NHL-uransa jälkeen Sami Kapanen muutti perheensä kanssa takaisin Suomeen, mutta sopeutuminen oli vaikeaa, ja pitkä avioliitto alkoi rakoilla. Kuva: Sanoma-arkisto / Tuomas Selänne
NHL-uransa jälkeen Sami Kapanen muutti perheensä kanssa takaisin Suomeen, mutta sopeutuminen oli vaikeaa, ja pitkä avioliitto alkoi rakoilla. Kuva: Sanoma-arkisto / Tuomas Selänne

Ex-jääkiekkoilija Sami Kapanen harmittelee Mertaranta ja legendat -ohjelmassa, miten ajattelemattomia aikuiset voivat joskus olla. Tämän on joutunut kokemaan myös Samin poika Kasperi.

Ex-jääkiekkoilija Sami Kapanen kertoo illan Mertaranta ja legendat -ohjelmassa, miten hänen ja Petra Kapasen avioero vaikutti lapsiin. Yli 15 vuotta kestänyt avioliitto päättyi vuonna 2011. Erosta teki Samin mukaan erityisen raskaan se, että sitä käsiteltiin julkisuudessa. Eniten parin neljästä lapsesta kärsi vanhin lapsi Kasperi Kapanen.

”Toinen tulee kyynel silmässä kotiin.”

– Kasperi oli silloin 14-vuotias C-junnu. Hän sai kokea karvaasti jäähyaitiossa istuen aikuisten ihmisten kommentointia ja piikittelyä isän ja äidin elämäntilanteesta – pojalle heitettiin todella julma herjaa. Toinen tulee kyynel silmässä kotiin, Sami muistelee ohjelmassa.

Isänsä tavoin Kasperi Kapanenkin, 20, on jääkiekkoilija. Hän luo tällä hetkellä uraa Pohjois-Amerikassa. Kuva: Sanoma-arkisto / Sami Hoffren
Isänsä tavoin Kasperi Kapanenkin, 20, on jääkiekkoilija. Hän luo tällä hetkellä uraa Pohjois-Amerikassa. Kuva: Sanoma-arkisto / Sami Hoffren

Sami harmittelee jaksossa, miten ajattelemattomia aikuiset voivat joskus olla. Hän toivoisi, että ihmiset miettisivät sanojaan ennen kuin kommentoivat asioita, joista he eivät tiedä kaikkea – varsinkin, jos kyse on lapsista.

– Pitäisi ymmärtää, että se mitä perheessä tapahtuu, koskee lapsia aika syvästi, Sami sanoo jaksossa.

Myös Kasperi itse kertoo jaksossa, millaisia kommentteja joutui kuuntelemaan jääkiekkopeleissä. Jossain vaiheessa hän sai käännettyä aggressionsa kuitenkin voimaksi.

”Vaikeina aikoina Kasperi pystyi puhumaan isälleni.”

Me Naisten haastattelussa Sami kertoi viime viikolla hakeneensa apua terapiasta, jotta voisi turvata lastensa hyvinvoinnin.

– Vaikeina aikoina Kasperi pystyi puhumaan isälleni, tytöt taas avautuivat äidilleni asioista, joista eivät halunneet puhua meille vanhemmille.

Nykyään Sami on naimisissa Satu Kapasen kanssa. Petra Kapanen taas on kihloissa entisen jalkapalloilija Pele Koljosen kanssa.

Lue täältä Sami ja Satu Kapasen yhteishaastattelu: Sami ja Satu Kapasen suhde alkoi hetken mielijohteesta lähetetystä sähköpostista: ”Tunsin viesteistä huonoa omaatuntoa”

Mertaranta ja legendat TV5:llä tiistaina kello 21.00.

Korkeushyppääjä Patrik Sjöberg voitti maailmanmestaruuksia ja olympiamitaleja. 40 vuotta uransa jälkeen Sjöberg hoitaa lapsuutensa traumaa terapiassa.

IS TV-LEHTI: Vuonna 1987 ruotsalainen korkeushyppääjä Patrik Sjöberg (s. 1965) oli huipulla. Hän hyppäsi maailmanennätykseksi 242 senttiä kotiyleisön edessä Tukholmassa ja voitti maailmanmestaruuden Roomassa. Vuonna 1999 päättyneen uransa aikana hän ylsi muun muassa kolmesti olympiamitaleille sekä dominoi sisäratojen EM-kisoja.

Menestysvuosien taustalla oli kuitenkin synkkä salaisuus. Vuonna 2011 Sjöberg julkaisi muistelmateoksen, jossa hän kertoi joutuneensa vuosien ajan seksuaalisen hyväksikäytön uhriksi.

Hyväksikäyttäjä oli yksi Sjöbergin läheisimmistä ihmisistä: pitkäaikainen valmentaja ja isäpuoli Viljo Nousiainen. Paljastus oli Ruotsissa valtava skandaali, nauttivathan sekä Sjöberg että vuonna 1999 kuollut Nousiainen suurta arvostusta Ruotsin urheilupiireissä.

Asian paljastuminen oli ensimmäinen askel Sjöbergin tiellä kohti mielenrauhaa. Vuonna 2015 hän aloitti terapian käsitelläkseen traumaansa. Tuore ruotsalaisdokumentti Patrik Sjöbergin taakka (Patrik Sjöberg i tearpi, 2017) vie katsojan kolmanneksi pyöräksi Sjöbergin ja psykologi Rebecka Malmin intiimeihin terapiaistuntoihin.

Malmin johdolla Sjöberg avaa lapsuuttaan ja nuoruuttaan, kipeää suhdettaan suomalaiseen Nousiaiseen sekä tapahtumien vaikutusta myöhempään elämään.

Thomas Reckmanin ohjaaman dokumentin sävy on vakava ja rauhallinen. Sosiaalipornoilulle ei anneta onneksi tilaa. Vaikean aiheen takaa pilkistää myös toivoa.

Dokumenttiprojekti: Patrik Sjöbergin taakka, TV1 ma klo 21.30

Parisuhdevisailu palaa ruutuihin uusin jaksoin, uudella ohjelmapaikalla. 

IS TV-LEHTI:  Iloinen puheensorina käy Akun Tehtaalla Ylöjärvellä yleisön asettuessa paikoilleen lavan eteen asetelluille tuoliriveille. Käynnissä ovat Napakympin kuvaukset. Sarja teki paluun viime syksynä 15 vuoden tauon jälkeen. Napakymppi oli kirjaimellisesti täysi napakymppi, joka keräsi parhaimmillaan liki miljoonayleisön.

Nyt parisuhdevisailu palaa ruutuihin uusin jaksoin, uudella ohjelmapaikalla. Amorin nuolet sinkoilevat tänä keväänä sunnuntaisin parhaaseen katseluaikaan.

Kari Salmelaisen saappaisiin hypänneellä Janne Katajalla on juontajana ohjelmassa tärkeä rooli. Hän toimii seremonianmestarina, joka ohjaa keskustelua ja kuittailee hyväntahtoisesti osallistujien vastauksille. Komiikkaa syntyy väkisinkin oudoista kysymyksistä ja tahattoman hassuista vastauksista. Yleisössä hurrataan, kun Kataja ja hänen työparinsa pianisti Lenni-Kalle Taipale astuvat estradille. 

”Ei tänne ole pakko tulla tositarkoituksella, vaan riittää, jos haluaa kokea seikkailun.”

Voiko tv-ohjelmasta löytää tosirakkauden? Näin uskovat ainakin ohjelmassa itsensä likoon laittavat. Viime syksyn saldo parinmuodostuksessa jäi tosin melko laihaksi, ja moni orastava romanssi nuupahti heti Napakymppi-matkan jälkeen.

– Mielestäni kilpailijoilla on ollut oikeat motiivit ohjelmaan lähtiessä. Ei tänne ole pakko tulla tositarkoituksella, vaan riittää, jos haluaa kokea seikkailun. Vieraan ihmisen kanssa reissuun lähteminen jos mikä on seikkailu, Janne Kataja sanoo.

Ohjelmassa kumppania haetaan keskustellen, ei ulkonäköperustein.

– Uskon, että kun saadaan enemmän pareja prosessiin, niin kyllä tulee täysosumiakin. Se riittää, jos vaikka 40 parista yksi jatkaa yhdessä. Se on sitten Napakympin napakymppi! Kataja hymyilee.

Lenni-Kalle Taipale on samaa mieltä, vaikka tv-ohjelma on parisuhteen muodostukselle melko erikoinen ympäristö.

– Ihmiset ovat mukana aika tosissaan. Toki pitää olla pilkettä silmäkulmassa, mutta ei kukaan ole tullut tänne hakemaan vain ruutuaikaa.

Napakymppi, Nelonen su klo 20.00