten on ehkä yllättävää, että Sampo kertoo ohjelman jälkeen jatkaneensa yhteydenpitoa Juhanan kanssa. Sampo paljastaa, että kaksikolla on jopa yhteisiä projekteja.

– Emme ole loppuun asti miettineet kuvioita, mutta suunnitelmat liittyvät nettimaailmaan. Lisäksi haluaisimme auttaa hyväntekeväisyyskohteita ja hyödyntää näkyvyyttä myös muuhunkin kuin itseemme. Myös Jannin ja Kimmon kanssa on toinen hyväntekeväisyyshomma menossa.


Burnout uhkaa

Sampo kertoo, että hänellä on tällä hetkellä ehkä turhankin monta projektia meneillään.

–  En tiedä, mihin kaikkialle repeän. Olen tehnyt asioita laidasta laitaan: olemme kuvanneet toista ohjelmaa ja olen käynyt puhekeikoilla, joten minulla alkaa olla burnoutin tynkä. Uni ei ole kulkenut kahteen viikkoon, ja väsymys on päällä, Sampo sanoo.

”Alkaa tuntua, etten muista kuin muutamia päiviä taaksepäin.”

Sampo ei ole Selviytyjät Suomen kuvauksia lukuunottamatta ollut kahteen vuoteen kahta viikkoa pidempään paikallaan. Lomallakin hän on reissannut paikasta toiseen.

– Elämä alkaa tuntua siltä, etten muista kuin muutamia päiviä taaksepäin. Minulla tulee unettomia kausia silloin tällöin, kun on ollut stressipyrähdys. Minulla on ollut kerran oikea burnout, enkä halua sellaista enää.

”Kimmon kanssa kännipuheluita viikoittain”

Sampo kertoo, että hänellä on kilpailun jälkeen hyvät välit kaikkiin, mutta ystävyys syttyi erityisesti Kimmon ja Jannin kanssa. He myös katsoivat finaalijakson sunnuntaina kolmistaan.

– Jannia ja Kimmoa voin luonnehtia oikeasti ystäviksi. Olen käynyt Kimmon kanssa viihteellä ja Maltalla. Soittelemme toisillemme kännipuheluita lähes viikoittain, ja puhumme elämästä, naisista ja ongelmista. Jannille en kehtaa soitella öisin, koska vaimokin tulisi mustasukkaiseksi.

Kilpailu kuvattiin viime kesänä, ja Sampo kertoo olevansa haikea, kun ohjelma saatiin viimeisen jakson esittämisen myötä pakettiin.

– Sanoin vielä viisi kuukautta kilpailun jälkeen, etten ikimaailmassa lähtisi kilpailuun uudestaan. Nyt, kun olen katsonut sarjaa televisiosta, ja muistinmenetyskin toimii hyvin, niin ilman muuta lähtisin Selviytyjiin uudestaan, Sampo kertoo.

”Haluaisin kokeilla, pystyisikö vielä toisen kerran voittamaan.”

– Iltaisin juttelimme kilpailijoiden kanssa henkeviä meren liplattaessa taustalla, kun tähtitaivas on kirkas, puissa on tulikärpäsiä, viidakon äänet kuuluivat ja horisontissa näkyi ukkosta. Se oli puitteina kuin satumaailma.

Sampo sanoo, ettei hän lähtenyt kisaan saadakseen mainosta kyläkaupalleen ja muille bisneksilleen.

– Tehtävät ja kärsimys olivat hienoja kokea. Kai sitä on niin masokisti, että haluaisin kokeilla, pystyisikö vielä toisen kerran voittamaan.

Me Naiset ja Selviytyjiä esittänyt Nelonen kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.

Aikaisemmin Ruudussa nähty Keisari Aarnio alkaa Nelosella. Jokaisen jakson jälkeen nähdään myös sarjan teemoja luotaava Keisari Aarnio Talk Show.

IS TV-LEHTI: Rikossarja Keisari Aarnio perustuu Helsingin Sanomien toimittajien Susanna Reinbothin ja Minna Passin samannimiseen menestyskirjaan. Toimittajat ovat tarinan päähenkilöt, ja heitä näyttelevät Kirsi Ylijoki sekä Pilvi Hämäläinen.

Jo näyttelijöiden ulkonäkö on lähes identtinen toimittajien kanssa. Kummatkin ovat omaksuneet myös toimittajien puhetyylin. Tosin Passin hahmosta on tehty vähän kimittävä ja lapsenomainen, ja näitä ominaisuuksia en Passista tunnista.

Toimittajat itse ovat muistuttaneet, että tarina ei mukaile täysin todellisuutta. Esimerkiksi heidän tutustumisensa ei mennyt kuten sarjassa, eikä heidän välillään ollut kilpailuasetelmaa, kuten aloitusjaksossa annetaan ymmärtää.

Kolmannen päähenkilön eli Helsingin huumepoliisin entisen päällikön Jari Aarnion rooliin valittiin Kari ”Hissu” Hietalahti, joka vakuuttaa vakavassa roolissaan. Hän opetteli ulkoa oikeudenpöytäkirjoja ja omaksui Aarnion puhetyylin.

Sarjan ohjaajat J-P Siili ja Taavi Vartia kävivät käsikirjoittajatiimin kanssa läpi kymmeniä tuhansia sivuja oikeudenpöytäkirjoja, jotta tarinasta tulisi mahdollisimman todenmukainen. Samalla se on tarinan ongelma: kaikki yritetään selittää ja selventää katsojille vähän turhankin tarkkaan.

Tarina on toki monisyinen, mutta olisin toivonut, että tarina olisi käynnistynyt heti alkuunsa dramaattisilla tapahtumilla – vaikka Aarnion ja alamaailman kohtaamisella. Dramaattisia kohtauksia saadaan odottaa aivan liian pitkään. Aloitusjakso on suorastaan puuduttava liian informaationsa vuoksi. Sarja onneksi paranee seuraavissa jaksoissa.

Jokaisen jakson jälkeen nähdään puolen tunnin mittainen Keisari Aarnio Talk Show, jota juontaa Riku Rantala. 10-osaisessa sarjassa poraudutaan Keisari Aarnio -draamasarjan teemoihin, esimerkiksi järjestäytyneeseen rikollisuuteen, huumeisiin, poliisin salaisiin pakkokeinoihin ja rikosjournalismiin.

Keisari Aarnio, Nelonen klo 21.00 

Keisari Aarnio Talk Show, Nelonen klo 22.00

Kotikenttä-uutuussarjassa naisia pitkään ja menestyksekkäästi valmentanut Helena Mickelsen saa tilaisuuden siirtyä miesten puolelle.

Norjalainen draamasarja Kotikenttä (Heimebane) tarttuu herkulliseen aiheiseen: urheilumaailmaan ja sen sukupuolijakoon.

Suomen tapaan myös Norjassa naiset pärjäävät kansainvälisillä jalkapallokentillä miehiä paremmin. Silti miesten jalkapallon arvostus on aivan toista luokkaa.

Kymmenosainen sarja alkaa tilanteessa, jossa mestaruustasolla pelaava miesten jalkapallojoukkue Varg IL jää juuri ennen kauden alkua ilman päävalmentajaa. Naisia pitkään ja menestyksekkäästi valmentanut Helena Mickelsen saa tilaisuuden siirtyä miesten puolelle. Valmentajan paikkaa havittelee kuitenkin myös ulkomailla pelannut entinen huippupalloilija Michael Ellingsen, joka repii pelihousunsa kuullessaan naisen vieneen paikan.

Alkaa taisto niin pelikentillä kuin pukuhuoneessa siitä, kuka määrää kaapin paikan.

On onni, että Johan Fastingin käsikirjoittamassa Kotikenttä-sarjassa ei ole lähdetty mihinkään lapsekkaaseen sukupuolten sota -asetelmaan, kuten tehtiin suomalaisessa elokuvassa FC Venus (2005). Miesten ja naisten asemaa urheilussa käsitellään ilahduttavan vivahteikkaasti ja mustavalkoisia asetelmia vältellen. Mukana on myös realistisen rosoista huumoria.

Samalla tuodaan esiin pikkukaupungin jalkapallojoukkueen ympärille kerääntynyttä yhteisöllisyyttä, ja sen ikävämpää kääntöpuolta eli nurkkakuntaisuutta.

Lisäksi sarjassa on kiintoisia henkilöhahmoja, joita tulkitsevat taitavat näyttelijät. Ane Dahl Torp näyttelee Helena Mickelsenia ja entinen ammattilaisjalkapalloilija John Carew esittää Michael Ellingsenia.

Kotikenttä, Teema & Fem klo 18.30