Kumman Ismo valitsee: parhaan ystävänsä eksän, Helenan, (vas.) vai kuolleista heränneen ex-vaimonsa Kristiinan? Kuvat: MTV3
Kumman Ismo valitsee: parhaan ystävänsä eksän, Helenan, (vas.) vai kuolleista heränneen ex-vaimonsa Kristiinan? Kuvat: MTV3

Salatut elämät jää kesätauolle juuri, kun Ismolla on alkanut olla kysyntää.

Salattujen elämien Ismo Laitelasta (Esko Kovero) on tämän vuoden aikana kuoriutunut melkoinen naistenmies. Hän pyörittää yhtä aikaa parhaan ystävänsä Sepon eksää Helena Kuulaa ja kuolleista herännyttä ex-vaimoaan Kristiina Pohjosta, josta aikaisemmin puhuttiin sarjassa Liisana.

Ismolla on ollut vaikeuksia päättää, kumman hän valitsisi: elegantin Helenan vai lastensa äidin. Pulma ei selviä edes kevään viimeisessä Salkkari-jaksossa, josta ei perinteiseen tapaan puutu draamaa.

Vaikka Ismon huomiosta taistelee ensimmäistä kertaa kaksi naista koko Salkkareiden 15 vuoden historian aikana, onhan niitä naisia aiemminkin riittänyt. Muistatko nämä Ismon naiset?

Rauni Koivukuja

Pastori Rauni oli Ismon ensimmäinen vakava suhde ja suuri rakkaus tämän ensimmäisen vaimon Liisan (nykyisin Kristiina) kuoltua. Myrskyisään suhteeseen mahtui paljon draamaa: oli kihlat, syrjähyppy lähetystyössä, väkivaltaa, sormuksen palauttamista postitse. Lopulta suhde päättyi siihen, että Ismo oli hypätä sillalta, mitä Rauni ei voinut sulattaa.

Jaana Nieminen (Susanna Indrén)

Ismo eli hetken tasapainoista arkea topakan taksikuskin Jaana Niemisen kanssa. Suhde kuitenkin kariutui, kun Jaana poltti Ismon omakotitalon vakuutuskorvausten toivossa ja lähti lopulta entisen miehensä ja Ismon ystävän Jukka Salinin kanssa Turkuun.

Pipsa Tiilikainen

Pitkän hiljaiselon jälkeen Ismo sai elämäänsä hetkeksi vipinää, kun hän tapasi liikunnallisen Pipsan. Aluksi Ismon itsetunto oli koetuksella häntä nuoremman ja sporttisemman naisen rinnalla. Ismon mielestä suhde myös eteni liian nopeasti, joten hän päätti lopettaa sen.

Tanja Jääskeläinen (Johanna Raunio)

Ismo iski silmänsä varattuun, vaaleaan Tanjaan ja oli sopivasti paikalla, kun Tanja tarvitsi olkapäätä saatuaan tietää miehensä syrjähypyistä. Paria yhdisti se, että molemmilta oli kuollut lapsi. Tanjaan rakastunut Ossi yritti kuitenkin sinnikkäästi erottaa parin. Ossi muun muassa paljasti Tanjalle Ismon peliriippuvuuden. Lopullinen niitti parin suhteelle oli, kun Ismo löi Tanjan Juulia-tytärtä.

Salla Laitela

Sallan ja Ismon häät päättyivät dramaattisesti ravintola Kentaurin räjähdykseen. Yksi sarjan dramaattisimmista käänteistä sai aikaan kukkameren, kun katsojat ihan oikeasti veivät Helsingin Eirassa sijaitsevalle kuvauspaikalle ruusuja ja kynttilöitä. Sallan luultiin kuolleen, mutta hän heräsikin yllättäen henkiin. Ismon ja Sallan suhde jatkui, mutta oli koetuksella Sallan mustasukkaisuuden takia. Lopulta Salla petti Ismoa, mikä oli tälle liikaa.

Liisa Salo (Susanna Mikkonen)

Liisa ilmestyi Ismon elämään, kun tämä peri Elsa Toivion omaisuuden. Liisa huijasi perinnön Ismolta, mutta tuli katumapäälle, kun alkoi hiljalleen rakastua mieheen. Pari erosi ja palasi yhteen monia kertoa. Lopulta Ismo jätti Liisan alttarille, kun sai tietää sairastavansa syöpää eikä halunnut, että Liisa tuhlaa elämäänsä sairaan miehen rinnalla.

Lue myös:

Jasper Pääkkösen avopuoliso aloittaa Salkkareissa

Venla Savikuja sai sixpackin syömällä

Näillä tunnetuilla näyttelijöillä on Salkkari-menneisyys

Synkästä Savuava ase -rikossarjasta on vedetty yhtäläisyysmerkkejä jopa hittisarja Sopranosiin.

IS TV-LEHTI: Sam (Jacob Ifan) ja Gina (Catrin Stewart) ovat sisarukset, jotka jakavat yhteisen lapsuuden trauman. He työstävät tapahtunutta kumpikin tavallaan: Gina on kunnianhimoinen ja oikeudenmukainen poliisi, Sam yksinäinen hylkiö, jonka elämä kokee muutoksen. Satama-altaasta löytynyt ruumis sysää sisarukset matkalle kohti menneisyyttä, tulevaisuutta ja totuutta.

Roger Williamsin luomassa Savuava ase -sarjassa puhutaan sekä englantia että walesia eli kymriä. Williamsin mukaan kaksikielisyys soljui mukaan luontevasti siitä huolimatta, ettei tapahtumapaikka Port Talbotissa ole kymrin kielen puhujia kovinkaan paljon. Williams itse on kaksikielinen ja tahtoi tuoda mukaan kielinäkökulman.

Sam ja Gina ovat walesia puhuvasta perheestä, joka elää hallitsevan englannin siivilöimässä yhteiskunnassa. Sisaruksilla on sekä lapsuustrauma että kielitrauma. Williams on kertonut nauttineensa kielivalinnoilla leikittelystä sekä siitä, että sarjan myötä kymri sai valokeilan.

Kieliteemalle on antanut tietä muun muassa nordic noir -genren suosio maailmalla. Menestyssarjankaan kielen ei tarvitse olla englanti. Walesin kieli tuo myös mukaan juonellista syvyyttä dialogin eläessä monimuotoisena.

Kaupunki on itsekin yksi sarjan hahmoista. Ridley Scott otti Port Talbotista vaikutteita Blade Runneriin.

Port Talbot on kiinnostava pikkukaupunki. Karu teollisuusmaisema yhdistyy kauniisiin rantoihin ja kukkulaiseen luontoon, ja mikä jännittävintä, Port Talbotissa ovat syntyneet näyttelijät Richard Burton ja Anthony Hopkins.

Kaupunki on itsekin yksi sarjan hahmoista. Ridley Scott otti Port Talbotista vaikutteita Blade Runneriin: metallia, savua, tulta ja terästä, kuten seutulaiset itse kuvailevat. Nordic noir tulee mieleen myös tästä: paikka kantaa merkityksiä ja henkii historiaa ja tunnelmaa.

Kuusivuotias Sam näkee isänsä ampumisen. Murha ei koskaan selviä.

Sarjasta on vedetty yhtäläisyysmerkkejä myös hittisarja Sopranosiin. James Gandolfinilla ja Aida Turturrolla oli heilläkin kompleksinen sisar-veli-suhde. Lisäksi yhtye Alabama 3 on tehnyt musiikkia sekä Sopranosiin että tähän sarjaan, ja laulaja jopa esiintyy Savuavassa aseessa.

Aloitusjaksossa lähdetään kaukaa muistosta, joka muuttuu ihanasta perhehetkestä kammottavaksi kohtalon oikuksi. Kuusivuotias Sam näkee isänsä ampumisen. Murha ei koskaan selviä. Kun aikuinen, elämänsä suunnan hukannut Sam saa käsiinsä aseen, löytyy traumaan uusi lähestymistapa.

Sarja porautuu ihmismielen psykologiaan ja siihen, kuinka hunningolle joutunut, kiusattu psyyke käyttäytyy tuliaseen läheisyydessä.

Savuava ase, la TV1 klo 22.00

Arttu Wiskarin Vain elämää -päivänä kuultiin traagisia biisejä, mutta myös muutama kepeä tulkinta.

Dannyn tulkinta Arttu Wiskarin Ikuisesti kahdestaan -kappaleesta meni tunteisiin torstain Vain elämää -jaksossa. Mutta niin menivät myös Terhi Kokkosen ja Aki Tykin tulkinnat perjantain jaksossa. Terhi esitti Sirpa-hitin.

”Tajusin sanoituksen traagisuuden.”

– Halusin tehdä siitä riisutumman version, ja oikeastaan vasta sen jälkeen tajusin sanoituksen traagisuuden. Tämä on tosi koskettava mutta hurja tarina. Olen tehnyt pienen tekstimuutoksen, ja Sirpa on vaihdettu minä-muotoon. Olen tässä kappaleessa Sirpa, Terhi kertoi ennen esitystään.

Arttu liikuttui Terhin tulkinnasta.

– Se ei kertonut vain jostain ihmisestä. Tuntui, kuin Terhi olisi laulanut sen mulle tai jollekin tietylle henkilölle. Se muutti ihan kokonaan muotoaan se biisi, upea veto, Arttu miettii.

Katso videolta Terhin tulkinta Sirpasta.

Aki Tykki valitsi Artun tuotannosta Tuntematon potilas -kappaleen.

– Muistan tarkkaan sen hetken, kun tulin tietoiseksi musiikistasi. Meillä oli autossa radio hiljaisella ja sieltä kuului yksi laini, josta sain yhtäkkiä selvää. Vaimon kanssa pistettiin äänet lujalle ja kuunneltiin biisi loppuun, että mikä helvetti tämä nyt on! Se laini, joka sieltä kuului, oli: ”Stalin valtas tänään Helsingin”, Aki perusteli valintaansa.

”Mummoni oli muistisairas.”

Artulle kappale on tärkeä.

– Tuntemattomassa potilaassa on paljon henkilökohtaisia fiiliksiä. Mummoni oli muistisairas, Arttu kertoi.

Videolla Aki laulaa Tuntematon potilas -biisin. 

Danny tulkitsee Ikuisesti kahdestaan -kappaleen, joka kertoo lapsettomuudesta.
 

Mikä oli Artun päivän tulkinnoista oli sinun suosikkisi? Äänestä jutun lopussa!

Me Naiset ja Nelonen kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.

Kysely

Mikä Artun päivän tulkinnoista oli suosikkisi?