Mad Menin Don Draper opetti meidät himoitsemaan viskiä (ja itseään) työajalla.
Mad Menin Don Draper opetti meidät himoitsemaan viskiä (ja itseään) työajalla.

Tv-sarjaan koukuttuminen on hyödyllisempää kuin luulit.

Televisio tyhmentää, ja vain kirjallisuutta lukemalla sivistyy? Ei pidä paikkaansa. Hyvä tv-sarja sivistää ja opettaa siinä missä laatudokumentti tai Finlandia-voittaja. Tätä mieltä ovat ainakin haastattelemamme sarjojen fanittajat.

Seksivinkkejä Girlsistä

Girls-sarjan tuoreimmalla tuotantokaudella oli ”kohukohtaus”, jossa Marnie eli Allison Williams saa suuseksiä takaapäin. Kohtauksesta ei käynyt ihan selväksi, mitä alueita mies hyväili, mutta tietenkin tätä piti kokeilla. Onpa tyhmää, etten aiemmin ollut kokeillut! Sehän oli hauskaa.”

Kunnianhimoa Mad Menistä

Mad Menin naishahmot loivat uskoa siihen, että sitkeydellä ja päättäväisyydellä voi edetä työelämässä, vaikka lähtökohdat eivät olisi helpot.”

Nykyhetkessä elämistä Downton Abbeysta

Downton Abbey opetti tajuamaan, että menneiden haikailu on typerää. Olen kovan luokan nostalgikko ja aina harmittelemassa sitä, että synnyn noin 100 vuotta liian myöhään. Olen salaa niitä tyyppejä, joiden mielestä digitalisaatio ja löyhentyvä moraali pilaavat kaiken tärkeän, niin kuin ihmissuhteet. Downton Abbeyn kartanoasukit haikailevat 1900-luvun alussa aikaa ennen lankapuhelimia ja säätyjen välisiä ihmissuhteita. Jotenkin se sai miettimään, että tyytymättömyys ei ole kiinni siitä, että 2000-luku olisi shaibaa. Mennyt kai tuntuu aina hohdokkaammalta kuin nykyaika.”

Yhteydenpitoa Salatuista elämistä

”Kun joku muuttaa televisiossa Turkuun tai Tampereelle, hän käytännössä lakkaa olemasta. Vasta kun muutin Helsinkiin, tajusin tämän pitävän osittain paikkansa.”

Itseironiaa Tahdon asiasta

Tahdon asia -sarja opetti nauramaan tuoreena äitinä omille lapsiperheahdistuksille. Parempaa terapiaa en olisi voinut saada. Olen katsonut jaksot myöhemmin kahteen kertaan uusiksi dvd:ltä, ja meininki naurattaa aina uudelleen.”

Uusia termejä Orange Is the New Blackista

Orange Is the New Blackin myötä tuttavapiirissäni lanseerattiin käsite prison wife. Käytetään kohteliaisuutena.”

Juonittelua Selviytyjistä

Selviytyjien kaksi ensimmäistä kautta olivat perusopinnot kieroiluun ja luottoihmisten etsintään. Juonittelu on hyvä tunnistaa, ettei jää jalkoihin. Ei ole pakko alistaa muita, mutta on hyvä olla tietoinen peleistä.”

Englantia Lovejoysta

Lovejoy opetti useita englannin vastineita sanalle ”väärennös”. Aika vähän siitä oppi itse väärennöstekniikoita tai antiikin tunnistamista, mutta kiinnostus eri tyylikausiin heräsi.”

Ihmissuhdevinkkejä Sinkkuelämästä

Sinkkuelämän ainoa mieleen jäänyt opetus oli klassinen ”he’s just not that into you”. Yleensä fakta aina, kun joku miettii, että onkohan se kiinnostunut vai ei: ei ole!”

”Sinkkuelämästä opin teininä, että ihmisten ei tarvitse olla samanlaisia tai samaa mieltä ollakseen parhaita ystäviä. Oikeastaan jopa niin päin, että erilaiset ihmiset täydentävät toisiaan, ja siitähän Sinkkuelämässäkin on kysymys.”

Filosofiaa Lostista

”2000-luvun hitti Lost oli mahtava kertaus lukio-opeista. Piti muistella, keitä olivat esimerkiksi Locke, Faraday ja Rousseau. Muistanko enää sarjan nimistöön pöllittyjen filosofien ja muiden teorioita? No en kyllä.”

Skeptisyyttä Isänmaan toivoista

”Älä koskaan luota ihmiseen, joka työskentelee mainostoimistossa.”

Perspektiiviä Greyn anatomiasta

Greyn anatomian kaltaiset amerikkalaiset lääkärisarjat ovat opettaneet arvostamaan suomalaista julkista terveydenhuoltojärjestelmää. On hirveä ajatus, että jäisi vaille hoitoa vain, koska lääkäriin ei ole varaa. Toki tiedän sarjan ansiosta myös, mikä kirurgin leikkausveitsi on englanniksi.”

Tarkkasilmäisyyttä Sillasta

Uusi Sherlock ja Silta ovat saaneet kiinnostumaan Aspergerin syndroomasta. On tosi kiehtovaa, että ihan oikeasti on ihmisiä, jotka pystyvät yhdellä vilkaisulla päättelemään monta asiaa toisesta ihmisestä. Hurahdettuani näihin kahteen sarjaan olen yrittänyt treenata tuollaista tarkkasilmäistä ympäristön havainnoimisen taitoa itsessäni. Harvoin onnistun.”

Uutuussarjassa Lea, 74, ja Pentti, 91, haluavat oppia tietokoneen käyttöä. Apuun saapuu muotiblogaajana tunnettu naaG.

IS TV-LEHTI: 91-vuotias Pentti on yksi tulevan kevään tv-tähdistä uutuusohjelmassa Seniorit somessa.

Pentti haluaa oppia käyttämään paremmin internetiä – erityisesti hän haluaisi oppia lähettämään valokuvia sekä soittamaan videopuheluita omalle rakkaalleen Lealle, 74.

– Pentille pitäisi saada Skype. Se on asennettu sinne koneelle, mutta se ei ole jotenkin toiminnassa, Lea selvittää uutuusohjelmassa.

”Me jäämme ihan nuijiksi, kun tulee pienikin este.”

Pentti ja Lea saavat apua nettiajan konkarilta, videobloggaaja eli tubettaja Janne Naakalta. Hän on yksi niistä nuorison fanittamista tubetähdistä, jotka opettavat kevään aikana senioreita netin käytössä.

– Tämä on tosi pinnalla oleva aihe, kun monesti seniorit jäävät asioiden ulkopuolelle, sillä monet asiat tapahtuvat nykyään netissä, Janne sanoo.

– Hienoa ohjelmassa on myös se, että saan viettää aikaa senioreiden kanssa. Vaikka opetan heitä, uskon, että opin heiltä jopa itse enemmän.

Pentti ja Lea osoittautuvat niin mainioiksi senioreiksi, että Janne haluaisi tehdä heistä jopa tubettajia. Kumpikin osoittautuu hyvin humoristiseksi persoonaksi.

– Voin itsekin ottaa oppia 91-vuotiaan Pentin elämänasenteesta: hän on niin myönteinen kaikessa, ja netin opettelussakin hän on ollut tosi kärsivällinen, Janne kehuu.

Netin opettelussa lähdetään liikkeelle ihan perusasioista, sillä Pentillä ja Lealla on monta pulmaa.

– Me jäämme ihan nuijiksi, kun tulee pienikin este. Emme pysty sitä ratkaisemaan. Kun yritän googlata jotain, niin olen ihan torvi niissä asioissa, kiteyttää Lea ongelmat.

”Penallahan tuo Facebookin käyttö on hyvin vilkasta. Siellä tulee sydämiä, ja naiset laittaa Penalle, että ihana Pena.”

Facebook nousee myös pariskunnan keskustelunaiheeksi.

– Penallahan tuo Facebookin käyttö on hyvin vilkasta. Siellä tulee sydämiä, ja naiset laittaa Penalle, että ihana Pena, Lea kertoo.

– Mutta olen sanonut niille, että ei saa laittaa, kun olen yhden naisen mies, Pena jatkaa.

61 vuotta aviossa ollut Pentti oli pitkään yksin vaimonsa kuoltua, mutta lähti lopulta lastensa painostuksesta ulos seuraelämään ja löysi Lean.

He ovat pitäneet yhtä kuusi vuotta ja vierailevat toistensa luona päivittäin. Nyt he haluaisivat oppia soittamaan toisilleen videopuheluita.

Yhdessä he myös miettivät, millaisilla filttereillä Pentti saisi rypyt häviämään.

Janne tuo pariskunnalle tabletit, joilla Pentti ja Lea opettelevat FaceTime -puheluita ja muiden applikaatioiden käyttöä, kunhan oppivat ensin tabletin pyyhkäisytekniikan ja saavat laitteen auki. Yhdessä he myös miettivät, millaisilla filttereillä Pentti saisi rypyt häviämään.

Erityisen iloisiksi Lea ja Pentti tulevat, kun he tekevät yhteisen YouTube-videon Jannen kanssa.

– Näitä haluamme tehdä lisää!

Seniorit somessa, TV1 to klo 20.00

Tubettaja Janne Naakan vinkit netin opetteluun:

1. Hanki toimivat laitteet.

Jos kotona on useampi laite, laitteiden on hyvä olla samanmerkkiset, jotta ne saa synkronoitua helposti keskenään.

2. Muista kärsivällisyys.

Vaikka joku asia menisi väärin, älä mene paniikkiin äläkä painele kaikkia nappuloita. Se pahentaa tilannetta.

3. Pyydä rohkeasti apua.

Uuden laitteen tai toiminnon opettelu on kaikille aluksi vaikeaa. Monille voi olla iso kynnys opetella uusi asia, mutta pyydä rohkeasti apua.

Georg Elser yritti murhata Hitlerin vuonna 1939. Oliver Hirschbiegelin draama pohtii, toimiko Elser yksin.

IS TV-LEHTI: Oliver Hirschbiegelin ohjaama Elser (2015) on yksi lukemattomista Adolf Hitlerin murhayrityksistä kertovista elokuvista – ja yksi niistä lukuisista, joiden varsinaisista lopputuloksista jälkimaailmalla ei ole paljon epäselvyyttä.

Kenties sen vuoksi ohjaaja hoitaa elokuvassa attentaatin pois melkein alta aikayksikön – ja keskittyy sen jälkeen kertomaan tekijästä ja hänen taustoistaan.

Hirschbiegel nousi kuuluisuuteen Hitlerin viimeisistä vaiheista kertovalla ohjaustyöllään Perikato (2004). Tuskin minkään elokuvan materiaalia on kierrätetty niin paljon nettilevityksessä kuin Perikatoa ”Hitler kuulee”-variaatioiden merkeissä.

Menestyksen jälkeen Hirschbiegel suuntasi englanninkielisille markkinoille, mutta monen kaltaisensa tavoin otti enempi takkiinsa esimerkiksi meilläkin nähdyllä tv-elokuvalla Dianasta (2013). Sen jälkeen on varmasti tuntunut hyvältä vaihtoehdolta palata Hitler-filmien pariin.

Georg Elserin (vetoava Christian Friedel) toteuttama murhayritys tapahtui marraskuussa 1939 Münchenissä. Monissa maissa Hirschbiegelin elokuvaa on levitetty nimellä ”13 minuuttia”: sen verran attentaatti kesti ennen kuin muun maailman harmiksi epäonnistui – kun Hitler ehti poistua paikalta.

Toimiko Elser yksin? Tätä katsojien melko varmasti tietämää seikkaa hänen natsikuulustelijansa selvittävät lopun elokuvaa samalla kun takaumissa kerrotaan hänen vaiheistaan pienen maalaiskylän kelloseppänä ja soittoniekkana.

Valitettavasti kokonaistarina natsismin noususta ja myös rakastettunsa puolesta kamppailevan Elserin vastarinnasta ei ole kovinkaan vivahteikas. Elokuva myös jättää harmittavia aukkoja. (110)

Elser, Teema & Fem ke klo 22.00