Kumman Ismo valitsee: parhaan ystävänsä eksän, Helenan, (vas.) vai kuolleista heränneen ex-vaimonsa Kristiinan? Kuvat: MTV3
Kumman Ismo valitsee: parhaan ystävänsä eksän, Helenan, (vas.) vai kuolleista heränneen ex-vaimonsa Kristiinan? Kuvat: MTV3

Salatut elämät jää kesätauolle juuri, kun Ismolla on alkanut olla kysyntää.

Salattujen elämien Ismo Laitelasta (Esko Kovero) on tämän vuoden aikana kuoriutunut melkoinen naistenmies. Hän pyörittää yhtä aikaa parhaan ystävänsä Sepon eksää Helena Kuulaa ja kuolleista herännyttä ex-vaimoaan Kristiina Pohjosta, josta aikaisemmin puhuttiin sarjassa Liisana.

Ismolla on ollut vaikeuksia päättää, kumman hän valitsisi: elegantin Helenan vai lastensa äidin. Pulma ei selviä edes kevään viimeisessä Salkkari-jaksossa, josta ei perinteiseen tapaan puutu draamaa.

Vaikka Ismon huomiosta taistelee ensimmäistä kertaa kaksi naista koko Salkkareiden 15 vuoden historian aikana, onhan niitä naisia aiemminkin riittänyt. Muistatko nämä Ismon naiset?

Rauni Koivukuja

Pastori Rauni oli Ismon ensimmäinen vakava suhde ja suuri rakkaus tämän ensimmäisen vaimon Liisan (nykyisin Kristiina) kuoltua. Myrskyisään suhteeseen mahtui paljon draamaa: oli kihlat, syrjähyppy lähetystyössä, väkivaltaa, sormuksen palauttamista postitse. Lopulta suhde päättyi siihen, että Ismo oli hypätä sillalta, mitä Rauni ei voinut sulattaa.

Jaana Nieminen (Susanna Indrén)

Ismo eli hetken tasapainoista arkea topakan taksikuskin Jaana Niemisen kanssa. Suhde kuitenkin kariutui, kun Jaana poltti Ismon omakotitalon vakuutuskorvausten toivossa ja lähti lopulta entisen miehensä ja Ismon ystävän Jukka Salinin kanssa Turkuun.

Pipsa Tiilikainen

Pitkän hiljaiselon jälkeen Ismo sai elämäänsä hetkeksi vipinää, kun hän tapasi liikunnallisen Pipsan. Aluksi Ismon itsetunto oli koetuksella häntä nuoremman ja sporttisemman naisen rinnalla. Ismon mielestä suhde myös eteni liian nopeasti, joten hän päätti lopettaa sen.

Tanja Jääskeläinen (Johanna Raunio)

Ismo iski silmänsä varattuun, vaaleaan Tanjaan ja oli sopivasti paikalla, kun Tanja tarvitsi olkapäätä saatuaan tietää miehensä syrjähypyistä. Paria yhdisti se, että molemmilta oli kuollut lapsi. Tanjaan rakastunut Ossi yritti kuitenkin sinnikkäästi erottaa parin. Ossi muun muassa paljasti Tanjalle Ismon peliriippuvuuden. Lopullinen niitti parin suhteelle oli, kun Ismo löi Tanjan Juulia-tytärtä.

Salla Laitela

Sallan ja Ismon häät päättyivät dramaattisesti ravintola Kentaurin räjähdykseen. Yksi sarjan dramaattisimmista käänteistä sai aikaan kukkameren, kun katsojat ihan oikeasti veivät Helsingin Eirassa sijaitsevalle kuvauspaikalle ruusuja ja kynttilöitä. Sallan luultiin kuolleen, mutta hän heräsikin yllättäen henkiin. Ismon ja Sallan suhde jatkui, mutta oli koetuksella Sallan mustasukkaisuuden takia. Lopulta Salla petti Ismoa, mikä oli tälle liikaa.

Liisa Salo (Susanna Mikkonen)

Liisa ilmestyi Ismon elämään, kun tämä peri Elsa Toivion omaisuuden. Liisa huijasi perinnön Ismolta, mutta tuli katumapäälle, kun alkoi hiljalleen rakastua mieheen. Pari erosi ja palasi yhteen monia kertoa. Lopulta Ismo jätti Liisan alttarille, kun sai tietää sairastavansa syöpää eikä halunnut, että Liisa tuhlaa elämäänsä sairaan miehen rinnalla.

Lue myös:

Jasper Pääkkösen avopuoliso aloittaa Salkkareissa

Venla Savikuja sai sixpackin syömällä

Näillä tunnetuilla näyttelijöillä on Salkkari-menneisyys

Miina on osoittautunut hauskaksi ja rennoksi tyypiksi. Kuvat: Ava
Miina on osoittautunut hauskaksi ja rennoksi tyypiksi. Kuvat: Ava

Mistä saisi ostettua Ensitreffit alttarilla -sarjan Miinan rentoa asennetta ja itsevarmuutta?

Kuten moni tietää kokemuksesta, avioliitto ei ole ihan helppo konsepti toteuttaa onnistuneesti käytännössä. Etenkään, jos puolisonsa tapaa ensimmäisen kerran vasta alttarilla.

Eikä avioelämää suoranaisesti helpota sekään, jos yhteiselo täytyy aloittaa tv-kameroiden valvovan silmän alla. Jotkut meistä kuitenkin suoriutuvat tästä haasteesta – eräät jopa hyvin.

Esimerkki mallisuorituksesta löytyy Ensitreffit alttarilla -ohjelmasta Miinasta.

1. Luottavainen mieli

Miinan ja Heikin hääpäivä ei ollut mieltäylentävää katsottavaa. Heikki säikkyi Miinan tyyliä, kommentoi tämän lempirunoilijavalintaa tylysti ja kieltäytyi kysymästä, onko Miinan hameen alle meneminen okei. Tuoreen avioparin yhdessäolo näytti parhaimmillaankin vaivaannuttavalta. 

Miina ei alkuvaikeuksista lannistunut. Hän malttoi antaa aikaa kivikasvoiselle puolisolleen eikä ryhtynyt tekemään kankeasti sujuneesta hääpäivästä liian pitkälle vietyjä tulkintoja. 

2. Loistava huumorintaju

Moni meistä toivoo puolisoa, jonka kanssa huumorintaju kävisi yksiin. Heikillä on käynyt tässä suhteessa erinomainen tuuri. Hän kehuu neljännessä jaksossa, että Miina on hauskin nainen, jonka hän on ikinä tavannut.

3. Makaronilaatikko valmiina

Kun Heikki saapuu seminaarimatkalta kotiin Miinan luo, on Miina loihtinut makaronilaatikkoa. Huomaavaista ja fiksua! Turhien nälkäkiukkuriitojen välttäminen lienee yksi toimivan avioliiton salaisuuksista.

(Jos puolisopisteiden kerääminen kiinnostaa, ota talteen makaronilaatikon ohje.)

4. Ihailtava itsevarmuus

– Ei tarvi lototakaan, kun voitit jo elämäsi loton, Miina kuvailee itseään vaimona. 

Hänen itsevarmuutensa ei pienestä hetkahda. Hän kertoo, että Heikillä on ollut paljon odotuksia siitä, millainen tuleva puoliso olisi, eivätkä esimerkiksi Miinan tatuoinnit ole Heikin mieleen. Miina toteaa tyynesti, että odotuksia puretaan yhdessä pikkuhiljaa. 

Perhepotretissa Heikki, Miina ja Manuela-koira.
Perhepotretissa Heikki, Miina ja Manuela-koira.

5. Rento asenne

– Tuu sitten kun tuut, ei se oo sen kummempaa! 

Näin Miina ohjeistaa Heikkiä, joka miettii, tulisiko seitsemän aikaan nukkumaan käyvän Miinan viereen makaamaan. Turha vaiheilu ja asioiden pyörittely eivät kuulu Miinan tapoihin.

”Olen tällainen Pertsa Perusmuija, ja ihan hyvin pärjään.”

Telkkarinkatsojien näkökulmasta on tietysti kiva, että Ensitreffit alttarilla -kaudesta löytyy myös draamaa, mutta Heikin ja Miinan avioliiton kannalta rento suhtautuminen asioihin on vain hyvä juttu. 

6. Ihana koiranomistaja

Miten Miinan pörröinen Manuela-hauva liittyy avioliittoon, te kysytte? Ei mitenkään, tietenkään. Valkoinen karvakaveri Manuela on silti sen verran hellyttävä tapaus, että se on mainittava.

Miina on sitä paitsi hieno esimerkki koiranomistajasta, joka selvästi rakastaa lemmikkiään, mutta jonka koko elämä ei pyöri koiran ympärillä. Heikki mainitsee neljännessä jaksossa, että Miinalla on hyvät verkostot, jotka auttavat koiranhoidossa ja mahdollistavat matkustelun. 

7. Pertsa Perusmuija

Miinalla on viehättävä pukeutumistyyli – vaikka Heikki ei Miinan hääeleganssista heti syttynytkään – ja kauniisti sisustettu koti. Toisaalta hän on ihan tavallinen tyyppi, joka ei hienostele turhia. Hän esimerkiksi herkuttelee makaronilla ja ketsupilla. 

– Et sä kyllä mikään kulinaristi ole, Heikki kommentoi. 

– En olekaan. Olen tällainen Pertsa Perusmuija, ja ihan hyvin pärjään.

Ingmar Bergmanin juhlavuoden kunniaksi tänä iltana voi nautiskella komean kattauksen Bergman-vaikutteisia lyhytelokuvia. 

IS TV-LEHTI: Onneksi Ingmar Bergmanin (1918–2007) satavuotisjuhlinta ei suju vain hänen omien elokuviensa merkeissä, vaikka ne ovatkin tärkeintä (ja parasta) nähtävää.

Nyt televisiossa nähtävää, kuudesta lyhytelokuvasta koostuvaa episodifilmiä on markkinoitu nimellä Paluu Bergmaniin. Siinä kuusi nykyruotsalaista ohjaajakomeettaa on valmistanut oman Bergman-vaikutteisen lyhytfilminsä.

Kokoelma ei edusta mitään Bergmanin apinointia, vaan tekijät ovat ilmeisesti saaneet varsin vapaat kädet inspiroitua ruotsalaismestarin tuotannosta tai kommentoida sitä. Jopa animaatiota hyödyntävissä lyhäreissä on aika moderni tämän päivän näkökulma.

Bergmanin tutuille avioliittokuvauksille ovat velassa Patrik Eklundin Tulehtunut tilanne ja Pernilla Augustin Kohtauksia yössä, jonka miespääosassa Ville Virtanen näyttelee kuolemansairasta taiteilijaa.

Tekijöistä Augustin kanssa maineikkain on Tomas Alfredson, jonka ”popvideo” Bergmanin Reliquarium kuitenkin sortuu omaan nokkeluuteensa tavoittamatta Bergmanin maailmoja. Vielä kauemmaksi etenee Linus Tunströmin Ariel, josta en helposti keksinyt mitään yhteyttä Bergmaniin, vaikka olen nähnyt melkein kaikki tämän elokuvat.

Kaikkinensa episodikokoelma todistaa, että Ingmar Bergman oli oikeasti elokuvan jättiläinen, jonka saavutuksia nykytekijöiden on vaikea – ellei usein mahdoton – tavoittaa.

Tulehtunut tilanne ja muita lyhytelokuvia, Teema & Fem klo 22.00–23.20