Essi ja Allu juhlivat häitään Virroilla. Molemmat ovat tatuoineet toistensa nimet ja hääpäivän niskoihinsa. Kuva: Yle Kuvapalvelu
Essi ja Allu juhlivat häitään Virroilla. Molemmat ovat tatuoineet toistensa nimet ja hääpäivän niskoihinsa. Kuva: Yle Kuvapalvelu

Illan jaksossa Essi ja Allu saavat toisensa 30 vuoden erossaolon jälkeen.

Illan Satuhäät-jaksossa häitään viettävät Essi Pulkkinen, 45, ja Ari "Allu" Kalliokoski, 46. Heidän rakkaustarinansa alkoi jo teini-ikäisinä, mutta nuori lempi ei kestänyt, eikä kaksikko kuullut toisistaan 30 vuoteen.

Vuonna 2012 Essi päätti ottaa Alluun yhteyttä Facebookissa. Allun toinen avioliitto oli juuri loppunut. ja pari tutustui toisiinsa uudelleen.

Lopulta tunteet syvenivät, ja pari meni kihloihin lokakuussa 2012. Seuraavana vuonna Allu jätti työnsä Saarijärvellä ja muutti Virroille Essin luo.

Alku ei kuitenkaan ollut helppo. Allulla oli vaikeuksia sopeutua, koska kaverit jäivät Saarijärvelle, eikä Virroilta tahtonut löytyä töitä.

– Olihan siinä alussa sellaista, että nyt mä jätän sut, ja että tästä ei tuu yhtään mitään. Ovet paukkuivat, Essi kertoo jaksossa.

Hän tyhjensi mun pyörän kumit, heitti pyörän ja huusi: "nyt ukko kyytiin siitä ja äkkiä".

Allu oli moneen kertaan jo luovuttamassa ja muuttamassa takaisin Saarijärvelle, mutta Essi oli sinnikäs. Hän oli jo oppinut, että riittävän turhautuneena Allu saattaa saada päähänsä lähteä. Niinpä Essi piilotti miehensä lompakon ja autonavaimet.

Tämä ei kuitenkaan Allua estänyt. Hän ajatteli, että pääsee yli 100 kilometrin päässä sijaitsevalle kotipaikkakunnalleen jollain muulla kulkuneuvolla kuin autolla.

– Otin sitten fillarin ja lähin polkemaan sillä Saarijärvelle. Yritin kiertää vähän sivutietä, ettei Essi tulisi perässä. Olin jo päässyt Killinkoskelle asti, mutta yhtäkkiä auto pysähtyi pysäkille. Hän (Essi) tyhjensi mun pyörän kumit, heitti pyörän ja huusi: "nyt ukko kyytiin siitä ja äkkiä", Allu muistelee jaksossa.

Essin ja Allun häissä riittää draamaa, sillä paikalle saapuu kuokkavieraita. Katso traileri illan jaksosta.

Satuhäät TV2:lla ma klo 21.00.

Georg Elser yritti murhata Hitlerin vuonna 1939. Oliver Hirschbiegelin draama pohtii, toimiko Elser yksin.

IS TV-LEHTI: Oliver Hirschbiegelin ohjaama Elser (2015) on yksi lukemattomista Adolf Hitlerin murhayrityksistä kertovista elokuvista – ja yksi niistä lukuisista, joiden varsinaisista lopputuloksista jälkimaailmalla ei ole paljon epäselvyyttä.

Kenties sen vuoksi ohjaaja hoitaa elokuvassa attentaatin pois melkein alta aikayksikön – ja keskittyy sen jälkeen kertomaan tekijästä ja hänen taustoistaan.

Hirschbiegel nousi kuuluisuuteen Hitlerin viimeisistä vaiheista kertovalla ohjaustyöllään Perikato (2004). Tuskin minkään elokuvan materiaalia on kierrätetty niin paljon nettilevityksessä kuin Perikatoa ”Hitler kuulee”-variaatioiden merkeissä.

Menestyksen jälkeen Hirschbiegel suuntasi englanninkielisille markkinoille, mutta monen kaltaisensa tavoin otti enempi takkiinsa esimerkiksi meilläkin nähdyllä tv-elokuvalla Dianasta (2013). Sen jälkeen on varmasti tuntunut hyvältä vaihtoehdolta palata Hitler-filmien pariin.

Georg Elserin (vetoava Christian Friedel) toteuttama murhayritys tapahtui marraskuussa 1939 Münchenissä. Monissa maissa Hirschbiegelin elokuvaa on levitetty nimellä ”13 minuuttia”: sen verran attentaatti kesti ennen kuin muun maailman harmiksi epäonnistui – kun Hitler ehti poistua paikalta.

Toimiko Elser yksin? Tätä katsojien melko varmasti tietämää seikkaa hänen natsikuulustelijansa selvittävät lopun elokuvaa samalla kun takaumissa kerrotaan hänen vaiheistaan pienen maalaiskylän kelloseppänä ja soittoniekkana.

Valitettavasti kokonaistarina natsismin noususta ja myös rakastettunsa puolesta kamppailevan Elserin vastarinnasta ei ole kovinkaan vivahteikas. Elokuva myös jättää harmittavia aukkoja. (110)

Elser, Teema & Fem ke klo 22.00

Dokumentissa nähdään korvaushoidossa käyviä selviytyjiä, joille pienet onnistumiset ovat suuria askelmia.  Kuva: Yle kuvapalvelu
Dokumentissa nähdään korvaushoidossa käyviä selviytyjiä, joille pienet onnistumiset ovat suuria askelmia. Kuva: Yle kuvapalvelu

Charlotte Lindroosin uudessa dokumentissa seurataan Miaa ja Jenniä. Kokevatko he  tehneensä oikean ratkaisun luovuttuaan lapsistaan?

IS TV-LEHTI: Kahden suomalaisen naisen tarinat avaavat sitä syvyyttä, johon päihderiippuvaisuus ja masennus uhkaavat pudottaa, vaikka vuosien jälkeen jo näyttäisi paremmalta. Molemmat, Mia ja Jenni, ovat joutuneet luopumaan lapsistaan, ja se on jättänyt syvän jäljen.

Charlotte Lindroosin uudessa dokumentissa lapset eivät ole estradilla, mutta heihin liittyy se, kuinka nousu synkästä kuilusta on kummankin naisen kohdalla tapahtunut. Toki katsotaan myös syihin, miksi kuiluun on kompastuttu: amfetamiini, heroiini, itsetuhoisuus, masennus, rikkonaiset perheet.

Esimerkiksi Mialla, joka kuvailee heroiinia suureksi rakkaudekseen, on muistoja, joissa hän tyttösenä meni kertomaan baariin äidille ja isäpuolelle itkevästä pikkusiskosta. Isäpuoli kantoi raivostuneena kotiin tukasta roikottaen.

Jenni taas masentui lapsensa syntymän jälkeen, eikä osaa pitää haluamallaan tavalla yhteyttä nyt jo murrosikäiseen tyttäreensä. Hän pelkää, mitä tälle on äidistä kerrottu. Koiraa hellivällä Jennillä on kuitenkin unelmia liittyen lapsiin, ja ne auttavat jaksamaan.

Dokumentissa nähdään korvaushoidossa käyviä selviytyjiä, joille pienet onnistumiset ovat suuria askelmia. Kun on kokenut huumepumpulin, on merkityksellisten tunteiden löytäminen perusasioista hankalaa ja erilaista mutta täysin pakollista.

Kokevatko Mia ja Jenni tehneensä oikean ratkaisun luovuttuaan lapsistaan? Hyvin valittu musiikki syventää toivon tunnelmaa mutta muistuttaa myös elämän arvaamattomuudesta.

Docstop: Piikki sydämessä, TV1 ti klo 20.00